Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №46 від 28 січня 2016 року

 

 

1200   година  м. Київ, вул. Грушевського, 5, кімн. 4

Головує: Голова Комітету Павелко А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Ванат П.М., Горбунов О.В., Гордєєв А.А., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М., Крулько І.І., Куліченко І.І., Матвієнко А.С., Медуниця О.В., Мельник С.І., Молоток І.Ф., Павлов К.Ю., Рудик С.Я., Унгурян П.Я., Шкварилюк В.В., Шуфрич Н.І.

Всього присутніх – 18 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Гєллєр Є.Б., Деркач А.Л., Левченко Ю.В., Маркевич Я.В., Пинзеник В.М., Пресман О.С., Савченко О.Ю., Скорик М.Л., Шевченко О.Л.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Боброва Т.С., Криволап М.К., Кушнір О.В., Переста Я.І., Расчислова Л.В., Яковенко С.П.

Запрошені:

Барах Є.В. – перший заступник Голови Державного агентства автомобільних доріг України.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Про прийняття рішення щодо проекту Закону України про внесення зміни до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо розподілу екологічного податку (реєстр. № 3778, доопрацьований), поданого народними депутатами України Матвієнком А.С. та Довбенком М.В.

2. Про погодження розподілу видатків державного бюджету, передбачених Державному агентству автомобільних доріг України за бюджетною програмою 3111020 «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування», на січень 2016 року (розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.01.2016 № 45-р). /Включено до порядку денного додатково/

1. СЛУХАЛИ:

Інформацію народного депутата України Матвієнка А.С. про доопрацьований та поданий ним і народним депутатом України Довбенком М.В. проект Закону України про внесення зміни до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо розподілу екологічного податку (реєстр. № 3778 від 27.01.2016).

Відмітили:

За наслідками обговорення законопроекту за реєстр. №3778 від 15.01.2016 р. на засіданні Комітету з питань бюджету 27 січня 2016 року (протокол № 45) було рекомендовано авторам доопрацювати його та розглянути можливість прийняття рішення щодо нього наступного дня на черговому засіданні Комітету.

Народний депутат України Матвієнко А.С. поінформував членів Комітету про реєстрацію доопрацьованого законопроекту за реєстр. № 3778 (на заміну раніше поданого) в редакції, яку було обговорено на попередньому засіданні Комітету, відмітивши ще раз, що зарахування екологічного податку у 2016 році до загального фонду, а не до спеціального фонду місцевих бюджетів зазначених у законопроекті областей, є вимушеним кроком, викликаним необхідністю їх збалансування.

Відповідно законопроектом (в доопрацьованій редакції) пропонується доповнити Прикінцеві та перехідні положення Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) новим пунктом 20-1, згідно з яким передбачити, що 80 відсотків екологічного податку (крім екологічного податку, визначеного пунктом 16-1 частини другої статті 29 Кодексу), що сплачується на території Вінницької, Івано-Франківської та Львівської областей, зараховується до загального фонду відповідних місцевих бюджетів, у тому числі: до сільських, селищних, міських бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, – 25 відсотків, обласних бюджетів – 55 відсотків.

Головне науково-експертне управління у своєму висновку до законопроекту (лист від 28.01.2016р.№16/3-101/3778(18406), зауважуючи, що запровадження запропонованого порядку зарахування екологічного податку у окремих областях не відповідає принципу єдності бюджетної системи, вважає за доцільне для прийняття виваженого рішення щодо законопроекту отримати експертний висновок Уряду з огляду на вимоги статті 116 Конституції України, згідно з якою Кабінет Міністрів України забезпечує проведення фінансової політики та виконання затвердженого Верховною Радою України Державного бюджету України.

Міністерство фінансів України, як зазначалось на засіданні Комітету, не має заперечень до зазначеного законопроекту (при цьому, згідно з висновком Мінфіну від 28.01.2016 р. № 31-06130-11-2/2649 прийняття законопроекту в межах компетенції підтримується ним).

На час розгляду законопроекту у Комітеті з питань бюджету висновки комітетів Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції (щодо проведення антикорупційної експертизи законопроекту) і з питань європейської інтеграції (щодо оцінки відповідності законопроекту міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції) не надійшли.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Матвієнко А.С., Унгурян П.Я., Горбунов О.В., Кривенко В.М.

При цьому народний депутат України Матвієнко А.С. запропонував Комітету підтримати допрацьований законопроект.

Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування пропозицію рекомендувати Верховній Раді законопроект за реєстр. № 3778 прийняти за основу та в цілому як закон, яка була підтримана одноголосно.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення зміни до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо розподілу екологічного податку (реєстр. № 3778 від 27.01.2016) за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон.

Голосували: «за» - одноголосно.

2. СЛУХАЛИ:

Інформацію першого заступника Голови Державного агентства автомобільних доріг України Бараха Є.В. про розподіл видатків державного бюджету, передбачених Державному агентству автомобільних доріг України за бюджетною програмою 3111020 «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування» на січень 2016 року (згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.01.2016 № 45-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надійшло звернення Державного агентства автомобільних доріг України від 27.01.2016 № 161/1/6.1-15 щодо погодження розподілу видатків державного бюджету згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.01.2016 № 45-р «Про розподіл видатків державного бюджету, передбачених за бюджетною програмою 3111020 «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування», на січень 2016 року».

Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (далі – Закон) Державному агентству автомобільних доріг України за бюджетною програмою 3111020 «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування» встановлено бюджетні призначення за загальним фондом державного бюджету в обсязі 6 573,7 млн грн, в тому числі видатки розвитку – 6 540,4 млн гривень.

При цьому, статтею 33 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» встановлено, що розподіл коштів за напрямами (об’єктами, заходами), зокрема, за бюджетною програмою «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування» (код 3111020), здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету.

Розпорядженням Уряду від 27.01.2016 № 45-р пропонується затвердити розподіл коштів, передбачених у державному бюджеті за бюджетною програмою «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування», на січень 2016 року (хоча у статті 33 Закону йдеться про річний обсяг бюджетних коштів) у сумі 254 578,2 тис. грн за такими напрямами:

поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування державного значення – 173 738,5 тис. грн;

поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення – 79 400,7 тис. грн;

витрати, пов’язані з презентацією інвестиційних проектів під час проведення міжнародних заходів, підготовкою угод щодо виконання робіт за рахунок коштів міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів, співфінансування таких робіт, нагляд за їх виконанням – 1439 тис. грн.

При цьому, матеріали, що надійшли до Комітету, не містять фінансово-економічного обґрунтування (відповідних розрахунків) щодо запропонованих обсягів та напрямів спрямування коштів за бюджетною програмою 3111020.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Куліченко І.І., Медуниця О.В., Кривенко В.М., Дубневич Б.В., а також перший заступник Голови Державного агентства автомобільних доріг України Барах Є.В.

Враховуючи загальну позицію народних депутатів України – членів Комітету з питань бюджету, Голова Комітету з питань бюджету Павелко А.В. озвучив пропозицію погодитися із прийнятим Кабінетом Міністрів України рішенням з порушеного питання згідно із розпорядженням Уряду від 27.01.2016 № 45-р. При голосуванні така пропозиція була підтримана членами Комітету з питань бюджету одноголосно.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами статті 33 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік»:

погодитися із прийнятим Кабінетом Міністрів України рішенням з порушеного питання згідно із розпорядженням Уряду від 27.01.2016 № 45-р «Про розподіл видатків державного бюджету, передбачених за бюджетною програмою 3111020 «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування», на січень 2016 року».

Голосували: «за» - одноголосно.

Голова Комітету                                                        А.В. Павелко

Секретар Комітету                                                     В.В. Шкварилюк

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку