Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №114 від 22 вересня, 02 жовтня 2017 року

 

 

 

      22 вересня 2017 року 16-30 година

м. Біла Церква Київської області, вул.Наливайка, 13,

(Київська обласна торгово-промислова палата)

      02 жовтня 2017 року 16-00  година

м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

 

Головує: Голова Комітету Павелко А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Гєллєр Є.Б., Горбунов О.В., Дубіль В.О., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М., Крулько І.І., Куліченко І.І., Медуниця О.В., Мельник С.І., Мепарішвілі Х.Н., Павлов К.Ю., Пинзеник В.М., Рудик С.Я., Шкварилюк В.В.

Всього присутніх – 17 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Білоцерковець Д.О., Деркач А.Л., Левченко Ю.В., Маркевич Я.В., Матвієнко А.С., Микитась М.В., Молоток І.Ф., Пресман О.С., Скорик М.Л., Унгурян П.Я., Шевченко О.Л., Шуфрич Н.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Фещук С.Л., Боброва Т.С., Больбат О.О., Качан Т.В., Кочергіна Н.В., Кочубей О.П., Криволап М.К., Луценко Н.В., Пунда О.Б., Расчислова Л.В., Шпак В.П., Климчук Д.І., Клочкова Т.В., Сторожук О.В., Діденко Л.С.

Список запрошених та осіб, які взяли участь в обговоренні питань відповідно до компетенції:

Народні депутати України

Москаленко Я.М.

Голова підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

Керівники та посадовці центральних органів виконавчої влади,

громадських організацій

Парцхаладзе Л.Р.

Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

України

Вакараш В.М.

 

Заступник Міністра екології та природних ресурсів України

Галущак А.Е.

 

Державний Секретар Міністерства інфраструктури України

Кава О.С.

Радник Голови Державного агентства автомобільних доріг України

Марчек Ж.

Член правління ПАТ «Укрзалізниця»

Золін Є.О.

Заступник директора Центрального спортивного комплексу Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України

Макацарія С.М.

Заступник директора Департаменту місцевих бюджетів Міністерства фінансів України

Керівники та посадовці місцевих органів виконавчої влади

та органів місцевого самоврядування Київської області

Горган О.Л.

Голова обласної державної адміністрації

 

Дикий Г.А.

Міський голова міста Біла Церква

 

Джегур Г.В.

Голова Білоцерківської районної державної адміністрації

 

Гнатюк В.В.

заступник міського голови міста Біла Церква

 

Даценко О.О.

Директор Департаменту фінансів облдержадміністрації

 

Золін С.О.

Директор Департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства облдержадміністрації

 

Киреєва В.С.

Директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації

 

Тимофєєв С.О.

Начальник управління фізичної культури і спорту облдержадміністрації

Береговий П.І.

Начальник служби автомобільнихдоріг у Київській області

Урупа М.М.

Начальник управління водних ресурсів в м. Києві та Київській області

 

Бабій О.П.

 

Начальник басейнового управління водних ресурсів р.Рось

Гейло І.В.

депутат міської ради міста Біла Церква, директор стадіону «Трудові резерви»

Терещук С.Г.

начальник міського фінансового управління міської ради міста Біла Церква

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Місцеві бюджети Київської області в умовах реформування міжбюджетних відносин.

2. Проблемні питання та перспективи розвитку транспортної інфраструктури Київської області.

3. Основні напрямки розвитку житлово-комунального господарства Київської області.

4. Шляхи забезпечення реконструкції стадіону «Трудові резерви» у м. Біла Церква.

До початку розгляду питань порядку денного із вступним словом виступили:

Павелко Андрій Васильович, який серед іншого зазначив, що Комітет, вивчаючи дієвість бюджетної реформи та здійснюваних заходів щодо розвитку територій у рамках реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, провів 21 таке засідання. За наслідками вивчених в регіонах проблем, члени Комітету виступили з рядом законодавчих ініціатив щодо сприяння соціально-економічному розвитку регіонів.

Водночас, Голова Комітету поінформував, що цього дня (22.09.2017 р.) у Парламенті відбулося представлення Урядом проекту державного бюджету на 2018 рік, основні положення якого напередодні було обговорено на засіданні Комітету з питань бюджету. При цьому звернув увагу, що найбільше дискусій в урядовому пакеті законопроектів, необхідних для виконання державного бюджету на 2018 рік, викликали питання міжбюджетних відносин, зокрема, щодо передачі з державного бюджету на фінансове забезпечення з місцевих бюджетів встановлених законами пільг на оплату житлово-комунальних послуг, щодо належного фінансового ресурсу для утримання з місцевих бюджетів державних вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації (коледжів, технікумів, училищ), можливостей та законодавчого підгрунтя для реалізації освітньої і медичної реформи. Відтак, у Комітеті вже розпочато активну роботу над проектом бюджету на наступний рік – заплановано щоденні заходи, зустрічі, засідання підкомітетів за участі Уряду, міністерств, асоціацій місцевих влад з опрацювання та підготовки збалансованих Бюджетних висновків для прийняття проекту державного бюджету у першому читанні.

Підкресливши, що засідання Комітету вперше відбувається на Київщині, яка у поточному році є лідером за темпами зростання доходів місцевих бюджетів, і вперше – в Білій Церкві – одному з найбільших економічних і культурних центрів області, місті з майже тисячолітньою історією, що в своєму активі має понад 100 підприємств, що беруть участь у формуванні доходів бюджету міста, Павелко А.В. загалом висловив сподівання на конструктивну роботу з пошуку шляхів вирішення нагальних проблемних питань області.

Горган Олександр Любомирович, який відмітив ефективну співпрацю з Комітетом у вирішенні питань, віднесених до компетенції Комітету, та коротко зупинився на основних проблемах виконання місцевих бюджетів Київської області у 2017 році, виокремивши питання належного забезпечення поточних видатків установ і закладів освіти та охорони здоров’я, що здійснюються за рахунок відповідних субвенцій. Поряд з тим, голова обласної державної адміністрації презентував учасникам засідання нову систему розподілу бюджетних коштів, що спрямовуються на реалізацію інвестиційних проектів регіону.

Мепарішвілі Хвича Нодарович, який зосередив увагу на необхідності пошуку шляхів вирішення першочергових питань розвитку транспортної та комунальної інфраструктури міста Біла Церква, зокрема, проведення реконструкції магістральної мережі теплопостачання «Білоцерківська теплоелектроцентраль – місто» для запобігання виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру та сприяння сталому тепло-забезпеченню житлового масиву «Леваневського».

Дикий Геннадій Анатолійович, який позитивно оцінивши можливість проведення засідання Комітету у місті Біла Церква – найбільшому місті Київської області, підкреслив, що інтенсивне будівництво у місті проводилося у 60-х – 80-х роках минулого століття і на даний час значна кількість об’єктів житлово-комунального господарства потребує модернізації через свою зношеність, зокрема, теплоелектроцентраль. При цьому було акцентовано увагу учасників засідання на необхідності державної підтримки значущих для громади проектів через недостатність власних ресурсів міського бюджету для їх реалізації.

Після виступів із вступним словом Голова Комітету Павелко А.В. вніс пропозицію заслухати доповіді з усіх питань порядку денного і затим провести загальне обговорення порушених питань, яку підтримали всі присутні члени Комітету.

1. СЛУХАЛИ:

Інформацію директора Департаменту фінансів Київської обласної державної адміністрації Даценка О.О. та начальника фінансового управління міької ради міста Біла Церква Терещук С.Г. про місцеві бюджети Київської області в умовах реформування міжбюджетних відносин.

Відмітили:

Показники виконання місцевих бюджетів Київської області свідчать про позитивну динаміку у підвищенні рівня фінансової спроможності та самостійності місцевих бюджетів. За січень-серпень 2017 року до загального фонду місцевих бюджетів області надійшло 6,5 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів. При цьому приріст доходів порівняно з відповідним періодом 2016 року становив 1,6 млрд грн, або 31,6%, приріст капітальних видатків – 37,6% (367,3 млн грн.).

Водночас у поточному році область недоотримує належних коштів з державного бюджету для здійснення окремих видатків, зокрема на:

проведення розрахунків з підприємствами за надані пільги та житлові субсидії населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло- водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот – 1434 млн грн;

забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет – 25,1 млн грн;

оплату праці та енергоносіїв для закладів освіти області – 70,3 млн грн, для закладів охорони здоров’я – 95,7 млн грн;

З метою вирішення зазначеного питання вбачається за доцільне збільшити на 2017 рік для Київської області обсяги медичної, освітньої субвенцій та субвенції на надання пільг і субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло- водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот, а також надати з державного бюджету обласному бюджету стабілізаційну дотацію в обсязі 70,3 млн грн (така дотація визначена у Законі України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» в обсязі 2 млрд грн і на даний час залишається нерозподіленою між місцевими бюджетами).

До проблемних на плановий та наступні бюджетні періоди для бюджету міста Біла Церква серед іншого були віднесені питання передачі з державного бюджету місцевим бюджетам повноважень на здійснення окремих видатків без надання належних джерел їх покриття:

– у сфері освіти (крім оплати праці педагогічного персоналу), що, на думку міської ради, призвело до погіршення надання освітніх послуг в місті, оскільки зменшилася фінансова спроможність міського бюджету здійснювати видатки на розвиток галузі;

– на надання пільг населенню, а саме, починаючи з 2017 року – з оплати пільгового проїзду окремих категорій громадян, пільг з послуг зв’язку та інших пільг, надання яких гарантується державою, та починаючи з 2018 року – пільг з оплати житлово-комунальних послуг. За розрахунками міського фінансового управління річний обсяг видатків бюджету міста на зазначену мету становить відповідно 21 млн грн та майже 90 млн гривень. Одним з шляхів вирішення порушеного питання міською владою вбачається законодавче унормування права органів місцевого самоврядування надавати такі пільги самостійно.

2. СЛУХАЛИ:

Інформацію начальника служби автомобільних доріг у Київській області Берегового П.І. та заступника міського голови м. Біла Церква Гнатюка В.В. про проблемні питання та перспективи розвитку транспортної інфраструктури Київської області.

Відмітили:

На балансі та експлуатаційному утриманні Служби автомобільних доріг у Київській області знаходиться 8 615 км автомобільних доріг загального користування, в тому числі:

державного значення – 2 911,1 км, з них міжнародних – 428,6 км; національних – 249,5 км; регіональних – 866,0 км; територіальних – 1 367,0 км;

місцевого значення – 5 704,5 км, з них обласних – 3 511,7 км; районних – 2 192,8 км.

За рахунок різних джерел на 2017 рік передбачено фінансування будівництва, ремонту та утримання зазначеної мережі доріг у обсязі 2 920 млн грн, у тому числі за рахунок коштів державного бюджету – 539 млн грн, кредитних коштів – 81 млн грн, надходжень митних платежів в рамках експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування – 2 300 млн грн, що дозволить відремонтувати та значно покращити стан проїзду і безпеку руху на 449,12 км доріг.
При цьому до переліку об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонтів автомобільних доріг загального користування в рамках такого експерименту в червні 2017 року включено дофінансування об’єктів відповідно до розпорядження КМУ від 18.01.2017 р. № 14-р (зі змінами від 01.02.2017 № 62-р та від 04.07.17 р. № 475) на загальну суму 490,5 млн грн.

Крім того, в області здійснюється реалізація проекту «Покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до м. Києва» (капітальний ремонт автомобільної дороги М-05 Київ – Одеса, км 17+740 – км 36+500 та км 42+000 – км 87+000) із загальною вартістю контракту 105,5 млн євро. Вартість виконаних будівельних робіт з початку будівництва складає 55,8 млн євро за рахунок кредитних коштів та 10,3 млн євро – за рахунок державного бюджету. Загальний стан виконання робіт по контракту становить 55%.

Що стосується дорожньо-транспортної інфраструктури м. Біла Церква, то було відмічено, що місто є важливим транспортним вузлом Київської області та суміжних областей України, через яке проходять дороги державного значення загального користування Р-32, Р-17, Р-04, що суміщаються з дорогами комунальної власності.

Проблемні питання на думку фахівців міста:

– основною проблемою дорожнього господарства міста є відсутність об’їзних доріг, значне навантаження транспортних потоків на вулично-дорожню мережу, внаслідок чого має місце руйнація дорожнього полотна, конструктивних елементів мостів і шляхопроводів. Вартість здійснення першочергових заходів з реконструкції та ремонту об’єктів дорожньої інфраструктури міста орієнтовно становить 300 млн грн;

– необхідність будівництва об’їзної дороги в м. Біла Церква, що з’єднає автодороги Р-17 (м.Біла Церква – Липовець) та Р-04 (м. Фастів – м. Біла Церква – м. Звенигородка);

– забезпечення розвитку електротранспорту в місті, зокрема, оновлення рухомого складу, реконструкції та модернізації основних засобів, розширення мережі маршрутів, будівництво нової контактної мережі, для чого орієнтовно необхідно вишукати щонайменше 200 млн грн.

3. СЛУХАЛИ:

Інформацію директора Департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Київської обласної державної адміністрації Золіна С.О. та заступника міського голови м. Біла Церква Гнатюка В.В. про основні напрямки розвитку житлово-комунального господарства Київської області.

Відмітили:

Житлово-комунальне господарство Київської області налічує 6563 одиниць багатоквартирних житлових будинків, 751,31 км теплових мереж, 1361 котелень (включаючи автономні котельні бюджетної сфери), 5,3 тис. км мереж водопостачання та 2,4 тис. км водовідведення, 865 водопровідних та 255 каналізаційних насосних станцій, 153 водопровідних та 146 каналізаційних очисних споруд.

Однією з найбільших проблем у сфері комунального господарства директором Департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Київської обласної державної адміністрації Золіним С.О. названо зношеність мереж водопостачання і водовідведення, велика енергоємність та моральна застарілість обладнання підприємств, що безпосередньо впливає на якість надання послуг, якість питної води та стічних вод. У зношеному та аварійному стані перебувають майже 38% водопровідних та 32% каналізаційних мереж, які експлуатуються понад 20 років і потребують реконструкції або повної заміни, близько 500 км аварійних і зношених мереж водовідведення підлягають заміні. Втрати питної води під час її транспортування та розподілу в середньому по області становлять близько 17%.

Заступник міського голови м. Біла Церква Гнатюк В.В. зазначив, що найбільш вразливим для життєдіяльності міста і таким, що потребує державної підтримки, є питання сталого забезпечення тепловою енергією (послуг з опалення та гарячого водопостачання) житлового масиву «Леваневського», зменшення питомих витрат палива на транспортування теплової енергії. У 2017 році розроблений та переданий на експертизу проект «Реконструкція системи теплопостачання житлового масиву «Леваневського» від Білоцерківської ТЕЦ у м. Біла Церква». Будівництво планується проводити у чотири черги, перша з яких – реконструкція  ділянки теплової магістралі по території ПРАТ «РОСАВА». Загальна орієнтовна вартість проекту становить 338,8 млн гривень.

4. СЛУХАЛИ:

Інформацію депутата міської ради міста Біла Церква, директора стадіону «Трудові резерви» Гейла І.В. та начальника управління фізичної культури і спорту Київської обласної державної адміністрації Тимофєєва С.О. про шляхи забезпечення реконструкції стадіону «Трудові резерви» у м. Біла Церква.

Відмітили:

Філію «Центральна дитячо-юнацька навчально-спортивна база «Трудові резерви» м. Біла Церква Київської області Центрального спортивного комплексу Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України з 1980 року було передано у підпорядкування МОНу від обласної ради Київської області. З жовтня 2013 року стадіон «Трудові резерви» м. Біла Церква віднесено до загальнодержавної власності. На даний час стадіон надає послуги в проведенні футбольних матчів, навчально-тренувальних занять з фізичної культури і спорту, легкоатлетичних змагань, функціонують зали боксу, тренажерна зала і легкоатлетичний манеж. Завантаженість стадіону у 2017 році перевищує 800 чоловік на тиждень.

Стадіон було побудовано у 1947 році (на момент створення – стадіон «Спартак»), останній капітальний ремонт здійснено у 1999 році і на даний час існує необхідність проведення капітального та на окремих ділянках – аварійного ремонту.

Міністерством освіти і науки України прийнято рішення про модернізацію спортивних споруд шляхом участі в інвестиційній програмі за рахунок державного фонду регіонального розвитку та спільно з проектним інститутом здійснюється розробка проектних рішень з реконструкції стадіону, яка включає в себе:

проведення повного капітального ремонту приміщень легкоатлетичного манежу;

проведення капітального ремонту глядацьких трибун;

модернізацію систем протипожежного та господарсько-питного водопостачання;

капітальний ремонт покриття бігових доріжок;

улаштування систем безтіньового прожекторного освітлення футбольного поля та бігових доріжок;

капіталний ремонт центрального входу та даху гаражів;

розроблення архітектурно-планувальних рішень по створенню оздоровчо-реабілітаційного центру.

Реалізація такого інвестиційного проекту (загальна вартість робіт – 30 млн грн) має особливу значимість для соціально-економічного розвитку міста та регіону і, зокрема, надасть змогу підняти рівень самоокупності закладу та проведення всеукраїнських змагань, спортивних зборів з легкої атлетики та футбольних матчів.

Загалом підготовлені Київською облдержадміністрацією та міською радою м. Біла Церква інформація про підсумки соціально-економічного розвитку області за січень-липень 2017 року, про виконання місцевих бюджетів області за січень-серпень 2017 року та перелік проблемних питань регіону, вирішення яких потребує залучення центральних органів виконавчої влади, роздані народним депутатам.

За наслідками заслуханих доповідей щодо питань порядку денного відбулося загальне їх обговорення. В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Горбунов О.В., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Медуниця О.В., Мепарішвілі Х.Н., Молоток І.Ф., Рудик С.Я., Шкварилюк В.В., а також народний депутат України Москаленко Я.М., заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Парцхаладзе Л.Р., заступник Міністра екології та природних ресурсів України Вакараш В.М., Державний Секретар Міністерства інфраструктури України Галущак А.Е., радник голови Державного агентства автомобільних доріг України Кава О.С., член правління ПАТ «Укрзалізниця» Марчек Ж., заступник директора Департаменту місцевих бюджетів Міністерства фінансів України Макацарія С.М., заступник директора Центрального спортивного комплексу Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Золін Є.О., голова Київської обласної державної адміністрації Горган О.Л., міський голова міста Біла Церква Дикий Г.А.

За наслідками обговорення Голова Комітету Павелко А.В. запропонував направити до Кабінету Міністрів України порушені Київською обласною державною адміністрацією, міською радою міста Біла Церква та Міністерством освіти і науки України проблемні питання щодо бюджетного забезпечення повноважень місцевих органів влади та розвитку регіону, що надіслані до Комітету з питань бюджету, та рекомендувати розглянути можливості з їх врегулювання.

Така пропозиція була підтримана присутніми на засіданні членами Комітету одноголосно.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Кабінету Міністрів України розглянути можливості:

– надання у 2017 - 2018 роках субвенції з державного бюджету міському бюджету міста Біла Церква на:

реконструкцію системи теплопостачання житлового масиву «Леваневського» від Білоцерківської ТЕЦ у м. Біла Церква Київської області у сумі 338,8 млн грн, зокрема, на першу чергу будівництва – 93,5 млн гривень;

капітальний ремонт шляхопроводу по вулиці Сквирське шосе через залізницю в м. Біла Церква Київської області – 23,4 млн гривень;

– виділення коштів на реконструкцію Центральної дитячо-юнацької навчально-спортивної бази «Трудові резерви» у сумі 30 млн грн шляхом збільшення бюджетних призначень Міністерству освіти і науки України;

– врегулювання інших порушених Київською обласною державною адміністрацією та міською радою м. Біла Церква проблемних питань щодо бюджетного забезпечення повноважень місцевих органів влади та розвитку регіону згідно з наданими пропозиціями.

/Копія листа до Кабінету Міністрів України з відповідними додатками додається/.

Голосували: «за» - одноголосно.

Голова Комітету                                                                     А.В. Павелко
Секретар Комітету                                                                 В.В. Шкварилюк

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку