Комітет з питань бюджету на Херсонщині

17 липня 2018, 15:14

 

Комітет з питань бюджету на завершення роботи восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання провів виїзне засідання у місті Херсоні. Обравши Херсонську область – нині «прикордонний» форпост країни, розвиток інфраструктури якого має важливе стратегічне значення для безпеки держави, Комітет поставив за мету поряд з вивченням питань бюджетного забезпечення основних напрямів соціально-економічного розвитку регіону ознайомитися з окремими питаннями реалізації фінансових, організаційних, управлінських завдань щодо тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим. Відтак до участі у засіданні було запрошено народних депутатів України – керівників та членів інших комітетів Верховної Ради України, голову та членів Меджлісу кримськотатарського народу, першого заступника Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим, керівників центральних органів виконавчої влади, насамперед, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, керівників обласної державної адміністрації та обласної ради, інших посадовців області. 

Під час дискусії щодо гуманітарної реінтеграції Кримського півострова, учасниками засідання серед іншого було обговорено перспективи реалізації заходів з надання мешканцям автономії основних соціальних та адміністративних послуг нарівні з іншими громадянами України, йшлося також про необхідність облаштування контрольно-пропускних пунктів «Чонгар» і «Колончак» та вирішення інших, пов’язаних з цим інфраструктурних і логістичних питань.

Беручи до уваги стратегічне положення, кліматичний, ресурсний, людський потенціал області та виходячи із завдань реалізації інвестиційних проектів, що можуть мати ефект для мешканців як регіону, так і півдня України, учасникам засідання було продемонстровано основні напрями використання коштів бюджету розвитку. Зокрема, було проілюстровано результат проведених робіт з реконструкції аеропорту (що здійснювалися за рахунок бюджетів різних рівнів – державного фонду регіонального розвитку, обласного бюджету і бюджету міста Херсона) та представлено проект подальшої модернізації підприємства, хід будівництва шляхопроводу по проспекту Адмірала Сенявина – вул.Залаегерсег у місті Херсоні (що здійснюється у 2018 році за рахунок субвенції з державного бюджету). Також значну увагу було зосереджено на питаннях будівництва, ремонту та реконструкції доріг області, фінансове забезпечення яких здійснюється за рахунок різних джерел, та представлено перспективні проекти розвитку.


Особлива увага учасників була сконцентрована на розв’язанні вразливої для регіону проблеми з покращення здоров’я населення, а саме на необхідності оснащення сучасним обладнанням радіологічного корпусу комунального закладу «Херсонський обласний онкологічний диспансер», що буде сприяти створенню південного центру променевої терапії та дозволить забезпечити лікуванням більше 2000 пацієнтів на рік. Було підкреслено унікальність процесу лікування саме в цьому закладі, продемонстровано готовність пристосованих приміщень для розміщення обладнання, поінформовано про налагодженість зв’язків та співпрацю з профільними інститутами Швеції та Ізраїлю.

Одним з напрямів діяльності, розвиток якого потребує залучення державної підтримки, було визначено питання зрошення, як важливої складової отримання сталих врожаїв сільськогосподарських культур, оскільки Херсонщина має найвищий показник використання зрошуваних земель по державі. 

Поряд з тим було заслухано проблемні питання з виконання місцевих бюджетів області у поточному році та пропозиції щодо шляхів їх врегулювання.