З початку 2023 року на пряму фінансову підтримку бізнесу з державного бюджету спрямовано майже 1,5 млрд грн, - Голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа

29 березня 2023, 14:48

 

В січні-лютому 2023 року 1,44 млрд грн було виділено з державного бюджету на програми підтримки бізнесу. Про це заявила Голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа.

За словами Підласої, найбільшу частину цих коштів (1,33 млрд грн) було виділено через Фонд розвитку підприємництва, зокрема, на програму пільгового кредитування «5-7-9%»В рамках цієї програми підприємці мають змогу отримати пільговий кредит в уповноваженому банку, завдяки тому, що держава бере на себе ризики неповернення кредиту, а відтак - знижує відсоткову ставку до 5%, 7% або 9%.

«Видатки на Фонд розвитку підприємництва цьогоріч складуть рекордні 16 млрд грн, що у 2,5 рази більше порівняно з відповідними фактичними видатками минулого року», - наголосила Роксолана Підласа.

Голова Комітету зауважила, що у 2023 році також продовжуватиметься реалізація започаткованої під час повномасштабної війни програми з надання грантів для створення або розвитку бізнесу (а саме мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, у тому числі ведення садівництва, ягідництва та виноградарства, тепличного господарства, діяльності переробних підприємств).

«Вже першими змінами до бюджету в цьому році ми ініціювали збільшення видатків на цю програму майже вдвічі - до 2,7 млрд грн. Додаткові 1,3 млрд грн будуть спрямовані, насамперед, на гранти для переробної промисловості. Минулого року Мінекономіки видало 958 млн грн грантів для малих і середніх підприємств, що займаються переробкою, що дозволить створити 3380 нових робочих місць, тому програму однозначно потрібно буде продовжувати», - розповіла Підласа.

За словами Роксолани Підласої, загалом у державному бюджеті на 2023 рік на пряму фінансову підтримку розвитку бізнесу передбачено майже 22 млрд грн або 0,7 % загального обсягу витрат державного бюджету.

Роксолана Підласа також додала, що на реалізацію активних програм зайнятості та надання українцям мікрогрантів на започаткування і розвиток власної справи цьогоріч передбачено 1,8 млрд грн у бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.