Роксолана Підласа: У квітні дефіцит бюджету був майже втричі меншим, ніж початково планувалося

19 травня 2023, 12:09

 

  Сьогодні Україна справляється з дефіцитом бюджету краще, ніж було початково заплановано. Наразі Кабмін домовився з партнерами про достатню кількість кредитної допомоги на покриття дефіциту.

Про це розповіла народна депутатка, голова парламентського Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа.

«Коли ми планували державний бюджет, то ми закладали місячний дефіцит у розмірі трохи більше як 3 млрд доларів. Однак у квітні наш дефіцит склав усього близько 1 млрд доларів, у березні - близько 2 млрд доларів. Тож ситуація не критична й керована. Що стосується покриття дефіциту, то тут теж є хороші новини - наш уряд домовився з усіма партнерами про достатню кількість кредитної допомоги на покриття дефіциту», - зазначила парламентарій.

Вона нагадала про домовленості з Євросоюзом, США, Міжнародним валютним фондом.

«Це найбільші донори нашого державного бюджету. Проте цього року доєднаються також Японія, Канада та Великобританія. При цьому Сполучені Штати - найбільший надавач безповоротної допомоги. Уся допомога, що надходить до держбюджету від США, є грантовою, і ми не будемо її повертати», сказала народна депутатка.

Вона додала, що більшість інших партнерів надають кредитну допомогу, яку треба буде повернути, однак гроші виділяються на пільгових умовах і з пільговими відсотками - усього 1-2%.