Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №2 від 12 грудня 2014 року

 

1200 година  м. Київ, вул. Грушевського, 5

 

 

Головує: Голова Комітету А.В. Павелко

Присутні:

Члени Комітету: Горбунов О.В., Гордєєв А.А., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М., Крулько І.І., Куліченко І.І., Маркевич Я.В., Матвієнко А.С., Медуниця О.В., Мельник С.І., Павлов К.Ю., Савченко О.Ю., Скорик М.Л., Унгурян П.Я., Шевченко О.Л.

Всього присутніх – 17 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Ванат П.М., Гєллєр Є.Б., Деркач А.Л., Левченко Ю.В., Молоток І.Ф., Пинзеник В.М., Пресман О.С., Рудик С.Я., Шкварилюк В.В., Шуфрич Н.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Боброва Т.С., Больбат О.О., Переста Я.І., Пінчукова А.В., Зайченко А.С., Козловська Г.М., Товстенко В.М., Яковенко С.П.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству соціальної політики на 2014 рік (постанова Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 № 650).

2. Різне.

1. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра соціальної політики України Федорович Н.В. про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству соціальної політики України (згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 № 650).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надійшло звернення Міністерства соціальної політики України від 03.12.2014 № 5046/0/10-14/57 щодо погодження перерозподілу видатків державного бюджету згідно із пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 № 650 «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству соціальної політики на 2014 рік, та внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реалізації державної політики з питань сім’ї та дітей».

Комітетом погодження перерозподілу видатків державного бюджету за бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника коштів державного бюджету здійснюється відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України. Згідно із зазначеною вимогою Бюджетного кодексу України перерозподіл видатків державного бюджету здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами від 21.03.2012 № 217).

Пунктом 1 постанови Уряду від 05.11.2014 № 650 встановлено здійснити в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству соціальної політики на 2014 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків у сумі 4 000 тис. гривень шляхом зменшення видатків споживання та встановлення видатків розвитку за програмою 2501440 «Реалізація державної політики з питань сім’ї та дітей».

Міністерству фінансів доручено після погодження зазначеного перерозподілу видатків забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Одночасно необхідно відмітити, що пунктом 2 вищезазначеної постанови пропонується внести зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реалізації державної політики з питань сім’ї та дітей (затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2012 № 117) в частині надання у 2014 році фінансової підтримки центру захисту дітей «Наші діти» для проведення реконструкції третього корпусу (попередньо постановою від 20.08.2014 № 355 шляхом внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22.02.2012 № 117 було встановлено надання у 2014 році фінансової підтримки на поточне утримання центру захисту дітей «Наші діти» (придбання малоцінних предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю, оплата транспортних послуг, оплата послуг поштового, телеграфного та телефонного зв’язку, оплата комунальних послуг та енергоносіїв, банківських послуг, обов’язкові платежі до бюджету)).

В обґрунтуванні щодо цього перерозподілу видатків державного бюджету Міністерством соціальної політики України (лист від 03.12.2014 № 5046/0/10-14/57), зокрема, відмічено про необхідність завершення будівельно-монтажних робіт третього корпусу центру захисту дітей «Наші діти» площею 1 500,95 кв. метрів.

Слід зазначити, що за даними звіту Казначейства України про виконання державного бюджету за січень-жовтень п.р. за бюджетною програмою 2501440 «Реалізація державної політики з питань сім’ї та дітей» видатки не проводилися (план 4 640,7 тис. гривень).

Довідково: відповідно до Типового положення про центр захисту дітей «Наші діти», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 р. N 1421 (із змінами), Центр захисту дітей «Наші діти» є закладом соціального захисту дітей, призначений для перебування дітей віком до 18 років і надання їм комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної та інших видів допомоги. Центр утворюється, реорганізується та ліквідується структурним осередком Німецько-Польсько-Українського товариства в Україні. Джерелами фінансування Центру є кошти засновника, добровільні пожертвування та цільові внески юридичних і фізичних осіб.

Під час розгляду даного питання на засіданні Комітету з питань бюджету 10 грудня 2014 року зауважено, що звернення Міністерства соціальної політики України до Комітету з питань бюджету щодо зазначеного перерозподілу видатків державного бюджету не містить відповідних розрахунків та обґрунтувань щодо обсягів такого перерозподілу, хоча це передбачено пунктом 7 постанови Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами від 21.03.2012 № 217).

За результатами розгляду даної постанови Уряду Комітет з питань бюджету прийняв рішення відкласти розгляд зазначеного питання та повернутися до нього за наслідками отримання від Міністерства соціальної політики України ґрунтовних пояснень та розрахунків стосовно цільового спрямування бюджетних коштів відповідно до перерозподілу видатків державного бюджету згідно із пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 р. № 650 (зокрема, організаційно-правових засад діяльності центру захисту дітей «Наші діти» та проведення його діяльності за рахунок коштів державного бюджету, договірних умов та джерел фінансування робіт щодо реконструкції третього корпусу Центру, стану виконання таких робіт та здійснення розрахунків за ними).

До засідання Комітету відповідна інформація від Міністерства соціальної політики не надійшла, додаткові матеріали були надані доповідачами від Міністерства безпосередньо на засіданні Комітету.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Кривенко В.М., Мельник С.І., Куліченко І.І., Маркевич Я.В., Крулько І.І., Унгурян П.Я., Шевченко О.Л., а також Голова Комітету з питань культури та духовності Княжицький М.Л. та заступник Міністра соціальної політики України Федорович Н.В.

Голова Комітету Павелко А.В. вніс пропозицію погодити встановлений пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2014 року № 650 перерозподіл видатків державного бюджету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України:

погодити здійснення в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству соціальної політики на 2014 рік у загальному фонді державного бюджету за бюджетною програмою 2501440 «Реалізація державної політики з питань сім’ї та дітей», перерозподілу видатків у сумі 4 000 тис. гривень шляхом зменшення видатків споживання та встановлення видатків розвитку, що визначено пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 р. № 650.

Голосували: «за» - одноголосно.

2. Різне.

Верховною Радою України (постанови від 11.12.2014 № 28-VIII та № 29-VIII) внесено зміни до керівного складу комітетів і переобрано першого заступника Голови Комітету з питань бюджету, яким визначено народного депутата України Амельченка Василя Васильовича замість народного депутата України Деркача Андрія Леонідовича, відповідно визначеного членом Комітету з питань бюджету.

У зв’язку із зазначеним уточнено затверджений на засіданні Комітету з питань бюджету 10 грудня п.р. розподіл обов’язків між першим заступником і заступниками Голови Комітету з питань бюджету Верховної Ради України восьмого скликання.

Голова Комітету                                                       А.В. Павелко

Секретар Комітету                                                    В.В. Шкварилюк

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку