росія не досягнувши суттєвих військових результатів на фронті посилює свою агресію проти мирного населення, застосовуючи все нові й нові види терористичний атак. Так, раз за разом росія з жовтня цього року вдається до масованих актів енергетичного тероризму проти України, які призвели до масштабних відключень електроенергії по всій країні. Внаслідок цілеспрямованих ударів по критичній енергетичній системі України пошкоджено безперебійне електропостачання до багатьох домогосподарств, лікарень, шкіл та дитячих садків, підприємств та інших виробничих установ, в результаті чого також припинено подачу води і опалення та порушено функціонування транспортної системи країни.

За експертними оцінками зараз в Україні через російську агресію та атаки на енергетичну систему зруйновано або пошкоджено близько 50% об’єктів, а попередньо сума  збитків Національної Енергетичної Компанії «Укренерго» (далі - НЕК «Укренерго») становить понад 70 млрд грн, про що повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання Уряду ще 22 листопада цього року.

При цьому, Голова Уряду повідомив, що зарубіжні країни та міжнародні інституції допомагають Україні відновити пошкоджену енергосистему. Так, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Нідерланди виділили НЕК «Укренерго» 372 мільйони євро для оперативного ремонту пошкоджень від російських ракетних атак. Поряд з цим, інші держави надають допомогу для закупівлі газу, наприклад, Норвегія виділила НАК «Нафтогаз України» 200 мільйонів євро для цих цілей, ще 300 мільйонів надасть ЄБРР.

Також Денис Шмигаль зазначив, що Уряд передав НАК «Нафтогаз України» 12,7 млрд грн на додаткові закупівлі газу до сховищ (відповідні кошти передбачено змінами до державного бюджету на 2022 рік,  внесеними Законом України від 30.08.2022 №2549-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік»).

Крім того, країни Європейського Союзу ініціюють програму «Генератори надії» та планують зібрати найближчим часом тисячі генераторів та іншого енергетичного обладнання для передачі Україні.

Розуміючи кричущі наслідки руйнування енергетичної системи України для створення належних умов життєдіяльності населення країни, Верховна Рада України на своєму засіданні 1 грудня 2022 року ухвалила Постанову «Про Заяву щодо енергетичного тероризму Російської Федерації» (відповідний проект акту зареєстровано за №8230 від 25.11.2022).

Верховна Рада України закликала Організацію Об’єднаних Націй, парламенти і уряди її держав-членів, Європейський Союз, Раду Європи, міжнародні організації і міжпарламентські асамблеї, усі цивілізовані держави світу засудити акти енергетичного тероризму з боку росії та вжити дієвих заходів проти агресора, зокрема, прискорити надання сучасних систем протиповітряної та протиракетної оборони і обладнання для відновлення безперебійного енергопостачання лікарень, шкіл та житлових будинків, які знеструмлені внаслідок енергетичного тероризму росії, посилити міжнародні зусилля щодо введення в дію механізмів фінансування відбудови післявоєнної України, у тому числі за рахунок російської федерації як держави-агресора.

В чергове українська влада закликала міжнародне співтовариство згуртуватися та відповідно до міжнародних стандартів і процедур визнати російську федерацію державою терористом (державою - спонсором тероризму), а її злочинні дії проти України - геноцидом Українського народу, адже свідомо сплановані цілеспрямовані удари по критичній енергетичній інфраструктурі України, безумовно, є неприкритими воєнними злочинами, злочинами проти людяності, актами тероризму та геноциду проти українського народу.

Держава докладатиме усіх зусиль для підтримки енергетичного галузі країни як самостійно, так і за підтримки дружніх країн.

Поруч із Збройними Силами України нашу незалежність щодня відстоюють тисячі інших героїв, часто невидимих. Серед них робітники енергетичної галузі - люди, які мужньо не покидають свої робочі місця під обстрілами, лагодять електромережі, забезпечують подачу тепла у домівки українців. Тож величезна вдячність їм за щоденну цілодобову кропітку працю на відновлення енергетичної системи країни.

Переможемо ворога, темряву і сяяти Україна буде обов’язково!!!

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28
15 березня 2024 10:37
13 березня 2024 17:35
07 березня 2024 18:34