Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №51 від 17 березня 2016 року

 

 

 

1800  година  м. Київ, вул. Грушевського, 5, кімн. 5

Головує: Голова Комітету Павелко А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Ванат П.М., Горбунов О.В., Гордєєв А.А., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Крулько І.І., Куліченко І.І., Левченко Ю.В., Маркевич Я.В., Медуниця О.В., Мельник С.І., Молоток І.Ф., Пинзеник В.М., Рудик С.Я., Унгурян П.Я., Шкварилюк В.В.

Всього присутніх – 18 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Гєллєр Є.Б., Деркач А.Л., Кривенко В.М., Матвієнко А.С., Павлов К.Ю., Пресман О.С., Савченко О.Ю., Скорик М.Л., Шевченко О.Л., Шуфрич Н.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Боброва Т.С., Расчислова Л.В., Яковенко С.П.

Список запрошених та осіб, які взяли участь в обговоренні питань відповідно до компетенції:

Гриневич Л.М. – народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти;

 

Качур Р.М. – заступник Міністра фінансів України;

Хобзей П.К. – заступник Міністра освіти і науки України;

 

Слобожан О.В. – перший заступник Виконавчого директора Всеукраїнської асоціації міст України;

 

Чижевський Б.Г. – завідувач секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Щодо прийняття остаточного рішення з питання про погодження зміни до Порядку та умов надання стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам та розподілу її частини між місцевими бюджетами на 2016 рік (постанова Кабінету Міністрів України від 04.02.2016 № 41).

2. Різне.

Щодо оприлюднення аудіозапису засідання Комітету з питань бюджету на веб-сайті Комітету.

1. СЛУХАЛИ:

Інформацію голови підкомітету з питань місцевих бюджетів Куліченка І.І. щодо прийняття остаточного рішення з питання про погодження зміни до Порядку та умов надання стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам та розподілу її частини між місцевими бюджетами на 2016 рік (постанова Кабінету Міністрів України від 04.02.2016 № 41).

Відмітили:

Народними депутатами України – членами Комітету з питань бюджету було звернуто увагу на суспільний резонанс навколо функціонування закладів професійно-технічної освіти та необхідність врегулювання питання фінансового забезпечення діяльності таких закладів у поточному році до підписання Президентом України прийнятих Верховною Радою України 4 лютого 2016 року законів України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти» (законопроект за реєстр. № 3831-2) та «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансування професійно-технічної освіти» (законопроект за реєстр. № 3830-3).

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Амельченко В.В., Куліченко І.І., Мельник С.І., Крулько І.І., Пинзеник В.М., Левченко Ю.В., Рудик С.Я., Гордєєв А.А., Медуниця О.В., Голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М., заступник Міністра фінансів України Качур Р.П., заступник Міністра освіти і науки Хобзей П.К.

При цьому, народний депутат України Левченко Ю.В. вніс пропозицію надіслати до Президента України лист від Комітету з питань бюджету (як колегіальне рішення) з проханням підписати прийняті Верховною Радою України 4 лютого 2016 року закони України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти» (законопроект за реєстр. № 3831-2) та «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансування професійно-технічної освіти» (законопроект за реєстр. № 3830-3), виконавши вимоги статті 94 Конституції України.

За наслідками обговорення Головою Комітету з питань бюджету Павелком А.В. було поставлено на голосування пропозицію погодити зміни до Порядку та умов надання стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам та розподіл її частини між обласними бюджетами у 2016 році в обсязі 500 000 тис. гривень відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04.02.2016 р. № 41 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2015 р. № 727», підтвердивши прийняте Комітетом 17.02.2016 року рішення. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

Затим, Головою Комітету з питань бюджету Павелком А.В. було поставлено на голосування пропозицію народного депутата України Левченка Ю.В., що не набрала необхідної кількості голосів («за» проголосували 5 народних депутатів).

УХВАЛИЛИ:

Погодити зміни до Порядку та умов надання стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам та розподіл її частини між обласними бюджетами у 2016 році в обсязі 500 000 тис. гривень відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04.02.2016 р. № 41 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2015 р. № 727», підтвердивши прийняте Комітетом 17.02.2016 року рішення.

Голосували: «за» - 14, «проти» - 2, «утрималися» - 2.

2. СЛУХАЛИ:

Інформацію першого заступника Голови Комітету з питань бюджету Амельченка В.В. щодо оприлюднення аудіозапису засідання Комітету з питань бюджету на веб-сайті Комітету.

Відмітили:

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України «Про комітети Верховної Ради України», «Про статус народного депутата України», іншими законами України, Регламентом Верховної Ради України та постановами Верховної Ради України.

Частиною першою статті 9 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» визначено, що комітети інформують громадськість про свою діяльність, зокрема, шляхом оприлюднення протоколів та стенограм засідань комітетів та слухань у комітетах. На сайті Комітету з питань бюджету розміщуються протоколи та стенограми засідань.

Відповідно до Положення про веб-ресурси Верховної Ради України, затвердженого Розпорядженням Голови Верховної Ради України від 19 травня 2015 року № 699, до основних інформаційних ресурсів веб-сайту Комітету Верховної Ради України включається також аудіозапис засідання Комітету.

Таким чином, комітети Верховної Ради України мають оприлюднювати аудіозаписи своїх засідань.

Згідно з Розпорядженням Голови Верховної Ради України від 6 березня 2015 року № 360 здійснення аудіозапису засідань комітетів покладено на секретаріати комітетів Верховної Ради України.

При цьому, у залі засідань Комітету (вул. Банкова, 6-8, кімн. 510), де вже створено технічні умови для аудіозапису, секретаріат Комітету з питань бюджету матиме можливість здійснювати аудіозапис засідань Комітету (у разі проведення засідань Комітету в інших приміщеннях, такої можливісті не буде).

Враховуючи наведене, Комітету з питань бюджету доцільно визначитися рішення щодо розміщення аудіозапису засідань Комітету (які проводяться у зазначеному залі засідань Комітету) на веб-сайті Комітету з питань бюджету.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Амельченко В.В., Крулько І.І., Шкварилюк В.В., Левченко Ю.В., Молоток І.Ф., Куліченко І.І., Гордєєв А.А., Іщейкін К.Є.

У ході обговорення було висловлено застереження щодо розміщення на веб-сайті Комітету аудіозапису засідань Комітету з огляду на предмет діяльності Комітету та те, що окремі питання можуть стосуватись економічної та національної безпеки.

По закінченні обговорення Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування пропозицію щодо розміщення аудіозапису засідань Комітету на веб-сайті Комітету з питань бюджету відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України від 19 травня 2016 року № 699. Така пропозиція не набрала необхідної кількості голосів («за» проголосували 6 народних депутатів).

Голова Комітету                                                                  А.В. Павелко

Секретар Комітету                                                              В.В. Шкварилюк

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку