Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №66 від 15 липня 2016 року

 

 

 

1200  година  м. Київ, вул. Грушевського, 5, зала нарад

Головує: Голова Комітету Павелко А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Ванат П.М., Горбунов О.В., Деркач А.Л., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М., Крулько І.І., Левченко Ю.В., Матвієнко А.С., Медуниця О.В., Пинзеник В.М., Рудик С.Я., Скорик М.Л., Шевченко О.Л., Шуфрич Н.І.

Всього присутніх – 16 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Гєллєр Є.Б., Куліченко І.І., Маркевич Я.В., Мельник С.І., Молоток І.Ф., Павлов К.Ю., Пресман О.С., Савченко О.Ю., Унгурян П.Я., Шкварилюк В.В.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Боброва Т.С., Коломієць Ю.П., Пунда О.Б., Климчук Д.І., Яковенко С.П.

Список запрошених та осіб, які взяли участь в обговоренні питань відповідно до компетенції:

Корчинська О.А. – народний депутат України, перший заступник Голови Комітету з питань охорони здоров’я;

Сисоєнко І.В. – народний депутат України, заступник Голови Комітету з питань охорони здоров’я;

Ілик Р.Р. – заступник Міністра охорони здоров’я України;

Діденко С.О. – заступник директора Департаменту видатків бюджету соціальної сфери Міністерства фінансів України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я України (відповідно до листа Міністерства охорони здоров’я України від 14.07.2016 № 10.6-07/17765).

СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра охорони здоров’я України Ілика Р.Р. про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я України (відповідно до листа Міністерства охорони здоров’я України від 14.07.2016 № 10.6-07/17765).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надійшло звернення Міністерства охорони здоров’я України від 14.07.2016
№ 10.3-07/17765 щодо погодження здійснення перерозподілу видатків державного бюджету.

Міністерством пропонується у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству охорони здоров’я України у загальному фонді державного бюджету на 2016 рік, здійснити перерозподіл видатків у сумі 183 800 тис. гривень шляхом зменшення обсягу видатків розвитку за бюджетною програмою 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» та збільшення на таку ж суму видатків споживання за бюджетною програмою 2301360 «Лікування громадян України за кордоном».

Комітетом погодження перерозподілу видатків державного бюджету за бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника коштів державного бюджету здійснюється відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України. Згідно із зазначеними вимогами Бюджетного кодексу України перерозподіл видатків здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами від 21.03.2012 р. № 217).

Відповідно до матеріалів, наданих Міністерством охорони здоров’я, Міністерством підготовлено проект розпорядження Кабінету Міністрів України з вищезазначеного питання та надіслано для розгляду і погодження згідно із вимогами Регламенту Кабінету Міністрів України до Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Державної казначейської служби України та Державної фінансової інспекції України.

Зважаючи на зазначене, на час розгляду Комітетом цього питання рішення Уряду щодо нього ще не прийнято.

Обґрунтування щодо запропонованого перерозподілу видатків державного бюджету наведено у матеріалах Міністерства охорони здоров’я України, в яких, зокрема, зазначено, що його реалізація дозволить здійснити надання медичної допомоги громадянам України, яким неможливо забезпечити лікування в медичних закладах України.

Разом з тим, зазначено, що відповідно до розпорядженням Кабінету Міністрів України від 04.11.2015 № 1396-р Міністерство охорони здоров’я у 2016 році повинно забезпечити у повному обсязі здійснення закупівель лікарських засобів, медичних виробів та пов’язаних з цим послуг за рахунок коштів державного бюджету із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі. Однак, спеціалізована організація (ПРООН) повідомила, що закупівля медичного обладнання можлива лише з дотриманням принципів ефективної міжнародної конкуренції, що в свою чергу унеможливлює забезпечення у повній мірі цільового використання коштів, передбачених за бюджетною програмою 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» на придбання цифрових рентгенівських мамографічних комплексів та ультразвукових діагностичних приладів вітчизняного виробництва.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Скорик М.Л., Шуфрич Н.І., Горбунов О.В., Левченко Ю.В., Кривенко В.М., Іщейкін К.Є., Рудик С.Я., Медуниця О.В., Дубневич Б.В., а також перший заступник Голови Комітету з питань охорони здоров’я Корчинська О.А., заступник Голови Комітету з питань охорони здоров’я Сисоєнко І.В., заступник Міністра охорони здоров’я України Ілик Р.Р.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунов О.В. вніс пропозицію підтримати пропозицію Міністерства охорони здоров’я, сформулювавши рішення Комітету таким чином: за умови прийняття Урядом відповідного рішення погодити здійснення у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2016 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподілу видатків у сумі 183,8 млн гривень, як запропоновано Міністерством у зверненні до Комітету з питань бюджету.

Крім того, у ході обговорення народний депутат Кривенко В.М. вніс пропозицію окремо звернутися до Кабінету Міністрів та рекомендувати під час підготовки проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» відновити бюджетні призначення Міністерству охорони здоров’я на придбання цифрових рентгенівських мамографічних комплексів та ультразвукових діагностичних приладів вітчизняного виробництва, у разі прийняття Кабінетом Міністрів рішення щодо спрямування 183 800 тис. грн, передбачених на вищезазначені заходи, на лікування громадян України за кордоном.

За результатами обговорення Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування пропозицію голови підкомітету Горбунова О.В. із урахуванням внесеного народним депутатом Кривенком В.М. доповнення.

Така пропозиція була підтримана присутніми на засіданні народними депутатами – членами Комітету з питань бюджету одноголосно.

УХВАЛИЛИ:

1. За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України, погодити за умови прийняття Кабінетом Міністрів України відповідного рішення здійснення у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству охорони здоров’я України на 2016 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподілу видатків у сумі 183 800 тис. гривень шляхом зменшення обсягу видатків розвитку за бюджетною програмою 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» (в тому числі на придбання цифрових рентгенівських мамографічних комплексів та ультразвукових діагностичних приладів вітчизняного виробництва) та збільшення на таку ж суму видатків споживання за бюджетною програмою 2301360 «Лікування громадян України за кордоном» (відповідно до листа Міністерства охорони здоров’я України від 14.07.2016 № 10.6-07/17765).

2. Звернутися до Кабінету Міністрів України (окремим листом) та рекомендувати під час підготовки проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» відновити бюджетні призначення Міністерству охорони здоров’я України на придбання цифрових рентгенівських мамографічних комплексів та ультразвукових діагностичних приладів вітчизняного виробництва, у разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення щодо спрямування 183 800 тис. грн, передбачених на вищезазначені заходи, на лікування громадян України за кордоном.

Голосували: «за» - одноголосно.

Голова Комітету                                                                  А.В. Павелко

Секретар Комітету                                                              В.В. Шкварилюк

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку