Більше 150 днів триває повномасштабна війна росії проти України, на сході та півдні країни точаться важкі бойові дії,  російські ракети продовжують летіти по всій території країни. Попри всі міжнародні Конвенції відбуваються обстріли закладів охорони здоров’я та напади російських військ на медичний персонал,  що перешкоджає наданню життєво необхідної медичної допомоги цивільному населенню та постраждалим у війні. За інформацією, опублікованою 24 липня п.р. на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України (далі - МОЗ) з початку війни країна-терорист вбила щонайменше 18 медичних працівників, ще понад 50 працівників зазнали поранень, не підлягають відновленню 123 об’єкти системи охорони здоров’я, 746 – потребують відновлення і ці дані змінюються майже кожного дня.

За таких складних умов система охорони здоров’я вистояла, продовжує надавати медичні послуги і адаптується до вимог воєнного часу, а держава продовжує виконувати свої зобов’язання у цій сфері, забезпечуючи медичні заклади фінансовими ресурсами. Так, за даними звітності Державної казначейської служби України за підсумками січня-червня 2022 року видатки державного бюджету у сфері охорони здоров’я фактично проведено у обсязі 84,5 млрд грн (або на рівні 43,2% від уточненого річного плану), який на 10,7% перевищує аналогічний показник у відповідному періоді минулого року. При цьому, 88% вказаних коштів спрямовано на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення - 74,4 млрд грн або 95,5% від плану на звітний період та 47,3% від річного плану (визначеного у обсязі 157,3 млрд грн).  Важливо те, що забезпечується виплата базових заробітних плат на рівні не менше ніж 20 000 гривень для лікарів та не менше ніж 13 500 для медичних сестер і такі кошти нараховуються навіть тим лікарям, які не мають можливості виїхати з тимчасово окупованих територій.

Разом з цим, МОЗ разом зі Світовим банком продовжують працювати над забезпеченням медичних закладів України сучасним обладнанням, комплектувальними та  розхідними матеріалами для нього. Як повідомляє МОЗ, загалом вже закуплено понад 6 тисяч одиниць сучасного обладнання для закладів охорони здоров’я в усіх регіонах, більша частина цієї закупівлі вже надійшла в Україну, понад 220 медичних закладів отримали обладнання, серед якого портативні рентгенівські апарати, електрокардіографи, системи забезпечення анестезії, апарати ультразвукового дослідження та інше.

З метою надання медичної допомоги продовжується і збір коштів від благодійних організацій, міжнародних партнерів та громадян в рамках ініціативи Президента України Володимира Зеленського «UNITED 24» (Указ Президента України від 17.05.2022 р. № 344/2022 «Про невідкладні заходи щодо об’єднання зусиль для підтримки України», постанова Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 р. № 472 «Деякі питання використання коштів, що надходять на офіційні рахунки для пожертв на підтримку України»). Нагадаємо, що  Порядок використання коштів з рахунка для задоволення потреб охорони здоров’я затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2022 р. № 491 «Деякі питання використання коштів з рахунка для задоволення потреб охорони здоров’я».

Так, за рахунок коштів, що надійшли з 5 травня  по 21 липня поточного року на спеціальний рахунок Національного банку України для забезпечення потреб охорони здоров’я 3,2 млн доларів /94,1 млн грн/ вже витрачено на придбання 35 транспортних апаратів ШВЛ та 22 рентгенівських установок (з такою інформацією можна ознайомитися на сайті «UNITED 24» /https://u24.gov.ua/uk).

До вирішення завдань із відновлення медичних закладів долучилася і перша леді України Олена Зеленська. 23 липня цього року відбувся другий щорічний  Саміт перших леді і джентельменів, головною метою якого було обговорення повоєнного майбутнього нашої країни та світу, а також збір коштів на автомобілі швидкої медичної допомоги для України. Під час саміту перша леді України зазначила: «Людина, її життя та здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою цінністю. Так стверджує наша Конституція. Так завжди було, і ніхто не відбере цієї цінності – щодня стверджують наші воїни на полі бою, медики, приймаючи пологи в підвалах, волонтери, вивозячи літніх людей з-під обстрілів». 

На момент завершення Саміту, лише за дні від оголошеного 21липня п.р. збору коштів, вдалось зібрати 120 млн грн на придбання автомобілів швидкої медичної допомоги типу С, обладнаних всім необхідним для транспортування важкопоранених (орієнтовна вартість одного такого автомобіля – 100 тис. євро).

Війна поставила перед системою охорони здоров’я нові виклики і нові завдання, наразі маємо критичне навантаження на медичні заклади, оскільки значна частина їх повністю зруйнована чи пошкоджена або знаходиться на тимчасово окупованій території, крім того збільшився попит населення на медичні послуги, причому ті, які не були пріоритетними до війни.

 Система охорони здоров’я є однією із ключових сфер Плану відновлення та модернізації України, розробленого Національною  радою з відновлення України від наслідків війни, яка створена відповідно до Указу Президента від 21.04.2022 р. № 266/2022. Серед завдань відбудови цієї сфери набуває особливого значення викликане війною завдання щодо розвитку реабілітаційної допомоги, послуг з психічного здоров'я, які наближені до людини та громад, травматологічних, ортопедичних, опікових та послуг інтенсивної терапії, вдосконалення пакетів програми медичних гарантій для врахування потреб ветеранів війни і осіб, постраждалих від воєнних дій.

У Комітеті з питань бюджету розуміють, що система охорони здоров’я в умовах війни вистояла завдяки медичним працівникам, їх мужності, сміливості, професіоналізму та самовідданий праці, які в цілодобовому режимі роблять усе аби надання медичних послуг відбувалося навіть у бомбосховищах та під обстрілами, і беззаперечно за шаленої підтримки міжнародних партнерів та волонтерів. Члени Комітету висловлюють слова подяки всім причетним до налагодження і функціонування закладів охорони здоров’я під час війни і закликають всіх небайдужих донатити відновлення медичних закладів для забезпечення надання  повноцінних та якісних медичних послуг, збереження здоров’я та життя громадян країни.

Міцний медичний фронт – запорука перемоги над ворогом та збереження життя і здоров’я! Віримо в нашу перемогу і єднаймося в боротьбі за нашу незалежність!

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28
15 березня 2024 10:37
13 березня 2024 17:35
07 березня 2024 18:34