Комітет із питань бюджету рекомендував проєкт бюджету на наступний рік до першого читання. При розгляді цього документа у Парламенті намагалися працювати в рамках концепцій та тих доходів і видатків, які подав Уряд, оскільки вони достатньо збалансовані та виважені. Глобальних змін чи перерозподілів у межах пріоритетів, закладених Урядом, не буде: найбільше видатків за розміром піде на потреби оборони, далі – соціальна сфера, потім – охорона здоров’я та освіта. Документ у другому читанні планується ухвалити до 10 листопада.

Про це розповіла народна депутатка України, Голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа.

«Ми внесли деякі корективи щодо того, як різні державні органи житимуть наступного року. Зокрема, ми вважаємо, що видатків на будівництво й ремонти взагалі не має бути в Державному бюджеті. Саме тому ми кажемо Уряду, що він повинен скоротити на півтора мільярда гривень так звані капітальні видатки в органах державної влади, починаючи від ремонтів та відновлення судів і завершуючи ремонтами у прокуратурі чи НАЗК. Звичайно ж, ми вважаємо, що антикорупційна структура важлива для України, але зараз їхні представники можуть попрацювати і в старих кабінетах, будівлях та не витрачати кошти, які можна спрямувати на лікування, реабілітацію воїнів, підтримку внутрішньо переміщених осіб», — зазначила парламентарійка.

Вона додала, що благоустрій територій чи будівництво фасадів в умовах війни є непріоритетними потребами.

Народна депутатка також пояснила, що висновки Верховної Ради України діляться на 2 частини: перша – обов’язкова, яку Уряд має виконати, а друга – рекомендаційна, де Кабміну пропонується перерахувати видатки.

«Зокрема, ми говоримо про те, що треба подумати з приводу надходжень від орендних платежів на видобуток газу, які вважаємо заниженими в проєкті бюджету. Також вважаємо заниженими надходження від податку на прибуток юридичних осіб, тобто від бізнесу. Навіть МВФ покращив прогноз зростання економіки України на 2023-2024 роки, є всі підстави стверджувати, що бізнес працюватиме більше й краще, генеруватиме прибутки та платитиме більше податків. Відповідно, ми рекомендуємо переглянути цю частину», — сказала політикиня.

За її словами, у разі ухвалення законопроєкту про оподаткування банківських надприбутків Кабміну також доведеться врахувати цю обставину в дохідній частині Держбюджету.

«Держбюджет у другому читанні планується ухвалити до 10 листопада. Сподіваємося, що це буде наш новий рекорд з найбільш раннього ухвалення державного бюджету за всю історію України», - підсумувала Роксолана Підласа.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 09:24
23 квітня 2024 19:23
22 квітня 2024 14:00
03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28