Стенограма до ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ №152 від 19.09.2018

25 вересня 2018, 15:06

СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань бюджету

 

 

19 вересня 2018 року

 

 

ПАВЕЛКО А.В. Переходимо до наступного засідання комітету за номером 152. Зареєструвалося 19…

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Ні, уже 23.

 

ПАВЕЛКО А.В. …23 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є. Засідання оголошую відкритим. Прошу секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснити підрахунок результатів голосувань щодо рішень комітету.

Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Будь ласка, додаткові питання. Давайте по черзі. Горбунов Олександр.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрій Васильович.

Шановні колеги, шановні друзі! Пропонується додатково включити до порядку денного питання про погодження перерозподілу видків державного бюджету, передбачених у державному бюджеті на 2018 рік Міністерству інфраструктури України згідно з розпорядженням уряду від 29 серпня за номером 628-р. та питання про погодження передачі бюджетних призначень від Міністерства оборони України Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України (згідно розпорядження уряду від 12 вересня за номером 643-р).

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Володимирович.

Будь ласка, Молоток Ігор Федорович.

 

МОЛОТОК І.Ф. Шановний Андрій Васильович, шановні колеги! Прошу додатково включити до порядку денного питання про погодження уточнених переліків об'єктів в рамках митного експерименту по Сумській області та Донецькій.

 

ПАВЕЛКО А.В. Іван Іванович Куліченко.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Я прошу включити в порядок денний  погодження перерозподілу деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я та розподілу медичної субвенції між місцевими бюджетами відповідно до розпорядження уряду від 19 вересня за номером 650-р.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступний Анатолій Сергійович Матвієнко.

 

МАТВІЄНКО А.С. Пане голово, ми говорили про цю тему, це Закон 8599 – зміни до Закону про Бюджетний кодекс стосовно компенсації, і проект, який є внесений, і ця група розглядала робоча, якій ви дали доручення, і підтримали розглянути це на засіданні комітету. Більше того, я прошу, не знають люди, що читають по суті, ми не проти митного експерименту, іде мова про компенсацію. Тому я підготував таку записку коротеньку. Я хотів би перш ніж розглядати цю тему, щоб ви ознайомились по суті.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Анатолій Сергійович. Коли ми підійдемо до розгляду, ми піднімемо це питання.

 

МАТВІЄНКО А.С. Я хотів би, оскільки другий пункт – іде мова про митну роботу, ну про дороги, то, може б, ми другим розглянули це питання, щоб не тримати в самому кінці? В рамках другого.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ні-ні. Я думаю, що ми включимо, а дальше мы будем в конце.

 

МАТВІЄНКО А.С. Ну в рамках. Це одне й те саме.

 

ПАВЕЛКО А.В. Я бы все-таки не смешивал, это разные вещи.

 

МАТВІЄНКО А.С. Ні, так само…

 

ПАВЕЛКО А.В. Этот закон мы рассмотрим в конце, дождемся.

 

МАТВІЄНКО А.С. Це по суті одне й те саме.

 

ПАВЕЛКО А.В. Я понимаю.

 

МАТВІЄНКО А.С. Це одне й те саме. Це стосується митного експерименту.

 

ПАВЕЛКО А.В. Суть: распределение митного експерименту и закон – это две разные вещи.

 

МАТВІЄНКО А.С. Воно включається.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Я проти.

Будь ласка, Валерій Дубіль.

 

ДУБІЛЬ В.О. Прошу включити питання про відповідь Міністерства охорони здоров'я по лікуванню за кордоном тяжкохворих. Там строк пройшов уже два тижні.

 

ПАВЕЛКО А.В. Це ж одне і те?

Іван Іванович Куліченко.

 

(Шум у залі)

 

ПАВЕЛКО А.В. Що це за питання?

 

(Шум у залі)

 

ПАВЕЛКО А.В. Ще раз, ви не наполягаєте? (Шум у залі) Дякую.

Шановні колеги! Шкварилюк Володимир Васильович.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Шановний Голово! Шановні члени комітету! Прохання внести в порядок денний перерозподіл по експерименту по Полтавській області. Документи тільки сьогодні надійшли. Якщо не буде у служби доріг… У нас немає, так? Тоді питання знімається.

Дякую. Добре.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги! Всі додаткові питання додали. Я пропоную включити їх до порядку денного і розглянути на сьогоднішньому засіданні. Не буде заперечень? В цілому за порядок денний. Приймаємо? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Дякую.

Шановні колеги! По першому питанню, будь ласка, Шкварилюк Володимир Васильович.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні члени комітету і присутні! На ваш розгляд пропонується 33 законопроекти опрацьовані. З них 10 є такими, що не мають впливу на показники бюджету, а 23 – такі, що мають вплив на показники бюджету. Якщо у членів комітету немає зауважень, прошу підтримати два законопроекти.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Є два рішення. Перше – підтримати список законопроектів, що не мають впливу на показники бюджету. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Хто за те, щоб підтримати проекти рішень до законопроектів, що мають вплив на показники бюджету? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Переходимо до наступного питання  порядку денного, а саме: там одне питання, четверте, просили автори… Шановні колеги! Є пропозиція. Буквально коротенький законопроект, який зараз нам представить Юсуф Ібрагімович Куркчі, перший заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. Це законопроект про внесення змін до додатка 3 до Закону "Про Державний бюджет України на 2018 рік", номер 9026, внесений народним депутатом Геращенко Іриною.

Будь ласка, Юсуфе Ібрагімовичу. Будь ласка.

 

КУРКЧІ Ю.І. Дякую, Андрію Васильовичу. Дякую, шановні депутати.

Проектом закону передбачається зміна назви бюджетної програми на "Заходи щодо захисту та забезпечення прав та інтересів, соціальної реабілітації осіб, позбавлених особистої свободи незаконними збройними формуваннями окупаційної адміністрації та/або органами влади Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України та на території Російської Федерації в зв'язку з громадською або політичною діяльністю вказаних осіб, а також підтримки зазначених осіб та членів їх сімей, в тому числі відшкодування витрат, пов'язаних з їх відвідуванням, надання особам, позбавленим особистої свободи, та членам їх сімей правової допомоги, медичних та соціальних послуг, виплату державних стипендій імені Левка Лук'яненка". Зміна назви бюджетної програми не призведе до збільшення, скажімо, бюджетних витрат, які на сьогодні, в цьому році, передбачені. Дякую. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юсуф Ібрагімович.

Слово від Мінфіну – Юрій Ігорович Гелетій. Будь ласка.

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Шановний Андрій Васильович, Мінфіном підтримується даний законопроект.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрій Васильович.

Вчора на підкомітеті ми ретельно розглянули даний дуже важливий законопроект (він і фінансово важливий, і соціально дуже важливий). І рішення підкомітету було: рекомендувати Верховній Раді законопроект за номером 9026 прийняти за основу та в цілому. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, дуже важливий закон. Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим пропозицію рекомендувати Верховній Раді законопроект 9026 прийняти за основу та в цілому як закон.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Шановні колеги, я дякую за підтримку.

Наступне питання, друге в нашому порядку денному: про погодження переліків об'єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу ІV Бюджетного кодексу. Перше питання – у Миколаївській області (згідно з відповідним листом Миколаївської облдержадміністрації).

Будь ласка, від Миколаївської області Максименко Андрій Володимирович. Вийдіть до мікрофону, будь ласка.

 

МАКСИМЕНКО А.В. Доброго дня! Виконуючий обов'язки Служби автомобільних доріг Миколаївської області Максименко Андрій.

Ми звертаємося до вас з проханням погодити нам використання митних коштів у сумі 6 мільйонів на дорогу Т-1508 Снігурівка-Калинівка-Миколаїв. Це дорога в 48 кілометрів, вона фактично вже зроблена. Не вистачає фінансування у 48 мільйонів. Ми шукаємо ці кошти також з інших джерел, в тому числі обласного бюджету. Тому 6 мільйонів нам необхідно якраз саме на цю дорогу. Роботи фактично вже виконані. Тобто вони будуть, ці кошти, освоєні одразу після надходження до Служби автомобільних доріг. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрій Володимирович.

Слово надається виконуючому обов'язки заступника голови Держагентства автомобільних доріг Харченку Олександру Івановичу. Будь ласка.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени бюджетного комітету! Перелік, який подала Миколаївська обласна державна адміністрація, "Укравтодором" та Мінінфраструктури розглянуто та погоджено. Просимо погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Іванович.

Чи є зауваження у Мінфіну?

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Від підкомітету слово надається Іщейкіну Костянтину Євгеновичу.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановний Андрій Васильович, шановні колеги! Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити перелік об'єктів з розвитку автомобільних доріг у Миколаївській області, що здійснюється у рамках експерименту, поданий листом Миколаївської облдержадміністрації 25 липня 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Костянтине Євгеновичу.

Питання у Анатолія Сергійовича Матвієнка.

 

МАТВІЄНКО А.С. Дякую.

Я хочу звернутися до Андрія Володимировича. Ви виконуєте обов'язки, так?

 

МАКСИМЕНКО А.В. Так.

 

МАТВІЄНКО А.С. Скажіть, будь ласка, ви отримуєте надходження від митного експерименту?

 

МАКСИМЕНКО А.В. Так.

 

МАТВІЄНКО А.С. Крім бюджетного обсягу на місцеві і державні дороги. І є ще така філософія у бюджетному законі, це про компенсації. Ви щось знаєте про компенсацію? І яку кількість грошей додатково ви отримуєте за рахунок компенсації Закону про бюджет?

 

МАКСИМЕНКО А.В. Я не можу відповісти на ваше запитання.

 

МАТВІЄНКО А.С. Ви нічого не знаєте?

 

МАКСИМЕНКО А.В. Ні.

 

МАТВІЄНКО А.С. Я хотів би, якщо можна, то тоді вже зараз закінчити, бо він не знає, хто може наступний по Кіровограду чи по іншій може пояснити. А якщо ні, то Харченко хай би сказав мені відповідь на це запитання.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Олександре Івановичу.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановні народні депутати, коли приймали бюджет минулого року, я думаю, що всі пам'ятаєте, як був виписаний митний експеримент. Установлюються індикативи при виконанні, недовиконанні в цілому показників, і потім в цілому ми бачимо картину. По кварталу, якщо є перенадходження хоча б по одній області, включається в роботу компенсаторний механізм.

Миколаївська область не потрапляє ні по першому кварталу, ні по другому кварталу в перерозподіл компенсації, і ці півтора мільярда гривень їм не надходили. Вони отримають тільки на сьогоднішній день реально перевиконання тих митних коштів, які вони мають. З компенсацій Миколаївська область не отримувала коштів.

 

МАТВІЄНКО А.С. А зараз? … (не чути, без мікрофону)

 

ХАРЧЕНКО О.І. На сьогоднішній день по першому півріччю у перерозподіл і компенсацію попали тільки, якщо не помиляюся, 9 областей. Можу назвати, якщо потрібно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Анатолію Сергійовичу.

Дякую за відповідь, Олександре Івановичу.

Є пропозиція: підтримати рішення комітету, запропоноване Іщейкіним Костянтином Євгеновичем.

Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання. У Кіровоградській області, згідно з відповідним листом Кіровоградської обласної державної адміністрації.

Доповідає начальник служби автомобільних доріг у Кіровоградській області Коюденко Вадим Валентинович.

Будь ласка, Вадиме Валентиновичу.

 

КОЮДЕНКО В.В. Доброго дня, шановні присутні! Кіровоградська область просить вас погодити кошти так званого митного експерименту в розмірі 974 тисячі гривень на дорогу Т-1212 Мала Виска–Новомиргород. Роботи були розпочаті минулого року, 4 кілометри реконструкції, і на даний час закінчуємо реконструкцію цього об'єкту.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

У нас від "Укравтодору" Харченко Олександр Іванович.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Перелік, що подала Кіровоградська адміністрація, розглянутий і погоджений і "Укравтодором", і Мінінфракструктурою. Просимо погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Івановичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Від підкомітету слово надається Іщейкіну Костянтину Євгеновичу.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановні колеги, підкомітет розглянув і пропонує комітету підтримати наступне рішення: погодити додатковий перелік об'єктів з розвитку автомобільних доріг у Кіровоградській області, що здійснюється у рамках експерименту, поданий листом Кіровоградської облдержадміністрації від 5 вересня 2018 року з дотримання вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Костянтине Євгеновичу.

Слово надається Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні друзі! Шановні колеги! Я хочу просто звернути вашу увагу на те, що сьогодні на комітеті ми розглядаємо рекордну суму, яка надійшла по спецфонду завдяки митному експерименту саме по Кіровоградській області. Це майже 900 тисяч. І я хочу звернути увагу на той дисбаланс, ту пропорцію, той дисбаланс сум по Україні щодо надходження на дорожнє будівництво по різних областях.

Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Є пропозиція підтримати рішення. Анатолію Сергійовичу, будь ласка.

 

МАТВІЄНКО А.С. Якщо можна, я б до Харченка звернувся, бо я не знаю, що говорити з керівниками служб. Олександре, я хочу звернутися до вас, ті всі області, які будуть розглянуті по митному експерименту, прокоментуйте там, де з'явилися гроші через компенсацію. Добре?

 

ХАРЧЕНКО О.І. … (Нерозб.)

 

МАТВІЄНКО А.С. Ні-ні. Якщо будуть, скажете мені, добре? Дякую.

 

КРУЛЬКО І.І. Як представник Кіровоградської області ставиться до перейменування? Завтра ми голосуємо…

 

КОЮДЕНКО В.В. Позитивно. Якщо місто підтримало, область підтримала, звичайно, підтримуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую вам.

Анатолію Сергійовичу, переходимо до голосування? Чи слово Харченку?

 

(Шум у залі)

 

ПАВЕЛКО А.В. Добре. Добре.

Шановні колеги! Переходимо до прийняття рішення. Пропонується комітету підтримати рішення, запропоноване Іщейкіним Костянтином Євгеновичем. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Додатково була в цьому ж питанні Сумська область. Будь ласка, від Сумської області.

 

ПОДОПРИГОРА М.А. Добрий день. Просимо комітет підтримати перенесення коштів…

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Від Сумської… (Шум у залі)  Будь ласка, Оксано, ми зараз дійдемо. Ми зараз два питання розглянемо і перейдемо до МОЗ.

Будь ласка, заступник голови Сумської обласної адміністрації Подопригора Микола Анатолійович.

 

ПОДОПРИГОРА М.А. Шановні депутати! Просимо погодити перенесення коштів з об'єктів, які ми мали не розпочати у зв'язку з відсутністю надходжень від митного експерименту, на об'єкти, які ми хочемо завершити в цьому році.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

ПОДОПРИГОРА М.А. У нас у зв'язку з ембарго на добрива в цьому році план не виконується.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Харченко Олександр Іванович.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Перелік, поданий адміністрацією, розглянули і погодили. Просимо також вас погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів? Немає.

