Леся Забуранна: На сектор безпеки й оборони наступного року заплановано більше коштів, ніж у бюджеті-2024

16 вересня 2024, 15:07

 

Кабінет Міністрів України затвердив проєкт державного бюджету на 2025 рік. Сектор безпеки й оборони отримає майже 2 трлн 220 млрд грн, що більше, ніж цього року.

Про це розповіла народна депутатка, членкиня Комітету з питань бюджету Леся Забуранна.

«Наступного року майже 2 трлн 220 млрд грн у бюджеті планується виділити на сектор безпеки й оборони, і це більше, ніж у 2024 році. Перш за все, кошти будуть спрямовані на виплати військовослужбовцям, виробництво зброї, зокрема й БПЛА тощо. На всі ці потреби гроші треба знайти всередині країни, оскільки ми не можемо скористатися жодною програмою міжнародної підтримки для видатків на цей сектор», - зазначила парламентарій.

Вона додала, що дефіцит бюджету цього року складе понад 40 млрд доларів, і він буде повністю закритий відповідно до укладених договорів. «Дефіцит планується покрити в першу чергу за рахунок продовження програми від Європейського Союзу Ukraine Facility, у рамках якої ми отримаємо майже 20 млрд євро. Ми продовжуємо співпрацю із Міжнародним валютним фондом і Світовим банком. Крім того, цього року ми маємо допомогу з боку наших ключових іноземних партнерів із G7, і наступного також сподіваємося на їхню підтримку. Для 2025 року ми шукаємо майже 20 млрд дол, оскільки із необхідних 38 млрд гарантовані поки лише 18», - наголосила народна депутатка.