Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №163 від 19 грудня 2018 року

 

 

 

1915  година  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

Головує: Голова Комітету Павелко А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Білоцерковець Д.О., Гєллєр Є.Б., Горбунов О.В., Дубневич Б.В., Кривенко В.М., Крулько І.І., Куліченко І.І., Мельник С.І., Молоток І.Ф., Павлов К.Ю., Пинзеник В.М., Рудик С.Я., Скорик М.Л., Шкварилюк В.В.

Всього присутніх – 16 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Деркач А.Л., Дубіль В.О., Іщейкін К.Є., Левченко Ю.В., Маркевич Я.В., Матвієнко А.С., Медуниця О.В., Мепарішвілі Х.Н., Микитась М.В., Пресман О.С., Унгурян П.Я., Шевченко О.Л., Шуфрич Н.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Боброва Т.С., Больбат О.О., Войтенко Є.А., Криволап М.К., Климчук Д.І., Клочкова Т.В.

Список запрошених та осіб, які взяли участь в обговоренні питань

відповідно до компетенції:

від Міністерства фінансів України

Джигир Ю.А. – заступник Міністра;

Кузькін Є.Ю. – директор Департаменту місцевих бюджетів та інвестицій;

 

від Рахункової палати

Майснер А.В. – заступник Голови;

Іванова І.М. – член Рахункової палати;

Тесленко О.І. – заступник директора Департаменту з питань бюджетної політики.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про погодження змін щодо розподілу між місцевими бюджетами у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.12.2018 № 934-р).

СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра фінансів України Джигира Ю.А. про погодження змін щодо розподілу між місцевими бюджетами у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.12.2018 р. № 934-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надійшло звернення Міністерства фінансів України (лист від 19.12.2018 р.
№ 05220-02-2/33824, копію якого роздано народним депутатам України – членам Комітету)
про погодження змін щодо розподілу між місцевими бюджетами у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.12.2018 р. № 934-р «Деякі питання розподілу у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» (далі – розпорядження Уряду № 934-р).

Питання погодження Комітетом з питань бюджету розподілу та перерозподілу обсягів міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами унормовано у частині шостій статті 108 Бюджетного кодексу України, згідно з якою Кабінет Міністрів України за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету може здійснювати розподіл та перерозподіл обсягів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам між місцевими бюджетами у межах загального обсягу відповідних субвенцій.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік»
(далі – Закон) у складі загальнодержавних видатків та кредитування Мінфіну затверджено видатки за бюджетною програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» у сумі 5 000 000 тис. грн (за загальним фондом) без розподілу між місцевими бюджетами у додатку № 7 до Закону.

При цьому, на виконання вимог пункту 24 розділу «Прикінцеві положення» Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» на рахунках місцевих бюджетів збережено залишки коштів за субвенцією з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (далі – субвенція) у обсязі 1 786 429,2 тис. грн для здійснення відповідних витрат у 2018 році з урахуванням їх цільового призначення.

Порядок та умови надання субвенції затверджено постановою Уряду від 06.02.2012 № 106 (із змінами) «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій», згідно з якими визначено, що:

– субвенція спрямовується серед іншого на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт об’єктів інфраструктури комунальної власності, а однією з основних умов її надання є спрямування субвенції на створення, приріст або оновлення основних фондів комунальної власності;

– переліки об’єктів та заходів за рішенням Кабінету Міністрів України затверджуються Кабінетом Міністрів України або місцевими держадміністраціями, виконавчими органами органів місцевого самоврядування.

Розподіл у 2018 році субвенції між місцевими бюджетами у обсязі 3 838 635,637 тис. грн здійснено Кабінетом Міністрів України згідно з розпорядженнями від 13.06.2018 р. № 423-р (із змінами) та від 07.11.2018 р. № 867-р, що відповідно було погоджено Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету.

У розпорядженні Уряду № 934-р:

1) згідно з пунктом 1 та додатками 1 і 2 затверджено розподіл субвенції у обсязі 1 162 166,395 тис. грн, а саме:

– між місцевими бюджетами всіх областей та міста Києва за об’єктами (заходами) згідно з додатком 1 (у обсязі 960 956,395 тис. грн). При цьому у переліку об’єктів (заходів) двічі зазначено об’єкт «Капітальний ремонт (заміна вікон на енергозберігаючі) в Угроїдській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Краснопільської селищної ради по вул. Мачулівка, 8, смт Угроїди Краснопільського району Сумської області» (61 тис. грн), за рахунок чого має місце арифметична помилка у підсумковому рядку у позиції «18517000000 отг смт Краснопілля»;

– між місцевими бюджетами областей (за виключенням Волинської, Херсонської областей та міста Києва) згідно з додатком 2 (у обсязі 201 210 тис. грн).

Крім того, встановлено, що переліки об’єктів і заходів, які фінансуються у 2018 році за рахунок субвенції згідно з додатком 2, формуються та затверджуються відповідними місцевими державними адміністраціями, виконавчими органами місцевого самоврядування;

2) згідно з пунктом 2 та додатком встановлено внести зміни у додатки до розпоряджень Уряду від 13.06.2018 № 423-р (із змінами) та від 07.11.2018 № 867-р, згідно з якими:

уточнено назви та обсяги спрямування коштів за окремими об’єктами (заходами), здійснено перерозподіл субвенції між окремими місцевими бюджетами областей (за виключенням Донецької, Закарпатської та Луганської областей), а також змінено обсяги субвенції для місцевих бюджетів Миколаївської (збільшено на 275 тис. грн), Одеської (збільшено на 662 тис. грн), Сумської (зменшено на 985 тис. грн), Тернопільської (збільшено на 345 тис. грн), Хмельницької (зменшено на 2858,514 тис. грн), Чернівецької (зменшено на 172 тис. грн), Чернігівської (збільшено на 1748 тис. грн) областей.

Загалом внаслідок здійсненого Кабінетом Міністрів України у 2018 році розподілу субвенції нерозподілений залишок становить 183,482 тис. грн.

При цьому, належить звернути увагу, що надані Мінфіном матеріали не містять обґрунтувань та відповідних розрахунків щодо проведених змін до розподілу субвенції між місцевими бюджетами та за об’єктами і заходами.

Водночас належить відмітити, що у пункті 26 розділу «Прикінцеві положення» Закону (згідно із внесеними 6 грудня 2018 року змінами до Закону) встановлено, що залишки коштів за субвенцією зберігаються на рахунках загального фонду відповідних місцевих бюджетів для здійснення відповідних витрат у 2019 році з урахуванням їх цільового призначення.

Довідково. За оперативною інформацією Казначейства України, станом на 03.12.2018 року місцевим бюджетам перераховано 3 838,6 млн грн субвенції, що становить 76,8% плану на рік.

За даними звіту Казначейства про виконання місцевих бюджетів за січень-листопад 2018 року касові видатки місцевих бюджетів за субвенцією становили 2 387,9 млн грн, з яких 1 091,4 млн грн спрямовано на відповідні видатки місцевих бюджетів за рахунок надходжень субвенції у 2018 році (28,4% плану на рік) та 1 296,6 млн грн – за рахунок залишків коштів за 2017 рік (72,6% їх обсягу, що утворився станом на 01.01.2018 року).

Інформація щодо надання та використання субвенції у січні-листопаді 2018 року роздана народним депутатам України – членам Комітету.

В обговоренні питання брали участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Шкварилюк В.В., Куліченко І.І., Горбунов О.В., а також заступник Міністра фінансів України Джигир Ю.А.

Зокрема, голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунов О.В. вніс пропозицію погодити зміни щодо розподілу між місцевими бюджетами у 2018 році субвенції відповідно до пунктів 1 і 2 та додатків до розпорядження Уряду № 934-р.

Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування внесену головою підкомітету Горбуновим О.В. пропозицію. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України, погодити зміни щодо розподілу між місцевими бюджетами у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій згідно з пунктами 1 і 2 та додатками до розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.12.2018 р. № 934-р «Деякі питання розподілу у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій».

Голосували: «за» - 14, «проти» - 0, «утрималися» - 1, «не голосували» - 1.

Голова Комітету                                                                     А.В. Павелко

Секретар Комітету                                                                 В.В. Шкварилюк
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку