Єврокомісія та Європарламент мусять допомогти країнам-членам розробити законодавчі зміни для запровадження міжнародного компенсаційного механізму за рахунок конфіскованих російських активів, – Роксолана Підласа

30 січня 2023, 17:34

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Роксолана Підласа минулого тижня у Брюсселі зустрілась з Єврокомісаром Йоганнесом Ханом, який відповідає за бюджет ЄС, а також є основною контактною особою в Єврокомісії для Європейської рахункової палати.

«Ми вдячні за макрофінансову допомогу, яка покриває майже половину дефіциту державного бюджету на 2023 рік і готові щоденно працювати з європейськими колегами над забезпеченням прозорості та підзвітності. Водночас, і це якраз сфера відповідальності комісара, який опікується бюджетом ЄС, – постає питання, а де візьметься ресурс для відбудови України? За останньою оцінкою уряду, ми потребуватимемо понад 700 млрд доларів для відбудови інфраструктури», – заявила Роксолана Підласа під час зустрічі.

За словами Голови бюджетного комітету, Україна пропонує запровадження міжнародного компенсаційного механізму, який би фінансувався коштом конфіскованих російських активів.

«У ЄС заморожено понад 68 млрд євро російських активів, більшість з яких у Бельгії. І саме європейські інституції – Єврокомісія та Європарламент –  мусять допомогти країнам-членам розробити відповідні законодавчі зміни для легальної компенсації цих активів (як державних, так і приватних)», – наголосила Роксолана Підласа.

Народний депутат нагадала, що сьогодні тільки три країни світу ухвалили закони, які дозволяють конфіскувати та передавати Україні російські активи: США, Канада та власне сама Україна.  Роксолана Підласа  додала, що Україна отримала 17 млрд грн від націоналізованих російських банків, які надійшли до бюджету в грудні 2022 року.