40% зовнішньої допомоги у 2022 році надійшло від США – голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа

23 грудня 2022, 12:53

Голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа в ефірі національного телемарафону повідомила, що у поточному році від Сполучених Штатів Америки до державного бюджету надійшло 409,1 млрд грн (майже 12 млрд дол. США) безповоротної фінансової допомоги. Це становить 40% усієї міжнародної бюджетної підтримки з початку повномасштабної збройної агресії РФ проти України.

Зокрема з 24 лютого по 21 грудня цього року до загального фонду державного бюджету міжнародними партнерами надано фінансову допомогу у сумі 1032 млрд гривень.

За словами Підласої, понад 46% зовнішньої допомоги складає безповоротна допомога. Найбільшим надавачем безповоротної допомоги залишаються США, найбільшим надавачем кредитної допомоги – ЄС.

«Водночас, коли ми говоримо про кредитні кошти, ми повинні розуміти, що це – так звані дешеві гроші. Україна звертається до урядів країн-партнерів та міжнародних фінансових організацій, які надають позики на відносно довгий строк (5-10 років) та під пільгові відсотки, які не перевищують 3%, а подекуди – не перевищують 1%», - підкреслила Підласа.