Слово від підкомітету надається Іщейкіну Костянтину Євгеновичу.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Щодо рішення комітету по цьому питанню - просимо підтримати уточнений перелік об'єктів з розвитку автомобільних доріг у Сумській області, що здійснюється в рамках експерименту, згідно листа Сумської облдержадміністрації від 12 вересня 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Костянтине Євгеновичу.

Шановні колеги, пропонується підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПОДОПРИГОРА М.А. Дякую вам.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне додаткове було по Донецькій області. Доповідає виконуючий обов'язки начальника Служби автомобільних доріг в Донецькій області Макогон Ігор Вікторович. Будь ласка.

 

МАКОГОН І.В. Шановний головуючий, шановні депутати! Прошу підтримати перерозподіл коштів митного експерименту у наступній сумі. Прошу вас підтримати перерозподіл у сумі 93,5 мільйони гривень на такі об'єкти: міст Покровськ–Бахмут–Михайлівка, Київ–Харків–Довжанський дорогу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ігор Вікторович.

Для співдоповіді слово надається від "Укравтодору" Харченку Олександру Івановичу.

 

ХАРЧЕНКО О.І. "Укравтодором" та Мінінфраструктури розглянутий перелік. Просимо вас погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Івановичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Іщейкіну Костянтину Євгеновичу.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги! Пропонується за рішенням підкомітету підтримати наступне рішення: погодити уточнений перелік об'єктів з розвитку автомобільних доріг у Донецькій області, що здійснюється в рамках експерименту, згідно листа згідно листа Донецької облдержадміністрації від 14 вересня 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Костянтине Євгеновичу.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один утримався. Рішення прийнято.

 

МАКОГОН І.В. Дякую дуже, шановні депутати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення приймається.

Наступне, ми по цьому питанню вже пройшлись.

Третє питання.

 

ІЗ ЗАЛУ. … (Без мікрофону)

 

ПАВЕЛКО А.В. Ми ж його включили в порядок денний. Ми по дорогах, по всіх перерозподілах пройшлися. Це законопроект, який ми розглянемо окремо. Дякую. 

Третє питання. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я, Постанова уряду № 707. Доповідає заступник Міністра охорони здоров'я Ілик Роман Романович. Будь ласка.

 

ІЛИК Р.Р. Доброго дня, шановні народні депутати, шановні члени комітету! Міністерство охорони здоров'я на виконання постанови Кабінету Міністрів просить погодити внутрішній розподіл коштів, який стосується пілотного проекту по трансплантації, а саме: перерозподіл у межах загального обсягу бюджетних призначень в сумі 75 мільйонів 996 тисяч, зменшуючи обсяг видатків споживання та встановлення видатків розвитку. Залишок 36 мільйонів 18,5 тисяч згідно того, що ми обговорювали на підкомітеті, ми готові скерувати на лікування пацієнтів за кордоном, враховуючи те, що на сьогоднішній день у нас є гостра потреба в цьому і є хворі, які потребують невідкладного лікування. Просимо погодити наш розподіл.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Романе Романовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Шановний Андрію Васильовичу, Міністерство фінансів погоджувало дану постанову із зауваженнями, урядом було прийнято рішення без врахування зауважень Міністерства фінансів, ми виконаємо зі свого боку рішення комітету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

На підкомітеті ми двічі збиралися з цього приводу, і ретельно опрацювавши зазначене питання за участі керівників медичних установ, учасників пілотного проекту з трансплантації, звернули увагу на наступні питання, які потребують вивчення.

До переліку медичних установ учасників пілотного проекту не включений Київський міський центр трансплантології.

Друге. Перелік медичного обладнання першочергового, необхідного для започаткування пілотного проекту.

Здійснення закупівель медичного обладнання з залученням спеціалізованих організацій, що подовжує терміни постачання такого обладнання.

Зважаючи на зазначене, пропонується рекомендувати комітету погодити перерозподіл видатків Державного бюджету, визначений пунктом 7 постановою Кабінету Міністрів України від 5.09.2018 за номером 707, і повторно рекомендувати Кабінету Міністрів України врегулювати в установленому порядку питання збільшення видатків за бюджетною програмою 2301360 "Лікування громадян України за кордоном" відповідно до реальної потреби за рахунок зменшення видатків за іншими програмами міністерства. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати?

 

МАЙСНЕР А.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Іде обговорення. Шановні члени комітету, у нас є запрошена.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Доброго дня! Я – народний депутат, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я. Прошу підтримати рішення підкомітету бюджетного комітету. Дуже вдячні, нам це суттєво зараз полегшить ситуацію в розвитку трансплантації. Дуже вдячні!

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Деркач Андрій Леонідович.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Программа не выполняется, и кто-то ее не выполняет. Должны быть фамилия, имя и отчество и должность людей, которые отвечают за то, что программа не выполняется.

В данном случае вопрос связан с тем, Андрей Васильевич, что мы в бюджете утвердили вопросы с трансплантацией, они не выполнены, есть конкретный заместитель министра, который эту задачу, незаконно назначенный заместитель министра с незаконно назначенной исполняющей обязанности, который эту задачу не выполнил. Соответственно государственные деньги они расходовали не по назначению.

Поэтому есть предложение: поддержать решение подкомитета и наших коллег, и одновременно документы направить в порядке 112-й статьи в Генеральную прокуратуру для принятия решения по ЕРДР по служебной халатности с остальным Министерством здравоохранения.

Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Леонідовичу.

Будь ласка, Василю Васильовичу.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний Романе Романовичу, скажіть, будь ласка, от ми це вже не вперше озвучуємо це питання стосовно додаткового фінансування програми 2301360. Скажіть мені, будь ласка, є бачення і розуміння керівництва Міністерства охорони здоров'я щодо збільшення коштів на цю програму у межах внутрішніх ваших резервів і як головного розпорядника коштів? Тому що ми це питання розглядали на минулому комітеті, і Міністерство фінансів, комітет досягли розуміння, що, на жаль, додаткових коштів сьогодні, тобто іншого джерела фінансування цієї програми, немає.

 

ІЛИК Р.Р. Дякую за запитання. Я його переадресую нашому профільному заступнику Павлу Ковтонюку, це в його функціональному віданні.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

По цьому питанню, будь ласка.

 

КОВТОНЮК П.А. Доброго дня! Василь Васильович, відповідь така. На сьогоднішній день, дійсно, ми відшуковуємо додаткові можливості цю програму фінансувати. Ця ситуація виникає кожен рік. Ну, ви знаєте, минулого року була точно така сама розмова і позаминулого року була така сама розмова. В даному випадку ми намагаємося знайти по результатам ІІІ кварталу якісь додаткові кошти. Зараз ми знайшли консенсус з приводу додатково 34 мільйонів. Я думаю, що ще, як ми переглянемо за результатами трьох кварталів виконання бюджету, ще буде невелика сума. Але її не вистачить на те, щоб покрити всю чергу і тих людей, які подають документи впродовж року.

Тому якщо буде можливість відшукати додаткові кошти поза коштами Міністерства охорони здоров'я, це також будемо дуже вдячні.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Андрій Леонідович, ви хотіли добавити?

 

ДЕРКАЧ А.Л. Я хочу подсказать. Есть незаконное постановление Гройсмана о том, что так называемые международные организации пользуются средствами бюджета в течение не года, а полутора лет, которое, опять же там, подлежит уголовной ответственности. Я думаю, что когда Премьер-министр закончит свою каденцию, он пойдет в прокуратуру давать пояснения. То проценты по кредиту от суммы денег, которые вот эта команда загоняет на так называемые международные организации, эти проценты покрывают в три раза все вопросы, связанные с лечением детей за границей.

И хочу объявить на сегодняшний день. Задайте вопрос. Последние две ампулы вакцин по ботулизму были истрачены вот этой командой на прошлой неделе в Сумской области. Ни одной ампулы вакцины по ботулизму официально нету. Они приходят тут рассказывают про свои реформы, про все остальное. Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрій Леонідович.

Валерій Дубіль.

 

ДУБІЛЬ В.О. Шановні колеги, скажу на початку, що зрозуміло, що перерозподіл я підтримаю так, як і колеги, тому що обладнання всім потрібне. Але хочу, щоб всі розуміли. Сьогодні от були тут представники 4-х інститутів, з якими сам особисто спілкувався, які сьогодні були на підкомітеті, які всі сказали про те, що окрім "ОХМАТДИТ", це не є програма пілотного проекту по трансплантації. Я хочу, щоб ви для себе всі розуміли, що 10 років ми говоримо про те, що нам потрібна трансплантація від родинного (неродинного) донора.

Сьогодні просто ці 112 мільйонів, хочу звернути увагу Рахункової палати, що їх просто перерозподіляють на обладнання, на програму, яка не може бути сьогодні, тому що не створений ще орган, вона не може просто бути. В тому році використано 6,8 мільйона коштів на лікування за кордоном в євро. 6,8 мільйона євро! Хочу звернути увагу. У нас в Україні, ми з вами тут всі сидимо в бюджетному комітеті, повинна бути своя трансплантація, тому що вона за кордоном коштує 150 тисяч євро. У нас вона в інститутах робиться й коштує 30-60 тисяч євро, в рази менше. І сьогодні це просто йде перерозподіл коштів на обладнання. На обладнання я підтримую, воно потрібно всім медичним закладам. Але ще раз звертаю увагу, що це не є пілотний проект по трансплантації, щоб ви для себе розуміли.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

ДУБІЛЬ В.О. Я вибачаюсь, і ще буквально два слова.

І лікування пацієнтів за кордоном. Оте, що говорив і Андрій, я його підтримую. Дивіться, сьогодні у нас економія по видаткам бюджетної програми МОЗ склала (послухайте тільки уважно!) 5,9 мільярда гривень. 5,9 мільярда гривень! 896 мільйонів - по бюджетних програмах Національної служби здоров'я, 116 - по програмі керівництва та управління, 780 мільйонів – надання первинної медичної допомоги населенню. Коштів вистачає. 4,4 мільярда – по забезпеченню медзаходів окремих державних програм. Економія – 5,9 мільярда сьогодні коштів є у МОЗ, а на лікування за кордоном немає, при тому, що вже померло 7, і з них 3 дітей.

І я прошу дати відповідь, Павле, на питання, скільки буде коштів з цього перерозподілу – 112 мільйонів, скільки буде виділено коштів на лікування хворих за кордоном.

Дякую.

 

КОВТОНЮК П.А. Пане Валерію, по-перше, я хотів би, щоб ви обґрунтували цифру названу – 5,9 мільярда економії. Немає такої економії. І ви, перераховуючи, не назвали цих цифр. Вона невелика. І це ті програми, які будуть використовувати кошти впродовж наступного кварталу. У нас дуже-дуже маленька економія є по коштах. Всю її ми направимо на програму лікування за кордоном. А з цієї програми консенсус учора був знайдений, як я зрозумів, на суму 34 мільйони гривень перерозподілити на програму.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Кривенко Віктор, будь ласка.

 

КРИВЕНКО В.М. Дякую, пане голово.

Добре, що є два заступники Міністра охорони здоров'я. Ми говоримо про необхідність лікування за кордоном, про закупівлю обладнання. Але ще такий аспект. Я два роки підряд ініціював, дякую, колеги підтримували по комітету, і ми 200 мільйонів гривень закладали на наші мамографи, наші УЗІ-апарати, які ще в Україні виробляються. І що відбувалося? Перший раз фактично фармацевтична мафія це все і та, яка займається постачанням обладнання, заблокували, тому що вигідніше купити те саме за кордоном – втричі дорожче, і там КРУ не прийде перевіряти, тому що гроші пішли там представникам, не буду називати, цих міжнародних компаній. Другий раз, минулого року, пам'ятаєте, коли ми всі екстрено збиралися і з цієї програми перекидали гроші теж на лікування за кордоном.

Що у підсумку відбувається? Через те, що ми не боремося на ранній стадії (діагностика раку), у нас 7, 5 тисяч осіб в середньому гине в рік. З них десь 100 чоловіків, 7 400 – це жінки. І потім ми робимо героїчні потуги - відправляємо лікуватися за кордон. Чому в цьому проекті бюджету Міністерство охорони здоров'я не подало ці кошти на придбання такої техніки і обладнання по всій Україні? Це набагато дешевше, ніж потім лікувати.

Друге питання. Чи ви подасте це під час змін? Я прошу, щоб ми у своїх рекомендаціях до першого читання, щоб ми врахували, що ця програма необхідна. Ось це таке до вас ключове запитання – саме по мамографії. Скажіть, будь ласка, яка ситуація?

 

КОВТОНЮК П.А. Вікторе, відповідь на ваше питання така, що, безумовно, ви правильно зазначили, що дуже важливе раннє виявлення, ранній скринінг онкологічних захворювань, зокрема раку молочної залози, що забезпечується такими процедурами, як УЗД і мамографія. Однак наша позиція на сьогоднішній день полягає в тому, що в умовах обмеженого бюджету ми вважаємо, що такі апарати, як УЗД і мамографи є тими, які здатна собі дозволити місцева влада і лікарні. Це є звичайне медичне обладнання, воно не є рідкісним, не є таким, яке треба закуповувати через міжнародні організації. Тому, якщо би нам вдалося знайти 200 мільйонів додаткових у цьому році, що не сталося, я би краще їх інвестував в програму трансплантації або в програму лікування за кордоном, бо це реально більші пріоритети на сьогоднішній день.

 

КРИВЕНКО В.М. Павле, ви подавали це від міністерства?

 

КОВТОНЮК П.А. Ні, не подавали.

 

КРИВЕНКО В.М. Так тоді чого ви говорите про обмежений бюджет? Бюджет визначає Кабінет Міністрів, коли він його голосує. А Міністерство охорони здоров'я має подати, що їм потрібно. От в такому режимі.

А потім до нас приходять і що відбувається? Голосують всі міністри на засіданні Кабінету Міністрів, потім приходять до нас в комітет і кажуть: "А можна добавить ще сюди?" Чи на освіту, чи на медицину, чи на військо. А ми кажемо: "А ви голосували на засіданні уряду?" - "Голосували". "То тоді в чому дискусія?"

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Віктор Миколайович. 

Левченко Юрій Володимирович.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дякую.

Ми тут так всі обговорюємо детально питання фінансування лікування за кордоном в контексті цього питання, яке ми розглядаємо. Але у нас взагалі-то в документах… А можна, щоб керівництво комітету послухало, будь ласка? Взагалі-то в документах цього питання немає, тому що немає відповідного рішення з цього приводу щодо перерозподілу безпосередньо на лікування за кордоном. То навіть якщо ми зараз ухвалимо це рішення, вони потім мають виносити ще одне рішення в Кабміні і потім до нас назад повертатися.

То постає питання: а чи логічно взагалі це рішення зараз ухвалювати? Можливо, питання в тому, що вони мають те рішення змінити і прийти вже  з новим рішенням до нас, і ми вже тоді будемо його ухвалювати. Бо виходить абсурдна ситуація! Всі це зараз обговорюють, ми зараз це ухвалимо, вернуться. А де гарантія, що вони потім вернуться з цими 33 мільйонами на закордон? Де ця гарантія? А немає цієї гарантії абсолютно! Можуть  і не прийти потім, можуть сказати, що передумали.

Тому, можливо, таким чином все ж таки діяти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Зараз Мельник, потім Крулько. Сергій Іванович Мельник.

 

МЕЛЬНИК С.І. Шановні колеги, я все-таки хочу наголосити, що ми погоджуємо пункт сьомий: перерозподіл видатків в сумі 75 мільйонів 990 тисяч гривень шляхом зменшення обсягу видатків споживання та встановлення видатків розвитку.

Все-таки на підкомітеті були представники інститутів, і, враховуючи, що крок зроблений, ми пам'ятаємо, з якими потугами приймався закон буквально нещодавно. І все-таки я вважаю, треба зробити це погодження. Далі залишається частина на послуги, отам різниця між 75 і 112, і міністерство погодилося, що є ще по інших програмах економія і дійсно вони мають потім подати.

Тому все-таки сьогодні, я вважаю, треба це погодити і випустити. Тому що, знаєте, якщо ці інститути, які беруть, і ми ратуємо за свою трансплантацію, і ми не даємо, і нема чим робити, то треба дати спочатку, чим зробити.

І наступне, все-таки 4 мільярди знайшли на первинну медико-санітарну допомогу, і слава Богу. Ми сподіваємося, що з другого півріччя реформа заробить. Тому все-таки я би просив, я думаю, якщо є така проблема з обладнанням по цих інститутах, які готові сьогодні це робити, то можна знайти там якихось із тих 4 мільярдів 200 чи 300 мільйонів – дати їм обладнання, на послуги ми другий рік передбачаємо, і хай роблять хоча би те, що вони можуть робити. А те, що вони не можуть зробити, тоді по тих нозологіях ми дамо на лікування за кордоном.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Можна, будь ласка, буквально 30 секунд? Іване, попрошу, це до мене задалося, я просто відповім на це питання, 30 секунд...

 

(Загальна дискусія)

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Я коротко. Якщо це питання погоджено в Кабінеті Міністрів, що заважає відповідну постанову змінити протягом тижня і до нас звернутися вже з новою постановою? Тому що ви кажете, що це питання погоджено, але люди зараз вже багато тижнів мучаться під Міністерством охорони здоров'я, до нас на минулому комітеті сюди приходили представники громадських організацій, а ми знову це питання відкладаємо. Я особисто, я відверто кажу: я не впевнений, що буде зроблена відповідна постанова щодо перерозподілу, і наступного разу нам її дадуть. Я не розумію, звідки впевненість у колег в комітеті. Чому? Може, хтось пояснить, чому всі настільки впевнені, що після того, що місяцями це не робилося, воно раптом буде зроблено?! Звідки впевненість?!

 

ПАВЕЛКО А.В. Ми вас почули.

Будь ласка, Іване Івановичу.

 

КРУЛЬКО І.І. У мене є пропозиція, Андрію Васильовичу, конкретна. По-перше, я вважаю, що ми не повинні гальмувати програму, яка стосується трансплантології в Україні, тому що вона зніме необхідність в тому числі витрачання коштів на лікування за кордоном. Тому цей перерозподіл треба сьогодні робити.

Друге. Ще я хочу звернутися до Міністерства охорони здоров'я. Наступного тижня я прошу секретаріат, і давайте дамо протокольне доручення, щоб ми, починаючи з вівторка чи з понеділка, коли ми почнемо запрошувати всіх головних розпорядників на тему підготовки бюджету до першого читання (у нас весь тиждень буде робочий в комітеті на цю тему), я пропоную, щоб ми побудували роботу наступним чином: запросили одним з першим Міністерство охорони здоров'я, і прохання до них підготуватися на тему, скільки коштів ви заклали в бюджет, я хочу побачити ваш бюджетний запит стосовно лікування людей за кордоном на наступний рік. Щоб ми знову тут потім наступного року не сиділи і не думали, де знайти кошти.

От скільки ви зробили бюджетний запит, мені дуже цікаво, тоді мені стане зрозуміло, яка позиція взагалі Міністерства охорони здоров'я до цього питання. По тому, скільки ви попросили. Це раз.

І друге питання. Я пропоную, Андрію Васильовичу, щоб ми створили зараз робочу групу, яка повинна в рамках того засідання, яке буде відбуватися в комітеті, яка повинна разом з Міністерством охорони здоров'я розглянути скільки реально у них є залишків коштів зараз на цей момент, з документами. І по результатам засідання цієї робочої групи Міністерство охорони здоров'я має підготувати перерозподіл на засідання Кабінету Міністрів, щоб ми закрили це питання.

Тобто робоча група, раз, щоб закрити проблему лікування за кордоном у цьому році.

І друге питання: скільки заклали коштів на наступний рік по бюджетному запиту?

Я пропоную, щоб ми це питання зараз прийняли протокольно. Міністерство охорони здоров'я просимо підготуватися. І давайте не будемо тягнути. Закінчується рік, люди дійсно чекають цих грошей, цих копійок. У мене складається враження, що ви це питання відтягуєте – от пройшов тиждень, і добре, і слава Богу.

Тому давайте так: досить з цим гратися, наступного тижня ми це повинні прийняти рішення, і давайте будемо просити Міністерство фінансів, пані Оксано, щоб це дійсно розглянуло Міністерство фінансів в першочерговому такому порядку, і ми вирішили питання, бо це життя людей, які чекають, і дітей.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Валера, очень коротко, потому что вы уже дважды выступали.

 

ДУБІЛЬ В.О. Хочу звернутися до всіх. От директор Інституту Шалімова Усенко Олександр, під стенограму, він попросив, що це йому обладнання, яке ми надаємо, не потрібно. Хочу, щоб ви звернули увагу. Що йому обладнання потрібно трошки інше, тому що його інститут не входить у той інститут, який має право факт смерті встановлювати. Це обладнання потрібно для швидкої допомоги, для інших інститутів, які по постанові входять туди. І якщо групу будете створювати, я готовий очолити цю групу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Павел Анатолиевич... Так там нет распределения. У вас есть цифры, куда уже распределяются?

Валерий Дубиль, откуда у вас знания такие? Валерий, откуда у вас такие знания?

 

ДУБІЛЬ В.О. У нас же був підкомітет, ми розглядали. Були ж з інститутів керівники. 

 

ПАВЕЛКО А.В. В наших документах нет уточнения…

 

ДУБІЛЬ В.О. У наших немає. Є в МОЗ. А МОЗ нам показував документи.

 

ПАВЕЛКО А.В. Они должны использовать по своим там…

 

ДУБІЛЬ В.О. Роман Ілик був на підкомітеті і нам показував документи.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Пацкан Валерій Васильович, будь ласка. Голова Рахункової палати.

 

ПАЦКАН В.В. Шановні колеги! Я би дуже хотів, щоб усе-таки МОЗ виконало рекомендації Рахункової палати по лікуванню онкохворих за кордоном, а потім далі просило собі перерозподіл наступних коштів. Якщо буде створена така робоча група, то я, Андрію Васильовичу, прошу вас обов'язково включити когось від Рахункової палати. Ми визначимо, хто з членів Рахункової палати буде представляти нашу позицію в цій робочій групі.

 

ПАВЕЛКО А.В. Підтримую.

Шановні колеги! Є пропозиція переходити до голосування з наступним рішенням: підтримати голову підкомітету Горбунова Олександра Володимировича в його пропозиції, а також додати запропоновану Крульком Іваном Івановичем пропозицію щодо створення робочої групи по відпрацюванню бюджету наступного року в найкоротші строки, а також у наступну середу. Так?

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. Вже на базі нашої робочої групи. І включити обов'язково туди представників Рахункової палати.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Пане голово, в цьому контексті просто одне, не виступ – конкретне питання до заступника міністра. А ви можете сказати, на вашу думку, як ви прогнозуєте, коли до бюджетного комітету надійде питання на погодження безпосередньо вже розподілу на лікування за кордоном? Коли ви це плануєте? Бо ви кажете, що ви запланували 30 мільйонів. Коли ви плануєте, що до нас воно дійде на погодження?

 

ПАВЕЛКО А.В. Павле Анатолійовичу, є у вас пропозиція?

 

КОВТОНЮК П.А. Я можу спрогнозувати, що ми подамо повторний проект розпорядження Кабміну на найближче можливе засідання  Кабінету Міністрів, як тільки буде рішення бюджетного комітету. Беремо на себе таке зобов'язання.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги! З запропонованим рішенням, яке я зараз озвучу, прошу голосувати. Хто за, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один, два, три. Троє утримались. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання також до Міністерства охорони здоров'я. Про погодження перерозподілу деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я на 2018 рік, та розподілу медичної субвенції між місцевими бюджетами відповідно до розпорядження уряду номер 650-р.

Доповідає заступник Міністра охорони здоров'я Ковтонюк Павло Анатолійович. Будь ласка.

 

КОВТОНЮК П.А. Дякую, Андрію Васильовичу.

Цей перерозподіл вже не так давно був на  бюджетному комітеті, подібний, технічний акт, який стосується перерозподілу між програмами - медична субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам та програма надання первинної медичної допомоги, яка адмініструється Національною службою здоров'я. Пов'язана необхідність такого розподілу тим, що  з часом ще більша кількість закладів уклала договори з Національною службою здоров'я, отже, фінансування по них піде по програмі відповідній - надання первинної медичної допомоги населенню. Решта закладів не уклали договори і їм треба спрямувати медичну субвенцію, щоб вони в жовтні її отримали. Це якби технічне рішення, погоджено всіма необхідними органами Кабінету Міністрів. Просимо підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Павло Анатолійович.

Чи є за перечення у Міністерства фінансів?

 

МАРКАРОВА О.С. У Міністерства фінансів немає застережень.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Колеги, я скажу, що якщо ми не приймемо такий розподіл, то місцеві органи влади, які надають первинну допомогу, з 1 жовтня втратять джерела фінансування. Тому пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити здійснення перерозподілу деяких видатків, передбачених Міністерству охорони здоров'я на 2018 рік, та розподіл медичної субвенції між місцевими бюджетами (згідно з розпорядженням уряду № 650-р). Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги.

Переходимо до наступного питання, додатково було включено питання про Міністерство інфраструктури, перерозподіл видатків державного бюджету (розпорядження уряду від 29 серпня за номером 628-р). Будь ласка, від Міністерства інфраструктури України хто у нас? Будь ласка, від Міністерства інфраструктури хто?

Включіть мікрофон і представтесь.

 

БОЖКО М.П. Доброго дня! Мене звати Божко Микола, я виконуючий обов'язки голови Державного агентства інфраструктурних проектів України. За дорученням міністра звертаюся до бюджетного комітету з проханням, що відповідно до рішення, яке прийняв уряд про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству інфраструктури на 2018 рік, відповідно до частини восьмої статті 23-ї Бюджетного кодексу перерозподілити кошти до Державного агентства інфраструктурних проектів в частині виконання 5% від дорожнього фонду для забезпечення програми по безпеці дорожнього фонду до 2023 року.

Всі матеріали надані, ми спілкувалися з шановними народними депутатами двічі, надали всі роз'яснення. Просимо підтримати такий перерозподіл, який дозволить нам виконати програму, яка є сьогодні  прийнята урядом і чинною.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

У Міністерства фінансів є заперечення?

 

МАРКАРОВА О.С. Немає зауважень.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги, на підкомітеті було ретельно розглянуто дане питання і за результатами розгляду пропонується підтримати перерозподіл видатків за спеціальним фондом державного бюджету, встановлений розпорядженням уряду від 28 серпня за номером 628-р і з врахуванням вимог бюджетного законодавства щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Колеги, є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один утримався. Всі інші - за. Рішення прийнято.

 

БОЖКО М.П. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне додатково було включене: передача бюджетних призначень від Міністерства оборони Головному управлінню розвідки при Міністерстві оборони України, згідно з розпорядженням уряду від 12 вересня за номером 643-р.

Будь ласка, Рудик Ярослав Романович.

 

РУДИК Я.Р. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати, присутні, 12 вересня поточного року Кабінет Міністрів видав розпорядження про передачу у 2018 році деяких бюджетних призначень, передбачених Міністерству оборони, яке потребує погодження з Комітетом Верховної Ради з питань бюджету.

Видання розпорядження Кабінету Міністрів викликано необхідністю реалізації Указу Президента України з метою якісного проведення організаційних заходів у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони у 2018 році.

Розпорядженням здійснюється передача бюджетних асигнувань, передбачених для Міністерства оборони в сумі 25,6 мільйона гривень Головному управлінню розвідки Міністерства оборони. Реалізація розпорядження не потребує додаткових витрат з бюджету. Прошу погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ярославе Романовичу.

У Міністерства фінансів є заперечення, зауваження?

 

МАРКАРОВА О.С. Немає зауважень.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги, за результатами розгляду зазначеного питання пропонується підтримати передачу бюджетних призначень від Міністерства оборони до Головного управління розвідки Міністерства оборони відповідно до розпорядження уряду за номером 643-р. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Є пропозиція підтримати. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, щодо законопроекту про внесення змін до пункту 33 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу за номером 8599, поданого народними депутатами Матвієнком, Довбенком та іншими.

Будь ласка, автор, Анатолій Сергійович Матвієнко.

 

МАТВІЄНКО А.С. Дякую.

Шановні колеги, якщо б можна було попросити, в чому є справедливість, яку я хочу закликати вас захистити? Що таке зараз гроші, які видаються на будівництво доріг? Є 3 джерела.

Перше джерело – це те, що бюджетне дорожнє будівництво. По нормах, які виділяються на кожну область залежно від того, які місцеві дороги, і які державні, і скільки їх на тій чи тій території. Це одне.

Друге. Це митний експеримент. Це означає, що ті митниці, які краще спрацювали, 50 відсотків дають у бюджет, а 50 відсотків ідуть додатково на фінансування доріг тої чи іншої території. Хтось проти, хтось не проти, але я вважаю, що ми його підтримали, і я вважаю, що допрацювати з ним до кінця року.

А що ж є далі, третє джерело? А третє джерело означає, що всі області, викинули митницю по плану на якусь маленьку чи велику, незалежно, обсяги, виділяють півтора мільярда на цю групу областей, яким дається незалежно від того, скільки вони забрали по митниці. Це означає, звідки ж взяти цих півтора мільярда? А ці півтора мільярда треба забрати у тих областей, хто мають понад норму бюджету. Ну, це якась абсурдна ситуація, яка (дійсно помилка) була створена в минулому році.

Тепер подивіться, що це за гроші і які обсяги. Я візьму 9 областей сьогодні. Ці 9 областей мають право отримати 283 мільйони за рахунок експерименту. І ми не проти, щоб ці 283 їм роздали. Але виявляється, що до цих 283 мільйони кожний квартал будуть давати 1 мільярд грошей, цим областям, які й так отримали митницю, а забрати у тих, хто мали плани, ну свої, бюджетні. (Шум у залі) Почекайте, я хочу закінчити.

І подивіться, що виходить по Одесі, приклад, Запоріжжю. Це я хочу вам, голово, звернути увагу. 74 мільйони зараз заплатили в цьому році уже перекидання митниці в Запоріжжя. Вони мали б отримати тільки 74, тобто 74 в область і 74 в Запоріжжя. А за рахунок того, що ми дали півтора мільйони, ми даємо Запоріжжю додатково за рахунок інших територій 212 мільйонів, плюс, 212 мільйонів. Не 74, а 212. Звідки? З повітря. А звідки? За рахунок інших територій. (Шум у залі) Ні, ні, я не знаю.

Тому я хочу спитати, чому цей експеримент, цей процес, який називається, зняти просто… Ну, мені видається, він є помилкою. І тому прошу підтримати, голово. Тих 9 областей, які отримують більше, сьогодні тішаться від того, що у них є гроші. А завтра їх заберуть. І за рахунок вас заберуть. Ну це ж нечесно. Тому хто заробив митницею, той і отримує. А надувати з повітря за рахунок інших територій є нечесно.

Тому я прошу підтримати цей проект, і якщо ми зробили помилку, то будьте чесними, а не казати, бо 9 областей сьогодні вигідні, то їм це вигідно, отримати. А чому завтра не буде по-іншому? Тому, видається, це нечесно, і я пропоную цей проект підтримати.

Ми провели групу, туди в групу приходили люди, хто хотів, та не дуже хотіли ті, хто хоче просто зібрати на цьому вигоди. Дякую вам. Вибачте за емоції.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, голова підкомітету профільного, Костянтин Іщейкін.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановний Андрій Васильович, шановні колеги! Ну, по-перше, мені б дуже хотілося, Андрій Васильович, щоб по можливості ми все ж таки законопроекти розглядали в рамках підкомітетів.

 

МАТВІЄНКО А.С. А ви не прийшли, ви не прийшли.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Анатолій Сергійович, ви дозвольте мені виступити, бо я вас слухав уважно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Не ругайтесь!

 

МАТВІЄНКО А.С. Ну нащо ви говорите другий раз?!

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Хвилиночку! Спочатку я вас запрошував, ви не приходили двічі.

 

МАТВІЄНКО А.С. Чому я вас повинен запрошувати? Я не голова.

 

ПАВЕЛКО А.В. Анатолій Сергійович, по черзі.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Я сьогодні вас вислухав, Анатолій Сергійович.

 

МАТВІЄНКО А.С. Ви мене не запросили. А коли вас запросили, ви взагалі не прийшли.

 

ІЗ ЗАЛУ. Давайте по сути.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Я попрошу уваги, щоб було чесно!

Шановний Андрій Васильович, я хотів би ще раз наголосити, що законопроекти треба розглядати в рамках підкомітетів, і складати прецеденти, коли…

 

МАТВІЄНКО А.С. Ну неправда!

 

ІЗ ЗАЛУ. Можно не перебивать?

 

МАТВІЄНКО А.С.  (Без мікрофону) …це брехня… Я не можу цього чути! …

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Анатолій Сергійович! Так от, спеціальне рішення. От про спеціальне рішення ми і кажемо. Що значить, він не прийшов? А навіщо створювати спеціально?

 

ПАВЕЛКО А.В. Костянтине Євгеновичу, Анатолію Сергійовичу, я дуже прошу, по цьому питанню…

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. Константин Евгеньевич, Анатолий Сергеевич! Я прошу каждого выступающего не перебивать другого. Анатолий Сергеевич, я головуючий, когда вы выступали, вас тихо слушали все! Вы перебиваете! Я вам дам еще раз слово и вы скажете свое мнение. Но не перебивайте и уважайте мнение другого, пожалуйста.

Константин Евгеньевич, пожалуйста.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Теза перша: прошу розглядати питання в рамках підкомітетів і не переносити. Теза друга: питання чесноті, воно піднімається у розгляді всіх питань. І у всіх своє бачення. Я з величезною повагою вислухав у розрізі Одеси, що щось встигли, а щось ні. Знову, коли піднімається питання по розподілу МОЗу, у одних є своє бачення чесності, в інших є інше. І коли розглядається будь-яке питання, завжди треба вислухати декілька сторін.

В мене немає великих надходжень, приміром, на Полтавську область. Тому що Анатолій Сергійович сьогодні чітко каже, що відстоює інтереси Івано-Франківська. Розумію, поважаю і навіть місцями підтримую. Але ми маємо казати, що якщо законопроект прийнятий з початку року і заплановані певні видатки до кінця року, то цілком зрозуміло, що області, які запланували, зробили тендери і запланували певну роботу і навіть виконали, мають до кінця року отримати заплановані кошти.

Чи підтримую я Анатолія Сергійовича по суті? Абсолютно. Рішення по компенсації треба відмінити, але моя думка була, з наступного року, для того щоб не ставити в колізії ні виконання Бюджетного кодексу, ні рішення попереднього законопроекту.

Чи не могли проаналізувати і побачити, перепрошую, з січня місяця? Напевно, що могли. Піднімати рішення 19 вересня стосовно того, щоб поставити під сумнів виконання законопроекту до кінця року, вважаю на сьогодні  необґрунтованим. Тому, підтримуючи по суті відміну цієї компенсації на наступний рік, на першому підкомітеті було прийнято наступне рішення: залишаючи думку про існування митного експерименту, пропрацювати формулювання з відміною інституту компенсації, який був прописаний на цей рік.

Дякую за увагу, шановні колеги.

 

ПАВЕЛКО А.В. Костянтине Євгеновичу, в контексті додатку до другого читання "з 1 січня 2019 року", я так розумію?

Будь ласка, Горбунов.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

У мене, якщо можна, питання до представника "Укравтодору". Олександре Івановичу, чи є у вас інформація щодо того, чи виконані по програмі за рахунок коштів спецфонду та фонду, про який ми зараз говоримо, в областях виконані роботи? І на яку суму?

 

ХАРЧЕНКО О.І. Маєте на увазі з початку року, так?

 

ГОРБУНОВ О.В. Так, з початку року. Чи є перевиконання? Тобто за рахунок компенсації.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Кошти за рахунок компенсації не виконували. Як вони мають право бути виконувані, коли ми зупинили з вами ситуацію по другому кварталу, там, де потрібно було скомпенсувати з програми 3111020 1 мільярд 137 мільйонів гривень.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Воно зупинено на сьогоднішній день. Кошти, ми з вами коли приймали рішення по кожній з областей по митному експерименту, ми приймали рішення – виконання робіт в межах наявних коштів. І кожне погодження по кожному об'єкту ми приймаємо тільки за наявності довідки з казначейства про наявність цих коштів.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Іван Іванович Куліченко.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Я перепрошую, ми самі себе обіграли. Що сталося? Чому Мінфін і Укравтодор так принципово до цього ставляться? Джерелом компенсації є дорожній фонд. А він весь розподілений! Області їх уже виконують. І якщо ми цей компенсатор захочемо забрати, його ні в кого забрати, тому що це розподілено між регіонами чи на якісь програми, які були закладені в бюджет. Тому я вважаю, якщо ці кошти ще нікому компенсатори не платили, треба вносити в зал, відмовлятись від цього, тому що джерела фінансування не буде. Ви розумієте, коли одні області виконають свої 50 відсотків виконання – компенсатор, а інші, хто не мають перевиконання, у них заберуть їх планове фінансування, розумієте, що ми закладаємо? Тому зал не підтримає фінансування.

Знаєте, що вам скажу, що буде? Я не хочу говорити при виконуючій обов'язки міністра фінансів, вони не профінансують, джерела немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги! По черзі. Будь ласка, Олександр Семенович.

 

ПРЕСМАН О.С. Уважаемый Андрей Васильевич, я пользуюсь случаем, что в докладе нашего коллеги прозвучала Одесская область. Здесь присутствует руководитель областного финансового управления Зинченко Марина Анатольевна, буквально несколько слов по сути она скажет по этому проекту.

Благодарю.

 

ПАВЕЛКО А.В. Пожалуйста, Марина Анатольевна.

 

ЗІНЧЕНКО М.А. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні народні депутати! Анатолію Сергійовичу! Я хочу сказати, що компенсація, яка була по другому кварталу розподілена, вами, народними депутатами, була погоджена, наприклад, для Одеської області, і на цю суму вже виконані роботи. Це по-перше. 383 мільйони. І митних, у нас на сьогодні погоджених бюджетним комітетом з урахуванням залишку мільярд 17, виконані роботи вже майже на всю суму. Але не профінансовано, тому що 383 мільйони – ми отримали довідку казначейства, що ці кошти надійдуть, надійдуть.

 

МАТВІЄНКО А.С. По митниці скажіть. Скільки митниці, скільки компенсації.

 

ЗІНЧЕНКО М.А. По митниці я скажу, що за 8 місяців, вслухайтесь в цифру, за 8 місяців Одеська область – ми маємо перевиконання більше на мільярд 400 по показниках індикативу. 50 відсотків – це становить 744 мільйони гривень. Область фактично отримала по формулі постанови Кабінету Міністрів 338. Як приклад, приведу вам липень, показовий, коли митні перевиконання у нас становили 412 мільйонів гривень, ми повинні 50 відсотків – 206, а фактично надійшло по формулі постанови Кабміну 5 мільйонів гривень. Про яку справедливість ми говоримо? Якщо не буде для Одеської області компенсації, то Одеська область взагалі при такому перевиконанні по митниці і при підвищенні показників взагалі не буде нічого мати.

 

МАТВІЄНКО А.С. Чому? По митнику ви отримуєте…

 

ЗІНЧЕНКО М.А. Так при перевиконанні 50 відсотків. (Шум у залі)  Шановні депутати, якщо ви відміняєте компенсацію, давайте повернемось до формули, справедливої формули, яка працювала у нас до 1 січня 2017 року, коли ми не залежали від перевиконання по інших областях і мали своє перевиконання 50 відсотків. Тоді питань немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Марія Анатоліївна.

 

ПРЕСМАН О.С. Исходя из этого, вообще против этого закона.

 

ПАВЕЛКО А.В. Понял.

Марія Анатоліївна, вам запитання від Матвієнка Анатолія Сергійовича.

 

МАТВІЄНКО А.С. Пані Марія Анатоліївна, я хочу вас попросити дві цифри, дві назвіть, будь ласка.

 

ЗІНЧЕНКО М.А. Так.

 

МАТВІЄНКО А.С. По митному експерименту ви перевиконуєте…

 

ЗІНЧЕНКО М.А. На 1 мільярд 400.

 

МАТВІЄНКО А.С. І це половина, да? Це буде 600 мільйонів.

 

ЗІНЧЕНКО М.А. 744 мільйона – це половина.

 

МАТВІЄНКО А.С. Це митний.

 

ЗІНЧЕНКО М.А. Да.

 

МАТВІЄНКО А.С. А по компенсації, скільки ви додатково маєте отримати, дайте мені ще одну цифру.

 

ЗІНЧЕНКО М.А. Ні. Анатолій Сергійович, вслухайтесь у те, про що я кажу.

 

МАТВІЄНКО А.С. Я ж вас питаю.

 

ЗІНЧЕНКО М.А. Будь ласка…

 

МАТВІЄНКО А.С. Ні, ви мене не питайте, я вас питаю.

 

ЗІНЧЕНКО М.А. Ми по митниці 50 відсотків маємо 744 мільйона, а фактично по формулі отримали 338. 

 

МАТВІЄНКО А.С. Ви не відповіли.

 

ЗІНЧЕНКО М.А. А, компенсація по другому кварталу 383.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шевченко Александр Леонидович.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Шановний Андрій Васильович, шановні члени бюджетного комітету, присутні! Ну, я вже, напевно, найбільше разів виступав про несправедливість цього експерименту. Він своє відпрацював. Анатолій Сергійович! Я вже багато разів говорив про несправедливість цього експерименту. Він був експериментом для 4 областей. Окей, відпрацював він, спробували, і кожен раз оцей митний експеримент є у нас каменем якогось спотикання.

Тому я пропоную все-таки, як ми і домовлялися, що до кінця 2018 року цей експеримент працює, потім ми просто повинні думати про джерела наповнення дорожнього  фонду. І згідно необхідності фінансування і справедливого розподілу між областями ми повинні наповнювати дорожній фонд, а "Укравтодор" з цього дорожнього фонду й інші організації, які причетні до доріг, в тому числі місцеві адміністрації, повинні справедливо, чесно, якісно будувати дороги. І все. Другого варіанту у нас нема.

І зараз уже кажуть, що давайте продовжимо знову експеримент на наступний рік. Слухайте, ну я вже два роки кричу, що це закінчиться погано, цей експеримент. Ми постійно через нього сваримося. Ніякої тут справедливості нема. Того року було в Франківській області в рамках експерименту, тому що індикативи чітко були одні, потім, вибачте, нас надурили в липні, переробили ті речі – було рішення Кабміну. І потім в підсумку Франківська область по другому півріччю взагалі нічого не мала. В підсумку фірми ті, які виконали роботи, зараз сотні мільйонів боргів.

То, шановні друзі з бюджетного комітету, якщо є якась справедливість, то давайте подивимось і доручимо Мінфіну, Кабміну розрахуватись зі всіма організаціями, які в рамках експерименту попередній рік, завдяки отій дволичній ситуації, яка була того року, забезпечимо з тими організаціями розрахунок! Все! Це не тільки Франківськ "ПБС", це так само і "Онур", і "Автомагістраль" по Львову, і по інших регіонах.

Люди добрі, ви просто себе загнали в таку ситуацію, там, де справедливості  нуль і прогнозованості нуль. У нас ручне управління з різних кабінетів влади, воно вже сьогодні  достало напевно всіх. Якщо ми депутати, а не маріонетки, то давайте хоча би в чомусь будемо серйозними і якось проявимо себе. Я розумію, що це не цікаво слухати владі, я розумію. Але колись влада міняється.

 

ПАВЕЛКО А.В. Скорик Микола Леонідович. Потім Андрій Леонідович Деркач.

 

СКОРИК М.Л. Коллеги, вы знаете, я послушал выступления Александра Леонидовича, один из ведущих дорожников в нашей стране. Я действительно был вначале этого года в его округе и видно, что действительно дороги очень качественные, правильные и так далее. Он поднял очень правильный вопрос.

Андрей Васильевич, можно как бы?

Этот вопрос системный, вопрос с тем, что нас дурят на индикативах.

Вот этот документ – бюджет на 2019 год. Департамент доходов Министерства финансов формирует доходы. Правильно, Оксана? Правильно. Соответственно потом вы их распределяете, эти доходы, кто какие доходы должен принести: таможня и так далее, так далее. Потом вы распределяете по таможням.

То, о чем говорит Александр Леонидович, когда вы начинаете в течении года играться индикативами, а индикативы вы меняете сами, для этого вам не нужны ни постановления Кабмина, вы меняете внутри Министерства финансов.  И вы таким образом обманываете всех! Вроде нам кажется, что у нас есть эксперимент, а потом вы поставили вот эту "морковку", про которую вы говорите, это ваши индикативы.

Точно так же, это была классическая схема, как Арсений Петрович уничтожал Саакашвили, он его выкинул. Слава Богу, нет теперь Саакашвили. Вроде договорились…

 

(Загальна дискусія)

 

СКОРИК М.Л. Нет. Так вспомните, как это было. Саакашвили требовал эксперимента, а все время Одесская таможня, вдумайтесь, при Саакашвили не выполняла план! А потом поменялся губернатор – хлоп, она стала перевыполнять. Что, мы понимаем, что это что-то произошло. Таможня вообще с точки зрения управления не находится в подчинении администрации.

Если вы сейчас сделаете то, что… Давайте, чтоб мы не путали грешное с праведным, коллеги. Если вы сейчас заберете и на следующий год заберете тему эксперимента у регионов, там вообще ничего не останется. Я при всем уважении, Александр Леонидович, но искать общие фразы о том, что есть дополнительные источники финансирования дорожного фонда, это хорошо, но их нет. Таможня – это действительно реальный источник финансирования дорожного фонда. Если у Одессы…

 

ІЗ ЗАЛУ. (Без мікрофону)

 

СКОРИК М.Л. Я согласен, абсолютно согласен, для всех. Что, в Ивано-Франковске есть таможня? Если в Днепропетровске есть таможня, как они завозят? А в Ивано-Франковске таможни нет.

Андрей Васильевич, я вас очень прошу, давайте эту тему отложим пока, потому что она мне кажется неготовой, ее надо посмотреть еще внимательно.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Андрей Васильевич, исключительно для стенограммы. Я ж не могу не верить нашему Премьер-министру и Генеральному прокурору, который говорит, что в среднем от 150 до 200 миллионов долларов теневой оборот по таможне ежемесячно. То есть государство имеет 25-40 миллиардов теневого оборота.

Когда мы говорим про таможенные деньги, мы просим своих таможенников и чекистов, контрабандистов уменьшить аппетиты и платить хотя бы не 30 процентов, а хотя бы какую-то там другую сумму. Тем самым мы для стратегических партнеров повышаем коэффициент Doing Business, есть такой коэффициент. И хочу обратить внимание, что, несмотря на все наговоры, на первом месте, согласно стратегическому для наших партнеров коэффициенту Doing Business Сумская область идет на первом месте. И мы таки довели наших чекистов, контрабандистов, вместе с таможенниками до состояния, когда они перевыполняют индикативы. Если вы снимете этот стимул, у нас просто не будет аргументов для того, чтобы они действовали по-другому.

Саша, я понимаю то, о чем ты говоришь. Но есть серьезные вопросы.

Поэтому я предлагаю мытный эксперимент не выполнять. Поручить Счетной палате внести индикативные предложения для таможни, СБУ по стабилизации коэффициента коррупции на удобоваримом уровне для проведения мытного эксперимента.

Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Василю Васильовичу Амельченку слово.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги! Відповідно до рішення комітету 6 вересня робоча група за участі співавторів законопроекту та представників Міністерства фінансів і "Укравтодору" додатково розглянула законопроект 8599. Скажу відразу, що Міністерство фінансів не має зауважень до законопроекту, Міністерство інфраструктури та "Укравтодор" підтримують прийняття законопроекту. Тому пропонується комітету підтримати рішення згідно з розданим проектом ухвали, а саме: перше, рекомендувати Верховній Раді законопроект 8599 прийняти за основу та в цілому як закон; друге, рекомендувати Кабінету Міністрів доручити Мінфіну і казначейству вжити заходів щодо виконання норми абзацу третього пункту 33 Розділу VІ Бюджетного кодексу в частині здійснення щоквартальної компенсації з Державного дорожнього фонду відповідним місцевим бюджетам за підсумками другого кварталу 2018 року. Водночас слід звернути увагу, оскільки сьогодні вже 19 вересня, у разі прийняття Верховною Радою законопроекту 8599 фактично буде скасована компенсація лише за четвертий квартал, бо закон не має зворотної дії в часі. І на сьогодні неможливо спрогнозувати, які місцеві бюджети потенційно в четвертому кварталі її можуть отримати.

Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. От одесского депутата.

 

ЗІНЧЕНКО М.А. Шановний Андрію Васильовичу, шановні депутати! Правильно абсолютно сказав пан Шевченко. Якщо буде чіткий, не ручний розподіл дорожнього фонду, тобто ми не будемо залежати ні від компенсацій, ні від чого. Ми піднімали питання на виїзному засіданні бюджетного комітету і ставили в приклад, коли Одеська область отримала тільки півтора відсотка від цього дорожнього фонду України у 2018 році. Вдумайтеся! Якщо був чіткий розподіл і середньострокова перспектива, коли ми будемо розуміти, що закріплено на декілька років вперед, що дорожній фонд не змінює правила гри, і ми маємо пропорційно чіткий розподіл, то області будуть бачити і ремонтувати дороги. Півтора відсотка від всього дорожнього фонду, місцевого і державного.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Марино Анатоліївно. Ми вас вислухали.

Шановні колеги, переходимо до голосування.

Шановні колеги, я вам пропоную, як я зрозумів, є 2 запропонованих рішення. Перше запропоноване рішення – це підтримати саму ідею, сам смысл поддерживается, это было сказано главой подкомитета, единственное, что было предложено, что необходимо внести поправку, что это с 1 января 2019 года – предложить данное решение. В таком случае, я понимаю, что было предложено за основу, а между первым и вторым чтением внести поправку, что с 1 января, потому что мы сейчас не можем. Или сразу это включить. Это первое предложение.

Второе предложение было озвучено Василием Васильевичем Амельченко – за основу и в целом как закон.

Я считаю, что мы уже в принципе все обговорили.

 

МАТВІЄНКО А.С. По-перше, я б хотів, щоб сказало Міністерство фінансів свою думку, "Укравтодор", а потім я прошу, щоб мені сказали те слово, яке мені пообіцяли, чи навпаки, мені однаково.

 

ПАВЕЛКО А.В. Можу зразу вам надати слово.

 

МАТВІЄНКО А.С. Дякую.

Я вважаю, що якщо є помилка, то не треба чекати, поки нас взагалі "понесуть" з цього парламенту, а треба наводити порядок. Тому не треба чекати, бо 9 областей мають перевагу, а 16 не мають таких пільг. Це нечесно! Тому якщо є помилка, давайте її виправимо.

Тепер друге. Я хочу сказати, що я вибачився, на минуле засідання (а це для мене важливо, бо я нікому ще не брехав) я спеціально не прийшов, тому що нас не запросили, і я сказав, давайте утворимо таку групу і розглянемо цю проблему на нинішньому засіданні комітету. Хто прийшов – той прийшов. І всі знали, що ви там збираєтеся. Коли сьогодні, вірніше, на минулому тижні мені голова комітету сказав: "Я в понеділок або у вівторок з вами зустрінуся, і ми знайдемо рішення". І я чекав голову підкомітету, що він мене запросить, а він мене не запросив, і сьогодні так само. Тому я ніяких порушень не зробив, я виконав ваше доручення, пане голово. І я був на засіданнях і контролював ваше доручення. А що не робив підкомітет, я не знаю. А зараз підкомітет каже, що я там маю прийняти його рішення. Ну комітет сам визначає, хто приймає рішення, чи група, чи комітет. І комітет у нас не диктує все, що вони хочуть.

Тому я прошу не казати, що я не об'єктивний. Я об'єктивно ставився до вашого доручення. І тому прошу висловитися, Мінфін нехай скаже думку і Укравтодор. І давайте приймемо рішення, я пропоную з сьогоднішнього рішення, і зупинити цю компенсацію. І не зруйнувати тільки одне - цей митний індикативний, проблему, я його не пропоную зліквідувати. І нехай всі, хто заробив, хай заробляють.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Анатолію Сергійовичу.

Будь ласка, від Мінфіну Оксана Сергіївна Маркарова.

 

МАРКАРОВА О.С. Дякую.

Шановні колеги! Я на секундочку хотіла повернути нас усіх назад. Коли ухвалювався митний експеримент на перший рік, ми його ухвалювали  саме  як митний експеримент для того, щоб заохотити наші в тому числі митні органи в співпраці з місцевою громадою працювати краще. І для того, щоб ті перевиконання від митниці, які будуть отримуватись, вони дійсно йшли на дороги, те, що найбільшим є пріоритетом для розвитку. Експеримент після того часу декілька разів подовжувався, але ми завжди говорили про те, що це була тимчасова, так, така дуже корисна ініціатива, яка мала завершитись з прийняттям Закону про дорожній фонд, який уже ухвалено, і в цьому році він працює. Відповідно в цьому році у нас 50 відсотків акцизів це наповнення, в наступному буде вже 75 відсотків наповнення акцизів. І саме в дорожньому фонді є три рівні розподілу на різні типи доріг, де повинно розподілятись. Для нас це рішення, ви якщо піднімете, побачите, ми висловлювали свої зауваження проти цього обов'язкового розподілу, коли він був ухвалений, ще коли він був доданий до Бюджетного кодексу. Відповідно для бюджету це буде нейтральне рішення, тому що дійсно: якщо ви не зміните це, то ми просто заберемо в дорожнього фонду автоматично ці кошти і виплатимо за їх рахунок ці компенсації,  тобто зменшиться частина коштів дорожньому фонду. Якщо це рішення буде ухвалено, ну то тоді ми не виплатимо ці компенсації за період, який ще залишився в цьому році, відповідно в дорожньому фонді, на проекти дорожнього фонду, які теж ухвалені, залишиться більше коштів.

Тому ми зі свого боку не заперечуємо проти ухвалення такого цього законопроекту, можливо, це навіть буде, якщо у нас є вже дорожній фонд і є стратегія і план як по загальних дорогах, так і по національних, тобто, ще раз, для державного бюджету це буде нейтральне рішення. Ми в будь-якому випадку не втратимо і не добавимо нічого з державного бюджету на виконання саме цих програм. А вже яким чином це правильніше розподілити, тут дійсно це питання, як би, дискусії.

 

(Шум у залі)

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Харченко Олександр Іванович. 

 

ХАРЧЕНКО О.І. Я повністю підтримую те, що сказала Оксана Сергіївна. Хочу додати тільки ще одне. Дивіться, яка ситуація в тому варіанті, як прописано на сьогоднішній день митний експеримент. По першому кварталу ми компенсували 77 мільйонів гривень з нашої основної програми 3111020. По другому кварталу ми повинні компенсувати 1 мільярд 137 мільйонів гривень. По третьому кварталу, я думаю, що ця сума десь буде там, якщо  взагалі буде діяти митний експеримент, то це буде десь до півтора мільярда гривень. Але, щоб ви зрозуміли, шановні депутати, все це перенесеться на основну програму, ті об'єкти, які на сьогоднішній день робочі, і ті всі об'єкти, які зараз недофінансовані будуть, ми вимушені будемо потім, я не знаю, що робити, в судовому порядку будуть компанії здирати з нас гроші з усіх. Не можна допустити. Ми доведемо ситуацію до колапсу.

"Укравтодор" підтримує проект закону, поданий Анатолієм Сергійовичем і його колегами.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Іванович.

Шановні колеги, ще раз! У нас дуже серйозне обговорення. Есть все-таки такое ощущение, что в зале будет такая же история, в парламенте, в Верховной Раде, и она будет также неоднозначна.

Крулько Иван Иванович.

 

КРУЛЬКО І.І. Шановні колеги, ну, дивіться, ідея хороша, мабуть, і правильна, яку треба підтримати. Є одна проблема – Конституція України, в якій написано, що закон не має зворотної дії в часі. Ми не можемо регулювати законом події, які вже відбулись. А події, які вже відбулися, що виконані роботи по певним договорам за конкретний ресурс, який був запланований в державному бюджеті. Так вийшло.

Ми всі розуміємо, що митний експеримент, він такий дивний, тому що ресурс нібито є (висит груша, нельзя скушать), ресурс є, але його ніхто не може порахувати, який він буде по кінцю року.

Тому я що пропоную? Я пропоную, безумовно, коли ми приймаємо будь-які закони, навіть дуже правильні, щоб ми зразу враховували питання стосовно того, щоб не порушили Конституцію в питанні зворотної дії в часі закону. Це єдине зауваження. Якщо там немає цих проблем, то, безумовно, що ми підтримаємо. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Есть предложение все-таки с учетом того, что сказал Иван Иванович, предложить проголосовать за основу, а зал в парламенте визначиться. Если он захочет за основу и в целом, ну, зал будет принимать за основу и в целом. А комитет примет за основу, для того чтобы, может быть, подать поправку – "с 1 января", ну, или другие какие-то поправки, может, кто-то вынесет. Нормально? Это выход?

Шановні колеги, є пропозиція проголосувати, ухвалити даний закон за основу. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Два – проти. І хто утримався? Нуль – утримались.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Нуль – утримались, два – проти, всі остальні – за. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Дякую, Анатолій Сергійович. Мудрое решение бюджетного комитета.

Переходим к пятому вопросу порядка денного: представлення законопроекту про державний бюджет на 2019 рік номер 9000, поданий урядом. Шановні колеги, саме важливе питання сьогоднішнього засідання. Кабінетом Міністрів своєчасно подано такий законопроект, за що ми їм вдячні. Та згідно з Регламентом Верховної Ради він має розглядатися в парламенті за спеціальною процедурою.

Беручи до уваги регламенті вимоги, комітетом підготовлено та схвалено 5 вересня орієнтовний графік розгляду даного законопроекту. Графік було розповсюджено у парламенті та надіслано уряду, а також є сьогодні у розданих вам матеріалах. Відповідно до графіку і розкладу пленарних засідань у п'ятницю 21 вересня у Верховній Раді відбудеться представлення проекту державного бюджету. У цей день відбувається "година запитань до уряду" за присутністю усього складу Кабінету Міністрів. Таким чином можна буде отримати  відповіді не лише від Міністра фінансів, а й безпосередньо від Прем'єр-міністра та галузевих міністрів щодо відповідних бюджетних показників на 2015 рік.

Слід звернути увагу, що Регламентом Верховної Ради не передбачено голосування за підсумками представлення законопроекту. Сьогодні ми як профільний комітет маємо можливість попередньо заслухати презентацію такого документа та отримати відповіді на найбільш актуальні питання від Міністерства фінансів.

Пропонується розглянути дане питання в межах 45 хвилин, з них для доповіді виконуючого обов'язки міністра фінансів надати 10 хвилин, а решту часу використати на запитання, відповіді та обговорення. Немає заперечень? Це максимальний термін. Закликаю колег об'єктивно підійти до оцінки проекту бюджету та забезпечити фахову, професійну дискусію.

Слово для доповіді надається виконуючому обов'язки Міністра фінансів Маркаровій Оксані Сергіївні.

Будь ласка, Оксано Сергіївно.

 

МАРКАРОВА О.С. Дякую.

Шановні колеги! Шановний Голово! Не перший раз я представляю Державний бюджет на нашому комітеті, але перший раз в якості виконуючого обов'язки міністра фінансів. Вам усім роздано невелику презентацію, для того щоб було зручніше розглядати, і ми передали текст Державного бюджету також. І за наступні декілька місяців ми будемо досить активно і плідно працювати як у підкомітетах, так і в комітеті над Державним бюджетом України.

Державний бюджет на 2019 рік враховує наші пріоритетні завдання бюджетної політики, про які ми не раз дискутували на комітеті. Він зокрема забезпечений на те, щоб на базі макроекономічної стабільності, якої нам вдалося досягти, підтримати економічне зростання, забезпечити фінансування пріоритетних видатків, таких як безпека та оборона держави, захист суверенітету, а також найважливіші аспекти безпеки громадян, це розвиток людського капіталу через проведення і фінансування  як реформи охорони здоров'я, освіти, так і соціальної підтримки всім верствам населення, які визначені пріоритетами уряду, впровадження ефективного врядування і ряду реформ, які стосуються саме реформи державного управління та реформи управління державними фінансами. Ну і найголовніше - це  верховенство права, забезпечення нашої судової гілки влади та новостворених (антикорупційних у тому числі) органів, а також забезпечення рівного доступу, покращення цього забезпечення для наших громадян.

Якщо ви подивитесь на перший слайд, на ньому є макроекономічні показники, на яких будується проект  Державного бюджету на 2019 рік. На жаль, останні два дні після подачі бюджету величезна дискусія точиться, щоб бюджет встановив зростання чи бюджет встановив курс валюти, чи бюджет встановив курс інфляції. Ну ми з вами - і бюджетний комітет, і ми - знаємо, що бюджет не встановлює цих речей, він якраз на базі макроекономічного прогнозу, затвердженого Кабінетом Міністрів, розраховує доходи, видатки та головні всі наші програми бюджетні відповідно вже до цих макропрогнозів.

Як ви знаєте, даний бюджет розрахований, знову ж таки, на чинному макропрогнозі, сценарій один, відповідно ми розраховуємо і очікуємо інфляцію 7,4 відсотка. Як ви чули нещодавно, Національний банк таргетує навіть нижчий рівень інфляції, але ми взяли той сценарій, який є на сьогоднішній день затвердженим, і відповідно на цих макропоказниках, які у вас є, і ми довідково дали вам ще показники за 2015, 2016, 2017 і поточний роки, ми розрахували показники нашого Державного бюджету.

На другому слайді видно головні великі 2 частини нашого бюджету, загальний ресурс Державного бюджету становить 1 трильйон 108 мільярдів 100 мільйонів гривень, у тому числі по загальному фонду 994 мільярди гривень. Тобто до 2018 року загальний ресурс, яким оперує цей бюджет, додав 84,6 мільярда до 2018 року. Зокрема наші доходи – це 916,1 мільйона, дефіцит – 69,6, повернення кредитів – 8,3.

Якщо ви подивитеся на третій слайд, це динаміка надходження, по які я вже говорила, і ми також довідково вам даємо, яким чином зміняться наші надходження. Прошу звернути увагу, що не зважаючи на те, що у нас зростають надходження, які ми заклали в наш бюджет, але відсоток перерозподілу до ВВП у нас знижується, і це те питання, яке постійно ми з вами ставимо про те, що економіка повинна менше перерозподіляти доходів, як частку від ВВП, і відповідно відсоток перерозподілу через Державний бюджет, ми очікуємо, що він знизиться до 25,5 відсотка.

Якщо ви подивитеся на п'ятий слайд, це зменшення дефіциту Державного бюджету. Насправді фіскальна консолідація була нашим ключовим пріоритетом протягом останніх 4-х років. Ми повинні жити за своїми можливостями, відповідно зменшення дефіциту, як відсотку до ВВП кожен рік, це не тільки наше спільне зобов'язання по міжнародним програмам, це дійсно чіткий пріоритет для нас. І взагалі хотілось би, звичайно, щоб колись ми прийшли до таргетування профіциту, щоб ми говорили про профіцитний бюджет, а не про дефіцит. На даному етапі досить амбітною є ціль зниження нашого дефіциту, відповідно на 2019 рік 2,28 відсотка до ВВП, це той дефіцит, який ми закладаємо, або 90 мільярдів гривень. І також показуємо, що на наступні 2 роки після бюджетного ми плануємо знижувати далі.

Слайд номер 6. Це динаміка державного і гарантованого державою боргу. І ми нещодавно ухвалили стратегію управління боргом, яка у вас також у всіх є, як окремий документ, там більше є детальна інформація. Головне, на що хочу звернути увагу, це те, що у 2019 році ми плануємо забезпечити зменшення знову ж таки відношення обсягу державного боргу до ВВП до 52,2 відсотка. Це таке досить складне завдання, це все одно досить високий рівень боргу, і ми плануємо надалі його зменшувати для того, щоб залежність наша від запозичень була меншою, плюс, знову ж таки не буду зараз багато приділяти уваги стратегії, ми на підкомітеті по боргу детально розберемося, але наша задача не тільки знизити відсоток, а й збільшувати гривневу частину запозичень.

Відповідно на слайді 7, якщо ви подивитеся на боргове навантаження, то платежі в 2019 році становитимуть близько 417 мільярдів гривень. Хочу звернути ще раз увагу, що це надзвичайно складний рік з точки зору саме погашення та обслуговування наших боргових навантажень. Це перший піковий рік після реструктуризації, яка була проведена і яка дала нам декілька років такого вільного дихання, за які якраз економіка могла розвиватися. Тобто 2019 рік досить є складним і великим з точки зору боргового навантаження.

На слайді 8 головні цифри по прожитковому мінімуму у 2018-2019 роках, і на 2019 рік ми запланували збільшення відповідно до Бюджетної резолюції, яку ми раніше ще обговорювали, збільшення на "інфляція плюс 2 відсотки". Фактично відповідно на слайді ви можете побачити, яким чином це виглядає для всіх категорій нашого прожиткового мінімуму, що саме закладено в Державний бюджет.

Найголовніші наші видатки, слайд номер 9 – субвенція на виплату соціальних допомог. В проекті бюджету, який ми пропонуємо до  розгляду, на 2019 рік закладено 63 мільярди гривень, в тому числі закладено реалізацію пілотного проекту з надання при народженні дитини "пакунку малюка", який уряд розпочав у цьому році, і відшкодування послуги по догляду за дитиною до трьох років, так звана допомога на муніципальну няню. В той же час усі решта – це новели, як би, які в цьому році розпочались. Так само всі решта соціальних допомог, які є на даний момент чинними, вони забюджетовані в проекті бюджету.

Видатки на Пенсійний фонд, слайд 10. На виплату пенсій закладено в Державному бюджеті 166,5 мільярда. Тобто що враховано? Враховано видатки на продовження перерахунку пенсій, які запроваджено в цьому році для військовослужбовців, а також проведення індексації з 1 березня 2019 року, коли ми ухвалювали разом з вами, ми подавали, а ви ухвалювали пенсійну реформу, ці індексації також було передбачено ще при ухваленні змін до законодавства.

На житлово-комунальні послуги субсидія – на слайді 11. Ще раз: тобто виглядає, як велике зменшення до 58,1. Насправді, якщо ви пам'ятаєте, то ми цей рік почали з досить високої заборгованості за попередній рік. Тому реально ті цифри, які закладені в бюджет на 2019 рік, наші розрахунки показують з точки зору кількості отримувачів, з точки зору критеріїв, які є, ця сума є достатньою, і ми повністю виконаємо в 2019 році всі зобов'язання уряду по оплаті і субвенції як по пільгах і субсидіях по житлово-комунальних послугах, так і на тверде паливо і скраплений газ.

Довідково на 12 слайді – мінімальна зарплата і посадовий тарифний розряд, готові більш детально обговорити, якщо буде бажання, це просто для вашої інформації, повністю яким чином змінюється. Мінімальна зарплата змінюється на 450 гривень і складатиме з 1 січня  2019 року 4 тисячі 173 гривні. Ще раз повертаючись: та Бюджетна резолюція, яку ми з вами розглядали ще два роки тому, коли ми піднімали мінімальну перший раз зарплату до рівня 3 200, саме таке підвищення на наступні роки ми з вами теж закладали.

13 слайд – безпека та оборона. Безперечно, це один з пріоритетів, який визначений законодавством, який повинен становити не менше 5 відсотків на безпеку та оборону. Відповідно з врахуванням рішення Ради національної безпеки, нами заплановано для 13 розпорядників ті цифри, які разом складають 209,7 мільярди, в тому числі 5 мільярдів державних гарантій. Це на 2 мільярда менше, ніж у нас заплановано по державним гарантіям в цьому році.

Я не буду по 14-му слайду детально проходитися, але, для вашої інформації, там є розбивка на загальний і спеціальний фонд (державні гарантії), яким чином воно розподілено, і зміни по відношенню до попередніх декількох років.

Наші пріоритети. Слайд номер 16 "Охорона здоров'я". Охорона здоров'я. В цьому році дійсно є ряд продовження реформ, які започатковано в минулому році, є ряд нових проектів, які розпочинаються. Зокрема в порівнянні з 2018 роком на охорону здоров'я закладено на 11,5 мільярдів більше. Ми розписали більш детально по програмам, на які, вважаємо, варто звернути увагу. Це первинна медична допомога – плюс 2 мільярди, загалом буде 15,3, це медична субвенція, це пілотний проект з наданням амбулаторно-поліклінічної допомоги, тобто це 2 мільярди на наступний етап, куди сімейні лікарі будуть виписувати на проведення тестів. Знову ж таки, у нас будуть підкомітети по кожній галузі, ми зможемо більш детально все обговорити.

Наступний слайд "Освіта". Теж важливий пріоритет. Значить, якщо ми порівняємо з 2018 роком, то зокрема на розвиток освіти нами закладено: на освітню субвенцію 71 мільярд, на підтримку проекту "Нова українська школа" (і вже 1 вересня цього року всі побачили, що це, тобто яким чином виглядає нова українська школа) закладено ще 1,3 мільярда, в тому числі знову на забезпечення учнів початкових класів навчальними засобами та мобільними меблями. Теж нагадаю, що коли ми схвалювали цю концепцію, разом з вами обговорювали, це програма на три роки, кожен рік по мільярду гривень, за які якраз перші класи будуть повністю переобладнані і переведені у відповідність до цієї методики. І це півмільярда на інклюзивну освіту, яка поступово стає важливим компонентом надзвичайно як школи загалом, так і допомагає нашим дітям дійсно розвиватись разом, а не окремо, незважаючи на те, наскільки особливими вони є, тому що вони всі особливі.

"Розвиток культури" – слайд 18. На розвиток культури закладено 5,4 мільярда гривень, зокрема національний кінематограф – створення фільмів різноманітних, в тому числі патріотичного спрямування, 1 мільярд гривень. Я думаю, що всі помітили велику кількість нових фільмів, які виходять. Ми хочемо підтримати це через державний бюджет. Це будівництво об'єктів загального значення в сфері культури, продовження тих проектів, які були в цьому році, в тому числі меморіали. Це підтримка мистецьких проектів на конкурсних засадах, книговидавництво, збереження ЮНЕСКО, тобто ті програми, які ми з вами не раз вже обговорювали, вони найшли своє відображення в цьому бюджеті.

Слайд 19 "Фінансування "Суспільного телебачення", яке закладено нами.

Слайд номер 20, важливий слайд з точки зору попереднього обговорення "Розвиток дорожньої інфраструктури". В наступному році, як ви знаєте, на дорожній фонд буде виділено 75 відсотків, вірніше, джерелом наповнення стане 75 відсотків акцизів, відповідно 55 мільярдів буде виділено разом на  дорожню галузь, з яких дорожній фонд – це 50,4 мільярда. Будемо сподіватися, що по акцизам буде перевиконання і, можливо, ця сума може  бути навіть більшою. 50,4 мільярди – це та сума, яка розрахована, зважаючи з податку акцизного, який знову ж таки запланований у доходах. І 4,6 мільярдів - залучення коштів міжнародних донорів. Нам хотілося б більше. Ми працюємо зараз і з Світовим банком, і з Європейським інвестиційним банком, нам хотілося б більше залучати коштів через міжнародні донори, в тому числі на інфраструктурні проекти і на дорогу.

Ми зберігаємо в бюджеті 2019 року підтримку АПК. На слайді 21 визначена законодавча норма, 7,9 мільярдів гривень – це буде в цьому році. І відповідно розподіл по програмам, той, який ми подали, він відповідає структурі розподілу в цьому році, закладеному на тваринництво, на фермерське господарство, на садівництво, виноградарство, на здешевлення кредитів.

Енергетична незалежність – надзвичайно важлива частина державного бюджету. На стимулювання енергоефективності закладено 2 мільярди гривень, з них: 1,6 – це фонд енергоефективності, 0,4 – це теплі кредити, які видаються через банки. На реформування вугільної галузі, там є певна зміна програм на пропозицію головного розпорядника, закладено разом зараз 2,3 мільярди гривень. На реалізацію енергетичної стратегії - півмільярда – це кошти Європейського Союзу на продовження підтримки Енергетичної стратегії України.

Державний фонд регіонального розвитку. Закладено знову ж таки відповідно до Бюджетного кодексу, державна фінансова підтримка на реалізацію інвестпрограм і проектів регіонального розвитку – загалом цифра 11 мільярдів. В тому числі Державний фонд регіонального розвитку - 9,1 - це 1% від загального фонду, і субвенція на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад - 1,9 – це та пропозиція, яку ми заклали в проект державного бюджету до обговорення.

Ще раз, ми готові до плідної і активної дуже роботи з комітетом. Сподіваємося, що в цьому році ми так само гарно пройдемо по всім питанням, які складають як доходи, так і видатки. Рік досить непростий, ще раз, з точки зору тих викликів, які стоять перед нами саме з точки зору виплат по нашим боргам як зовнішнім, так і внутрішнім, безпрецедентна дійсно цифра. Тому ми раді, що нам вдалося зробити збалансований, реалістичний бюджет на дуже реалістичних прогнозах щодо доходів. І в той же час, незважаючи на те, що таку велику суму, яка перевищує 400 мільярдів, вдалося зберегти всі ключові пріоритети, які ми з вами визначали на попередні роки, і підтримати їх фінансування в державному бюджеті.

На додаток, найближчими днями ми також передамо, хоча немає у нас такого зобов'язання, ми передамо наш варіант бюджетної резолюції на 3 роки. І дуже сподіваємося, що в комплексі з розглядом державного бюджету,  ми дуже просимо комітет сприяти винесенню швидшому в зал наших змін до Бюджетного кодексу, які запроваджують уже повністю трьохрічне бюджетування, які комітет схвалив. Сподіваємося, що найближчим часом в першому читанні Верховна Рада його також схвалить, і ми зможемо паралельно ці два процеси проводити і обговорювати, і схвалити все-таки Бюджетний кодекс, який з наступного року запровадить обов'язково уже як трьохрічне бюджетування, так і огляди видатків, які комітет неодноразово наполягав, щоб розпорядники робили і ми робили огляди видатків і надавали інформацію по ефективності використання коштів головними розпорядниками, так і державний бюджет на 2019 рік.

Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Сергіївно.

Я від колег дякую і уряду, і вам особисто за те, що ми останні роки вчасно відпрацьовуємо бюджет, а саме 3 роки. Наш комітет, це вже 5-й бюджет за наше скликання, і дуже приємно, що є зміни по відпрацювання згідно графіку, який пропонує бюджетний комітет.

Дякую вам.

Шановні колеги, переходимо до запитань.

Будь ласка, Віктор Кривенко.

 

КРИВЕНКО В.М. Дякую, пане головуючий.

Оксано Сергіївно, колектив Міністерства фінансів, теж хочу вам подякувати, що вчасно готуєте бюджет, подаєте його.

І деякі речі не враховані. Я так телеграфним пройду по ним, це будуть пропозиції відповідно оформлені.

Перше, "Пласт". Не враховані мої та мого колеги по міжфракційному об'єднанню Ярославом Маркевичема, то будемо подавати і будемо прохати підтримати, тому що дуже позитивні відгуки, діти, тисячі дітей таборуються – українська ідея росте.

Друге. Немає підтримки української пісні. В цьому році ще 12 мільйонів, які міністерство має профінансувати, дуже переживаю, що не профінансує, але це правильний напрямок, і треба підтримувати, в першу чергу, наші рок-гурти, які підтримують на сході наших бійців.

Третє. Освіта в школах. Зараз є проект, який курує Наталка Мосійчук з "1+1", там займається багато волонтерів, підтримується і Міністерством освіти, пані Гриневич, і Міністерством охорони здоров'я, зараз нормативна база у них на виході, це те, що наші дітки, які довго хворіють, щоб вони мали можливість отримувати освіту. Нещодавно ми відкрили першу школу в "ОХМАТДИТі" за гроші, які були зібрані на "1+1" і загалом волонтерами. Дуже важлива програма. Прохання, щоб теж ви тримали у себе її.

Те, що я говорив, мамографія. Що ми двічі передбачали у двох бюджетах по 200 мільйонів на закупівлю мамографів, двічі ця програма саботувалася Міністерством охорони здоров'я, і 7,5 тисячі жінок і чоловіків мруть щороку – теж будемо подавати таку пропозицію.

Підтримка вітчизняного електротранспорту. Ми робили цю пропозицію з пані Яресько, і тоді підтримав Андрій Васильович і весь комітет у 2005 році і змогли придбати, спільно допомогти містам і придбати вітчизняні трамваї і зберегти галузь, у нас прекрасне підприємство у Львові, прекрасне підприємство у Дніпрі на "Південмаші", які виготовляють абсолютно конкурентоздатну продукцію, замість цього чомусь підтримується купівля польського і старого парку.

Державні гарантії. Буду пропонувати збільшити обсяг державних гарантій, тому що є стратегічні проекти, такі як шахта Любельська, яка дозволить на 1,5 мільярда доларів зменшити закупівлю коксівного вугілля в Росії, створити робочі місця для шахтарів і справді буду просити вас цей проект розглянути. Глибоководний порт, поглиблена переробка в агросекторі.

Аграрні дотації буду просити в законі, прямий прозорий механізм, щоб не було таких ситуацій, яка сталася, що у нас деякі "діячі" прописують під себе ці механізми, не буду зараз вдаватися в подробиці.

Експортно-кредитне агентство. Неприпустимо малий обсяг фінансування – 70 мільйонів. Треба хоча б 2-3 мільярда, тому що треба для високотехнологічного експорту. Ну, ми вже смішні для всього світу. Немає тільки у нас, в Албанії, і в Молдові, і то, по-моєму, там уже створюються, і нас вони обганяють.

Підтримка виставкової діяльності – хоча б 100 мільйонів. Хоча б 100 мільйонів треба на аналог "British Council", українські школи, українська культурна діяльність, мовні… за кордоном. І підтримати нашу діаспору, щоб ми почали вже допомагати, тому що ми постійно ходимо до них гроші просити, а треба вже й від себе, так само як росіяни, французи експортують свою культуру.

На поглиблення. Сьогодні я звертався до Прем'єр-міністра з трибуни, 100 мільйонів гривень другий рік поспіль обіцяється, щоб забрати транспорт, зерно з доріг, перекинути левову частку на річку, мільярди економія на ремонти доріг – весь Південь розбитий.

І там мостоперехід в Херсоні – теж обіцяли всі, і наш комітет приймав рішення, теж буду до вас писати і такі пропозиції подавати. Ще будуть пропозиції, але загалом хочу подякувати за документ, він збалансований, а дискусії ще будуть. Тому в мене запитань немає, це як просто пропозиції попередні, щоб ви попрацювали. Якщо є можливість відповісти, то буду вдячний за відповідь.

 

ПАВЕЛКО А.В. Оксано Сергіївно, будь ласка.

 

МАРКАРОВА О.С. Так я по конкретних не буду відповідати, але хочу просто сказати щодо гарантій. Насправді в державному бюджеті на гарантії передбачено 27 мільярдів. І хочу сказати, що в цьому році гарантії вибираються взагалі не дуже. От якщо ми подивимося кожен рік, у нас звернень на гарантії насправді небагато, тому якщо є дійсно підприємства, які  мають гарні інвестпроекти, яких банки готові кредитувати, і є рішення і кредитні угоди, ми із задоволенням розглянемо, якщо вони відповідають критеріям, і їх передбачимо. З нашої точки зору, 27 мільярдів є достатня сума гарантій для багатьох проектів, які можуть бути…

 

КРИВЕНКО В.М. Ми тоді підійдемо до вас і окремо поговоримо з тими проектами. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Іван Іванович Куліченко, будь ласка.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Я думаю, що ми сьогодні не повинні говорити про те, що готувати на друге читання, забаганки кожного. Є принципове питання – Асоціація міст збирається в понеділок в Тернополі, найбільшою претензією буде з їх боку - це спроба надати 25 відсотків пільги на землю для Укрзалізниці, для їх доріг. Згідно з діючим Бюджетним кодексом, якщо уряд надає комусь пільги, він повинен їх компенсувати. По "Південмашу" компенсація, слава Богу, дякую, є, як по оборонному підприємству, а залізниця – питання зрозуміле, воно для місцевого самоврядування буде дуже дорого  коштувати в цілому по Україні.

 

(Вимкнено мікрофони)

 

МОЛОТОК І.Ф. Шановна Оксана Сергіївна, два питання у мене. Перше питання-застереження, скажемо так. Ми всі розуміємо… (Шум у залі) Шановні колеги, якщо можна, я продовжу. Ми всі пам'ятаємо, коли бував нас колапс по передачі в бюджети місцеві професійно-технічної освіти. Пам'ятаєте, два роки тому у нас були і люди, які приходили до Кабміну, і так далі.

Зараз ми бачимо в 10-му додатку Закону України "Про Державний бюджет на 2019 рік" перелік закладів освіти, які передаються на фінансування з місцевих бюджетів. Я знаю по Сумській області, там деякі коледжі, про які йде мова (додаток 10-й), тобто ми теж в 2019 році отримаємо такий же самий колапс. З 1 січня вони вже переходять на  оплату місцевих бюджетів, вони не зможуть фінансуватися. Тобто той список потрібно передивитися.

 

МАРКАРОВА О.С. Я дуже коротко одразу відреагую. Насправді ми самі список міняти не можемо. У нас є вимога законодавча передачі не національного рівня. Це усі 65, якщо не помиляюсь, їх там повинно бути.

 

МОЛОТОК І.Ф. Там більше.

 

МАРКАРОВА О.С. Які саме не національного рівня. Відповідно вони…

 

МОЛОТОК І.Ф. Ну, я кажу, що буде колапс. І як виходити з цього, ми повинні сісти і обговорити.

А потім ще у вас зі спеціального фонду знято гроші, приблизно там 6 мільярдів, я не пам'ятаю, в додатку. Чи узгоджено це з "Укравтодором", чи не узгоджено? Зараз у мене там є сфотографована…

9 мільярдів. Тобто ці 9 мільярдів зняті з розрахунків 2018 року і передані на спеціальний фонд. Чи узгоджено це з "Укравтодором", чи ні?

Дякую.

 

МАРКАРОВА О.С. Звичайно. Все, що є в бюджеті, який проголосований Кабінетом Міністрів, в тому числі підтримано всіма головними розпорядниками, тобто з Міністерством інфраструктури.

 

ПАВЕЛКО А.В. Так и было. Сегодня Славомир Новак был перед комитетом, мы говорили, он знает, что эти деньги предусмотрены. Их мало на следующий год, но они были согласованы с Министерством финансов. Я так понимаю.

 

ІЗ ЗАЛУ. Я так понял, Андрей Васильевич, вы насчет того, что спецфонд или общий фонд? Да? То, что было по этому?

 

ПАВЕЛКО А.В. Да.

 

(Шум у залі)

 

ІЗ ЗАЛУ. Ну, окремими програмами прописані ці речі.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, це вже ми будемо розглядати між першим і другим читанням та будемо задавати такі запитання. Весь проект бюджету був погоджений з усіма розпорядниками: і з "Укравтодором". Зараз головним розпорядником було Міністерство інфраструктури. А вони вже з "Укравтодором" погодили це.

Шевченко Олександр Леонідович, будь ласка.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Шановні колеги, я хотів уточнити, чи в бюджеті 2019 року є місце на оздоровлення незахищених верств населення, наприклад, в підприємствах оздоровчих недержавної форми власності? Чи взагалі таке питання доречно ставити? Тому що зараз оздоровлюється люди в закладах відновлення, якими вже закладами відновлення не назвеш. Це старовинні якісь заклади, в яких не можна знаходитися, не те, що оздоровлюватися.

Колись пані Денісова готувала той закон, потім вона стала омбудсменом і у підсумку той закон так і не пішов до зали. Чи ми принципово готові і чи бюджет може витримати якусь суму оздоровлення чи компенсації людям, як колись було, знаєте, профспілки, визначають людям, яким потрібно на підприємстві чи будь-де, і люди відповідно їздять в різні органи оздоровлення оздоровлюватись, в різні там санаторії, профілакторії. Ті люди, наприклад, які постраждали, чи, можливо, їхні сім'ї постраждали. Чи ми можемо взагалі ставити таке питання? І чи будуть, наприклад, чи може бюджет відшкодовувати, якщо буде такий відповідний закон, компенсовувати тим людям, які будуть оздоровлюватись в недержавних закладах? Тому що державні заклади деградували, в них неможливо вилікуватись.

Якщо можна, пані Оксано, скажіть, що ви думаєте?

 

МАРКАРОВА О.С. Насправді такі програми є у фондів, тобто це не прямі бюджетні видатки, а це фонди соціального страхування, які закуповували. Я просто не готова зараз, це треба буде, коли у нас буде по видаткам більш широка дискусія по соціальним програмам. Тому що прямих видатків в бюджеті на це немає. Є всі соціальні програми, які Бюджетним кодексом визначені, вони всі профінансовані. Те, що ви говорите, це купівля путівок і так далі, які фінансувалися фондами страхування, я знаю, що вони раніше придбавали їх як у державних закладів, так і у недержавних.

Я думаю, що це, от коли у нас будуть по соціальним видаткам на підкомітеті обговорення, як правило, і голова Пенсійного фонду, і голови фондів присутні при цьому, можна буде більш детально, щоб вони надали інформацію.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція підвести риску. Не наполягаєте? У нас немає вже кворуму. Іван Іванович, ви наполягаєте? Нам же зараз ще допрацьовувати питання. Іван Іванович, коротко, будь ласка.

 

КРУЛЬКО І.І. Дякую, що дали можливість виступити. У мене є одне питання і кілька коротких коментарів. Питання з приводу закладення в дохідній частині бюджету 17 мільярдів доходу від приватизації державного майна. Дохідна частина бюджету 17 мільярдів. Надходження від приватизації державного майна 17 мільярдів 10 мільйонів закладено в бюджеті. Питання з приводу того, яким чином? Ми знаємо, що вже роками програма не виконується катастрофічно. Які заходи мають бути вжиті, щоб наступного року цю програму було виконано?

 

МАРКАРОВА О.С. Дуже дякую за важливе для нас запитання. Чому, мабуть, вперше в цій цифрі на 2019 рік ми впевнені? Раніше закладені цифри, кожен рік не виконувались надходження від приватизації, конкурси не призначалися. Насправді законодавство було таке, що нам з використанням цього законодавства було дуже тяжко залучити інвесторів. В цьому році, на початку, наші спільні з вами зусилля привели до того, що  з квітня у нас діє дійсно Закон про приватизацію, який дозволяє зробити це в той спосіб, до якого всі інвестори звикли. Тобто нам найняти нормально радників, які підготують ці проекти для приватизації. Він запровадив використання британського права для цих диспутів інвестиційних. І ми базували цю цифру, ми насправді на сьогоднішній день всі ж розуміємо, що цифра цього року виконана не буде, і ми її повинні будемо в частині невиконання перезапозичити, а от цифра наступного року базується уже на тих конкурсах, які або в процесі призначення, або деякі навіть найближчим часом будуть призначені, можливо, деякі з них навіть відбудуться в цьому році, але кошти надійдуть у наступному.

Ті 26 об'єктів, які визначено урядом до приватизації, по всіх по них комісії вже проведено, по більшості з них, не по всім, відбір радників, і ці радники уже почали надавати уряду рекомендації щодо умов і так далі, тобто найближчим часом конкурси будуть призначатися. Тому впевнені, що якраз на 2019 рік ця цифра є реалістичною.

Дякую.

 

КРУЛЬКО І.І. І ще, от дивіться. Два коментарі.

Я пропоную статтю 18 подивитися. Це текстової частини бюджету, де йде мова про те, що дозволити Міністерству оборони для забезпеченості безперервності процесу харчування продовжити договори, які діяли у 2018 році. Ми розуміємо цю проблему, але, вибачте, це не є проблема бюджетного регулювання. Можливо, це вирішити треба в якийсь інший спосіб, аніж прописувати це в Законі про бюджет. Це раз.

І друге питання, яке я хотів порушити. Це питання того, що пункт 5 "Прикінцевих положень", та сама ситуація, як і минулих років, коли фактично в порушення рішення Конституційного Суду Законом про бюджет зупиняється дія низки законів. Це робити не можна, роблять кожного року. Може, цей уряд хоча б цього не буде робити, а окремим законом це буде вирішувати, а не Законом про бюджет. У мене все.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, нам з вами ще треба прийняти рішення. Слід наголосити, що після представлення законопроекту в парламенті розпочинається його опрацювання народними депутатами та комітетами і не пізніше 1 жовтня до нашого комітету мають бути подані пропозиції до законопроекту. Тому прошу всіх членів комітету дотримуватися такого терміну.

Звертаю увагу, що вам роздано узгоджений з головами підкомітетів графік розгляду з 24 вересня до 1 жовтня у підкомітетах законопроекту за відповідними напрямами. Головам підкомітетів необхідно забезпечити проведення засідань підкомітетів згідно з таким графіком, а до Міністерства фінансів і Рахункової палати прохання делегувати уповноважених представників на ці підкомітети. Прошу членів комітету залучатися до активної роботи підкомітетів.

Крім того, за практикою минулого року з метою конструктивного та збалансованого подальшого розгляду законопроекту та належної підготовки матеріалів на наступне засідання комітету пропонується створити робочу групу під головуванням Сергія Івановича Мельника за участі інших заступників голів підкомітетів, членів комітету, та за участі керівництва Міністерства фінансів і Рахункової палати.

Таким чином пропонується підтримати рішення комітету згідно з проектом ухвали, який розданий, а саме:

По-перше, доповідь щодо представленого законопроекту взяти до відома.

По-друге, головам підкомітетів забезпечити проведення засідань підкомітетів згідно з графіком розгляду у підкомітетах законопроекту за відповідними напрямами.

По-третє, створити у комітеті відповідну робочу групу для підготовки матеріалів щодо розгляду законопроекту у першому та наступних читаннях.

Підтримується?

 

ІЗ ЗАЛУ. Так!

 

ПАВЕЛКО А.В. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

І останнє питання, шосте, про висновок Рахункової палати. Слово надається Голові Рахункової палати Пацкану Валерію Васильовичу для представлення висновку Рахункової палати. Просимо.

 

ПАЦКАН В.В. Шановні колеги, будьте добрі, я розумію, що вже всім дуже важко, посиділи дві години. У нас виходить колапс, шановні колеги. Ми тільки що розглянули питання щодо бюджету на 2019 рік, а зараз заслуховуємо питання щодо підсумків по виконанню бюджету за півріччя цього року. Я прошу, будь ласка, в наступний раз форматувати правильно порядок денний, тому що це є неправильно.

По-перше, вчора на засіданні підкомітету з питань державного фінансового контролю було розглянуто, за що дякуємо підкомітету, зокрема Івану Івановичу Крульку. Я не буду зупинятись на цифрах, які там були, деякі їх озвучу. Але хотів би, щоб Міністерство фінансів, Оксана Сергіївна врахувала деякі позиції, які буде рекомендувати Рахункова палата при формуванні вже або доопрацюванні цього бюджету.

По-перше, за сім місяців, для того щоб ви розуміли, шановні колеги, сім і вісім місяців цього року, можна сказати, що план надходжень до загального фонду не виконано на 57 мільярдів.

По-друге, рік тому за результатами аналізу експертизи проекту Закону про державний бюджет Рахункова палата зазначала про деякі аспекти. Я чув, що деякі уже з них Мінфін врахував, але все-таки я їх оголошу ще раз. Можливість  передбачити більший обсяг надходжень податку на прибуток підприємств. Наприклад, довідка, за січень-серпень 2018 року податок на прибуток … на 20%. Друге, є ризик ненадходження акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів продукції в прогнозованому обсязі, довідка, яка каже, що з цим податком не виконано 16%. І третє, те, про що говорила Міністр фінансів пані Оксана Сергіївна, про ризики ненадходження прогнозованих обсягів коштів від приватизації державного майна. Сподіваємось, що з прийняттям закону ця цифра, яка була 0,7, врахуйте, шановні колеги, 0,7 виконання від програми приватизації на цей рік. Сподіваюсь, що від Закону про приватизацію в наступний рік бюджет доотримує нормальні кошти і ми все-таки будемо мати наповнений державний бюджет, і не будемо мати такого дефіциту бюджету.

Травень цього року, шановні колеги, я хочу всі нагадати, що ми тут з вами збирались і проговорювали деякі аспекти. Бути правді, пані Оксана Сергіївна тоді ще не була виконуючим обов'язки Міністра фінансів, у нас був інший  Міністр фінансів. Але ми проговорили про те, що пропозиції Рахункової палати спрямовані на підвищення якості бюджетного планування, зокрема доходів державного бюджету. Ми тоді з вами, шановні колеги, члени комітету, підтримали компроміс представника Міністерства фінансів, які взяли зобов'язання подати Комітету з питань бюджету та Рахунковій палаті детальні розрахунки прогнозованих показників доходів державного бюджету одночасно з поданням до Верховної Ради законопроекту про державний бюджет і розміщувати детальні розрахунки у себе на веб-сайті. Я би хотів, щоб ці наші домовленості були виконані. І якщо ми говоримо про паритетні відносини, я прошу їх дотримуватись, тому що і Мінфін, і бюджетний комітет в цьому зацікавлені.

Підтримую, що третій рік проект бюджету подається своєчасно. Так само дякую Мінфіну, тому що і нам, Рахунковій палаті, це легше опрацьовувати і давати свої рекомендації щодо проекту звіту.

Хочу ще звернути вашу увагу на одну цифру: тіньовий ринок бензину і дизельного пального. Шановні колеги, нашими колегами – членами Рахункової палати проведено було контрольний захід, де ми вважаємо, і доказана формула, і показаний звіт, він буде за деякий час висіти на сайті Рахункової палати, що державний бюджет недоотримав в цей рік близько 25 мільярдів від тіньового бензину. Я більш ніж переконаний, що це було б легше і фінансувати різні програми, і Мінфіну легше було б розподіляти свої статті чи переформатовувати перекидання з тієї чи іншої статті, і взагалі соціальна сфера могла би бути набагато успішнішою і краще виконаною.

Шановні колеги, наш звіт є, ми готові його надати, він опрацьований. І хочу запевнити вас, що ДФС погодився з нашим звітом цілком  і прийняли цифру 25 мільярдів, які можна було б доотримати. Я думаю, що якщо буде необхідно, Оксана Сергіївна, ми надамо, зробимо з вами, якщо буде необхідно, якусь робочу нараду, ми це все покажемо, тому що вам це буде легше і корисніше для планування на наступний рік або переформатування того чи іншого.

Я сподіваюсь, шановні колеги, що всі зацікавлені в тому, щоб був максимально збалансований бюджет на 2019 рік, в тому числі й Рахункова палата, і ми будемо максимально підтримувати і будемо давати свої зауваження. Але ті зауваження, які я зараз тут оголосив, будь ласка, прошу їх врахувати. Минулого року було враховано 50 відсотків зауважень Рахункової палати, і я сподіваюсь, що в цьому році буде враховано всі 100 відсотків зауважень Рахункової палати. Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Валерій Васильович. Дякую за ретельно відпрацьоване питання.

Будь ласка, слово надається виконуючому обов'язки Міністра фінансів Маркаровій Оксані Сергіївні.

 

МАРКАРОВА О.С. Дуже дякую.

Хочу подякувати Рахунковій палаті за активну роботу. Висновок, звичайно, як всі висновки Рахункової палати, ми беремо до виконання, і будуть вони виконані повністю.

Щодо висновку за перше півріччя, хочу просто коротко надати інформацію за ситуацію з наповненням дохідної частини за 8 місяців, тому що ситуація дійсно покращується. Ми наближаємося до тих цифр, які у нас закладено в бюджеті. За січень-серпень 2018 доходи державного бюджету  зросли проти аналогічного періоду на 15,2%. За перше півріччя вони зросли на 13,7%, за кожен наступний місяць після шести місяців ми бачимо динаміку покращення зростання відсотків. Зокрема, ПДВ з ввезених товарів плюс 26,4 мільярди, податок на прибуток підприємств плюс 25,1 мільярди, кошти, що перераховуються Нацбанком, плюс 14,6, ПДВ з вироблених товарів з урахуванням бюджетного відшкодування, тобто чиста сума, яка у нас є, плюс 14,1 мільярди, податок і збір з доходів фізичних осіб, ПДФО плюс 10,8 мільярдів.

Рівень виконання планових показників за доходами бюджетного розпису, якщо ми говоримо саме про розпис, за 8 місяців становив 98,4%. Так, є невеличке невиконання бюджету, я скоріше б говорила, про майже виконання державного бюджету  за 8 місяців. За перше півріччя, про яке ми говоримо, цей показник був 97,8, тобто і тут є динаміка до прискорення виконання.

Насправді, чому у нас є це невиконання? Ми ухвалили рішення і дозволили дивіденди, нараховані на акції, 10,2 мільярди від НАК "Нафтогазу", які мали би бути заплачені в першому кварталі, будуть заплачені до кінця року з точки зору кращого планування ліквідності підприємства. Якщо б ці кошти всі були би заплачені, відповідно вони були би дорожчими для підприємства і воно змушено було би більшу мати кількість кредитів, але тоді у нас взагалі було би навіть якесь перевиконання невелике. Да? Тому можна говорити про те, що бюджет за 8 місяців ми майже маємо виконання.

Всі значущі для держави видатки профінансовані в повному обсязі, тобто розпис за 8 місяців, виконані. Це стосується як обслуговування державного боргу, соціальних видатків, безпеки та оборони.

Відповідно до самого ще раз звіту, нами не тільки враховуються висновки в цьому році, ми також врахували їх при складанні проекту бюджету на 2019 рік. І відповідно ті доходи, які нами зазначено, вони враховують в тому числі динаміку по не виконуваним податкам, які є в цьому році, по акцизу і так далі.

Тобто наше припущення було приведено у відповідність до результатів цього року, і ті цифри, які закладено як джерело в бюджет 2019 року, ми впевнені в їх реалістичності. І всі детальні розрахунки, як кожного року ми з вами робимо, на першому ж засіданні підкомітету з питань доходів, будуть надані, обговорені, розіслані всім членам комітету. Тому з нетерпінням чекаємо на зустрічі всіх підкомітетів, на яких Міністерство фінансів буде присутнє в розширеному складі і готове буде обговорювати всі запитання.

Дякуємо ще раз нашому контролюючому органу за увагу до всіх програм державного бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Сергіївно.

Будь ласка, слово надається голові підкомітету Івану Івановичу Крульку.

 

КРУЛЬКО І.І. Дякую.

Шановний Андрію Васильовичу, вже 3 з половиною години, як працює комітет успішно, і це, звичайно, не ваша найвища планка, ми можемо більше звичайно, тому я спробую досить оперативно доповісти про роботу підкомітету стосовно розгляду цього питання.

Вчора відбулось у нас засідання підкомітету, ми разом з представниками Рахункової палати, Міністерства фінансів детально обговорили висновок Рахункової палати про стан виконання Закону "Про Державний бюджет" у першому півріччі поточного року, звернута увага на ряд недоліків, зокрема це стосується і питання, яке я, до речі, піднімав щодо невиконання плану надходжень по приватизації. За цей рік 75 мільйонів всього зібрано, а закладалося 21 мільярд. Наступного року закладаємо 17 мільярдів, я думаю, що в процесі роботи над бюджетом на наступний рік ця цифра чомусь зросте, таке у мене відчуття, і знову ж таки ми будемо дивитися, наскільки реалістичне буде виконання цього показника.

Питання достатньо незрозуміле, ми вчора звертали увагу на це уряду щодо розтягування в часі термінів виплати НАК "Нафтогазом" дивідендів до Державного бюджету. Мова іде про 16,2 мільярди гривень, які мали бути перераховані до бюджету ще влітку, не перераховані ще до цього часу, їм це питання рішенням уряду перенесли.

Наступне. Питання податкового боргу перед Державним бюджетом на 1 серпня становив 82,4 мільярда гривень і збільшився на 5,9 відсотка, що свідчить про подальше погіршення стану фінансової дисципліни платників податків та недієві заходи контролюючих органів.

Наступне. У поточному році збільшилася заборгованість Пенсійного фонду за позиками, поданими на Єдиний казначейський рахунок на 9,6  мільярда гривень, що свідчить про погіршення фінансового стану Пенсійного фонду. Залишаються нерозподіленими фонди повністю або частково окремі трансферти місцевим бюджетам, насамперед стабілізаційна ситуація, резерви медично-освітньої субвенції, субвенція на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, що створює ризики щодо своєчасного використання коштів Державного бюджету, тому я просив би, щоб на це звернуло увагу Міністерство фінансів.

Крім того, під час розгляду цього висновку Рахункової палати нами були дані ряд рекомендацій Кабінету Міністрів України. Ці рекомендації є в розданих матеріалах, я їх не буду зачитувати.

Яке рішення пропонується? Зазначені матеріали взяти до відома, врахувати в роботі. Просимо Міністерство фінансів надати бюджетному комітету ваші пояснення стосовно тих зауважень, які були зроблені Рахунковою палатою і розглянуті на комітеті. І також просимо надати рекомендації Кабінету Міністрів в наведенні порядку в ухвалі щодо врегулювання проблем і усунення недоліків в процесі виконання бюджету в поточному році.

Дякую за роботу. Я хотів би відзначити тут роботу Рахункової палати. Ми бачимо нову якість. І будемо сподіватися, що дійсно Рахункова палата буде і далі покращувати свою роботу, немає межі досконалості, так само, як і Міністерство фінансів.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

После таких слов есть предожение поддержать запропоновану головою підкомітету Крульком Іваном Івановичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги!

Щодо всіх питань порядку денного рішення комітету прийняті. Оголошую засідання комітету закритим. Дякую всім за участь і бажаю успіхів.