Стенограма до ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ №165 від 05.02.2019

11 лютого 2019, 13:10

 

СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

 

5 лютого 2019 року

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, починаємо працювати.

Доброго дня, шановні народні депутати та запрошені! За дорученням голови комітету на сьогоднішньому засіданні головую я – перший заступник голови Амельченко Василь Васильович.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А де голова?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Голова у відрядженні офіційному.

На засіданні присутні 15 народних депутатів, це більше половини від складу членів комітету, тому кворум є, засідання оголошую відкритим.

Прошу секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснити підрахунок голосів при голосуванні щодо рішень комітету.

Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Проект порядку денного у вас є. Якщо пропозицій до порядку денного немає, переходимо до розгляду питання.

Прошу, Іван Іванович Куліченко.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Коли готували порядок денний, не було питання соцекономрозвитку, тому пропонується включити питання про погодження розподілу між місцевими бюджетами в 2019 році субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до розпорядження Уряду від 23 січня 2019 року № 39-р.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Є ще пропозиції? Немає. Дякую.

Тоді я прошу проголосувати за порядок денний. Хто за даний порядок денний, прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Переходимо до розгляду питання про погодження розподілу між місцевими бюджетами субвенції на реалізацію проектів в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України (постанова Уряду № 1204).

Доповідає заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКХ України Парцхаладзе Левон Ревазович. Прошу, Левон Ревазович.

 

ПАРЦХАЛАДЗЕ Л.Р. Дякую.

Шановний Василь Васильович, шановні колеги! Є проект постанови Кабінету Міністрів від 27.12.2018 № 1204 про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів від 25 листопада 2015 року № 1068. Цією постановою затверджено розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України на 2019 рік, а також уточнення даних по окремим проектам за пропозиціями розпорядників і одержувачів субвенції.

Субвенцію розподілено пропорційно між усіма проектами в межах призначень, передбачених державним бюджетом на 2019 рік. Відповідно до частини шостої Бюджетного кодексу та постанови Кабінету Міністрів прошу погодити розподіл між місцевими бюджетами на 2019 рік. Прошу підтримати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Левон Ревазович.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Немає. Нами підтримується.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Павлову Костянтину Юрійовичу.

Прошу, Костянтине Юрійовичу.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Шановні присутні, пропонується прийняти таке рішення комітету: погодити розподіл між місцевими бюджетами субвенції на реалізацію проектів в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України згідно з постановою Уряду від 27 грудня 2018 року № 1204 з дотриманням вимог Бюджетного кодексу в частині використання коштів спеціального фонду бюджету та з урахуванням необхідності внесення техніко-юридичних уточнень у додатках 1 та 4.

Звертаю вашу увагу, що у додатках щодо запропонованого розподілу виявлено техніко-юридичні неточності: не збалансовані показники у додатку 1-му за підсумковим рядком "Донецька область" та бюджет міста Бахмута, у додатку 4 у розділі "Бюджет міста Вугледара", а також не відображено підсумковий рядок по бюджету міста Краматорськ. При внесенні техніко-юридичних уточнень ця постанова буде функціонувати в тому режимі, як вона і пропонувалася. Прошу підтримати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Костянтине Юрійовичу.

Чи є зауваження і пропозиції у Рахункової палати?

 

МАЙСНЕР А.В. Зауважень немає. Рішення надважливе, занадто запізніле, чесно кажучи. Чотири роки не реалізовується програма, фантастичний ресурс під доволі сприятливі фінансові умови, надані Україні, гостре питання по відновленню об'єктів на території відповідних областей для того, щоб створити необхідну інфраструктуру.

Хотів би звернути увагу, щоб крім розподілу треба, щоб головний розпорядник забезпечив належне використання цих коштів, внутрішній контроль і аудит за цим. Це єдине прохання Рахункової палати, а все інше буде під час аудиту. І ми плануємо найближчим часом, після того, як все це почне вже працювати, на практиці вийти і попередити правопорушення в бюджетній сфері, а можливо, й інші питання розкрити.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Установка зрозуміла.

Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Павловим Костянтином Юрійовичем пропозицію. Хто за? Проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Переходимо до розгляду додаткового питання. Про погодження розподілу між місцевими бюджетами у 2019 році субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до розпорядження Уряду від 23 січня 2019 року № 39-р.

Доповідає заступник Міністра фінансів України Гелетій Юрій Ігорович.

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Шановний головуючий, шановні народні депутати, присутні! Розпорядженням Кабінету Міністрів від 23 січня 2019 року № 39-р відповідно до статті 32 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" та частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України здійснено розподіл субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам для здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій в обсязі 1 мільярд 32 мільйони 800 тисяч гривень.

Вказаним рішенням Уряду усувається часткове недофінансування заходів, які були запропоновані народними депутатами минулого року.

Прошу погодити розподіл субвенції між місцевими бюджетами, затверджений розпорядженням Уряду від 23 січня 2019 року № 39-р.

Дякую за увагу.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Юрію Ігоровичу.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

Прошу, Іване Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги, додати мені більше немає чого. Нерозподілений залишок, ще залишається 3,7 мільярда гривень.

Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити розподіл між місцевими бюджетами у 2019 році субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій згідно з пунктом 1 та додатками 1 та 2 відповідно до розпорядження Уряду від 23 січня 2019 року № 39-р. Прошу підтримати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Іване Івановичу.

Рахункова палата, прошу.

Валерію Вікторовичу, для стенограми, будь ласка, скажіть.

 

ПАЦКАН В.В. Немає зауважень.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Валерію Вікторовичу.

Пропонується, шановні колеги, підтримати озвучену головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем пропозицію: погодити розподіл між місцевими бюджетами у 2019 році субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до розпорядження Уряду від 23 січня 2019 року № 39-р. Прошу підтримати.

Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Утримався – 1.

Рішення прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Шановні колеги, щодо порядку денного рішення комітету прийняте.

Оголошую засідання комітету закритим.

Дякую всім за участь. Бажаю успіхів.