Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №111 від 7 вересня 2017 року

 

 

 

1420  година  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

Головує: Голова Комітету Павелко А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Білоцерковець Д.О., Горбунов О.В., Деркач А.Л., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Куліченко І.І., Левченко Ю.В., Маркевич Я.В., Мепарішвілі Х.Н., Молоток І.Ф., Пинзеник В.М., Пресман О.С., Скорик М.Л., Унгурян П.Я., Шевченко О.Л., Шкварилюк В.В.

Всього присутніх – 18 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Гєллєр Є.Б., Дубіль В.О., Кривенко В.М., Крулько І.І., Матвієнко А.С., Медуниця О.В., Мельник С.І., Микитась М.В., Павлов К.Ю., Рудик С.Я., Шуфрич Н.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Андросюк Н.В., Боброва Т.С., Больбат О.О., Кочергіна Н.В., Кочубей О.П., Криволап М.К., Пінчукова А.В., Пунда О.Б., Расчислова Л.В., Шпак В.П., Климчук Д.І., Діденко Л.С.

Список запрошених та осіб, які взяли участь в обговоренні питань

відповідно до компетенції:

від Державного агентства автомобільних доріг України

Новак С.Р. – виконуючий обов’язки Голови;

Харченко О.І. – виконуючий обов’язки заступника Голови;

Цепелєв С.Ю. – директор Департаменту розвитку мережі доріг;

Бакуліч В.М. – заступник директора Департаменту планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності – начальник відділу управління фінансами;

від публічного акціонерного товариства

«Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України»»

Косинський Р.В. – тимчасово виконуючий обов’язки Голови правління

від Міністерства фінансів України

Скаб’як П.І. – головний спеціаліст Відділу фінансів транспортної сфери;

 

від Рахункової палати

Майстренко Г.А. – заступник начальника відділу з питань бюджету Департаменту з питань бюджетної політики.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Інформація щодо стану виконання у поточному році робіт з розвитку та утримання автомобільних доріг загального користування, у тому числі у розрізі областей, та бачення щодо бюджетного забезпечення розвитку та утримання таких доріг у 2018 році (зокрема, за рахунок коштів державного дорожнього фонду).

1. СЛУХАЛИ:

Інформацію виконуючого обов’язки Голови Державного агентства автомобільних доріг України Новака С.Р. та тимчасово виконуючого обов’язки Голови правління публічного акціонерного товариства «Державна акціонерна компанція «Автомобільні дороги України»» Косинського Р.В. щодо стану виконання у поточному році робіт з розвитку та утримання автомобільних доріг загального користування, у тому числі у розрізі областей, та бачення щодо бюджетного забезпечення розвитку та утримання таких доріг у 2018 році (зокрема, за рахунок коштів державного дорожнього фонду).

Відмітили:

Розгляд даного питання на засіданні Комітету ініційовано головою підкомітету видатків державного бюджету Горбуновим О.В. за наслідками його попереднього обговорення на засіданні підкомітету для ґрунтовного вивчення стану бюджетного забезпечення дорожнього господарства у поточному та наступному роках.

Виконуючим обов’язки Голови Державного агентства автомобільних доріг України Новаком С.Р. – доповідачем з цього питання було поінформовано про хід виконання у поточному році робіт з розвитку дорожньої галузі та стан використання бюджетних коштів на цю мету, а також планів з цього напрямку на наступний рік (матеріали Укравтодору з цих питань роздано народним депутатам – членам Комітету). Було наголошено на низькому рівні виконання ремонтних робіт в рамках експерименту з розвитку автомобільних доріг (визначеного пунктом 33 розділу VI Бюджетного кодексу України). Звернуто увагу на те, що в окремих областях спостерігається перевиконання таких робіт при низькому рівні надходження відповідних коштів, у зв’язку з чим на кінець року може постати питання щодо покриття боргів перед компаніями, які виконали роботи.

Поряд з цим, в ряді областей кошти, що надходять в рамках експерименту з розвитку автомобільних доріг (визначеного пунктом 33 розділу VI Бюджетного кодексу України) використовуються повільно, що насамперед пов’язано із розпорошенням коштів на великий перелік об’єктів.

Доповідачем для виправлення ситуації, що склалась із використанням таких коштів, запропоновано:

переглянути переліки об’єктів і виключити ті, щодо яких на даний час відсутня проектно-кошторисна документація, та перерозподілити кошти з тих об’єктів, які ще не розпочато, на об’єкти, які є в роботі і які потрібно закінчити в цьому році;

відпрацювати новий механізм перерозподілу відповідних коштів між регіонами.

Відмічено, що використання коштів державного бюджету на розвиток дорожньої галузі за рахунок інших джерел коштів здійснюється відповідно до планових показників.

Народних депутатів – членів Комітету було поінформовано про підготовку Укравтодором нової стратегічної програми будівництва доріг на 2018-2022 роки, основною метою якої є поєднання між собою всіх центрів країни, портів Чорного моря з портами Західної Європи.

Доповідачем було зазначено, що у наступному році бюджетне забезпечення розвитку дорожнього господарства здійснюватиметься через державний дорожній фонд (копію Закону України від 17.11.2016 р. № 1763 - VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення дорожньої галузі» було роздано народним депутатам – членам Комітету). Відмічено, що втілення в життя державного дорожнього фонду – це велика основна реформа для дорожньої галузі. Проте, було заявлено про недостатність попередньо визначених планових показників державного дорожнього фонду та  необхідність збільшення фінансового забезпечення розвитку доріг за рахунок інших джерел, зважаючи на стан автомобільних доріг та невідкладність покращення дорожнього покриття.

Тимчасово виконуючим обов’язки Голови правління ПАТ ДАК «Автомобільні дороги України» Косинським Р.В. – співдоповідачем з цього питання було наголошено на необхідності додаткового фінансового забезпечення проведення у поточному році робіт з поточного дрібного ремонту та експлуатаційного утримання доріг загального користування та підготовки до осінньо-зимового періоду.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Горбунов О.В., Унгурян П.Я., Деркач А.Л., Шевченко О.Л., Молоток І.Ф., Дубневич Б.В., Скорик М.Л., Куліченко І.І.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду даного питання інформацію виконуючого обов’язки Голови Державного агентства автомобільних доріг України Новака С.Р. щодо стану виконання у поточному році робіт з розвитку та утримання автомобільних доріг загального користування, у тому числі в розрізі областей, та бачення щодо бюджетного забезпечення розвитку та утримання таких доріг у 2018 році (зокрема, за рахунок коштів державного дорожнього фонду) взято до відома і запропоновано Укравтодору та народним депутатам – членам Комітету надати пропозиції з цього питання для направлення звернення від Комітету з питань бюджету до Кабінету Міністрів України, рекомендувавши здійснити заходи щодо належного бюджетного забезпечення дорожнього господарства до кінця 2017 року та у 2018 році, збереження експерименту з розвитку автомобільних доріг (визначеного пунктом 33 розділу VI Бюджетного кодексу України) у наступному році та удосконалення механізму використання відповідних коштів.

Голова Комітету                                                                 А.В. Павелко

Секретар Комітету                                                               В.В. Шкварилюк

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку