30 червня 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

30 червня 2021, 17:46

На засіданні Комітету з питань бюджету за результатами розгляду порядку денного прийнято такі рішення:

 

Назва питань порядку денного

Загальні результати розгляду

Про розгляд законопроектів щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, згідно з Регламентом Верховної Ради України і Бюджетним кодексом України (За списком).

Всього законопроектів розглянуто – 49:

не мають впливу на показники бюджету – 22;

мають вплив на показники бюджету – 27, у т.ч.: безпосередній – 16; опосередкований – 11;

з них містять положення, які потребують узгодження з бюджетним законодавством, – 1.

Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, розподілу коштів, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам:

 

перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Службі безпеки (розпорядження КМУ від 16.06.2021 № 625-р)

Погоджено (керуючись частиною восьмою статті 23 Бюджетного кодексу України).

розподіл коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою 5961040 «Будівництво (придбання) житла для військовослужбовців Головного управління розвідки Міністерства оборони України» (розпорядження КМУ від 26.05.2021 № 519-р).

Погоджено (керуючись статтею 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік»).

перерозподіл обсягів надання кредитів з державного бюджету, передбачених Міністерству розвитку громад та територій для реалізації спільних з міжнародними фінансовими організаціями інвестиційних проектів (розпорядження КМУ від 16.06.2021  624-р).

Погоджено (керуючись частиною восьмою статті 23 Бюджетного кодексу України з урахуванням частини другої статті 4  Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік»).

 

зміни до розподілу коштів державного фонду регіонального розвитку за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку у 2021 році (розпорядження КМУ від 16.06.2021 № 660-р).

Погоджено (керуючись частиною п’ятою статті 24-1 Бюджетного кодексу України).

 

розподіл між місцевими бюджетами субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України (розпорядження КМУ від 16.06.2021  654-р).

Погоджено (керуючись частиною шостою статті 108 Бюджетного кодексу України).

Щодо підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення зміни до статті 29 Бюджетного кодексу України у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету (реєстр. № 5154).

Рекомендовано Верховній Раді законопроект прийняти у другому читанні та в цілому як закон в остаточній редакції, викладеній Комітетом у порівняльній таблиці, з урахуванням внесення необхідних техніко-юридичних і редакційних правок.

 

Про проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування окремих адміністративних зборів за державну реєстрацію у сфері містобудівної діяльності договорів (реєстр. № 5656 від 11.06.2021), поданий народними депутатами України Шуляк О.О., Клочком А.А., Стефанчуком Р.О. та іншими, та альтернативний законопроект за реєстр. № 5656-1 від 25.06.2021, поданий народними депутатами України Королевською Н.Ю., Гнатенком В.С. та іншими.

Рекомендовано Верховній Раді законопроекти за реєстр. № 5656 і 5656-1 включити до порядку денного п’ятої сесії та за результатами їх розгляду у першому читанні прийняти за основу законопроект за реєстр. № 5656, доручивши Комітету його доопрацювати з урахуванням пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи та внести на розгляд Верховної Ради у другому читанні.

Про Висновок Рахункової палати про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2021 рік у першому кварталі та інформацію щодо виконання державного бюджету у поточному році.

Вирішено Висновок  та інформацію взяти до відома, надати відповідні рекомендації Кабінету Міністрів України щодо забезпечення належного виконання державного бюджету у поточному році.