Верховна Рада збільшила видатки на національну безпеку та оборону на 518 млрд грн, – Голова комітету з питань бюджету Роксолана Підласа

21 березня 2023, 16:51

 

Верховна Рада України ухвалила зміни до Державного бюджету на 2023 рік, - повідомила Голова парламентського комітету з питань бюджету Роксолана Підласа.

«Законопроектом збільшено видатки державного бюджету на 537,2 млрд грн, з яких 96,5% спрямовуються на сектор національної безпеки і оборони. Видатки на безпеку і оборону зростуть на 518,2 млрд грн. Більша частина цих коштів спрямовується на загальні видатки на грошове забезпечення військовослужбовців», – розповіла Роксолана Підласа.

За словами Голови комітету, потреба у збільшенні видатків на діяльність усіх видів і родів військ продиктована збільшенням чисельності військовослужбовців (наприклад, у рамках проекту «Гвардія наступу» планується сформувати 8 нових бригад) та зміною прогнозу – ведення активних бойових дій до кінця 2023 року.

«Крім того, 19 млрд грн пропонується спрямувати на поповнення Резервного фонду державного бюджету. При опрацюванні запропонованого проекту закону, Комітет з питань бюджету ухвалив рішення,  що кошти Резервного фонду мають бути використані, зокрема, на виплату одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих військовослужбовців (не менше 3 млрд грн у 2023 році) та на будівництво фортифікаційних споруд (не менше 2 млрд грн)», – підкреслила Роксолана Підласа.

Джерелами покриття додаткових видатків визначено збільшення внутрішніх і зовнішніх запозичень, збільшення доходів державного бюджету (за рахунок збільшення надходження ПДФО, надходження ПДВ з вироблених товарів та частини чистого прибутку державних банків), а також зменшення витрат на забезпечення державних гарантій.