Триває війна, розпочата росією проти України, наслідками якої є зруйновані чи пошкоджені не лише військові об’єкти, а й цивільна інфраструктура, зокрема молодіжна та спортивна. Під ворожі обстріли потрапляють сучасні спортивні арени, молодіжні центри та інші установи сфери фізичної культури і спорту.

За програмою Президента України Володимира Зеленського «25 спортивних магнітів» в кожній області були побудовані або планували побудувати об’єкти світового рівня. Такими «магнітами» були велотрек в Лимані і басейн в Маріуполі, які знищено російськими військами.

За інформацією, озвученою Міністром молоді та спорту України Вадимом Гутцайтом, з моменту повномасштабного вторгнення росії на територію України постраждали 92 об'єкти спортивної інфраструктури України, з яких 13 зруйновано повністю, спортивна інфраструктура постраждала приблизно на 125 млн доларів.

Не оминули ворожі обстріли й об’єкти молодіжних центрів та просторів. За словами  Міністра молоді та спорту України 20 таких об’єктів зруйновані повністю або пошкоджені, а ще 53 опинилися на тимчасово окупованій території.

Більшість вцілілих молодіжних центрів переорієнтували діяльність на допомогу цивільному населенню: наразі вони працюють як гуманітарні штаби, шелтери, простори для допомоги дітям, внутрішньо переміщеним особам, благодійні фонди тощо.

Міністерство молоді та спорту України (далі – Мінмолодьспорт) вже веде перемовини з деякими країнами щодо взяття шефства над конкретними спортивними клубами і школами, щоб допомогти їм якнайшвидше відновити діяльність, а також  щодо отримання консультаційної та фінансової допомоги для відбудови зруйнованої спортивної інфраструктури.

За ініціативи Президента України Володимира Зеленського засновано національний бренд «UNITED 24» для об’єднання зусиль міжнародних партнерів, донорів, благодійників щодо підтримки України в захисті її незалежності, територіальної цілісності та суверенітету, а також у повоєнному відновленні (Указ Президента України від 17.05.2022 р. № 344/2022 «Про невідкладні заходи щодо об’єднання зусиль для підтримки України»). Амбасадорами національного бренду UNITED24 стали український футболіст і тренер Андрій Шевченко та  тенісистка Еліна Світоліна.

В рамках національної платформи «UNITED 24» створено «єдине вікно» для пожертв від благодійних організацій, міжнародних партнерів та громадян з метою підтримки України для потреб оборони та відновлення України (постанова Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 р. № 472 «Деякі питання використання коштів, що надходять на офіційні рахунки для пожертв на підтримку України»).

За рішенням Уряду (постанова від 07.06.2022 р. № 655 «Про затвердження Порядку використання коштів з рахунка для задоволення потреб фізичної культури і спорту та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2022 р. № 472») Мінмолодьспорт відкрило спеціальний рахунок в Національному банку України в рамках UNITED 24.

Як визначено Порядком використання коштів з рахунка для задоволення потреб фізичної культури і спорту, затвердженим цією постановою Уряду, зібрані на рахунку кошти будуть спрямовані на:

відновлення спортивних споруд, закладів, установ, організацій сфери фізичної культури і спорту, що постраждали внаслідок бойових дій, включаючи, серед іншого, придбання спортивного обладнання та інвентарю, транспортних засобів, необхідних для забезпечення належного функціонування об’єкта відновлення;

 розвиток державних і комунальних закладів фізичної культури, державних установ сфери управління Мінмолодьспорту, організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

Серед об’єктів відновлення та розвитку сфери фізичної культури і спорту пріоритетними є заклади, включені до переліку закладів, яким надається статус бази олімпійської, паралімпійської та дефлімпійської підготовки.

Долучитися до збору пожертв на підтримку Украі?ни можна, ознайомившись з інформацією, розміщеною  на вебсайті: https://u24.gov.ua/.

Відновлення та розвиток спортивної інфраструктури є важливим напрямком на шляху до побудови нашого європейського майбутнього - в цьому переконані у Комітеті з питань бюджету та вітають ініціативи Уряду щодо накопичення коштів на виконання таких заходів.

Відбудуємо спортивну інфраструктуру! Разом ми сила!

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28
15 березня 2024 10:37
13 березня 2024 17:35
07 березня 2024 18:34
28 лютого 2024 19:54
14 лютого 2024 17:12
05 лютого 2024 17:42