ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ №123 від 21.04.2022

27 квітня 2022, 15:41

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №123 від 21 квітня 2022 року

 

 

 

10  год. 30 хв.  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

Головує: Голова Комітету Арістов Ю.Ю.

Присутні:

Члени Комітету: Гевко В.Л., Лопушанський А.Я., Трухін О.М., Цабаль В.В., Батенко Т.І., Борт В.П., Герман Д.В., Гончаренко О.О., Драбовський А.Г., Забуранна Л.В., Задорожній М.М., Заремський М.В., Кузбит Ю.М., Люшняк М.В., Молоток І.Ф., Пасічний О.С., Пузійчук А.В., Пуртова А.А., Саламаха О.І., Тістик Р.Я.

Всього присутніх – 21 народний депутат.

Відсутні:

Члени Комітету: Крулько І.І., Копанчук О.Є., Гнатенко В.С., Дунаєв С.В., Каптєлов Р.В., Кунаєв А.Ю., Кіссе А.І., Лаба М.М., Лунченко В.В., Пушкаренко А.М., Северин С.С., Урбанський А.І., Шпак Л.О.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Андросюк Н.В., Бурякова Т.С., Войтенко Є.А., Кочергіна Н.В., Кочубей О.П., Новацька О.В., Пінчукова А.В., Пунда О.Б., Расчислова Л.В., Серік Н.П., Стадник М.В., Шпак В.П., Климчук Д.І., Клочкова Т.В., Сторожук О.В.

Запрошені:

Улютін Д.В. – перший заступник Міністра фінансів України;

Яремчук І.М. – член Рахункової палати.

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (реєстр. № 7299 від 19.04.2022 р.), поданий народними депутатами України Арістовим Ю.Ю., Лабою М.М. та іншими /додатковий розгляд/.

СЛУХАЛИ:

Інформацію Голови Комітету з питань бюджету Арістова Ю.Ю. про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (реєстр. № 7299 від 19.04.2022 р.), поданий народними депутатами України Арістовим Ю.Ю., Лабою М.М. та іншими /додатковий розгляд/.

Відмітили:

І. Комітет Верховної Ради України з питань бюджету /далі Комітет/ на своєму засіданні 20 квітня 2022 року розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» за реєстр. № 7299 /далі – законопроект № 7299/, яким передусім пропонується збільшити за загальним фондом державного бюджету на 200 млрд грн видатки за бюджетною програмою «Резервний фонд» (код 3511030) та державні запозичення з відповідним збільшенням граничних обсягів державного боргу і дефіциту державного бюджету.

За підсумками зазначеного розгляду Комітет 20 квітня 2022 року (протокол № 122) ухвалив таке рішення: рекомендувати Верховній Раді України законопроект № 7299 включити до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу і в цілому як закон з необхідними редакційними та техніко-юридичними правками.

Лист-висновок Комітету від 20.04.2022 р. № 04-13/3-2022/66785 (871836) щодо законопроекту № 7299 подано на розгляд Верховної Ради України (копія відповідного листа-висновка Комітету надана народним депутатам України – членам Комітету).

ІІ. Разом з тим, до Комітету надійшло звернення першого заступника голови депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» Мотовиловця А.В. від 20.04.2022 р. № 04-01/05-2022/66967 (872517) (копія якого надана народним депутатам України – членам Комітету) з проханням додатково розглянути законопроект № 7299 та врахувати у ньому пропозицію, підготовлену з урахуванням обговорення законопроекту № 7299 на засіданні Погоджувальної ради депутатських фракцій (груп), про доповнення розділу ІІ «Прикінцеві положення» законопроекту № 7299 після пункту 1 новим пунктом 2 (з відповідним уточненням нумерації наступного пункту цього розділу) такого змісту:

«2. Установити, що передбачені цим Законом кошти в частині збільшення видатків державного бюджету на 2022 рік за бюджетною програмою «Резервний фонд» (код 3511030) спрямовуються виключно на здійснення заходів щодо забезпечення безпеки і оборони, фінансової підтримки внутрішньо переміщених осіб».

Таким чином, зазначеною пропозицією по суті передбачається обмежити використання додаткових коштів резервного фонду державного бюджету (передбачених законопроектом №7299) у сумі 200 млрд грн за двома пріоритетними напрямами.

ІІІ. Загалом у представленні та обговоренні даного питання взяли участь Голова Комітету Арістов Ю.Ю., перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. та член Рахункової палати Яремчук І.М.

Зокрема, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поінформував народних депутатів України – членів Комітету щодо додаткового розгляду законопроекту № 7299 у зв’язку із зверненням від депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» щодо пропозиції про доповнення законопроекту № 7299 відповідним положенням, а також прокоментував зазначену пропозицію.

Перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. та член Рахункової палати Яремчук І.М. повідомили, що не мають зауважень щодо зазначеної пропозиції.

Підсумовуючи додатковий розгляд даного питання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. запропонував народним депутатам України – членам Комітету визначитися шляхом голосування щодо прийняття рішення Комітету згідно з проектом ухвали (який надано народним депутатам України – членам Комітету та додається), а саме рекомендувати Верховній Раді України законопроект № 7299 включити до порядку денного сьомої сесії та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу і в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету щодо доповнення положенням про спрямування передбачених законопроектом № 7299 додаткових коштів резервного фонду виключно на здійснення заходів щодо забезпечення безпеки і оборони, фінансової підтримки внутрішньо переміщених осіб, а також щодо внесення необхідних редакційних і техніко-юридичних правок. За результатами голосування таке рішення Комітету підтримано одноголосно присутніми на засіданні народними депутатами України – членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (реєстр. № 7299 від 19.04.2022 р.), поданий народними депутатами України Арістовим Ю.Ю., Лабою М.М. та іншими, включити до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу і в цілому як закон з урахуванням таких пропозицій Комітету:

– доповнити розділ ІІ «Прикінцеві положення» законопроекту після пункту 1 новим пунктом 2 такого змісту:

«2. Установити, що передбачені цим Законом кошти в частині збільшення видатків державного бюджету на 2022 рік за бюджетною програмою "Резервний фонд" (код 3511030) спрямовуються виключно на здійснення заходів щодо забезпечення безпеки і оборони, фінансової підтримки внутрішньо переміщених осіб»;

у зв’язку з цим пункт 2 розділу ІІ законопроекту вважати пунктом 3 цього розділу;

– внести відповідні редакційні і техніко-юридичні правки.

Відповідно у разі прийняття законопроекту за реєстр. № 7299 Комітету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України при оформленні відповідного закону належить внести до нього необхідні редакційні і техніко-юридичні правки, пов’язані з ухваленим Комітетом рішенням щодо зазначеного законопроекту.

Голосували: «за» – одноголосно.

Голова Комітету                                                                 Ю.Ю. Арістов

Секретар Комітету                                                              В.В. Цабаль