Понад дев’ять місяців триває тотальна та злочинна війна росії проти України, продовжуються запеклі бої на сході та півдні країни, Збройні Сили України крок за кроком звільняють від ворога кожен метр нашої української землі. Попри всі правила ведення війни росіяни ведуть війну не тільки на фронті, а й з мирним населенням, наносячи ракетні удари по українським містам та цивільній інфраструктурі й майже по всіх куточках нашої чудової та мальовничої країни.  Перш за все - це війна на виживання українців!

З початку війни росія випустила по Україні близько п’яти тисяч ракет, з них кожна п’ята - з кораблів у морі. Російські ворожі кораблі постійно перебувають на військовому чергуванні у Чорному морі, відтак існує потенційна небезпека чергового запуску ракет.

І морські дрони можуть змінити ситуацію в морі. Як зазначено на національній платформі «UNITED24» (далі – UNITED24), морські дрони - безпілотні надводні апарати багатопрофільного призначення є унікальною українською розробкою і головне завдання полягає в тому, щоб сформувати флот зі ста таких засобів (вартість одного - 10 млн грн), який має дозволити захистити акваторії українських морів і мирні міста України від крилатих ракет, які російські війська запускають із кораблів. Такі засоби можуть брати участь у дальній морській розвідці, спостереженні за береговою активністю, супроводі та підтримці традиційного флоту, конвоюванні торгових суден, коригуванні вогню артилерії та нанесенні вогневих уражень по рухомих та нерухомих цілях.

Вже є перші позитивні результати застосування морських дронів. Внаслідок вперше здійсненої 29 жовтня 2022 року виключно безпілотними засобами морської атаки російського флоту у Севастополі - росія втратила беззаперечну перевагу на воді. Подальше їх застосування може суттєво змінити ситуацію в акваторії Чорного моря.

З 11 листопада цього року за ініціативи Президента України Володимира Зеленського на UNITED24 розпочато збір коштів на перший у світі флот морських дронів. За інформацією, розміщеною на цій платформі, до збору коштів вже долучилися донори з 93 країн, це - волонтери, айті-спільнота, власники сімейних бізнесів, приватні донори, корпорації та народ Литви, який подарував Україні три морські дрони з символічними назвами «Peace Дец», «Peace Да», «Peace Дюк». Крім того, зазначається, що кошти з продажу останнього накладу браслетів «Азовсталь. Символ незламності» також будуть спрямовані на формування флоту. Перший дрон, на який було зібрано кошти, називатиметься "Херсон" - на честь деокупованого українського міста.

Напередодні, 7 грудня цього року, Віце- прем'єр- міністр України – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров анонсував, що вже цього місяця перші безпілотники створять флот морських дронів.

За інформацією, розміщеною на сайті https://u24.gov.ua/, за період з 5 травня по 1 грудня цього року через UNITED24 на спеціальний рахунок Національного Банку України для збору коштів на підтримку Збройних Сил України (Міністерство оборони) надійшло 237,85 млн доларів, з яких використано 5 766,6 млн грн на придбання шоломів, бронежилетів, спеціальної техніки, обмундирування та індивідуального речового майна. 

Нагадаємо, що загалом у державному бюджеті на 2022 рік для сектору національної безпеки і оборони передбачено кошти у сумі 1 670,4 млрд грн (включаючи кошти загального та спеціального фондів) - це більше половини загального обсягу видатків державного бюджету (52,6%) і це вже у понад 6,6 рази більше, ніж у минулому році. За даними звітності Державної казначейської служби України про виконання державного бюджету за підсумками десяти місяців поточного року суб’єктами сектору національної безпеки і оборони фактично проведено видатки державного бюджету (за загальним та спеціальними фондами) в обсязі 1 085,6 млрд грн, при цьому, за загальним фондом державного бюджету - 978,2 млрд грн, або в середньому на рівні 84,5 відсотка до плану на звітний період.

У Комітеті з питань бюджету розуміють, що для отримання перемоги, на яку безумовно заслуговує Україна, треба ще докласти багато зусиль та впевнені в тому, що збір коштів для української армії, в тому числі на створення українського флоту морських дронів, допоможе наблизити та здобути таку довгоочікувану перемогу і закликають всіх небайдужих долучатися до протистояння збройній агресії росії (пожертву можна зробити за посиланням: https://u24.gov.ua/uk/navaldrones).

Українці – нація нескорених, сильних духом та  з незламною волею до свободи та незалежності, відданих любові до своєї Батьківщини, об’єднаних, як ніколи, у досягнені спільної мети – перемогти ворога! Тільки разом і, об’єднавши навколо себе беззаперечних друзів і союзників, Україна переможе! Віримо - перемога буде за Україною!

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 09:24
23 квітня 2024 19:23
22 квітня 2024 14:00
03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28