Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №153 від 3 жовтня 2018 року

 

 

 

1530  година  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

Головує: Голова Комітету Павелко А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Гєллєр Є.Б., Горбунов О.В., Дубіль В.О., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М., Крулько І.І., Куліченко І.І., Матвієнко А.С., Медуниця О.В., Мельник С.І., Мепарішвілі Х.Н., Молоток І.Ф., Павлов К.Ю., Пинзеник В.М., Скорик М.Л., Унгурян П.Я., Шевченко О.Л., Шкварилюк В.В.

Всього присутніх – 20 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Білоцерковець Д.О., Деркач А.Л., Левченко Ю.В., Маркевич Я.В., Микитась М.В., Пресман О.С., Рудик С.Я., Шуфрич Н.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Андросюк Н.В., Боброва Т.С., Войтенко Є.А., Качан Т.В., Кочергіна Н.В., Кочубей О.П., Литвиненко Л.І., Пінчукова А.В., Пунда О.Б., Шпак В.П., Климчук Д.І., Клочкова Т.В.

Список запрошених та осіб, які взяли участь в обговоренні питань

відповідно до компетенції:

Народні депутати України

Довбенко М.В., Заружко В.Л.

від Міністерства фінансів України

Верланов С.О. – заступник Міністра;

Страшний А.І. – заступник директора Департаменту фінансової політики – начальник відділу політики захисту прав споживачів фінансових послуг;

від Міністерства охорони здоров’я України

Стефанишина О.А. – заступник Міністра з питань європейської інтеграції;

від Міністерства економічного розвитку і торгівлі України

Перевезенцев О.Ю. – Державний секретар;

Бояркіна О.А. – директор Департаменту фінансової роботи та господарського забезпечення, головний бухгалтер;

від Державного агентства автомобільних доріг України

Харченко О.І – виконуючий обов’язки заступника Голови;

 

від Харківської обласної державної адміністрації

Данієлян В.Р. – заступник Голови;

Пляка С.М. – перший заступник начальника Служби автомобільних доріг у Харківській області;

від Волинської обласної державної адміністрації

Антонян Н.А. – заступник начальника Служби автомобільних доріг у Волинській області;

від Львівської обласної державної адміністрації

Кокотайло Р.О. – т.в.о. директора Департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку;

від Полтавської обласної державної адміністрації,

Голбан Т.Т. – директор Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства;

Басан О.І. – директор ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області»;

від Тернопільської обласної державної адміністрації

Валов О.В. – заступник Голови;

від Рахункової палати

Іванова І.М. – член Рахункової палати;

Куйбіда Т.Я. – заступник директора Департаменту з питань науки та гуманітарної сфери;

Святенко В.Г. – начальник відділу Департаменту з питань бюджетної політики;

Андрєєв Ю.І. – голова громадської організації «Національний Рух «За трансплантацію».

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Про погодження Переліків об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України:

- у Харківській області (згідно з листом Харківської обласної державної адміністрації від 12.09.2018 р. № 01-35/7576);

- у Волинській області (згідно з листом Волинської обласної державної адміністрації від 24.09.2018 р. № 6659/21/2-18);

- у Львівській області (згідно з листом Львівської обласної державної адміністрації від 02.10.2018 р. № 5/2-7789/0/2-18-13) /включено до порядку денного додатково за пропозицією голови підкомітету з питань державних інвестиційних проектів та аналізу ефективності управління підприємствами державного сектору економіки Дубневича Б.В./;

- у Полтавській області (згідно з листом Полтавської обласної державної адміністрації від 14.09.2018 р. № 01-18/3974) /включено до порядку денного додатково за пропозицією голови підкомітету з питань державних інвестиційних проектів та аналізу ефективності управління підприємствами державного сектору економіки Дубневича Б.В./;

- у Тернопільській області (згідно з листом Тернопільської обласної державної адміністрації від 02.10.2018 р. № 05-6042/24-04) /включено до порядку денного додатково за пропозицією голови підкомітету з питань державних інвестиційних проектів та аналізу ефективності управління підприємствами державного сектору економіки Дубневича Б.В./.

2. Про проект Закону України внесення змін до додатку № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» (реєстр. № 8414 від 25.05.2018), внесений народними депутатами України Довбенком М.В., Матвієнком А.С. та іншими.

3. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я (розпорядження Кабінету Міністрів України від 03.10.2018 № 690-р). /Включено до порядку денного додатково за пропозицією голови підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунова О.В./

4. Різне.

4.1. Про інформування Конституційного Суду України стосовно окремого положення пункту 26 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, зокрема статті 81 Закону України «Про прокуратуру», з приводу якого подано конституційне подання 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремого положення пункту 26 Прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України від 08 липня 2010 року № 2456-VI.

4.2. Щодо стану опрацювання законопроекту про Державний бюджет України на 2019 рік (реєстр. № 9000) у Комітеті з питань бюджету.

4.3. Про результати робочої групи щодо визначення джерел фінансового забезпечення здійснення заходів з лікування громадян України за кордоном у 2018 році.

1. Про погодження Переліків об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України.

1.1. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Данієляна В.Р. про погодження уточненого Переліку об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг у Харківській області в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України (згідно з листом Харківської обласної державної адміністрації від 12.09.2018 р. № 01-35/7576).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) 24 вересня 2018 року надійшло звернення Харківської обласної державної адміністрації від 12.09.2018 р. № 01-35/7576 (копію листа роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження доопрацьованого Переліку об’єктів будівництва, капітального та поточного середнього ремонтів автомобільних доріг загального користування у Харківській області в рамках експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування у 2018 році (далі – уточнений Перелік об’єктів).

Насамперед, належить звернути увагу, що Законом України від 07.12.2017 р. № 2233-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» внесено зміни до пункту 33 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс), якими продовжено на 2018 рік дію експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування за рахунок перерахування 50% перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів /мито, акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції), податок на додану вартість з ввезених на митну територію України товарів (продукції)/, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, до спеціального фонду відповідних місцевих бюджетів (далі – експеримент).

При цьому, на відміну від 2017 року зазначеним Законом на 2018 рік щодо експерименту:

розширено напрями використання коштів на ділянки вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, що суміщаються з автомобільними дорогами загального користування;

запроваджено поквартальну компенсацію обласним бюджетам та бюджету міста Києва з державного дорожнього фонду /за рахунок коштів, передбачених для здійснення робіт на автомобільних дорогах загального користування державного значення та для виконання боргових зобов’язань за запозиченнями під державні гарантії на дорожні роботи/ у разі отримання ними в цілому по Україні за рахунок експерименту коштів в обсязі менше 1,5 млрд грн протягом І кварталу, 3 млрд грн – І півріччя, 4,5 млрд грн – 9 місяців та 6 млрд грн – за 2018 рік (на останній банківський день). Суми компенсації розподіляються пропорційно до суми перевиконання за звітний квартал на відповідній території загального обсягу щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів, що справляються під час митного оформлення товарів на територіях відповідних областей та міста Києва, а у разі відсутності таких перевиконань сума компенсації переноситься на наступний квартал;

при розрахунках щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів у територіальному розрізі враховуються дані фактичних надходжень митних платежів за останній бюджетний період (до 2018 р. – за три останні бюджетні періоди).

Відповідно до абзацу другого пункту 33 розділу VI Кодексу перелік об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація зазначених заходів згідно з експериментом, затверджується відповідною обласною, Київською міською державними адміністраціями за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства, та з подальшим погодженням з Комітетом. При цьому, пунктом 8 Порядку спрямування до спеціальних фондів обласних бюджетів та бюджету м. Києва 50 відсотків суми перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, та поквартальної компенсації з державного дорожнього фонду (затвердженим Постановою КМУ від 16.09.2015 р. № 726 (із змінами)) передбачено погодження переліку об’єктів, щодо яких проводиться експеримент, з Мінінфраструктури і Укравтодором та подальше погодження з Комітетом.

Варто також звернути увагу, що Комітет на своєму засіданні 21 березня 2018 року (протокол № 134) погодив Перелік об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг у Харківській області в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України, поданий листом Харківської облдержадміністрацією від 26.02.2018 р. № 01-35/1809. Таким первинним Переліком об’єктів визначено 3 об’єкта стосовно поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення з пропозиціями щодо загального обсягу фінансового забезпечення 47,9 млн грн (який практично відповідає залишку коштів станом на 01.01.2018 р. на рахунку обласного бюджету в рамках експерименту).

За даними звітності Казначейства за 2017 рік загальний обсяг коштів, спрямованих до спеціального фонду обласного бюджету Харківської області в рамках експерименту, становив 429,67 млн грн, а використано таких коштів у сумі 381,72 млн грн, або 88,8%. Залишок відповідних коштів станом на 1 січня 2018 року становив 47,95 млн гривень.

Крім того, Комітет на своєму засіданні 16 травня 2018 року (протокол № 141) погодив додатковий Перелік об’єктів, поданий листом Харківської облдержадміністрації від 17.04.2018 р. № 01-35/3229, в якому визначено 5 об’єктів стосовно поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення з пропозицією щодо загального обсягу фінансового забезпечення 53,22 млн грн (відповідає обсягу коштів, що спрямовані до обласного бюджету в рамках експерименту за підсумками І кварталу п.р.).

Необхідно також зазначити, що за даними Казначейства (лист від 04.09.2018 р. № 12-03/136-14443) обсяг коштів, спрямованих до спеціального фонду обласного бюджету Харківської області в рамках вказаного експерименту за підсумками січня-липня 2018 року, становить 54,19 млн грн. При цьому, за підсумками виконання у серпні п.р. щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів до загального фонду державного бюджету обсяг коштів, які підлягають спрямуванню до спеціального фонду цього бюджету, становить 7,38 млн грн. За інформацією Харківської облдержадміністрації такі кошти вже надійшли. Таким чином, в рамках експерименту загальний обсяг наявних коштів в спеціальному фонді обласного бюджету Харківської області (з урахуванням залишку відповідних коштів на початок п.р.) станом на початок жовтня п.р. становить 109,52 млн грн.

Поданий Харківською облдержадміністрацією уточнений Перелік об’єктів містить 7 об’єктів стосовно автомобільних доріг загального користування державного значення з пропозиціями щодо загального обсягу фінансового забезпечення 109,52 млн грн (який відповідає обсягу коштів, спрямованих до обласного бюджету в рамках експерименту за підсумками січня-серпня п.р. /з урахуванням залишку відповідних коштів на 01.01.2018 р./). В уточненому Переліку об’єднано первинний та додатковий Переліки об’єктів, при цьому збільшено фінансове забезпечення за 1 об’єктом на суму 8,4 млн грн.

За інформацією Харківської облдержадміністрації уточнений Перелік об’єктів погоджено Державним агентством автомобільних доріг України та Міністерством інфраструктури України (копії листів Укравтодору від 13.09.2018 р. № 7160/3/5.2-6-1096/08 та Мінінфраструктури від 17.09.2018 р. № 10254/25/14-18 роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Слід зауважити, що матеріали, які надійшли від Харківської облдержадміністрації, не містять фінансово-економічного обґрунтування щодо формування уточненого Переліку об’єктів.

Належить звернути увагу, що відповідно до вимог Кодексу в частині використання коштів спеціального фонду бюджету визначено таке:

– платежі за рахунок спеціального фонду бюджету здійснюються в межах коштів, що фактично надійшли до цього фонду на відповідну мету /частина восьма статті 13/;

– витрати спеціального фонду бюджету мають постійне бюджетне призначення, яке дає право провадити їх виключно в межах і за рахунок фактичних надходжень спеціального фонду бюджету /частина четверта статті 23/;

– розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов’язання за спеціальним фондом бюджету виключно в межах відповідних фактичних надходжень спеціального фонду бюджету /частина друга статті 48/;

– на кінець бюджетного періоду Казначейство України зберігає залишки коштів на рахунках спеціального фонду бюджету для покриття відповідних витрат у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення /частина друга статті 57 та частина дев’ята статті 78/.

Таким чином, використання коштів для реалізації заходів згідно з експериментом, передбачених в уточненому Переліку об’єктів, має здійснюватися виключно в межах та за рахунок відповідних фактичних надходжень в рамках експерименту.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Павелко А.В., Дубневич Б.В., в.о. заступника голови Державного агентства автомобільних доріг України Харченко О.І. та заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Данієлян В.Р.

Голова підкомітету з питань державних інвестиційних проектів та аналізу ефективності управління підприємствами державного сектору економіки Комітету Дубневич Б.В. вніс пропозицію, підготовлену у відповідному підкомітеті, підтримати таке рішення Комітету: погодити уточнений Перелік об’єктів з розвитку автомобільних доріг у Харківській області, поданий листом Харківської облдержадміністрації від 12 вересня 2018 року, з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету (пропозиція щодо ухвали до даного питання роздана народним депутатам України – членам Комітету).

Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування таку пропозицію підкомітету, яка була одноголосно підтримана присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами абзацу другого пункту 33 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, погодити уточнений Перелік об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг у Харківській області в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України, поданий листом Харківської обласної державної адміністрації від 12.09.2018 р. № 01-35/7576 (з дотриманням вимог частини восьмої статті 13, частини четвертої статті 23, частини другої статті 48, частини другої статті 57 і частини дев’ятої статті 78 Бюджетного кодексу України).

Голосували: «за» - одноголосно.

1.2. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника начальника Служби автомобільних доріг у Волинській області Антоняна Н.А. про погодження уточненого Переліку об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг у Волинській області в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України (згідно з листом Волинської обласної державної адміністрації від 24.09.2018 р. №6659/21/2-18).

 

 

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) 27 вересня 2018 року надійшло звернення Волинської обласної державної адміністрації від 24.09.2018 р. №6659/21/2-18 (копію листа роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження скоригованого Переліку об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонтів автомобільних доріг загального користування у Волинській області в рамках експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування у 2018 році (далі – уточнений Перелік об’єктів).

Насамперед, належить звернути увагу, що Законом України від 07.12.2017 р. № 2233-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» внесено зміни до пункту 33 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс), якими продовжено на 2018 рік дію експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування за рахунок перерахування 50% перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів /мито, акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції), податок на додану вартість з ввезених на митну територію України товарів (продукції)/, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, до спеціального фонду відповідних місцевих бюджетів (далі – експеримент).

При цьому, на відміну від 2017 року зазначеним Законом на 2018 рік щодо експерименту:

розширено напрями використання коштів на ділянки вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, що суміщаються з автомобільними дорогами загального користування;

запроваджено поквартальну компенсацію обласним бюджетам та бюджету міста Києва з державного дорожнього фонду /за рахунок коштів, передбачених для здійснення робіт на автомобільних дорогах загального користування державного значення та для виконання боргових зобов’язань за запозиченнями під державні гарантії на дорожні роботи/ у разі отримання ними в цілому по Україні за рахунок експерименту коштів в обсязі менше 1,5 млрд грн протягом І кварталу, 3 млрд грн – І півріччя, 4,5 млрд грн – 9 місяців та 6 млрд грн – за 2018 рік (на останній банківський день). Суми компенсації розподіляються пропорційно до суми перевиконання за звітний квартал на відповідній території загального обсягу щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів, що справляються під час митного оформлення товарів на територіях відповідних областей та міста Києва, а у разі відсутності таких перевиконань сума компенсації переноситься на наступний квартал;

при розрахунках щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів у територіальному розрізі враховуються дані фактичних надходжень митних платежів за останній бюджетний період (до 2018 р. – за три останні бюджетні періоди).

Відповідно до абзацу другого пункту 33 розділу VI Кодексу перелік об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація зазначених заходів згідно з експериментом, затверджується відповідною обласною, Київською міською державними адміністраціями за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства, та з подальшим погодженням з Комітетом. При цьому, пунктом 8 Порядку спрямування до спеціальних фондів обласних бюджетів та бюджету м. Києва 50 відсотків суми перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, та поквартальної компенсації з державного дорожнього фонду (затвердженим Постановою КМУ від 16.09.2015 р. № 726 (із змінами)) передбачено погодження переліку об’єктів, щодо яких проводиться експеримент, з Мінінфраструктури і Укравтодором та подальше погодження з Комітетом.

Варто також звернути увагу, що Комітет на своєму засіданні 16 травня 2018 року (протокол № 141) погодив Перелік об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг у Волинській області в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України, поданий листом Волинської облдержадміністрації від 08.05.2018 р. №2940/21/218. Таким первинним Переліком об’єктів визначено 1 об’єкт стосовно поточного середнього ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення з пропозицією щодо загального обсягу фінансового забезпечення 218,1 млн грн (який є в межах обсягу коштів станом на 01.05.2018 р. на рахунку обласного бюджету в рамках експерименту /з урахуванням залишку відповідних коштів на 01.01.2018 р./).

Крім того, Комітет на своєму засіданні 4 липня 2018 року (протокол № 147) погодив попередній уточнений Перелік об’єктів, поданий листом Волинської облдержадміністрації від 04.07.2018 р. №4497/21/218, в якому визначено 3 об’єкти стосовно поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення з пропозиціями щодо загального обсягу фінансового забезпечення 276,85 млн грн (який відповідає обсягу коштів станом на 01.07.2018 р. на рахунку обласного бюджету в рамках експерименту /з урахуванням залишку відповідних коштів на 01.01.2018 р./). Порівняно з первинним Переліком в попередньо уточненому Переліку об’єктів збільшено фінансове забезпечення за 1 об’єктом на суму 27,3 млн грн та доповнено 2 об’єктами з обсягом фінансового забезпечення 31,4 млн грн.

Варто відмітити, що за даними звітності Казначейства за вересень-грудень 2015 року та за 2016-2017 роки загальний обсяг коштів, спрямованих до спеціального фонду обласного бюджету Волинської області в рамках експерименту, становив 986,2 млн грн, а використано таких коштів у сумі 786,8 млн грн, або 79,8%. Залишок відповідних коштів станом на 1 січня 2018 року становив 199,38 млн гривень.

Необхідно також зазначити, що за даними Казначейства (лист від 04.09.2018 р. № 12-03/136-14443) обсяг коштів, спрямованих до спеціального фонду обласного бюджету Волинської області в рамках вказаного експерименту за підсумками січня-липня 2018 року, становить 78,21 млн грн. При цьому, за підсумками виконання у серпні п.р. щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів до загального фонду державного бюджету обсяг коштів, які підлягають спрямуванню до спеціального фонду цього бюджету, становить 24,75 млн грн. Таким чином, в рамках експерименту загальний обсяг наявних коштів в спеціальному фонді обласного бюджету Волинської області (з урахуванням залишку відповідних коштів на початок п.р.) станом на початок жовтня п.р. становить 302,35 млн грн.

Поданий Волинською облдержадміністрацією уточнений Перелік об’єктів містить 6 об’єктів стосовно поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення з пропозиціями щодо загального обсягу фінансового забезпечення 302,35 млн грн (який відповідає обсягу коштів, спрямованих до обласного бюджету в рамках експерименту за підсумками січня-серпня п.р. /з урахуванням залишку відповідних коштів на 01.01.2018 р./). Порівняно з попередньо уточненим Переліком в уточненому Переліку об’єктів збільшено фінансове забезпечення за 1 об’єктом на суму 12,8 млн грн, доповнено 3 об’єктами з обсягом фінансового забезпечення 39,2 млн грн та зменшено фінансове забезпечення за 1 об’єктом на суму 26,5 млн грн.

За інформацією Волинської облдержадміністрації уточнений Перелік об’єктів погоджено Державним агентством автомобільних доріг України та Міністерством інфраструктури України (копії листів Укравтодору від 13.09.2018 р. № 7165/3/5.2-6-1104/08 та Мінінфраструктури від 17.09.2018 р. № 10258/25/10-18 роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Слід зауважити, що матеріали, які надійшли від Волинської облдержадміністрації, не містять фінансово-економічного обґрунтування щодо формування уточненого Переліку об’єктів.

Належить звернути увагу, що відповідно до вимог Кодексу в частині використання коштів спеціального фонду бюджету визначено таке:

– платежі за рахунок спеціального фонду бюджету здійснюються в межах коштів, що фактично надійшли до цього фонду на відповідну мету /частина восьма статті 13/;

– витрати спеціального фонду бюджету мають постійне бюджетне призначення, яке дає право провадити їх виключно в межах і за рахунок фактичних надходжень спеціального фонду бюджету /частина четверта статті 23/;

– розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов’язання за спеціальним фондом бюджету виключно в межах відповідних фактичних надходжень спеціального фонду бюджету /частина друга статті 48/;

– на кінець бюджетного періоду Казначейство України зберігає залишки коштів на рахунках спеціального фонду бюджету для покриття відповідних витрат у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення /частина друга статті 57 та частина дев’ята статті 78/.

Таким чином, використання коштів для реалізації заходів згідно з експериментом, передбачених в уточненому Переліку об’єктів, має здійснюватися виключно в межах та за рахунок відповідних фактичних надходжень в рамках експерименту.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Дубневич Б.В., в.о. заступника голови Державного агентства автомобільних доріг України Харченко О.І. та заступник начальника Служби автомобільних доріг у Волинській області Антонян Н.А.

Голова підкомітету з питань державних інвестиційних проектів та аналізу ефективності управління підприємствами державного сектору економіки Комітету з питань бюджету Дубневич Б.В. вніс пропозицію, підготовлену у відповідному підкомітеті, підтримати таке рішення Комітету: погодити уточнений Перелік об’єктів з розвитку автомобільних доріг у Волинській області, поданий листом Волинської облдержадміністрації від 24 вересня 2018 року, з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету (пропозиція щодо ухвали до даного питання роздана народним депутатам України – членам Комітету).

Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування таку пропозицію підкомітету, яка була одноголосно підтримана присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами абзацу другого пункту 33 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, погодити уточнений Перелік об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг у Волинській області в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України, поданий листом Волинської обласної державної адміністрації від 24.09.2018 р. №6659/21/2-18 (з дотриманням вимог частини восьмої статті 13, частини четвертої статті 23, частини другої статті 48, частини другої статті 57 і частини дев’ятої статті 78 Бюджетного кодексу України).

Голосували: «за» - одноголосно.

1.3. СЛУХАЛИ:

Інформацію т.в.о. директора департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку Львівської обласної державної адміністрації Кокотайла Р.О. про погодження уточненого Переліку об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг у Львівській області в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України (згідно з листом Львівської обласної державної адміністрації від 02.10.2018 р. № 5/2-7789/0/2-18-13). /Включено до порядку денного додатково за пропозицією голови підкомітету з питань державних інвестиційних проектів та аналізу ефективності управління підприємствами державного сектору економіки Дубневича Б.В./.

 

 

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) 2 жовтня 2018 року надійшло звернення Львівської обласної державної адміністрації від 02.10.2018 р. № 5/2-7789/0/2-18-13 (копію листа роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження Переліку об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонтів автомобільних доріг загального користування, ділянок вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, що суміщаються з автомобільними дорогами загального користування Львівської області в рамках експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг (далі – уточнений Перелік об’єктів).

Насамперед, належить звернути увагу, що Законом України від 07.12.2017 р. № 2233-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» внесено зміни до пункту 33 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс), якими продовжено на 2018 рік дію експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування за рахунок перерахування 50% перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів /мито, акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції), податок на додану вартість з ввезених на митну територію України товарів (продукції)/, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, до спеціального фонду відповідних місцевих бюджетів (далі – експеримент).

При цьому, на відміну від 2017 року зазначеним Законом на 2018 рік щодо експерименту:

розширено напрями використання коштів на ділянки вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, що суміщаються з автомобільними дорогами загального користування;

запроваджено поквартальну компенсацію обласним бюджетам та бюджету міста Києва з державного дорожнього фонду /за рахунок коштів, передбачених для здійснення робіт на автомобільних дорогах загального користування державного значення та для виконання боргових зобов’язань за запозиченнями під державні гарантії на дорожні роботи/ у разі отримання ними в цілому по Україні за рахунок експерименту коштів в обсязі менше 1,5 млрд грн протягом І кварталу, 3 млрд грн – І півріччя, 4,5 млрд грн – 9 місяців та 6 млрд грн – за 2018 рік (на останній банківський день). Суми компенсації розподіляються пропорційно до суми перевиконання за звітний квартал на відповідній території загального обсягу щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів, що справляються під час митного оформлення товарів на територіях відповідних областей та міста Києва, а у разі відсутності таких перевиконань сума компенсації переноситься на наступний квартал;

при розрахунках щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів у територіальному розрізі враховуються дані фактичних надходжень митних платежів за останній бюджетний період (до 2018 р. – за три останні бюджетні періоди).

Відповідно до абзацу другого пункту 33 розділу VI Кодексу перелік об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація зазначених заходів згідно з експериментом, затверджується відповідною обласною, Київською міською державними адміністраціями за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства, та з подальшим погодженням з Комітетом. При цьому, пунктом 8 Порядку спрямування до спеціальних фондів обласних бюджетів та бюджету м. Києва 50 відсотків суми перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, та поквартальної компенсації з державного дорожнього фонду (затвердженого Постановою КМУ від 16.09.2015 р. № 726 (із змінами)) передбачено погодження переліку об’єктів, щодо яких проводиться експеримент, з Мінінфраструктури і Укравтодором та подальше погодження з Комітетом.

Варто також звернути увагу, що Комітет на своєму засіданні 16 травня 2018 року (протокол № 141) погодив Перелік об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг у Львівській області в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України, поданий листом Львівської облдержадміністрацією від 08.05.2018 р. №5/2-3525/0/2-18-13. Таким первинним Переліком об’єктів визначено 4 об’єкти стосовно поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення з пропозиціями щодо загального обсягу фінансового забезпечення 103,3 млн грн (який є в межах обсягу коштів станом на 01.05.2018 р. на рахунку обласного бюджету в рамках експерименту /з урахуванням залишку відповідних коштів на 01.01.2018 р./).

Варто відмітити, що за даними звітності Казначейства за вересень-грудень 2015 року та за 2016-2017 роки загальний обсяг коштів, спрямованих до спеціального фонду обласного бюджету Львівської області в рамках експерименту, становив 2 298,3 млн грн, а використано таких коштів у сумі 2 217,87 млн грн, або 96,5%. Залишок відповідних коштів станом на 1 січня 2018 року становив 80,43 млн гривень.

Необхідно також зазначити, що за даними Казначейства (лист від 04.09.2018 р. № 12-03/136-14443) обсяг коштів, спрямованих до спеціального фонду обласного бюджету Львівської області в рамках вказаного експерименту за підсумками січня-липня 2018 року, становить 69,86 млн грн. При цьому, за підсумками виконання у серпні п.р. щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів до загального фонду державного бюджету обсяг коштів, які підлягають спрямуванню до спеціального фонду цього бюджету, становить 36,56 млн грн. Таким чином, в рамках експерименту загальний обсяг наявних коштів в спеціальному фонді обласного бюджету Львівської області (з урахуванням залишку відповідних коштів на початок п.р.) станом на початок жовтня п.р. становить 186,85 млн грн.

Поданий Львівською облдержадміністрацією уточнений Перелік об’єктів містить 8 об’єктів стосовно автомобільних доріг з пропозиціями щодо загального обсягу фінансового забезпечення 186,85 млн грн (який відповідає обсягу коштів, спрямованих до обласного бюджету в рамках експерименту за підсумками січня-серпня п.р. /з урахуванням залишку відповідних коштів на 01.01.2018 р./). В уточненому Переліку збільшено фінансове забезпечення за 2 об’єктами на суму 25 млн грн та доповнено 4 об’єктами з обсягом фінансового забезпечення 58,53 млн грн, в т.ч. щодо: капітального ремонту – 2 об’єкти на суму 14,27 млн грн; поточного середнього ремонту – 2 об’єкти на суму 44,26 млн грн.

За інформацією Львівської облдержадміністрації уточнений Перелік об’єктів погоджено Державним агентством автомобільних доріг України та Міністерством інфраструктури України (копії листів Укравтодору від 02.10.2018 р. № 7595/1/5.2-6-1193/08 та Мінінфраструктури від 02.10.2018 р. № 3207/25/14-18 роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Слід зауважити, що матеріали, які надійшли від Львівської облдержадміністрації, не містять фінансово-економічного обґрунтування щодо формування уточненого Переліку об’єктів.

Належить звернути увагу, що відповідно до вимог Кодексу в частині використання коштів спеціального фонду бюджету визначено таке:

– платежі за рахунок спеціального фонду бюджету здійснюються в межах коштів, що фактично надійшли до цього фонду на відповідну мету /частина восьма статті 13/;

– витрати спеціального фонду бюджету мають постійне бюджетне призначення, яке дає право провадити їх виключно в межах і за рахунок фактичних надходжень спеціального фонду бюджету /частина четверта статті 23/;

– розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов’язання за спеціальним фондом бюджету виключно в межах відповідних фактичних надходжень спеціального фонду бюджету /частина друга статті 48/;

– на кінець бюджетного періоду Казначейство України зберігає залишки коштів на рахунках спеціального фонду бюджету для покриття відповідних витрат у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення /частина друга статті 57 та частина дев’ята статті 78/.

Таким чином, використання коштів для реалізації заходів згідно з експериментом, передбачених в уточненому Переліку об’єктів, має здійснюватися виключно в межах та за рахунок відповідних фактичних надходжень в рамках експерименту.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Павелко А.В., Дубневич Б.В., в.о. заступника голови Державного агентства автомобільних доріг України Харченко О.І., а також т.в.о. директора департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку Львівської обласної державної адміністрації Кокотайло Р.О.

Голова підкомітету з питань державних інвестиційних проектів та аналізу ефективності управління підприємствами державного сектору економіки Комітету Дубневич Б.В. вніс пропозицію, підготовлену у відповідному підкомітеті, підтримати таке рішення Комітету: погодити уточнений Перелік об’єктів з розвитку автомобільних доріг у Львівській області, поданий листом Львівської облдержадміністрації від 2 жовтня 2018 року, з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету (пропозиція щодо ухвали до даного питання роздана народним депутатам України – членам Комітету).

Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування таку пропозицію підкомітету, яка була підтримана більшістю з присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами абзацу другого пункту 33 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, погодити уточнений Перелік об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг у Львівській області в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України, поданий листом Львівської обласної державної адміністрації від 02.10.2018 р. № 5/2-7789/0/2-18-13 (з дотриманням вимог частини восьмої статті 13, частини четвертої статті 23, частини другої статті 48, частини другої статті 57 і частини дев’ятої статті 78 Бюджетного кодексу України).

Голосували: «за» - 14, «проти» – 0, «утрималися» - 2, «не голосували» - 4.

1.4. СЛУХАЛИ:

Інформацію директора Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства Полтавської обласної державної адміністрації Голбана Т.Т. про погодження Переліку об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг у Полтавській області в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України (згідно з листом Полтавської обласної державної адміністрації від 14.09.2018 р. № 01-18/3974). /Включено до порядку денного додатково за пропозицією голови підкомітету з питань державних інвестиційних проектів та аналізу ефективності управління підприємствами державного сектору економіки Дубневича Б.В./.

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) 20 вересня 2018 року надійшло звернення Полтавської обласної державної адміністрації від 14.09.2018 р. № 01-18/3974 (копію листа роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження Переліку об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонтів автомобільних доріг загального користування, ділянок вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, що суміщаються з автомобільними дорогами загального користування у Полтавській області в рамках експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування (далі – Перелік об’єктів).

Насамперед, належить звернути увагу, що Законом України від 07.12.2017 р. № 2233-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» внесено зміни до пункту 33 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс), якими продовжено на 2018 рік дію експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування за рахунок перерахування 50% перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів /мито, акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції), податок на додану вартість з ввезених на митну територію України товарів (продукції)/, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, до спеціального фонду відповідних місцевих бюджетів (далі – експеримент).

При цьому, на відміну від 2017 року зазначеним Законом на 2018 рік щодо експерименту:

розширено напрями використання коштів на ділянки вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, що суміщаються з автомобільними дорогами загального користування;

запроваджено поквартальну компенсацію обласним бюджетам та бюджету міста Києва з державного дорожнього фонду /за рахунок коштів, передбачених для здійснення робіт на автомобільних дорогах загального користування державного значення та для виконання боргових зобов’язань за запозиченнями під державні гарантії на дорожні роботи/ у разі отримання ними в цілому по Україні за рахунок експерименту коштів в обсязі менше 1,5 млрд грн протягом І кварталу, 3 млрд грн – І півріччя, 4,5 млрд грн – 9 місяців та 6 млрд грн – за 2018 рік (на останній банківський день). Суми компенсації розподіляються пропорційно до суми перевиконання за звітний квартал на відповідній території загального обсягу щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів, що справляються під час митного оформлення товарів на територіях відповідних областей та міста Києва, а у разі відсутності таких перевиконань сума компенсації переноситься на наступний квартал;

при розрахунках щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів у територіальному розрізі враховуються дані фактичних надходжень митних платежів за останній бюджетний період (до 2018 р. – за три останні бюджетні періоди).

Відповідно до абзацу другого пункту 33 розділу VI Кодексу перелік об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація зазначених заходів згідно з експериментом, затверджується відповідною обласною, Київською міською державними адміністраціями за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства, та з подальшим погодженням з Комітетом. При цьому, пунктом 8 Порядку спрямування до спеціальних фондів обласних бюджетів та бюджету м. Києва 50 відсотків суми перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, та поквартальної компенсації з державного дорожнього фонду (затвердженим Постановою КМУ від 16.09.2015 р. № 726 (із змінами)) передбачено погодження переліку об’єктів, щодо яких проводиться експеримент, з Мінінфраструктури і Укравтодором та подальше погодження з Комітетом.

Державне агентство автомобільних доріг України листом від 06.02.2018 р. № 398/3/5.2-2 повідомило Комітет, що враховуючи внесене доповнення до абзацу третього пункту 33 розділу VI Кодексу щодо поквартальної компенсації з державного дорожнього фонду коштів для експерименту та гостру потребу відновлення автомобільних доріг державного значення за маршрутним принципом, Укравтодором на нараді у Прем’єр-міністра України узгоджено позицію, що в рамках експерименту під час погодження переліків об’єктів перевага буде надаватися автомобільним дорогам державного значення, при цьому, такі переліки об’єктів будуть погоджуватися виключно в межах фактичного обсягу коштів, що надійшли від реалізації експерименту. Крім того, Укравтодором поінформовано, що на адреси обласних та Київської міської держадміністрацій надіслано форму для надання на погодження відповідних переліків об’єктів, а також звернуто увагу таких держадміністрацій на необхідність надання підтвердження наявності коштів, які надійшли в рамках експерименту і обліковуються на казначейських рахунках та інформації щодо загальної кошторисної вартості об’єктів, обсягів виконаних робіт у попередні роки, наявності документації на об’єкти і проведення закупівель та визначення виконавців робіт.

Полтавською облдержадміністрацією затверджено Перелік об’єктів, в якому визначено 2 об’єкти стосовно поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення з пропозицією щодо загального обсягу фінансового забезпечення 72 млн грн. (який відповідає обсягу коштів станом на 01.09.2018 р. на рахунку обласного бюджету в рамках експерименту).

За інформацією Полтавської облдержадміністрації Перелік об’єктів погоджено Державним агентством автомобільних доріг України та Міністерством інфраструктури України (копії листів Укравтодору від 31.08.2018 р. № 6836/1/5.2-6-1013/08 та Мінінфраструктури від 17.09.2018 р. № 10260/25/10-18 роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Слід зауважити, що матеріали, які надійшли від Полтавської облдержадміністрації, не містять фінансово-економічного обґрунтування щодо формування Переліку об’єктів.

Варто відмітити, що за даними звітності Казначейства за 2017 рік загальний обсяг коштів, спрямованих до спеціального фонду обласного бюджету Полтавської області в рамках експерименту, становив 37,3 млн грн, які станом на 1 січня 2018 року використано в повному обсязі. Поряд з тим, відповідно до рішення Комітету від 08.11.2017 р. Казначейством /лист від 06.02.2018 р. № 12-01/52-2281/ надано інформацію про використання у 2017 році бюджетних коштів в рамках експерименту за відповідними місцевими бюджетами і об’єктами (витяг з такої інформації щодо обласного бюджету Полтавської області роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Необхідно також зазначити, що за даними Казначейства (лист від 04.09.2018 р. № 12-03/136-14443) обсяг коштів, спрямованих до спеціального фонду обласного бюджету Полтавської області в рамках вказаного експерименту за підсумками січня-липня 2018 року, становив 72 млн грн.

Довідково: відповідно до статей 24-2 і 103-1 Кодексу у зв’язку із створенням з 2018 року державного дорожнього фонду у Законі України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» за спеціальним фондом державного бюджету встановлено, зокрема:

бюджетні призначення Укравтодору на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення за відповідною бюджетною програмою (код 3111020) у сумі 10.726,16 млн грн;

субвенцію місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах загалом у сумі 11.530,865 млн грн, з них обласному бюджету Полтавської області – 588,36 млн грн.

Належить звернути увагу, що відповідно до вимог Кодексу в частині використання коштів спеціального фонду бюджету визначено таке:

– платежі за рахунок спеціального фонду бюджету здійснюються в межах коштів, що фактично надійшли до цього фонду на відповідну мету /частина восьма статті 13/;

– витрати спеціального фонду бюджету мають постійне бюджетне призначення, яке дає право провадити їх виключно в межах і за рахунок фактичних надходжень спеціального фонду бюджету /частина четверта статті 23/;

– розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов’язання за спеціальним фондом бюджету виключно в межах відповідних фактичних надходжень спеціального фонду бюджету /частина друга статті 48/;

– на кінець бюджетного періоду Казначейство України зберігає залишки коштів на рахунках спеціального фонду бюджету для покриття відповідних витрат у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення /частина друга статті 57 та частина дев’ята статті 78/.

Таким чином, використання коштів для реалізації заходів згідно з експериментом, передбачених у Переліку об’єктів, має здійснюватися виключно в межах та за рахунок відповідних фактичних надходжень в рамках експерименту.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Павелко А.В., Дубневич Б.В., в.о. заступника голови Державного агентства автомобільних доріг України Харченко О.І. та директор Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства Полтавської обласної державної адміністрації Голбан Т.Т.

Голова підкомітету з питань державних інвестиційних проектів та аналізу ефективності управління підприємствами державного сектору економіки Комітету Дубневич Б.В. вніс пропозицію, підготовлену у відповідному підкомітеті, підтримати таке рішення Комітету: погодити Перелік об’єктів з розвитку автомобільних доріг у Полтавській області, поданий листом Полтавської облдержадміністрації від 14 вересня 2018 року, з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету (пропозиція щодо ухвали до даного питання роздана народним депутатам України – членам Комітету).

Голова Комітету Павелко А.В. з’ясував, що у Міністерства фінансів України немає зауважень щодо Переліку об’єктів, та поставив на голосування таку пропозицію підкомітету, яка була одноголосно підтримана присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами абзацу другого пункту 33 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, погодити Перелік об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг у Полтавській області в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України, поданий листом Полтавської обласної державної адміністрації від 14.09.2018 р. № 01-18/3974 (з дотриманням вимог частини восьмої статті 13, частини четвертої статті 23, частини другої статті 48, частини другої статті 57 і частини дев’ятої статті 78 Бюджетного кодексу України).

Голосували: «за» - одноголосно.

1.5. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Голови Тернопільської обласної державної адміністрації Валова О.В. про погодження додаткового Переліку об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг у Тернопільській області в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України (згідно з листом Тернопільської обласної державної адміністрації від 02.10.2018 р. № 05-6042/24-04). /Включено до порядку денного додатково за пропозицією голови підкомітету з питань державних інвестиційних проектів та аналізу ефективності управління підприємствами державного сектору економіки Дубневича Б.В./.

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) 3 жовтня 2018 року надійшло звернення Тернопільської обласної державної адміністрації від 02.10.2018 р. № 05-6042/24-04 (копію листа роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження Переліку об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного ремонтів автомобільних доріг загального користування у Тернопільській області в рамках експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування (далі – додатковий Перелік об’єктів).

Насамперед, належить звернути увагу, що Законом України від 07.12.2017 р. № 2233-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» внесено зміни до пункту 33 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс), якими продовжено на 2018 рік дію експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування за рахунок перерахування 50% перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів /мито, акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції), податок на додану вартість з ввезених на митну територію України товарів (продукції)/, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, до спеціального фонду відповідних місцевих бюджетів (далі – експеримент).

При цьому, на відміну від 2017 року зазначеним Законом на 2018 рік щодо експерименту:

розширено напрями використання коштів на ділянки вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, що суміщаються з автомобільними дорогами загального користування;

запроваджено поквартальну компенсацію обласним бюджетам та бюджету міста Києва з державного дорожнього фонду /за рахунок коштів, передбачених для здійснення робіт на автомобільних дорогах загального користування державного значення та для виконання боргових зобов’язань за запозиченнями під державні гарантії на дорожні роботи/ у разі отримання ними в цілому по Україні за рахунок експерименту коштів в обсязі менше 1,5 млрд грн протягом І кварталу, 3 млрд грн – І півріччя, 4,5 млрд грн – 9 місяців та 6 млрд грн – за 2018 рік (на останній банківський день). Суми компенсації розподіляються пропорційно до суми перевиконання за звітний квартал на відповідній території загального обсягу щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів, що справляються під час митного оформлення товарів на територіях відповідних областей та міста Києва, а у разі відсутності таких перевиконань сума компенсації переноситься на наступний квартал;

при розрахунках щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів у територіальному розрізі враховуються дані фактичних надходжень митних платежів за останній бюджетний період (до 2018 р. – за три останні бюджетні періоди).

Відповідно до абзацу другого пункту 33 розділу VI Кодексу перелік об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація зазначених заходів згідно з експериментом, затверджується відповідною обласною, Київською міською державними адміністраціями за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства, та з подальшим погодженням з Комітетом. При цьому, пунктом 8 Порядку спрямування до спеціальних фондів обласних бюджетів та бюджету м. Києва 50 відсотків суми перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, та поквартальної компенсації з державного дорожнього фонду (затвердженим Постановою КМУ від 16.09.2015 р. № 726 (із змінами)) передбачено погодження переліку об’єктів, щодо яких проводиться експеримент, з Мінінфраструктури і Укравтодором та подальше погодження з Комітетом.

Варто також звернути увагу, що Комітет на своєму засіданні 21 березня 2018 року (протокол № 134) погодив Перелік об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг у Тернопільській області в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України, поданий листом Тернопільської облдержадміністрації від 19.03.2018 р. № 01-1440/24-04. Таким первинним Переліком об’єктів визначено 1 об’єкт стосовно капітального ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення з пропозицією щодо загального обсягу фінансового забезпечення 15,2 млн грн (який практично відповідає залишку коштів станом на 01.01.2018 р. на рахунку обласного бюджету в рамках експерименту).

За даними звітності Казначейства за 2017 рік загальний обсяг коштів, спрямованих до спеціального фонду обласного бюджету Тернопільської області в рамках експерименту, становив 76,7 млн грн, а використано таких коштів у сумі 61,47 млн грн, або 80,1%. Залишок відповідних коштів станом на 1 січня 2018 року становив 15,23 млн гривень.

Необхідно також зазначити, що за даними Казначейства (лист від 04.09.2018 р. № 12-03/136-14443) обсяг коштів, спрямованих до спеціального фонду обласного бюджету Тернопільської області в рамках вказаного експерименту за підсумками січня-липня 2018 року, становить 6,66 млн грн. При цьому, за підсумками виконання у серпні п.р. щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів до загального фонду державного бюджету обсяг коштів, які підлягають спрямуванню до спеціального фонду цього бюджету, становить 5,99 млн грн. Таким чином, в рамках експерименту загальний обсяг наявних коштів в спеціальному фонді обласного бюджету Тернопільської області (з урахуванням залишку відповідних коштів на початок п.р.) станом на початок жовтня п.р. становить 27,88 млн грн.

Тернопільською облдержадміністрацією затверджено додатковий Перелік об’єктів, в якому визначено 1 об’єкт стосовно капітального ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення (такий же об’єкт, як у первинному Переліку об’єктів) з пропозицією щодо загального обсягу фінансового забезпечення 6,28 млн грн (який є в межах обсягу коштів, що спрямовані до обласного бюджету в рамках експерименту за підсумками січня-серпня п.р. /з урахуванням залишку відповідних коштів на 01.01.2018 р./).

За інформацією Тернопільської облдержадміністрації додатковий Перелік об’єктів погоджено Державним агентством автомобільних доріг України та Міністерством інфраструктури України (копії листів Укравтодору від 13.09.2018 р. № 7162/3/5.2-6-1061/08 та Мінінфраструктури від 17.09.2018 р. № 10259/25/10-18 роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Слід зауважити, що матеріали, які надійшли від Тернопільської облдержадміністрації, не містять фінансово-економічного обґрунтування щодо формування додаткового Переліку об’єктів.

Належить звернути увагу, що відповідно до вимог Кодексу в частині використання коштів спеціального фонду бюджету визначено таке:

– платежі за рахунок спеціального фонду бюджету здійснюються в межах коштів, що фактично надійшли до цього фонду на відповідну мету /частина восьма статті 13/;

– витрати спеціального фонду бюджету мають постійне бюджетне призначення, яке дає право провадити їх виключно в межах і за рахунок фактичних надходжень спеціального фонду бюджету /частина четверта статті 23/;

– розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов’язання за спеціальним фондом бюджету виключно в межах відповідних фактичних надходжень спеціального фонду бюджету /частина друга статті 48/;

– на кінець бюджетного періоду Казначейство України зберігає залишки коштів на рахунках спеціального фонду бюджету для покриття відповідних витрат у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення /частина друга статті 57 та частина дев’ята статті 78/.

Таким чином, використання коштів для реалізації заходів згідно з експериментом, передбачених у додатковому Переліку об’єктів, має здійснюватися виключно в межах та за рахунок відповідних фактичних надходжень в рамках експерименту.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Павелко А.В., Дубневич Б.В., в.о. заступника голови Державного агентства автомобільних доріг України Харченко О.І. та заступник Голови Тернопільської обласної державної адміністрації Валов О.В.

Голова підкомітету з питань державних інвестиційних проектів та аналізу ефективності управління підприємствами державного сектору економіки Комітету Дубневич Б.В. вніс пропозицію, підготовлену у відповідному підкомітеті, підтримати таке рішення Комітету: погодити додатковий Перелік об’єктів з розвитку автомобільних доріг у Тернопільській області, поданий листом Тернопільської облдержадміністрації від 2 жовтня 2018 року, з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету (пропозиція щодо ухвали до даного питання роздана народним депутатам України – членам Комітету).

Голова Комітету Павелко А.В. з’ясував, що у Міністерства фінансів України немає зауважень щодо додаткового Переліку об’єктів, та поставив на голосування таку пропозицію підкомітету, яка була одноголосно підтримана присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами абзацу другого пункту 33 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, погодити додатковий Перелік об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг у Тернопільській області в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України, поданий листом Тернопільської обласної державної адміністрації від 02.10.2018 р. № 05-6042/24-04 (з дотриманням вимог частини восьмої статті 13, частини четвертої статті 23, частини другої статті 48, частини другої статті 57 і частини дев’ятої статті 78 Бюджетного кодексу України).

Голосували: «за» - одноголосно.

2. СЛУХАЛИ:

Інформацію народного депутата України Довбенка М.В. про проект Закону України про внесення змін до додатку № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» (реєстр. № 8414 від 25.05.2018), поданий ним у співавторстві з народними депутатами України Матвієнком А.С., Дубневичем Б.В. та іншими.

Відмітили:

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, метою законопроекту є забезпечення вчинення дій, пов’язаних із здійсненням приватного розміщення першого випуску акцій акціонерного товариства "Експортно-кредитне агентство", та приведення у відповідність нормативно-правових актів.

Для реалізації зазначеного законопроектом шляхом внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018рік» (далі - Закон) пропонується:

- найменування бюджетної програми 1201530 "Формування статутного капіталу публічного акціонерного товариства "Експортно-кредитне агентство" викласти в новій редакції: "Формування статутного капіталу акціонерного товариства "Експортно-кредитне агентство" /вилучено слово «публічного»/;

- перерозподілити видатки загального фонду державного бюджету за бюджетними програмами, закріпленими за Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, шляхом збільшення за бюджетною програмою 1201010 "Керівництво та управління у сфері економічного розвитку і торгівлі" видатків споживання на 112,2 тис. грн за рахунок зменшення таких видатків за бюджетною програмою 1201510 "Функціонування торгових представництв за кордоном".

З огляду на сутність законодавчої пропозиції, реалізація законопроекту не передбачає залучення додаткових бюджетних коштів та не впливає на загальні показники видатків державного бюджету, оскільки здійснюється перерозподіл видатків між бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Мінекономрозвитку за загальним фондом у державному бюджеті на 2018 рік.

У експертному висновку Міністерства фінансів України також зауважено, що реалізація зазначеного проекту не потребує додаткових видатків  Державного бюджету України.

Щодо положень законопроекту слід зазначити наступне:

- Законом України від 16.11.2017 № 2210-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів» шляхом внесення змін до статті 2 Закону України від 20.12.2016 № 1792-VIII «Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту» передбачено створення Кабінетом Міністрів України Експортно-кредитного агентства (далі - ЕКА) у формі акціонерного товариства /за попередньою редакцією було передбачено створення такого товариства як публічного акціонерного товариства/.

Метою створення товариства є стимулювання експорту товарів (робіт, послуг) українського походження, здійснення на добровільних засадах страхування, перестрахування, надання гарантій за договорами, які забезпечують розвиток експорту, а також участь у реалізації програми часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами.

Засновником та акціонером Експортно-кредитного агентства, якому належить не менше 50 відсотків статутного капіталу плюс одна акція, вищевказаним Законом визначено державу в особі Кабінету Міністрів України. Початковий статутний капітал ЕКА визначено у сумі не менш як 200 мільйонів гривень, який формується за рахунок коштів державного бюджету /кошти у такому обсязі визначено у державному бюджеті на 2018 рік за бюджетною програмою 1201530, згідно із звітом Казначейства про виконання державного бюджету за січень-серпень поточного року фактично видатки за цією бюджетною програмою не проводились/.

Постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 № 65 «Питання утворення Експортно-кредитного агентства» встановлено утворити приватне акціонерне товариство та затверджено його статут.

Відтак, кошти, передбачені за бюджетною програмою 1201530 "Формування статутного капіталу акціонерного товариства "Експортно-кредитне агентство", будуть спрямовані на формування статутного капіталу приватного акціонерного товариства "Експортно-кредитне агентство".

З приводу зазначеного доцільно звернути увагу, що статтею 86 Господарського кодексу України заборонено використовувати для формування статутного капіталу товариства бюджетні кошти. Бюджетний кодекс України також не містить положень щодо державної підтримки акціонерних товариств.

- Постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 № 65 Мінекономрозвитку доручено забезпечити вчинення дій, пов’язаних із здійсненням приватного розміщення першого випуску акцій. За інформацією, наведеною у пояснювальній записці до законопроекту, Міністерству необхідно здійснити видатки, пов’язані з утворенням товариства, зокрема щодо:

сплати державного мита за реєстрацію випуску цінних паперів – 88 100 гривень;

депонування тимчасового глобального сертифікату – 600 грн;

обслуговування випуску акцій – 13 500 грн;

відкриття поточного рахунку для формування статутного капіталу –10 000 гривень.

У зв’язку з чим, запропоновано збільшити видатки споживання загального фонду державного бюджету за бюджетною програмою 1201010 за рахунок зменшення таких видатків за бюджетною програмою 1201510, за якою утворилась економія коштів через відсутність фактичних видатків щодо функціонування торгових представництв за кордоном /згідно із звітом Казначейства про виконання державного бюджету за січень-серпень поточного року видатки за бюджетною програмою 1201510 не проводились, бюджетні призначення за загальним фондом державного бюджету затверджено у обсязі 28069,3 тис. гривень/.

Слід зазначити, що запропонований у законопроекті перерозподіл видатків державного бюджету належить врегулювати шляхом внесення змін до закону про державний бюджет з огляду на положення частини одинадцятої статті 23 Бюджетного кодексу України, якою забороняється збільшення бюджетних призначень за загальним та спеціальним фондами державного бюджету на видатки за бюджетними програмами, пов’язаними з функціонуванням органів державної влади, за рахунок зменшення видатків за іншими бюджетними програмами.

Поряд з цим, законопроект підготовлено з недотриманням правил підготовки законопроектів щодо внесення змін до закону про Державний бюджет України, він містить помилки і неточності, а саме у додатку до законопроекту /зміни до додатка № 3 «Розподіл видатків Державного бюджету на 2018 рік» до Закону/:

1) у графі «код функціональної класифікації видатків та кредитування» невірно викладено найменування функціональної класифікації видатків та кредитування бюджету /відсутнє слово «бюджету»/;

2) показники у рядку «Всього» не відповідають показникам, визначеним у додатку № 3 до Закону, і взагалі цей рядок є зайвим та потребує вилучення, оскільки законодавча пропозиція не впливає на загальні показники видатків державного бюджету.

Загалом Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку до даного законопроекту зауважило, що до внесеного законопроекту потрібно отримати відповідний експертний висновок Кабінету Міністрів України, зокрема, щодо можливості забезпечення передбачених проектом видатків бюджету за рахунок економії бюджетних коштів (лист від 20.09.2018 № 16/3-5738414(195508) роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Міністерство фінансів України у своєму висновку до даного законопроекту зазначило про його підтримку.

На час розгляду законопроекту до Комітету з питань бюджету висновки комітетів Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції (щодо проведення антикорупційної експертизи законопроекту) і з питань європейської інтеграції (щодо оцінки відповідності законопроекту міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції) не надійшли.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Шкварилюк В.В., Горбунов О.В., народний депутат України Довбенко М.В., а також заступник Міністра фінансів України Верланов С.О.

Заступник Міністра фінансів України Верланов С.О. висловив позицію Міністерства фінансів щодо підтримки законопроекту за реєстр. № 8414.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунов О.В. вніс пропозицію рекомендувати Верховній Раді України законопроект за реєстр. № 8414 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету, пов’язаних з належним оформленням законопроекту (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету).

За наслідками обговорення Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування внесену головою підкомітету Горбуновим О.В. пропозицію рекомендувати Верховній Раді України законопроект за реєстр. № 8414 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету, яка була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету з питань бюджету (в ході засідання народний депутат – член Комітету Пинзеник В.М. відкликав свій голос «за» і заявив про необхідність зазначити його голос «проти» в результатах такого голосування).

Водночас, в подальшому під час засідання Комітету народні депутати Мельник С.І. і Пинзеник В.М. висловили застереження щодо положень законопроекту за реєстр. № 8414 в частині спрямування коштів державного бюджету на поповнення статутного капіталу приватного акціонареного товариства «Експортно-кредитне агентство». За наполяганням таких народних депутатів – членів Комітету повернулися до розгляду цього законопроекту.

Зважаючи на висловлені застереження, Голова Комітету Павелко О.В. вніс пропозицію відкласти розгляд зазначеного законопроекту, додатково опрацювавши його у підкомітеті з питань видатків державного бюджету, та розглянути на черговому засіданні Комітету. Така пропозиція Голови Комітету була підтримана присутніми на засіданні членами Комітету з питань бюджету.

3. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Стефанишиної О.А. про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я України (згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 03.10.2018 р. № 690-р). /Включено до порядку денного додатково за пропозицією голови підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунова О.В./

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надійшло звернення Міністерства охорони здоров’я України від 03.10.2018 р.
№ 10.3-16/2606/26109 (копію звернення роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження перерозподілу видатків державного бюджету відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 03.10.2018 р. № 690-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2018 рік».

Комітетом погодження перерозподілу видатків державного бюджету за бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника коштів державного бюджету здійснюється відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України. Згідно із зазначеними вимогами Бюджетного кодексу України перерозподіл видатків державного бюджету здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Такий Порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

Пунктом 1 зазначеного вище розпорядження Уряду встановлено здійснити у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2018 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків державного бюджету шляхом:

зменшення обсягу видатків споживання за бюджетною програмою 2308010 «Керівництво та управління у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення» (відповідальний виконавець бюджетної програми – Національна служба здоров’я України) на суму 75 500 тис. гривень (з них на оплату праці – 59 400 тис. гривень, на комунальні послуги – 3 000 тис. гривень);

зменшення обсягу видатків споживання за бюджетною програмою 2301280 «Виконання боргових зобов’язань за кредитами, залученими ДП «Укрмедпостач» під державні гарантії, для реалізації інвестиційного проекту, оплата податкових зобов’язань (з урахуванням штрафних санкцій), що виникли в рамках реалізації інвестиційного проекту» (відповідальний виконавець бюджетної програми – Апарат Міністерства охорони здоров’я України) на суму 13 264 тис. гривень;

зменшення обсягу видатків споживання за бюджетною програмою 2301550 «Реалізація пілотного проекту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів» (відповідальний виконавець бюджетної програми – Апарат Міністерства охорони здоров’я України) на суму 34 118,5 тис. гривень;

збільшення обсягу видатків споживання за бюджетною програмою 2301010 «Керівництво та управління у сфері охорони здоров’я» (відповідальний виконавець бюджетної програми – Апарат Міністерства охорони здоров’я України) на суму 5 490 тис. грн (з них на оплату праці – 4500 тис. гривень);

збільшення обсягу видатків за бюджетною програмою 2301170 «Діагностика і лікування захворювань із впровадженням експериментальних та нових медичних технологій у закладах охорони здоров’я науково-дослідних установ та вищих навчальних медичних закладах Міністерства охорони здоров’я України» (відповідальний виконавець бюджетної програми – Міністерство охорони здоров’я України) на суму 2 212 тис. грн (з них видатки споживання – 1 552,0 тис. грн та видатки розвитку – 660,0 тис. гривень);

встановлення обсягу видатків розвитку за бюджетною програмою 2301110 «Спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога, що надається загальнодержавними закладами охорони здоров'я» (відповідальний виконавець бюджетної програми – Апарат Міністерства охорони здоров’я України) на суму 14 180 тис. гривень /у державному бюджеті на 2018 рік за цією бюджетною програмою видатки розвитку не встановлено/;

збільшення обсягу видатків споживання за бюджетною програмою 2301360 «Лікування громадян України за кордоном» (відповідальний виконавець бюджетної програми – Апарат Міністерства охорони здоров’я України) на суму 101 000,5 тис. гривень.

Міністерству фінансів доручено після погодження зазначеного перерозподілу видатків з Комітетом з питань бюджету забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Загалом зазначений перерозподіл видатків державного бюджету передбачає перерозподіл коштів між бюджетними програмами, закріпленими за Міністерством охорони здоров’я України, на суму 122,9 млн грн, при цьому на лікування громадян України за кордоном визначено спрямувати 101 млн грн, а решту коштів – на оплату праці працівників апарату Міністерства (5,5 млн грн) та забезпечення медичних установ, насамперед для придбання обладнання (16,4 млн грн.).

Слід зазначити, що метою зазначеного перерозподілу видатків державного бюджету є, насамперед, врегулювання питання бюджетного забезпечення проведення у 2018 році заходів з лікування громадян України за кордоном. Комітет з питань бюджету неодноразово розглядав зазначене питання, а саме на своїх засіданнях від 5 та 19 вересня поточного року, та рекомендував Уряду його вирішити. Крім того, це питання неодноразово розглядала утворена при Комітеті з питань бюджету робоча група щодо визначення джерел фінансового забезпечення здійснення заходів з лікування громадян України за кордоном у 2018 році під керівництвом народного депутата України – члена Комітету Дубіля В.О. із залученням представників Міністерства фінансів України та Міністерства охорони здоров’я України. Відтак, прийняття Урядом розпорядження від 03.10.2018 р. № 690-р є результатом наполягань Комітету з питань бюджету та здійснених заходів щодо забезпечення у 2018 році лікування громадян України за кордоном.

Довідково: за даними звітності Казначейства України про виконання державного бюджету за січень-серпень 2018 року по загальному фонду фактично проведено видатки за бюджетними програмами:

2301010 - у сумі 55,8 млн грн, що становить 66,5% плану на звітний період та 42,5% уточненого річного плану (визначено у обсязі – 131,4 млн грн);

2301110 - у сумі 584,9 млн грн, що становить 91,8% плану на звітний період та 61,4% річного плану (визначено у обсязі – 952,4 млн грн);

2301170 - у сумі 684,2 млн грн, що становить 78,6% плану на звітний період та 48,4% річного плану (визначено у обсязі – 1 413,7 млн грн);

2301280 - у сумі 174,5 млн грн, що становить 97,7% плану на звітний період та 48,9% річного плану (визначено у обсязі – 357 млн грн);

2301360 - у сумі 389,2 млн грн, що становить 99,8% річного плану (визначено у обсязі – 389,9 млн грн);

2301550 - не проведено взагалі, пунктом 7 постанови Уряду від 05.09.2018 р. № 707 встановлено за вказаною програмою перерозподілити видатки у сумі 76 млн грн шляхом зменшення видатків споживання та встановлення видатків розвитку;

2308010 - у сумі 7,6 млн грн, що становить 6,1% плану на звітний період та 3,9% уточненого річного плану (визначено у обсязі – 194 млн грн).

У листі Міністерства охорони здоров’я України до Комітету з питань бюджету щодо зазначеного перерозподілу видатків державного бюджету взагалі не наведено пояснень та обґрунтувань щодо зазначеного перерозподілу видатків, натомість зазначено про його важливість.

Необхідно зазначити, що відповідно до пункту 7 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами), Міністерству охорони здоров’я України належало надати фінансово-економічні обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) щодо обсягів запропонованого перерозподілу видатків, зокрема в частині збільшення видатків та пояснень неврахування потреби у таких коштах при плануванні державного бюджету на 2018 рік, причин виникнення економії коштів за бюджетними програмами, обсяг видатків за якими зменшується, та можливих ризиків такого зменшення видатків.

Водночас з приводу запропонованого перерозподілу видатків державного бюджету необхідно зауважити, що відповідно до вимог частини одинадцятої статті 23 Бюджетного кодексу України забороняється без внесення змін до закону про Державний бюджет України збільшення бюджетних призначень за загальним та спеціальним фондами державного бюджету, зокрема, на видатки за бюджетними програмами, пов’язаними з функціонуванням органів державної влади, за рахунок зменшення видатків за іншими бюджетними програмами.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунов О.В. вніс пропозицію погодити встановлений пунктом 1 розпорядження Уряду від 03.10.2018 р. № 690-р перерозподіл видатків державного бюджету, звернувши увагу на те, що із загальної суми перерозподілених коштів (122,9 млн грн) 5,5 млн грн визначено спрямувати на оплату праці працівників апарату Міністерства охорони здоров’я України.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Горбунов О.В., Павлов К.Ю., Дубіль В.О., Мельник С.І., Матвієнко А.С., Кривенко В.М., Медуниця О.В., Пинзеник В.М., народний депутат України Заружко В.Л., а також заступник Міністра фінансів України Верланов С.О., заступник Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Стефанишина О.А. та голова громадської організації «Національний Рух «За трансплантацію» Андрєєв Ю.І.

В ході обговорення заступник Міністра фінансів України Верланов С.О. поінформував народних депутатів – членів Комітету про погодження Міністерством фінансів України відповідного проекту розпорядження Уряду, підготовленого Міністерством охорони здоров’я, із зауваженнями, зокрема в частині не підтримки запропонованого у розпорядженні Уряду від 03.10.2018 р. № 690-р збільшення видатків споживання за бюджетною програмою 2301010 «Керівництво та управління у сфері охорони здоров’я» на суму 5 490 тис. грн (з них на оплату праці – 4500 тис. гривень).

Такі ж зауваження до перерозподілу видатків державного бюджету, що розглядається, висловили народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Горбунов О.В., Дубіль В.О., Кривенко В.М., Медуниця О.В., Павлов К.Ю., Пинзеник В.М., народний депутат України Заружко В.Л.

Від Рахункової палати не було висловлено заперечень щодо перерозподілу видатків державного бюджету, що розглядається.

За результатами обговорення, беручи до уваги необхідність невідкладного спрямування додаткових коштів на лікування громадян України за кордоном та ризики відтермінування вирішення цього питання, Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування внесену головою підкомітету Горбуновим О.В. пропозицію погодити встановлений пунктом 1 розпорядження Уряду від 03.10.2018 р. № 690-р перерозподіл видатків державного бюджету. Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України, погодити відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 03.10.2018 р. № 690-р здійснення у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2018 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподілу видатків державного бюджету шляхом:

зменшення обсягу видатків споживання за бюджетною програмою 2308010 «Керівництво та управління у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення» на суму 75 500 тис. гривень (з них на оплату праці – 59 400 тис. гривень, на комунальні послуги – 3 000 тис. гривень);

зменшення обсягу видатків споживання за бюджетною програмою 2301280 «Виконання боргових зобов’язань за кредитами, залученими ДП «Укрмедпостач» під державні гарантії, для реалізації інвестиційного проекту, оплата податкових зобов’язань (з урахуванням штрафних санкцій), що виникли в рамках реалізації інвестиційного проекту» на суму 13 264 тис. гривень;

зменшення обсягу видатків споживання за бюджетною програмою 2301550 «Реалізація пілотного проекту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів» на суму 34 118,5 тис. гривень;

збільшення обсягу видатків споживання за бюджетною програмою 2301010 «Керівництво та управління у сфері охорони здоров’я» на суму 5 490 тис.грн ( з них на оплату праці – 4500 тис. гривень);

збільшення обсягу видатків за бюджетною програмою 2301170 «Діагностика і лікування захворювань із впровадженням експериментальних та нових медичних технологій у закладах охорони здоров’я науково-дослідних установ та вищих навчальних медичних закладах Міністерства охорони здоров’я України» на суму 2 212 тис. грн (з них видатки споживання – 1 552,0 тис. грн та видатки розвитку – 660,0 тис. гривень);

встановлення обсягу видатків розвитку за бюджетною програмою 2301110 «Спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога, що надається загальнодержавними закладами охорони здоров'я» на суму 14 180 тис. гривень;

збільшення обсягу видатків споживання за бюджетною програмою 2301360 «Лікування громадян України за кордоном» на суму 101 000,5 тис. гривень.

Голосували: «за» - одноголосно.

4. Різне.

4.1. СЛУХАЛИ:

Інформацію голови підкомітету Молотка І.Ф. щодо інформування Конституційного Суду України стосовно окремого положення пункту 26 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, зокрема статті 81 Закону України «Про прокуратуру», з приводу якого подано конституційне подання 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремого положення пункту 26 Прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України від 08 липня 2010 року № 2456-VI.

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України звернувся суддя-доповідач Конституційного Суду України Гультай М.М. стосовно окремого положення пункту 26 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, зокрема статті 81 Закону України «Про прокуратуру», з приводу якого подано конституційне подання 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремого положення пункту 26 Прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України від 08 липня 2010 року № 2456-VI (копію звернення роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Законом України від 28.12.2014 № 79-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» розділ VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України доповнено пунктом 26 та установлено, зокрема, що норми і положення статті 81 Закону України 14 жовтня 2014 року № 1697-VII "Про прокуратуру" застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування /розгляд і прийняття Верховною Радою України цього закону відбувалися на основі законопроекту за реєстр. № 1557 від 22.12.2014 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин)», поданого Кабінетом Міністрів України/.

При розгляді цього питання необхідно враховувати наступне.

Відповідно до положень статті 95 Конституції України: «Бюджетна система України будується на засадах справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами. Виключно законом про Державний бюджет України визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків. Держава прагне до збалансованості бюджету України.».

Згідно з Основним Законом України Державний бюджет України і бюджетна система України встановлюються виключно законами (пункт 1 частини другої статті 92), якими є закони України про Державний бюджет України на кожний рік, Бюджетний кодекс України (далі – Кодекс).

Базуючись на вищезазначених конституційних вимогах частиною другою статті 4 Кодексу встановлюється, що якщо іншим нормативно-правовим актом (крім Кодексу та закону про державний бюджет на відповідний рік) бюджетні відносини визначаються інакше, ніж у Кодексі, застосовуються відповідні норми Кодексу.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 2 Кодексу термінологічно бюджет визначено як план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються відповідно органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

За Рішенням Конституційного Суду України від 27 листопада 2008 року
№ 26-рп/2008: «В аспекті конституційного подання положення частини третьої статті 95 Конституції України "держава прагне до збалансованості бюджету України" у системному зв’язку з положеннями частини другої цієї статті, статті 46 Конституції України треба розуміти як намагання держави при визначенні законом про Державний бюджет України доходів і видатків та прийнятті законів, інших нормативно-правових актів, які можуть вплинути на доходну і видаткову частини бюджету, дотримуватися рівномірного співвідношення між ними та її обов’язок на засадах справедливого, неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами, територіальними громадами враховувати загальносуспільні потреби, необхідність забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя.».

З огляду на зазначені вище конституційні вимоги щодо бюджетної системи України, статтею 7 Кодексу визначено основні принципи її побудови, серед яких, зокрема, такі: збалансованості /згідно з яким повноваження на здійснення витрат бюджету мають відповідати обсягу надходжень бюджету на відповідний бюджетний період/, обґрунтованості /визначає, що бюджет формується на реалістичних макропоказниках економічного і соціального розвитку України та розрахунках надходжень бюджету і витрат бюджету, що здійснюються відповідно до затверджених методик та правил/ та справедливості і неупередженості /передбачає побудову бюджетної системи України на засадах справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами/.

Згідно із частиною другою статті 23 та пунктом п’ятим частини першої статті 40 Кодексу законом про Державний бюджет України визначаються бюджетні призначення головним розпорядникам коштів державного бюджету, при цьому відповідно до пункту 8 частини першої статті 2 Кодексу бюджетними призначеннями є повноваження головного розпорядника бюджетних коштів, надане цим Кодексом, законом про Державний бюджет України і яке має кількісні, часові і цільові обмеження та дозволяє надавати бюджетні асигнування.

Частиною першою статті 23 Кодексу встановлено, що будь-які бюджетні зобов'язання та платежі з бюджету здійснюються лише за наявності відповідного бюджетного призначення, якщо інше не передбачено законом про Державний бюджет України. При цьому, витрачання бюджетних коштів на цілі, що не відповідають бюджетним призначенням, встановленим законом про Державний бюджет України, є нецільовим використанням бюджетних коштів (частина перша статті 119 Кодексу).

Слід відмітити, що встановлення бюджетних призначень та здійснення видатків бюджету без врахування поточного стану економіки держави та тенденцій її економічного розвитку і відповідно реальних фінансових можливостей державного бюджету призведе до зростання кредиторської заборгованості бюджетних установ, у тому числі в частині видатків на оплату праці, та, як наслідок, невиконання у повному обсязі та своєчасно зобов’язань держави та виникнення збурення у соціальному житті країни.

Крім того, невиважена бюджетна політика матиме наслідком розбалансування бюджету, нарощування боргових зобов’язань держави, гальмування економічного зростання, а відтак до порушення макроекономічної стабільності, залежності від зовнішніх фінансових ринків, що загалом матиме загрозу для економічної безпеки держави і є порушенням статті 17 Конституції України.

Відповідно до правової позиції Конституційного Суду України, викладеної в Рішенні від 26 грудня 2011 року № 20-рп/2011, передбачені законами соціально-економічні права не є абсолютними. Зазначається, що механізм реалізації цих прав може бути змінений державою, зокрема, через неможливість їх фінансового забезпечення шляхом пропорційного перерозподілу коштів з метою збереження балансу інтересів усього суспільства. Крім того відмічено про те, що такі заходи можуть бути обумовлені необхідністю запобігання чи усунення реальних загроз економічній безпеці України, що згідно з частиною першою статті 17 Конституції України є найважливішою функцією держави.

У Конституції України закріплено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (частина друга статті 19).

Кабінет Міністрів України є вищим органом у системі органів виконавчої влади, який розробляє проект закону про Державний бюджет України на наступний рік і подає його до Верховної Ради України, забезпечує виконання затвердженого Верховною Радою України Державного бюджету України, звітує перед Верховною Радою України про його виконання (частина друга статті 96, частина перша статті 97, частина перша статті 113, пункт 6 статті 116 Конституції України). Ефективне здійснення Кабінетом Міністрів України цих повноважень є основою для вжиття ним заходів щодо проведення фінансової, цінової, інвестиційної та податкової політики; політики у сферах праці й зайнятості населення, соціального захисту, освіти, науки і культури, охорони природи, екологічної безпеки і природокористування; забезпечення обороноздатності і національної безпеки України, громадського порядку, боротьби зі злочинністю (пункти 3 та 7 статті 116 Конституції України). Такі ж основні завдання Уряду визначено Законом України «Про Кабінет Міністрів України».

Відповідно до правової позиції Конституційного Суду України, викладеної в Рішенні від 26 грудня 2011 року № 20-рп/2011, невід’ємною складовою здійснення правового регулювання відносин у сфері соціального забезпечення є визначення правового механізму та державних органів, на які покладається обов’язок виконання соціальної політики держави у цій сфері. Одним з таких органів і є Кабінет Міністрів України, який згідно з пунктом 2 частини першої статті 20 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" забезпечує проведення державної соціальної політики, соціальний захист громадян та вживає заходів щодо підвищення реальних доходів населення.
Міністерство фінансів України у своєму листі, надісланому на запит Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (копію листа від 18.09.2018 № 10040-02-3/24378 роздано народним депутатам України – членам Комітету), аргументуючи свою позицію з питань, порушених у конституційному поданні, наводить пояснення, аналогічні до вищевикладених.

Необхідно зазначити, що відповідно до статті 20 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» та статті 8 Закону України «Про оплату праці» умови оплати праці працівників бюджетних установ визначаються Кабінетом Міністрів України.

Питання оплати праці прокурорів визначено статтею 81 Закону України від 14.10.2014 № 1697-VII «Про прокуратуру» (зі змінами), якою встановлено наступне:

- заробітна плата прокурора регулюється вказаним Законом та не може визначатися іншими нормативно-правовими актами, а фінансове забезпечення оплати праці прокурорів здійснюється за рахунок коштів державного бюджету;

- заробітна плата прокурора складається з посадового окладу, премій та надбавок (за вислугу років у розмірах від 10 до 50 відсотків посадового окладу в залежності від наявного стажу, виконання обов’язків на адміністративній посаді та інших виплат, передбачених законодавством). При цьому, преміювання прокурорів має здійснюватися в межах фонду преміювання, утвореного в розмірі не менш як 10 відсотків посадових окладів та економії фонду оплати праці;

- посадовий оклад прокурора місцевої прокуратури з 1 січня 2017 року має становити 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року, а посадові оклади інших прокурорів установлюватися пропорційно до посадового окладу прокурора місцевої прокуратури або відповідно до посадового окладу прокурора регіональної прокуратури чи прокурора Генеральної прокуратури України;

- посадовий оклад прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури не може бути меншим за посадовий оклад керівника структурного підрозділу центрального управління Національного антикорупційного бюро України, що здійснює досудове розслідування.

Керуючись повноваженнями, встановленими законами України, Кабінет Міністрів України постановою від 31.05.2012 № 505 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників органів прокуратури» (копію роздано народним депутатам України – членам Комітету) затвердив схеми посадових окладів та визначив умови оплати праці працівників органів прокуратури.

За інформацією Міністерства фінансів України для реалізації статті 81 Закону України «Про прокуратуру» у бюджетному запиті на 2019 рік Генеральною прокуратурою (за умови скасування обмеження, встановленого пунктом 26 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу) заявлено потребу у видатках на оплату праці (з нарахуваннями на неї) у сумі 10,7 млрд грн, що потребує збільшення видатків на 4,3 млрд грн і матиме наслідком розбалансування показників державного бюджету.

На думку Міністерства фінансів України, визнання неконституційними вищезазначених положень Бюджетного кодексу України створить у подальшому прецедент для надання переваги та пріоритетності між органами державної влади, що у свою чергу, призведе до соціального напруження та розбалансування цілісної правової системи у державі.

Підсумовуючи, слід зазначити, що суб’єкт законодавчої ініціативи, встановлюючи вимоги пункту 26 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, зокрема щодо статті 81 Закону України «Про прокуратуру», виходив із необхідності дотримання конституційних вимог щодо збалансованості державного бюджету, не допускаючи нарощування боргових зобов’язань держави та утворення ризиків залежності від зовнішніх фінансових ринків та порушення макроекономічної стабільності.

Голова підкомітету Молоток І.Ф. вніс пропозицію направити судді Конституційного Суду України Гультаю М.М. лист-відповідь стосовно окремого положення пункту 26 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, виклавши у такому листі відповідні обґрунтування (проект листа-відповіді роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування внесену головою підкомітету Молотком І.Ф. пропозицію. Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету з питань бюджету.

 

 

УХВАЛИЛИ:

Направити лист-відповідь судді Конституційного Суду України Гультаю М.М стосовно окремого положення пункту 26 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, зокрема статті 81 Закону України «Про прокуратуру», з приводу якого подано конституційне подання 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремого положення пункту 26 Прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України від 08 липня 2010 року № 2456-VI, виклавши у такому листі-відповіді відмічені обґрунтування.

Голосували: «за» - одноголосно.

4.2. СЛУХАЛИ:

Інформацію Голови Комітету Павелка А.В. щодо стану опрацювання законопроекту про Державний бюджет України на 2019 рік (реєстр. № 9000 від 15.09.2018 р.) у Комітеті з питань бюджету

Відмітили:

Відповідно до схваленого Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету /далі – Комітет/ графіку протягом 24 вересня – 1 жовтня п.р. у профільних підкомітетах Комітету за участю Міністерства фінансів України, Рахункової палати, головних розпорядників бюджетних коштів, інших органів влади розглядався законопроект про Державний бюджет України на 2019 рік (реєстр. № 9000 від 15.09.2018 р.) /далі – законопроект/ за відповідними напрямами і у членів Комітету була можливість більш детально ознайомитися з показниками проекту державного бюджету на 2019 рік.

Згідно з статтею 156 Регламенту Верховної Ради України народні депутати України і комітети Верховної Ради України мали можливість не пізніше 1 жовтня п.р. подати свої пропозиції до законопроекту. Тому, Голова Комітету звернув увагу, що у Комітеті не повинні розглядатися пропозиції, зареєстровані в Апараті Верховної Ради України після 1 жовтня 2018 року, і секретаріат Комітету не має вносити їх до відповідної узагальненої таблиці пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи до законопроекту. Присутні на засіданні Комітету народні депутати України – члени Комітету погодилися з таким твердженням.

Відповідно до регламентних вимог Комітет має опрацювати узагальнену таблицю пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи до законопроекту та підготувати відповідні висновки і пропозиції Комітету для їх розгляду Верховною Радою України.

Згідно з рішенням Комітету від 19 вересня 2018 року для належної підготовки матеріалів щодо законопроекту на засідання Комітету створено робочу групу під керівництвом С.І. Мельника за участі інших заступників голови, голів підкомітетів та членів Комітету, а також керівництва Міністерства фінансів України та Рахункової палати.

Станом на 01.10.2018 р. (включно) до Комітету надійшло дуже багато пропозицій та для їх обробки і узагальнення у вищезазначену таблицю необхідно достатньо часу. Тому Голова Комітету повідомив, що засідання даної робочої групи планується розпочати у наступну середу, 10 жовтня п.р., зранку /про час буде поінформовано додатково/. Водночас Голова Комітету звернувся до народних депутатів України – членів Комітету, Міністерства фінансів України та Рахункової палати з проханням щодо їх участі у засіданнях цієї робочої групи.

Крім того, зважаючи, що понеділок, 15 жовтня п.р., є вихідним днем, Голова Комітету запропонував у вівторок, 16 жовтня п.р., провести підсумкове засідання робочої групи, а у середу, 17 жовтня п.р., розглянути дане питання на засіданні Комітету, щоб того ж дня направити відповідні матеріали на розгляд Верховної Ради України. Присутні на засіданні Комітету народні депутати України – члени Комітету підтримали таку пропозицію.

4.3. СЛУХАЛИ:

Інформацію народного депутата України, керівника робочої групи щодо визначення джерел фінансового забезпечення здійснення заходів з лікування громадян України за кордоном у 2018 році Дубіля В.О. про результати робочої групи /розгляд даного питання було об’єднано з третім питанням порядку денного засідання Комітету/.

Дубіль В.О., народний депутат України, керівник робочої групи щодо визначення джерел фінансового забезпечення здійснення заходів з лікування громадян України за кордоном у 2018 році, поінформував народних депутатів України – членів Комітету з питань бюджету та присутніх на засіданні про результати робочої групи і досягнуті домовленості, які знайшли відображення у прийнятому Урядом сьогодні, 3 жовтня поточного року, розпорядженні за № 690-р. При цьому, було зазначено про те, що передбачені розпорядженням Уряду від 03.10.2018 № 690-р кошти на лікування громадян України за кордоном у сумі 101 млн грн не покривають існуючої на сьогодні потреби і є необхідність у вишуканні ще додатково коштів для покриття відповідних витрат. Відповідно до пропозицій фахівців Рахункової палати, озвучених на засіданнях Комітету з питань бюджету та робочої групи, народний депутат України Дубіль В.О. зауважив про те, що за рахунок коштів, які передбачались у 2016 та 2017 роках Міністерству охорони здоров’я України на забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру, спеціалізованими організаціями у визначений законодавством термін здійснено поставку відповідних товарів не у повному обсязі, у зв’язку з чим частина коштів вивільняється, а відтак можливо такі кошти можуть бути спрямовані на здійснення у 2018 році заходів з лікування громадян України за кордоном.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Дубіль В.О., Матвієнко А.С., а також заступник директора Департаменту з питань науки та гуманітарної сфери Рахункової палати Куйбіда Т.Я.

За наслідками обговорення, інформацію, представлену народним депутатом України, керівником робочої групи щодо визначення джерел фінансового забезпечення здійснення заходів з лікування громадян України за кордоном у 2018 році Дубілем В.О., взято до відома.

Водночас народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету визначились продовжити роботу вказаної робочої групи, в рамках якої, зокрема, спільно із Міністерством охорони здоров’я України та Міністерством фінансів України вивчити можливість використання на здійснення у 2018 році заходів з лікування громадян України за кордоном, частини невикористаних коштів, які були передбачені у 2016 та 2017 роках Міністерству охорони здоров’я України на забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру.

Голова Комітету                                                                     А.В. Павелко

Секретар Комітету                                                                 В.В. Шкварилюк
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку