Працевлаштування внутрішньо переміщених осіб дозволить адаптуватися їм до нових умов життя та пожвавити роботу бізнесу – вважають у Комітеті з питань бюджету

20 липня 2022, 18:02

Російські війська попри всі правила війни завдають обстрілів по містам та селищам нашої країни, руйнують цивільні об’єкти, знищують виробничу і невиробничу інфраструктуру, житлові будинки, позбавляючи українців умов для проживання та існування й змушуючи покидати свої домівки.

Через війну мільйони українців стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО), у Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб є інформація щодо 3,4 мільйонів людей, з них більше 2 мільйонів – це люди, які вимушено перемістились після введення воєнного стану.  В свою чергу, за даними обстеження Міжнародної організації з міграції станом на 23 червня 2022 року 14,2% загального населення країни були ВПО в межах України, що становило понад 6,27 млн осіб і цей показник зменшився на майже 900 тис. осіб (12%) з 23 травня цього року, однак загальна кількість ВПО залишається занадто великою.

         Важливим завданням держави є надання підтримки цим людям,  зокрема шляхом створення пріоритетних умов для працевлаштування. Адже, отримавши дохід (заробітну плату) переселенці матимуть можливість винаймати житло, харчуватися, забезпечувати першочергові потреби в лікарських та медичних засобах, одязі, товарах домашнього вжитку та загалом швидше адаптуватися до нового місця проживання та нових умов життя.

Для стимулювання бізнесу працевлаштовувати вимушених переселенців діє урядова програма з надання роботодавцям компенсації оплати праці ВПО. Головним завданням такої програми є надання державою підтримки ВПО, проте ця програма, з іншого боку, допомагає підтримати суб’єктів підприємництва та сприяє активізації їх діяльності.

Нагадаємо, що умови, механізм виплати та порядок використання коштів для надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування переселенців (далі - компенсація витрат) визначено у Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 р. № 331 (із змінами) (ознайомитися можна за інтернет-посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/331-2022-%D0%BF#Text).

Відповідно до зазначеного Порядку компенсація витрат надається:

- щомісяця у розмірі 6 500 гривень за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, протягом двох місяців з дня працевлаштування особи в період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення;

- роботодавцю (за виключенням бюджетних установ (за винятком надавачів соціальних послуг), фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування) за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту за таких умов: роботодавець перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; розмір заробітної плати працівника не може бути нижчим мінімальної заробітної плати; подання в установленому законодавством порядку податкової звітності за IV квартал 2021 р. або річної звітності за 2021 рік;

- відповідно до заяви роботодавця, поданої  до територіального центру зайнятості (через п’ять календарних днів після працевлаштування особи) в електронній формі - через Єдиний державний вебпортал електронних послуг або в паперовій формі - особисто під час відвідування центру зайнятості або на адресу електронної пошти відповідного центру зайнятості.

Відповідно до цього Порядку виплата роботодавцю компенсації витрат здійснюється за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету, а згідно із розпорядженням  Кабінету Міністрів України від 12.04.2022 р. № 282- р Міністерству економіки України для проведення відповідних витрат виділено з резервного фонду державного бюджету на 2022 рік кошти у обсязі 200 млн гривень.

За даними звітності Державної казначейської служби України за підсумками січня-червня 2022 року видатки державного бюджету для надання роботодавцям компенсації витрат на оплату праці за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану проведено у обсязі 37,3 млн грн або на рівні 18,7% уточненого плану. Тобто, власне за два місяці вже використано майже п’яту частину коштів, передбачених у державному бюджеті на цей рік на проведення відповідних заходів.

За даними, опублікованими на офіційній інтернет-сторінці Міністерства економіки України, станом на 14 липня п.р. понад 4,4 тис. роботодавців скористались програмою компенсації витрат на оплату праці за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених, а роботу отримали майже 7,4 тисячі українців, що змушені були переїхати у безпечні регіони.

У Комітеті з питань бюджету постійно проводиться робота з моніторингу та аналізу виконання державного бюджету, насамперед  щодо реалізації започаткованих Урядом в умовах воєнного стану програм та заходів, зокрема спрямованих на відновлення економіки, створення нових робочих місць та підтримку внутрішньо переміщених осіб і впевнені в дієвості та результативності здійснюваних заходів.

Українці - нація переможців! Ми вистоїмо й відновимо країну! В єдності наша сила!