Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №83 від 20 грудня 2016 року

 

 

 

1500  година  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

Головує: Голова Комітету Павелко А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Ванат П.М., Горбунов О.В., Деркач А.Л., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М., Крулько І.І., Куліченко І.І., Левченко Ю.В., Маркевич Я.В., Павлов К.Ю., Рудик С.Я., Шкварилюк В.В., Шуфрич Н.І.

Всього присутніх – 15 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Гєллєр Є.Б., Матвієнко А.С., Медуниця О.В., Мельник С.І., Молоток І.Ф., Пинзеник В.М., Пресман О.С., Савченко О.Ю., Скорик М.Л., Унгурян П.Я., Шевченко О.Л.,

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Андросюк Н.В., Боброва Т.С., Кочергіна Н.В., Кочубей О.П., Криволап М.К., Луценко Н.В., Переста Я.І., Пінчукова А.В., Пунда О.Б., Расчислова Л.В., Щербаченко С.В., Шпак В.П., Климчук Д.І., Новацька О.В.

Список запрошених та осіб, які взяли участь в обговоренні питань відповідно до компетенції:

Марченко С.М. – заступник Міністра фінансів України;

Бубка С.Н. – Президент Національного олімпійського комітету України;

Святенко В.Г. – начальник відділу з питань бюджету Департаменту з питань бюджетної політики Рахункової палати.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про підготовку до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо удосконалення складання та виконання бюджетів) (реєстр. № 5131) /уточнення пропозицій/.

На початку засідання Голова Комітету Павелко А.В. надав слово Президенту Національного олімпійського комітету України Бубці С.Н.

У своєму виступі Президент Національного олімпійського комітету України Бубка С.Н. подякував народним депутатам України – членам Комітету з питань бюджету за підтримку спорту, олімпійського руху і водночас звернувся з проханням розглянути можливість збільшити заробітну плату тренерам і таким чином зберегти тренерський потенціал.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Шуфрич Н.І., Кривенко В.М., Деркач А.Л., Крулько І.І.

У ході обговорення народні депутати – члени Комітету, висловлюючись за підтримку пропозицій Президента Національного олімпійського комітету України Бубки С.Н., запропонували при розгляді питання про проект закону про державний бюджет на 2017 рік (реєстр. № 5000 від 03.11.2016), доопрацьований Урядом до другого читання, визначитися щодо можливості збільшення видатків на розвиток фізичної культури, спорту вищих досягнень та резервного спорту.

СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра фінансів України Марченка С.М. про підготовку до другого читання законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо удосконалення складання та виконання бюджетів) за реєстр. № 5131 (доопрац.) /уточнення пропозицій/.

Відмітили:

Комітет з питань бюджету на своєму засіданні вранці 20 грудня п.р. (протокол № 82) ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо удосконалення складання та виконання бюджетів)» (реєстр. № 5131 (доопрац.) за результатами розгляду у другому читанні прийняти у другому читанні та в цілому як закон в остаточній редакції, яка запропонована Комітетом у порівняльній таблиці до зазначеного законопроекту.

Водночас, Голова Комітету поінформував членів Комітету, що ще до розгляду Верховною Радою у другому читанні законопроекту за реєстр. № 5131 щодо пропозицій Комітету виникли різнотлумачення остаточної редакції змін до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України, що стосувалися поширення на всі регіони вимоги  з фінансового забезпечення розвитку автомобільних доріг із зміною механізму надання місцевим бюджетам коштів від перевиконання надходжень до державного бюджету митних платежів. Тому для узгодження відповідних пропозицій, врахованих у порівняльній таблиці до зазначеного законопроекту, виникла необхідність додаткового їх розгляду та прийняття остаточного рішення Комітету.

Відтак, заступник Міністра фінансів Марченко С.М. запропонував визначитися, чи залишати зміни до пункту 33 у редакції, прийнятій у першому читанні (продовження експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування до 01.01.2018 року в окремих областях), чи підтвердити рішення Комітету щодо продовження дії такої норми протягом 2017 року та розповсюдження відповідних положень на всі регіони із зміною механізму надання місцевим бюджетам коштів від перевиконання надходжень до державного бюджету митних платежів. Такий механізм передбачає – на період проведення експерименту для реалізації зазначених заходів у разі перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів (мито, акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції), податок на додану вартість з ввезених на митну територію України товарів (продукції)), визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, 50 відсотків такого перевиконання, як виняток з положень частини другої статті 29, статті 69-1, частини другої статті 85, статей 87 і 91 Бюджетного кодексу, зараховувати до спеціальних фондів обласних бюджетів та бюджету міста Києва кошти в обсязі, пропорційному до суми перевиконання на відповідній території загального обсягу щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів, що справляються під час митного оформлення товарів на територіях відповідних областей та міста Києва, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України /пропозиція повторно роздана народним депутатам – членам Комітету з питань бюджету/.

В обговоренні цієї пропозиції взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Іщейкін К.Є., Дубневич Б.В., Деркач А.Л., Крулько І.І., Маркевич Я.В, Рудик С.Я., Левченко Ю.В., заступник Міністра фінансів України Марченко С.М., заступник завідувача секретаріату Комітету з питань бюджету Фещук С.Л.

У тривалій дискусії щодо такої пропозиції Комітет визначився: підтвердити прийняте рішення Комітету та залишити пропозицію про внесення змін до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу в редакції, що врахована Комітетом на попередньому засіданні 20 грудня (протокол № 82).

УХВАЛИЛИ:

Підтвердити рішення Комітету з питань бюджету від 20 грудня 2016 року (протокол № 82) щодо врахування пропозицій змін до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України та загалом рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у другому читанні прийняти законопроект за реєстр. № 5131(доопрац.) у другому читанні та в цілому як закон в остаточній редакції, яка запропонована Комітетом у порівняльній таблиці.

Наприкінці засідання Голова Комітету Павелко А.В. вніс пропозицію призначити співголовою робочої групи з доопрацювання законопроекту про державний бюджет на 2017 рік заступника Голови Комітету Мельника Сергія Івановича.

Така пропозиція була підтримана усіма присутніми на засіданні членами Комітету з питань бюджету.

Голова Комітету                                                                  А.В. Павелко

Секретар Комітету                                                              В.В. Шкварилюк

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку