Верховна Рада збільшить видатки на національну безпеку та оборону на 518 млрд грн, - Голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа

13 березня 2023, 19:34

Уряд ухвалив рішення спрямувати  на розгляд Верховної Ради України законопроект про зміни до державного бюджету на 2023 рік. Видатки збільшуються на 537,2 млрд грн, з яких 96,5% спрямовуються на сектор національної безпеки і оборони.

 Основні статті збільшення видатків:

+518,2 млрд грн – збільшення видатків на сектор національної безпеки і оборони. Більша частина цих коштів спрямовується на видатки на грошове забезпечення війьсковослужбовців. Крім того, 30 млрд грн, як і планувалось, пропонуєтсья спрямувати на безпілотники.

 + 19 млрд грн – поповнення резервного фонду державного бюджету, який використовується для непередбачених та невідкладних заходів. В цьому році, до прикладу, кошти резервного фонду спрямовувались для будівництва фортифікаційних споруд.

 Джерела покриття таких додаткових видатків:

419,3 млрд грн – збільшення дефіциту державного бюджету (фактично: внутрішні і зовнішні запозичення),

60,7 млрд грн – збільшення доходів державного бюджету (за рахунок збільшення надходження ПДФО, ПДВ з вироблених товарів та частини чистого прибутку державних банків),

50,3 млрд грн – скорочення видатків на обслуговування державного боргу,

6,9 млрд грн – зменшення витрат на забезпечення державних гарантій.