Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

Протокол засідання №90 від 20 лютого 2017 року

 

 

 

 

0930  година  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

Головує: Голова Комітету Павелко А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Горбунов О.В., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М., Крулько І.І., Левченко Ю.В., Матвієнко А.С., Мельник С.І., Пинзеник В.М., Унгурян П.Я., Шевченко О.Л., Шкварилюк В.В. Шуфрич Н.І.

Всього присутніх – 14 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Гєллєр Є.Б., Деркач А.Л., Куліченко І.І., Маркевич Я.В., Медуниця О.В., Молоток І.Ф., Павлов К.Ю., Пресман О.С., Рудик С.Я., Савченко О.Ю., Скорик М.Л.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Андросюк Н.В., Боброва Т.С., Кочергіна Н.В., Кочубей О.П., Криволап М.К., Луценко Н.В., Переста Я.І., Пінчукова А.В., Пунда О.Б., Расчислова Л.В., Щербаченко С.В., Шпак В.П., Климчук Д.І., Сторожук О.В.

Запрошені:

 

Матіос А.В. – заступник Генерального прокурора України – Головний військовий прокурор.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Інформація про результати роботи правоохоронних органів щодо відшкодування державі збитків, завданих внаслідок вчинення корупційних та інших правопорушень, і надходження відповідних коштів до державного бюджету.

СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Генерального прокурора України – Головного військового прокурора Матіоса А.В. про результати роботи правоохоронних органів щодо відшкодування державі збитків, завданих внаслідок вчинення корупційних та інших правопорушень, і надходження відповідних коштів до державного бюджету.

Відмітили:

З ініціативою щодо заслуховування даного питання на позачерговому засіданні Комітету з питань бюджету звернулися окремі народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету від депутатської фракції Партії «Блок Петра Порошенка».

Під час розгляду питання заступник Генерального прокурора України - Головний військовий прокурор А.В. Матіос зазначив, що органами військової прокуратури в рамках здійснення досудового розслідування особливо тяжких злочинів у сфері економіки, скоєних створеною колишнім Президентом України Януковичем В.Ф. злочинною організацією, восени 2016 року з деякими співучасниками вчинених злочинів укладено угоди про визнання винуватості, за якими підозрювані особи за вироком суду вже відшкодували збитки на суму 152,1 млн грн і такі кошти наприкінці минулого року зараховані до державного бюджету (хоча не були заплановані).

Також повідомлено, що за даними Міністерства охорони здоров’я України під час акцій протесту у грудні 2013 р. – лютому 2014 р. загинуло 106 осіб («Небесна Сотня») та за даними Міністерства оборони України під час участі в антитерористичній операції загинуло станом на 18.02.2017 р. 3150 військовослужбовців Збройних Сил України /разом - 3256 загиблих осіб/.

Відповідну інформацію заступника Генерального прокурора України - Головного військового прокурора А.В. Матіоса роздано народним депутатам України – членам Комітету з питань бюджету.

Враховуючи наведене, а також причинно-наслідковий зв’язок між злочинними діями відповідних осіб та подальшими трагічними подіями під час Революції Гідності і антитерористичної операції, для вшанування пам’яті героїв в дні третіх роковин розстрілів на Майдані та загиблих військовослужбовців Збройних Сил України, А.В. Матіос звернувся до Комітету з питань бюджету з проханням клопотати перед Урядом питання про розподіл зазначених коштів у сумі 152 млн грн для здійснення одноразової виплати родинам загиблих героїв Небесної Сотні та загиблих військовослужбовців в антитерористичній операції (за попередніми розрахунками така допомога може становити більше 46 тис гривень для кожної родини).

В обговоренні питання брали участь заступник Генерального прокурора України – Головний військовий прокурор А.В. Матіос та народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету А.В. Павелко, А.С. Матвієнко, О.Л. Шевченко, В.М. Кривенко, І.І. Крулько, Ю.В. Левченко, Н.І. Шуфрич, В.В. Шкварилюк.

За підсумками обговорення питання Голова Комітету з питань бюджету А.В. Павелко запропонував Комітету ухвалити таке рішення: рекомендувати Уряду терміново врегулювати питання щодо надання одноразової грошової допомоги родинам загиблих героїв Небесної Сотні та учасників антитерористичної операції за рахунок зазначених відшкодованих коштів.

Така пропозиція була одноголосно підтримана присутніми на засіданні членами Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Кабінету Міністрів України терміново врегулювати питання щодо надання одноразової грошової допомоги членам сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, членам сімей осіб, які загинули (померли) під час участі в антитерористичній операції, за рахунок відповідних сум, стягнутих з винних осіб за заподіяну державі шкоду.

Голосували: «за» - одноголосно.

Голова Комітету                                                                  А.В. Павелко

Секретар Комітету                                                              В.В. Шкварилюк

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку