Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №49 від 17 липня 2020 року

 

 

 

год. 30 хв.  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн 510

Засідання фактично розпочалося о 9 год. 45 хв.

Головує: Голова Комітету Арістов Ю.Ю.

Присутні:

Члени Комітету: Гевко В.Л., Копанчук О.Є., Лопушанський А.Я., Трухін О.М., Цабаль В.В., Борт В.П., Герман Д.В., Гнатенко В.С., Гончаренко О.О., Драбовський А.Г., Дунаєв С.В., Забуранна Л.В., Задорожній М.М., Заремський М.В., Каптєлов Р.В., Кузбит Ю.М., Кіссе А.І., Лаба М.М., Люшняк М.В., Пасічний О.С., Пузійчук А.В., Пуртова А.А., Пушкаренко А.М., Саламаха О.І., Северин С.С., Шпак Л.О.

Всього присутніх – 27 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Крулько І.І., Батенко Т.І., Кунаєв А.Ю., Лунченко В.В., Молоток І.Ф., Тістик Р.Я., Урбанський А.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Больбат О.О., Бурякова Т.С., Войтенко Є.А., Кочергіна Н.В., Кочубей О.П., Луценко Н.В., Пунда О.Б., Расчислова Л.В., Рибчинська Л.В., Сєрік Н.П., Симончук К.В., Стадник М.В., Шпак В.П., Клочкова Т.В., Новацька О.В.

Список запрошених та інших присутніх на засіданні осіб:

від Міністерства фінансів України

Улютін Д.В. – перший заступник Міністра;

Драганчук Ю.О. – заступник Міністра;

від Секретаріату Кабінету Міністрів України

Дехтяренко С.С. – заступник Державного секретаря;

 

 

від Міністерства з питань реінтеграції
 тимчасово окупованих територій України

Замлинський Р.Т. – заступник Міністра;

від Державного управління справами

Прилипко С.І. – заступник Керівника;

Слободянюк Д.П. – керівник Управління охорони здоров’я та санаторно-курортних закладів;

від Міністерства розвитку громад та територій України

Лозинський В.М. – перший заступник Міністра;

від Міністерства культури та інформаційної політики України

Ткаченко О.В. – Міністр;

Петасюк Л.В. – заступник Міністра;

від Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»

Коболєв А.В. – Голова правління;

Перелома С.В. – перший заступник Голови правління;

від Акціонерного товариства «Магістральні газопроводи України»

Пинзеник В.М. – член наглядової ради;

Лісніченко О.П. – в.о. Голови правління

від Акціонерного товариства «Укртрансгаз»

Олексієнко С.О. – Генеральний директор;

Сколота О.В. – директор Департаменту правового забезпечення;

від Рахункової палати

Майснер А.В. – заступник Голови;

Невідомий В.І. – член Рахункової палати;

Мазярчук В.М. – радник Голови;

Тесленко О.І. – заступник директора Департаменту з питань бюджетної політики.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передачі бюджетних призначень, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам:

1) перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України (розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 № 855-р);

2) передача Міністерству з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України (постанова Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 № 590);

3) розподіл у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (розпорядження Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 № 891-р) /включено до порядку денного додатково за пропозицією першого заступника Міністра розвитку громад та територій України Лозинського В.М./.

2. Про погодження виділення коштів державного бюджету із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками для забезпечення готовності та реагування закладів охорони здоров’я Державного управління справами на спалахи гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та для надання медичної допомоги пацієнтам із цією хворобою (постанова Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 № 591).

3. Про погодження виділення коштів державного бюджету із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками Міністерству культури та інформаційної політики для здійснення деяких заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (постанова Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 № 592) /включено до порядку денного додатково за пропозицією заступника Голови Комітету Трухіна О.М. та голови підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранної Л.В./.

4. Про погодження виділення Міністерству розвитку громад та територій України коштів із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками на реалізацію проектів з реконструкції, капітального ремонту приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я у госпітальних округах та розподілу між місцевими бюджетами субвенції з державного бюджету (постанова Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 № 612) /включено до порядку денного додатково за пропозицією першого заступника Міністра розвитку громад та територій України Лозинського В.М./.

5. Про проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (реєстр. № 3591 від 08.07.2020 р.), внесений народними депутатами України Тарасенком Т.П., Бабієм Р.В. та іншими.

6. Про проект Закону України про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (реєстр. № 3692 від 18.06.2020 р.), внесений народним депутатом України Третяковою Г.М., та альтернативний до нього проект Закону України про внесення зміни до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо соціального страхування (реєстр. № 3692-1 від 06.07.2020 р.), внесений народним депутатом України Королевською Н.Ю. та іншими.

7. Про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо забезпечення оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки (реєстр. № 3819 від 09.07.2020 р.), внесений народними депутатами України Дмитрієвою О.О., Крульком І.І. та іншими.

8. Про погодження порядку та обсягів спрямування надходжень до спеціального фонду державного бюджету від акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» у 2020 році (постанова Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 року № 593).

9. Про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо належного фінансового забезпечення відновлення інституту фахівців із соціальної роботи для виявлення і супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах (реєстр. № 3807 від 08.07.2020 р.), внесених народним депутатом України Шпак Л.О. (щодо розгляду додаткових пропозицій) /включено до порядку денного додатково за пропозицією заступника Голови Комітету Трухіна О.М./.

10. Про план роботи Комітету з питань бюджету на період четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

11. Про основні підсумки роботи Комітету з питань бюджету у період третьої сесій Верховної Ради України дев’ятого скликання.

1. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передачі бюджетних призначень, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам.

1.1. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Державного секретаря Кабінету Міністрів України Дехтяренка С.С. про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України на 2020 рік (згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 р. № 855-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшли звернення Секретаріату Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 р. № 24099/0/2-20 та від 16.07.2020 р. № 24446/0/2-20 (копії листів роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження перерозподілу видатків державного бюджету відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 р.
№ 855-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України на 2020 рік».

Комітетом погодження перерозподілу видатків державного бюджету за бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника коштів державного бюджету здійснюється відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України. Згідно із зазначеними вимогами Бюджетного кодексу України перерозподіл видатків державного бюджету здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

Пунктом 1 розпорядження Уряду № 855-р встановлено здійснити у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України на 2020 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків за програмою 0411010 «Обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності Кабінету Міністрів України» у сумі 334 тис. грн шляхом зменшення обсягу видатків споживання та збільшення обсягу видатків розвитку.

Міністерству фінансів доручено після погодження зазначеного перерозподілу видатків з Комітетом забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Довідково: за даними звітності Казначейства про виконання державного бюджету за січень-червень 2020 року видатки за бюджетною програмою 0411010 по загальному фонду фактично проведено у обсязі 294 025 тис. грн, що становить 35,1% уточненого річного плану (визначено у обсязі 837 288 тис. грн) та 80,6% плану на звітний період;

При цьому, Законом України від 13.04.2020 № 553-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» загальний обсяг видатків за загальним фондом державного бюджету за цією бюджетною програмою було зменшено на 61 410,9 тис. грн (у тому числі видатки споживання – 27 559,1 тис. грн та видатки розвитку – 33 851,8 тис. грн).

В обґрунтуванні щодо запропонованого перерозподілу видатків державного бюджету, наведеному у листі Секретаріату Кабінету Міністрів України, зокрема, зазначається, що його реалізація здійснюється з метою продовження проведення капітального ремонту, реставрації та реконструкції Будинку Уряду. У матеріалах зауважується, що Законом України від 13.04.2020 № 553-IX за бюджетною програмою 0411010 було скорочено, зокрема, видатки на проведення капітального ремонту, реставрації та реконструкції Будинку Уряду.

Отже, при проведенні робіт по встановленню захисних конструкцій фасаду Будинку Уряду та облаштуванню огорожі прилеглої території виникли додаткові непередбачені проектами роботи, внаслідок чого проектно-кошторисна документація потребувала корегування, а також виникла потреба у додаткових коштах для отримання сертифікатів прийняття в експлуатацію закінченого будівництва, поряд з цим, для забезпечення здійснення відповідних заходів виникла потреба у збільшенні видатків розвитку за бюджетною програмою 0411010 на суму 334 тис. гривень.

Необхідно зауважити, що звернення Секретаріату Кабінету Міністрів України до Комітету щодо зазначеного перерозподілу видатків державного бюджету не містить відповідних розрахунків щодо обсягів такого перерозподілу, хоча це передбачено пунктом 7 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

Слід відмітити, що за результатами попереднього опрацювання зазначеного питання у підкомітеті з питань видатків державного бюджету 16 липня 2020 року Секретаріатом Кабінету Міністрів України надано додаткові обґрунтування та пояснення (лист від 16.07.2020 р. № 24446/0/2-20, копію якого роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо запропонованого  перерозподілу видатків державного бюджету, зокрема зазначено, що реалізацію такого перерозподілу можливо здійснити за рахунок економії видатків споживання, що виникла після проведення відкритих торгів на закупівлю товарів, робіт і послуг для вогнебіозахисної обробки дерев’яних конструкцій горища Будинку Уряду.

Також у додаткових матеріалах надано відповідні експертні звіти щодо коригування проектно-кошторисної документації за проектами із встановлення захисних конструкцій фасаду Будинку Уряду та облаштування огорожі прилеглої території.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Забуранна Л.В., а також перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., член Рахункової палати Невідомий В.І. та заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України Дехтяренко С.С.

Перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. і член Рахункової палати Невідомий В.І. не висловили заперечень щодо перерозподілу видатків державного бюджету, що розглядається.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В. поінформувала про розгляд даного питання в очолюваному нею підкомітеті, зазначивши зокрема про те, що головним розпорядником на вимогу підкомітету були надані додаткові обґрунтування, і внесла пропозицію погодити встановлений розпорядженням Уряду від 15.07.2020 № 855-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Забуранною Л.В. пропозицію щодо погодження встановленого розпорядженням Уряду № 855-р перерозподілу видатків державного бюджету. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України, погодити відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 р. № 855-р здійснення у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України на 2020 рік у загальному фонді державного бюджету за бюджетною програмою 0411010 «Обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності Кабінету Міністрів України», перерозподілу видатків у сумі 334 тис. грн шляхом зменшення обсягу видатків споживання та збільшення обсягу видатків розвитку.

Голосували: «за» 23, «проти» 1, «утримались» 2, «не голосували» 1.

1.2. СЛУХАЛИ:

Інформацію першого заступника Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Замлинського Р.Т. про погодження передачі Міністерству з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України (загальнодержавні видатки та кредитування) у 2020 році на підтримку реалізації комплексної реформи державного управління (згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 № 590).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшло звернення Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (далі – Мінреінтеграції) від 15.07.2020 № 22/8-2140-20 та від 16.07.2020 № 22/1-2159-20 (копії листів роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження передачі бюджетних призначень відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 № 590 «Про передачу деяких бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України у 2020 році на підтримку реалізації комплексної реформи державного управління» (далі – постанова Уряду № 590).

Відповідно до частини шостої статті 23 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) у разі передачі повноважень на виконання функцій або надання послуг, на яке надано бюджетне призначення законом про Державний бюджет України, передача бюджетних призначень від одного головного розпорядника коштів державного бюджету до іншого для виконання тих самих функцій чи послуг, здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом. Відповідний порядок передачі бюджетних призначень затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

Також положеннями частини шостої статті 23 Кодексу встановлено, що у разі здійснення передачі бюджетних призначень за загальнодержавними видатками і кредитуванням (крім міжбюджетних трансфертів) може передбачатися збільшення видатків за бюджетними програмами, пов’язаними з функціонуванням органів державної влади, видатків на оплату праці працівників бюджетних установ шляхом зменшення відповідних бюджетних призначень, які мають таке саме цільове обмеження.

Пунктом 1 постанови Уряду № 590 встановлено відповідно до частини шостої статті 23 Кодексу передати частину бюджетних призначень у сумі 3 748,8 тис. гривень (видатки споживання, з них оплата праці – 3 072,8 тис. гривень), що передбачені у 2020 році за загальним фондом державного бюджету Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України (загальнодержавні видатки та кредитування) за бюджетною програмою 0421060 «Підтримка реалізації комплексної реформи державного управління», Мінреінтеграції на бюджетну програму 3901010 «Керівництво та управління з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій».

Міністерству фінансів України (далі – Мінфін) доручено після погодження зазначеного перерозподілу видатків з Комітетом забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Довідково: за даними звітності Казначейства про виконання державного бюджету за січень-червень 2020 року видатки за бюджетною програмою 3901010 по загальному фонду фактично проведено у обсязі 3 162,5 тис. грн, що становить 10,7% річного плану (визначено у обсязі 29 644,1 тис. грн) та 32% плану на звітний період;

При цьому, Законом України від 13.04.2020 № 553-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (далі – Закон України від 13.04.2020 № 553-IX) (враховуючи положення постанови Уряду від 11.03.2020 № 212, якою відмінено реорганізацію Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, відповідно визначено повноваження  Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Міністерства у справах ветеранів України) Мінреінтеграції, як головному розпоряднику коштів державного бюджету, встановлено бюджетні призначення в загальному обсязі 128 615,5 тис. грн (у тому числі за загальним фондом – 121 158,5 тис. грн та за спеціальним фондом – 7 457,0 тис. гривень).

Також пунктом 2 постанови Уряду № 590 шляхом доповнення абзацу четвертого пункту 2 постанови Уряду від 18.08.2017 № 647 «Деякі питання реалізації комплексної реформи державного управління» (із змінами) встановлюється, що у 2020 році заповнення посад фахівців з питань реформ у директоратах Секретаріату Кабінету Міністрів України, директоратах міністерств, генеральних департаментах інших центральних органів виконавчої влади та Урядовому офісі координації європейської та євроатлантичної інтеграції здійснюється в межах бюджетних призначень не лише відповідно до розпорядження Уряду від 11.03.2020 № 223-р «Про передачу деяких бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України у 2020 році на підтримку реалізації комплексної реформи державного управління» (було погоджено Комітетом на засіданні 11 березня 2020 року), але й відповідно до постанови Уряду, що розглядається.

Вимоги щодо тимчасового призупинення набору фахівців з питань реформ були внесені відповідно до рекомендацій  Комітету з огляду на необхідність проведення комплексної оцінки виконання завдань та заходів з реалізації Стратегії реформування державного управління України на період до 2021 року (рішення Комітету від 4 березня 2020 року).

Слід нагадати, що при затвердженні державного бюджету на 2020 рік Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України (загальнодержавні видатки та кредитування) за загальним фондом державного бюджету за бюджетною програмою 0421060 «Підтримка реалізації комплексної реформи державного управління» було встановлено бюджетні призначення в обсязі 1 060 740,5 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 869 459,4 тис. грн).

При цьому, Законом України від 13.04.2020 № 553-IX обсяг видатків споживання за загальним фондом державного бюджету за вказаною бюджетною програмою було зменшено на 601 579,3 тис. гривень та визначено у обсязі 459 161,2 тис. гривень (видатки споживання, з них оплата праці – 376 361,4 тис. гривень).

Водночас необхідно зазначити, що бюджетні призначення за бюджетною програмою 0421060 «Підтримка реалізації комплексної реформи державного управління» відповідно до розпорядження Уряду від 11.03.2020 № 223-р було передано у сумі 446 435,5 тис. гривень (видатки споживання, з них оплата праці – 365 930,7 тис. гривень) окремим головним розпорядникам бюджетних коштів за бюджетними програмами та у обсягах відповідно до зазначеного розпорядження Уряду /Мінреінтеграції вказані бюджетні призначення не передавались/.

Відтак, з урахуванням вже внесених змін щодо бюджетних призначень за бюджетною програмою 0421060 нерозподілений залишок становить 12 725,7 тис. гривень.

Довідково: слід зазначити, що кошти за бюджетною програмою 0421060 «Підтримка реалізації комплексної реформи державного управління» передбачаються для виконання положень постанови Уряду від 18.08.2017 № 647 «Деякі питання реалізації комплексної реформи державного управління» (із змінами), відповідно до якої утворено у структурі апарату 17 пілотних міністерств (Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерстві енергетики, Міністерстві інфраструктури, Міністерстві культури та інформаційної політики, Міністерства молоді та спорту, Міністерстві охорони здоров’я, Міністерстві освіти і науки, Міністерстві розвитку громад та територій, Міністерстві соціальної політики, Міністерстві фінансів, Міністерстві цифрової трансформації, Міністерстві юстиції, Міністерстві внутрішніх справа, Міністерстві у справах ветеранів, Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Міністерстві закордонних справ, Міністерстві оборони), Секретаріаті Кабінету Міністрів України, Офісі Президента України, Національному агентстві з питань державної служби та Державному агентстві з питань електронного урядування нові підрозділи (директорати міністерств, генеральні департаменти інших центральних органів виконавчої влади) для виконання завдань з формування державної політики, реалізації ключових національних реформ та координації заходів з впровадження державної політики.

Необхідно зазначити, що постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 року № 647 «Деякі питання реалізації комплексної реформи державного управління» (із змінами) затверджено Порядок використання бюджетних коштів на підтримку реалізації комплексної реформи державного управління (далі – Порядок).

Із урахуванням змін, внесених до цього Порядку постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 р. № 1034 «Деякі питання реформування державного управління»», які набрали чинності з 1 січня 2020 року, кошти за бюджетною програмою 0421060 використовуються за такими напрямами:

виплату Державному секретарю Кабінету Міністрів України, його першому заступнику та заступникам, Керівнику Апарату Офісу Президента України, державним секретарям міністерств, Голові НАДС, його першому заступнику та заступникам, фахівцям з питань реформ, посади яких введені у директоратах Секретаріату Кабінету Міністрів України, директоратах Офісу Президента України, директоратах міністерств, генеральних департаментах інших центральних органів виконавчої влади, що утворюються для виконання завдань, пов’язаних із забезпеченням формування державної політики у відповідних сферах, із стратегічним плануванням діяльності та координацією роботи із забезпечення формування державної політики, та Урядовому офісі координації європейської та євроатлантичної інтеграції (генеральним директорам, заступникам генеральних директорів, директорам генеральних департаментів, керівникам експертних груп, державним експертам) з урахуванням положень абзаців другого  двадцять першого пункту 9 цього Порядку надбавки за виконання особливо важливої роботи, грошової допомоги під час надання щорічної основної оплачуваної відпустки;

виплату заробітної плати іншим державним службовцям у разі, коли виплати особам, зазначеним в абзаці другому цього пункту, були здійснені за рахунок кошторису установи до отримання коштів, переданих за рішенням Кабінету Міністрів України відповідно до цього Порядку (такі виплати не можуть перевищувати розміру витрат, здійснених до передачі додаткових коштів);

оплату праці членів Комісії з питань вищого корпусу державної служби, крім тих, що входять до її складу за посадою;

здійснення інших заходів, пов’язаних з реалізацією Стратегії реформування державного управління України на період до 2021 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 р. № 474 (в редакції розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 р. № 1102-р), у тому числі на виготовлення проектно-кошторисної документації, проведення капітального та/або поточного ремонту або реконструкції приміщень, придбання техніки, меблів, систем кондиціювання, інвентарю, іншого обладнання та устаткування, у тому числі для дообладнання приміщень для проведення презентаційних, комунікаційних, інформаційних та тренінгових заходів, придбання ліцензійного програмного забезпечення, створення та впровадження інформаційно-аналітичних систем, зберігання матеріальних активів, придбання експертно-аналітичних послуг, послуг з проведення соціологічних опитувань у рамках здійснення комплексної реформи державного управління /при цьому, положеннями пункту 2 постанови Уряду від 18.08.2017 року № 647 (із змінами) дозволено не застосовувати у 2020 році граничні суми витрат на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп’ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету/.

Також таким Порядком встановлюється, що розмір місячної або квартальної премії державних службовців, не може перевищувати:

30 відсотків посадового окладудля місячної премії;

90 відсотків посадового окладу для квартальної премії.

Окрім того, цим Порядком передбачено, що проект розподілу коштів на оплату праці готується у 2020 році Мінфіном частинами протягом року за пропозиціями Секретаріату Кабінету Міністрів України з урахуванням розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 р. № 1007 «Про передачу деяких бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України у 2019 році на підтримку реалізації комплексної реформи державного управління» та на підставі інформації, отриманої від державних органів, залучених до реалізації комплексної реформи державного управління, виходячи з чисельності фахівців з питань реформ у директоратах Секретаріату Кабінету Міністрів України, директоратах Офісу Президента України, директоратах міністерств, генеральних департаментах інших центральних органів виконавчої влади та Урядовому офісі координації європейської та євроатлантичної інтеграції (генеральних директорів, заступників генеральних директорів, директорів генеральних департаментів, керівників експертних груп, державних експертів), які призначені, та кількості посад фахівців з питань реформ, конкурси на заміщення яких заплановано.

Відтак, у 2020 році відповідно до внесених змін до Порядку кошти за бюджетною програмою 0421060 будуть використовуватись для здійснення лише надбавки за виконання особливо важливої роботи та грошової допомоги під час надання щорічної основної оплачуваної відпустки, а інші виплати щодо основної та додаткової заробітної плати /посадовий оклад, надбавка за вислугу років, надбавка за ранг державного службовця, надбавка за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці, премії та матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань/ здійснюватимуться за бюджетними програмами щодо керівництва та управління органів державної влади, залучених до реалізації реформи державного управління.

Розмір щомісячної надбавки за виконання особливо важливої роботи для фахівців з питань реформ встановлено у додатку № 1 Положення про застосування стимулюючих виплат державним службовцям (копію роздано народним депутатам України – членам Комітету), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2017 р. № 15 (із змінами).

Обґрунтування щодо встановленої постановою Уряду № 590 передачі бюджетних призначень наведено у листі Мінреінтеграції, в якому, зокрема, зазначено, що здійснення вищевказаної передачі бюджетних призначень пояснюється:

1) кількістю фактично зайнятих посад реформаторських кадрів у Мінреінтеграції /вже проведено добір на 3 вакантні посади фахівців з питань реформ/;

2) кількістю осіб, що переводяться з інших центральних органів виконавчої влади на вакантні посади фахівців з питань реформ в Мінреінтеграції /розпочато процедуру переведення 2 осіб з інших органів виконавчої влади/;

3) чисельністю фахівців з питань реформ з урахуванням запланованих конкурсів /на 11 посад фахівців з питань реформ уже оголошено конкурси, на 20 вакантних посад планується призначити осіб до кінця серпня 2020 року, а на 3 вакантні посади – до кінця вересня 2020 року/.

Поінформовано, що відповідно до штатного розпису Мінреінтеграції у директорати планується набрати загалом 39 фахівців з питань реформ (без врахування державного секретаря Міністерства), а саме: 4 директори директорату (розмір надбавки – 35 000 грн), 8 керівників експертної групи (розмір надбавки – 33 200 грн) та 27 державних експертів (розмір надбавки – 30 500 грн).

Відтак, за орієнтовними розрахунками Мінреінтеграції обсяг коштів, необхідний для виплати надбавок за виконання особливо важливої роботи вищевказаній кількості фахівців з питань реформ (з розрахунку 50% розміру надбавки на випробувальний термін 5 місяців), визначено у сумі 3 748,8 тис. грн (у тому числі нарахування на оплату праці – 676 тис. грн).

При цьому, не виключено можливості отримання такими фахівцями з питань реформ премій, які відповідно до законодавства можуть бути встановлені у розмірі 30 відсотків посадового окладу щомісячно. Також, у поданих матеріалах відсутня інформація та розрахунки щодо розміру преміального фонду фахівцям з питань реформ, а також середньомісячної заробітної плати цих фахівців у співвідношенні до середньомісячної заробітної плати загалом у міністерстві.

Необхідно зауважити, що звернення Мінреінтеграції до Комітету щодо зазначеної передачі бюджетних призначень не містить фінансово-економічних розрахунків та обґрунтувань щодо обсягів такої передачі, хоча надання відповідних розрахунків і обґрунтувань передбачено пунктом 7 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

Слід відмітити, що за результатами попереднього опрацювання зазначеного питання у підкомітеті з питань видатків державного бюджету 16 липня 2020 року Мінреінтеграції надало додаткові обґрунтування та пояснення (лист від 16.07.2020 № 22/1-2159-20, копію якого роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо діяльності новостворених у Міністерстві директоратів, зокрема щодо кількості сформованих директоратів /директорати: стратегічного планування та європейської інтеграції, комунікацій та інформаційної політики, інфраструктури, реінтеграції та гуманітарного розмінування/ із визначенням чисельності фахівців з питань реформ у них /13, 10, 8 та 9 таких фахівців відповідно/, переліку окремих проектів та стратегічних напрямків їх роботи.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Забуранна Л.В., а також перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., член Рахункової палати Невідомий В.І. та перший заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Замлинський Р.Т.

Перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. та член Рахункової палати Невідомий В.І. не висловили заперечень і зауважень щодо передачі бюджетних призначень, що розглядається.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В. поінформувала про розгляд даного питання в очолюваному нею підкомітеті і за наслідками опрацювання та, зважаючи на надані Мінреінтеграції додаткові пояснення і обґрунтування щодо діяльності фахівців з питань реформ, внесла пропозицію погодити передачу бюджетних призначень, встановлену пунктом 1 постанови Уряду № 590.

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Забуранною Л.В. пропозицію щодо погодження встановленої постановою Уряду № 590 передачі бюджетних призначень. Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини шостої статті 23 Бюджетного кодексу України, погодити відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 № 590 передачу бюджетних призначень, передбачених у 2020 році за загальним фондом державного бюджету Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України (загальнодержавні видатки та кредитування) за бюджетною програмою 0421060 «Підтримка реалізації комплексної реформи державного управління», у сумі 3 748,8 тис. гривень (видатки споживання, з них оплата праці – 3 072,8 тис. гривень), Міністерству з питань реінтеграції тимчасово-окупованих територій України за бюджетною програмою 3901010 «Керівництво та управління з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій».

Голосували: «за» – одноголосно.

 

1.3. СЛУХАЛИ:

Інформацію першого заступника Міністра розвитку громад і територій України Лозинського В.М. про погодження розподілу між місцевими бюджетами у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 р. № 891-р /включено до порядку денного додатково за пропозицією першого заступника Міністра розвитку громад та територій України Лозинського В.М./.

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшло звернення Міністерства розвитку громад та територій України (далі – Мінрегіон) від 17.07.2020 р. № 1/19.5/10288-20 (копію листа роздано народним депутатам України – членам Комітету) про погодження розподілу між місцевими бюджетами у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 р. № 891-р «Про розподіл у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» (далі – розпорядження КМУ № 891-р).

Питання погодження Комітетом розподілу та перерозподілу обсягів міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами в межах їх загального обсягу унормовано у частині шостій статті 108 Бюджетного кодексу України, згідно з якою Кабінет Міністрів України за погодженням з Комітетом може здійснювати розподіл та перерозподіл обсягів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам між місцевими бюджетами у межах загального обсягу відповідних субвенцій.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (далі – Закон) у складі загальнодержавних видатків та кредитування Мінрегіону затверджено видатки за бюджетною програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» (далі – субвенція) у сумі 1 700 000 тис. грн (за загальним фондом) без розподілу між місцевими бюджетами у додатку № 6 до Закону.

Порядок та умови надання субвенції затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2012 № 106 (із змінами) «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій», згідно з якими визначено таке:

субвенція розподіляється між областями та м. Києвом з дотриманням такого критерію: 80 відсотків коштів – з урахуванням чисельності населення, яке проживає у відповідному регіоні;

субвенція спрямовується серед іншого на:

реалізацію проектів будівництва (нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту) комунальної власності (за винятком адміністративних будинків);

здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2;

завершення проектів будівництва із строком реалізації від одного до трьох років, впровадження яких розпочато у попередні роки за рахунок субвенції, – у разі їх відповідності цим Порядку та умовам;

у 2020 році субвенція спрямовується в першу чергу на здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та реалізацію проектів будівництва, спрямованих на забезпечення підвищення якості надання послуг у галузі освіти, охорони здоров’я та спорту;

умовами надання субвенції є: спрямування субвенції на створення, приріст або оновлення основних фондів комунальної власності, завершення реалізації проектів у поточному році, відповідність проектів і заходів пріоритетам, визначеним у регіональних стратегіях розвитку та планах соціально-економічного розвитку відповідних територій, спрямування субвенції на проекти, реалізація яких забезпечує комплексний підхід до розв’язання проблеми, який передбачає впровадження комплексу взаємопов’язаних заходів, наявність затверджених проектів будівництва та результатів проведення їх державної експертизи, наявність актуальної містобудівної документації на місцевому рівні (наявність актуальних генеральних планів), відповідність об’єктів (заходів) оптимальним мережам соціальної інфраструктури та доступності публічних послуг у відповідних сферах, співфінансування проектів та заходів, що фінансуються за рахунок субвенції, з місцевих бюджетів;

для розгляду пропозицій та підготовки рекомендацій щодо розподілу субвенції між місцевими бюджетами та за об’єктами (заходами) Мінрегіон утворює комісію, яка надає рекомендації щодо включення пропозицій, поданих Мінрегіону народними депутатами України, обласними та Київською міською держадміністраціями, до проекту акта Кабінету Міністрів України щодо розподілу субвенції між місцевими бюджетами та за об’єктами (заходами).

Згідно з пунктом 1 та додатком до розпорядження КМУ № 891-р затверджено розподіл у 2020 році субвенції між місцевими бюджетами всіх областей та міста Києва за об’єктами (заходами) у обсязі 1 682 023,813 тис. грн (98,9% бюджетних призначень). Нерозподілений залишок субвенції порівняно із затвердженим на 2020 рік обсягом становить 17 976,187 тис. гривень.

Щодо проведеного розподілу субвенції належить відмітити таке:

1) при визначенні субвенції для регіонів не дотримано вимогу щодо розподілу між областями та містом Києвом 80% обсягу субвенції (1 360 000 тис. грн), виходячи з чисельності населення, яке проживає у даному регіоні. За вказаним критерієм розпорядженням КМУ № 891-р розподілено 1 349 501,113 тис. грн (79,4% обсягу субвенції) або на 10 498,9 млн грн менше належного розміру, зокрема в менших обсягах затверджено субвенцію для Вінницької області – на 4,7 тисгрн, Запорізької області – на 9 556,7 тис. грн та Рівненської області – на 937,5 тисгрн (таблиця здійсненого Мінрегіоном розподілу 80% субвенції, виходячи з кількості наявного станом на 01.04.2020 року населення, наведена у зверненні Мінрегіону до Комітету);

2) Мінрегіоном у зверненні до Комітету зазначено, що субвенцію розподілено за пропозиціями обласних та Київської міської державних адміністрацій і народних депутатів України (на проекти і заходи, які відповідають Порядку та умовам надання субвенції, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2012 № 106 (із змінами), є комунальною власністю громад та розташовані на територіях цих громад). Зазначені пропозиції були розглянуті та схвалені на засіданнях Комісії, утвореної Мінрегіоном для розгляду пропозицій та підготовки рекомендацій щодо розподілу субвенції, 17 червня та 1 липня 2020 року. Інших розрахунків та обґрунтувань щодо розподілу субвенції між місцевими бюджетами та за об’єктами і заходами не надано;

3) у наданих Мінрегіоном матеріалах немає належної аналітичної інформації з приводу дотримання встановлених вимог щодо надання субвенції, зокрема в частині спрямування у 2020 році коштів в першу чергу на здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та реалізацію проектів будівництва, спрямованих на забезпечення підвищення якості надання послуг у галузі освіти, охорони здоров’я та спорту, та щодо досягнення визначених цілей у розвитку кожного регіону за результатами реалізації відповідних об’єктів (заходів). При цьому слід відмітити, що значна частина об’єктів (заходів), затверджених розпорядженням КМУ № 891-р, є об’єктами капітального ремонту та реконструкції, включаючи будівництво адміністративних будинків, капітальний ремонт доріг місцевого значення. Крім того, Мінрегіоном не надано підтвердження зареєстрованої органами Казначейства бюджетної кредиторської заборгованості за районним бюджетом Новотроїцького району Херсонської області на суму 1018,9 тис. грн за включеними до додатку до розпорядження КМУ № 891-р об’єктами (заходами) в смт. Новотроїцьке (згідно з пунктом 4 Порядку та умов надання субвенції, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2012 № 106 (із змінами), субвенція спрямовується на погашення бюджетної заборгованості місцевих бюджетів, що виникла під час здійснення видатків місцевими бюджетами за рахунок коштів, отриманих з державного бюджету за програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій»).

Поряд з тим, слід зазначити, що на виконання вимог пункту 26 розділу «Прикінцеві положення» Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» на рахунках загального фонду відповідних місцевих бюджетів збережено залишки коштів за субвенцією у обсязі 764 899,4 тис. грн для здійснення відповідних витрат у 2020 році з урахуванням їх цільового призначення.

Довідково: За інформацією Казначейства за січень-травень 2020 року касові видатки місцевих бюджетів за рахунок залишків коштів за субвенцією становили 212 810,9 тис. грн (27,8% їх обсягу).

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Гончаренко О.О, Кіссе А.І., Лаба М.М., Саламаха О.І., а також перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., заступник Голови Рахункової палати Майснер А.В. та перший заступник Міністра розвитку громад і територій України Лозинський В.М.

Перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. не висловив заперечень щодо здійсненого розподілу субвенції.

Заступник Голови Рахункової палати Майснер А. В., не заперечуючи проти розподілу субвенції, водночас звернув увагу Мінрегіону (у попередні роки головним розпорядником коштів за субвенцією був Мінфін) на необхідність виконання рекомендацій Рахункової палати, наданих за результатами проведеного аудиту ефективності використання субвенції (за результатами проведеного у 2018 році аудиту ефективності субвенції Рахунковою палатою було вказано на причини системних недоліків при її використанні, серед яких планування субвенції за відсутності належного обґрунтування її обсягу, недотримання вимог законодавства та принципів справедливості і неупередженості щодо надання субвенції, невідповідність частини відібраних об’єктів встановленим вимогам, неефективне управління коштами субвенції через довготривалий процес розподілу коштів між об’єктами і на заходи, неналежне управління коштами низкою розпорядників на місцях, що загалом не сприяло повноті освоєння фінансового ресурсу та призвело до накопичення значних залишків невикористаних коштів за субвенцією).

Голова підкомітету з питань місцевих бюджетів та бюджетної підтримки регіонального розвитку Саламаха О.І. повідомив, що питання у підкомітеті не розглядалося, оскільки звернення Мінрегіону щодо розподілу субвенції надійшло до Комітету безпосередньо перед початком засідання, та вніс пропозицію Комітету визначитися щодо погодження розподілу та змін до розподілу субвенції згідно з розпорядженням КМУ № 891-р.

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. запропонував визначитися щодо погодження встановленого розпорядженням КМУ № 891-р розподілу субвенції шляхом голосування. За результатами голосування встановлений розпорядженням КМУ № 891-р розподіл субвенції підтримано більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Керуючись вимогами частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України, погодити розподіл між місцевими бюджетами у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій згідно з пунктом 1 та додатком до розпорядження Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 р. № 891-р

Голосували: «за» – 14, «проти» – 1, «утрималися» – 3, «не голосували» – 9.

2. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника керівника Державного управління справами Прилипка С.І. про погодження виділення коштів державного бюджету із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками Державному управлінню справами для забезпечення здійснення деяких заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19 (згідно із постановою Кабінету Міністрів України 15.07.2020 № 591).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшли звернення Державного управління справами (далі – ДУС) від 15.07.2020 № 01-13/08/1345 та від 16.07.2020 № 01-13/08/1369 (копії листів роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження виділення коштів державного бюджету відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 № 591 «Про виділення коштів для забезпечення здійснення деяких заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – постанова Уряду № 591).

Згідно із статтею 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» /зі змінами згідно із законами України від 13.04.2020 № 553-IX та від 18.06.2020 № 726-IX / (далі – Закон) у складі державного бюджету створено фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками (далі – Фонд COVID-19) на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України зазначеної хвороби, та протягом 30 днів з дня відміни цього карантину.

Відповідно до частини третьої статті 28 Закону кошти Фонду COVID-19 спрямовуються, зокрема, на заходи, спрямовані на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та на боротьбу з її наслідками, зокрема на закупівлю товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення зазначених заходів.

Відповідно до частини другої статті 28 Закону рішення про виділення коштів із Фонду COVID-19 (у разі потреби з відкриттям нових бюджетних програм, включаючи трансферти місцевим бюджетам) приймаються Кабінетом Міністрів України за погодженням з Комітетом. При цьому, відповідно до пункту 6 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України від 13.04.2020 № 553-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» у разі неможливості проведення засідання Комітету протягом двох днів з дня отримання звернення про погодження зазначеного вище рішення Кабінету Міністрів України таке погодження здійснюється Погоджувальною радою депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України на її засіданні.

Слід відмітити, що у державному бюджеті на 2020 рік (зі змінами згідно із Законом України від 13.04.2020 № 553-IX та законами, прийнятими Верховною Радою України 3 та 13 липня 2020 року) видатки Фонду COVID-19 передбачені за загальним фондом Міністерству фінансів України /далі – Мінфін/ (загальнодержавні видатки та кредитування) за бюджетною програмою 3511380 «Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками» у обсязі 63 350 317,6 тис. гривень. Інформація про спрямування коштів Фонду COVID-19 за напрямами відповідно до рішень Уряду роздана народним депутатам України – членам Комітету.

На виконання пункту 16 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 13.04.2020 № 553-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 302 (зі змінами) затверджено Порядок використання коштів фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками (далі – Порядок № 302) /копію роздано народним депутатам України – членам Комітету/. Згідно з Порядком № 302 кошти Фонду COVID-19 спрямовуються, зокрема, на здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, зокрема на закупівлю товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення зазначених заходів.

Порядок № 302 встановлює вимоги щодо подання до Комітету головним розпорядником коштів державного бюджету разом із зверненням щодо погодження рішення Уряду про виділення коштів державного бюджету із Фонду COVID-19 фінансово-економічних розрахунків та обґрунтувань, а також щомісяця (до 5 числа) – інформації про використання коштів цього фонду (а у разі виділення коштів з фонду на поворотній основі – також інформації про їх повернення до державного бюджету).

Серед іншого, про що заявник має зазначити у зверненні Уряду про виділення коштів державного бюджету із Фонду COVID-19, визначено про необхідність зазначити заходи, які передбачається здійснити за рахунок коштів фонду; інформацію про можливість (неможливість) фінансового забезпечення відповідних заходів за рахунок інших джерел та можливі наслідки в разі, коли кошти не будуть виділені із Фонду COVID-19, а також додати фінансово-економічні розрахунки та обґрунтування щодо необхідного обсягу коштів фонду.

Пунктом 1 постанови Уряду № 591 встановлено виділити із Фонду COVID-19 Державному управлінню справами 41 162,2 тис. грн на безповоротній основі для забезпечення готовності та реагування закладів охорони здоров’я ДУС на спалахи гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та для надання медичної допомоги пацієнтам із цією хворобою, а саме:

11 206,5 тис. грн (видатки споживання) – для закупівлі засобів індивідуального захисту, реактивів, тест-систем, медичних виробів, дезінфекційних засобів;

29 955,7 тис. грн (видатки розвитку) – на придбання медичного та лабораторного обладнання для проведення лабораторних (визначення гострої респіраторної хвороби СOVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, методом полімеразної ланцюгової реакції) та рентгенологічних досліджень, здійснення ефективного та якісного лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Мінфіну доручено після погодження зазначеного виділення коштів державного бюджету з Комітетом забезпечити відкриття нової бюджетної програми та внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Пунктом 2 постанови Уряду № 591 із врахуванням вимог Порядку № 302 затверджується Порядок використання коштів, виділених для забезпечення здійснення деяких заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2  (далі – Порядок № 591).

Серед іншого, Порядком № 591 встановлено наступне:

- використання коштів здійснюватиметься за бюджетною програмою «Забезпечення готовності та реагування закладів охорони здоров’я Державного управління справами на спалахи гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та для надання медичної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, за рахунок коштів, виділених з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками», за якою головним розпорядником коштів державного бюджету і відповідальним виконавцем бюджетної програми є ДУС, а розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня визначаються: клінічна лікарня «Феофанія» ДУС; державна наукова установа «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» ДУС; державний заклад «Поліклініка № 2» ДУС; Центр превентивної медицини ДУС;

- бюджетні кошти виділяються для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а саме для закупівлі засобів індивідуального захисту (засобів для захисту рук, очей, респіраторів, медичних масок, захисного одягу), реактивів, тест-систем, медичних виробів, дезінфекційних засобів, медичного та лабораторного обладнання для проведення лабораторних (визначення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, методом полімеразної ланцюгової реакції) та рентгенологічних досліджень, здійснення ефективного та якісного лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2;

- закупівля за рахунок бюджетних коштів здійснюється в установленому законом порядку, попередня оплата проводиться з урахуванням положень бюджетного законодавства, у договорах про закупівлю товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти може передбачатися попередня оплата на строк не більше одного місяця;

- ДУС забезпечує використання бюджетних коштів, не допускаючи наявності кредиторської заборгованості на 30 день з дня відміни дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

У матеріалах, надісланих ДУС до Комітету, зазначається наступне:

- Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (зі змінами) ДУС за бюджетною програмою 0301170 «Надання медичних послуг медичними закладами» за загальним фондом державного бюджету на 2020 рік передбачено видатки споживання в загальній сумі 679 139,7 тис. грн, видатки розвитку за цією бюджетною програмою не встановлено /Законом України від 13.04.2020 № 553-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» видатки за цією бюджетною програмою не було скорочено/;

- завданнями ДУС /відповідно до Положення, затвердженого Указом Президента України від 17 грудня 2002 року № 1180/, зокрема, встановлено забезпечення медичного обслуговування, санітарного та епідемічного благополуччя Президента України, Ради національної безпеки і оборони України, Офісу Президента України та інших створених Президентом України консультативних, дорадчих та допоміжних органів і служб, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, інших державних органів, а також інших категорій населення в передбаченому чинним законодавством порядку, у тому числі проведення організаційних, профілактичних і протиепідемічних заходів з попередження занесення та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2;

- обслуговування вищенаведених органів та категорій населення здійснюється такими закладами: Клінічною лікарнею «Феофанія», Державною науковою установою «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини», Державним закладом «Поліклініка № 2» та Центром превентивної медицини що перебувають у сфері управління ДУС /за період з 17 березня по 05 липня 2020 року створеними мобільними бригадами вказаних закладів охорони здоров’я було відібрано 2 650 зразків біологічних матеріалів для проведення дослідження методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР-тест), також за цей період випробувальною лабораторією Центру превентивної медицини проведено 2 306 ПЛР-тестів, з яких 125 випадків є позитивними/;

- про неможливість проведення відповідних заходів в межах вже передбачених видатків державного бюджету за бюджетною програмою 0301170.

Згідно із поданими ДУС фінансово-економічними розрахунками виділення коштів із Фонду COVID-19 у сумі 41 162,2 тис. грн передбачає:

- придбання предметів та інвентарю для медичних потреб (зокрема, комплект лабораторних меблів для ПЛР лабораторії, калібрувальні набори та набори для верифікації калібрування системи) – 627,4 тис. грн;

- медикаменти, вироби медичного призначення (зокрема, дезінфекційні засоби, засоби індивідуального захисту, лабораторна діагностика) – 10 579,1 тис. грн;

- придбання медичного обладнання (зокрема, апарат для екстракорпоральної мембранної оксигенації, комп'ютерний томограф, набір обладнання для ПЛР досліджень у реальному часі тощо) – 29 955,7 тис. гривень.

Слід відмітити, що за результатами попереднього опрацювання зазначеного питання у підкомітеті з питань видатків державного бюджету 16 липня 2020 року ДУС відповідно до висловлених зауважень переглянуло попередньо надані фінансово-економічні розрахунки щодо виділення коштів із Фонду COVID-19 та надало уточнені розрахунки (лист від 16.07.2020
№ 01-13/08/1369, копію якого роздано народним депутатам України – членам Комітету)
щодо обсягів коштів, що спрямовуватимуться, зокрема на закупівлю окремих засобів індивідуального захисту /таких як респіратори з клапаном видиху, захисні окуляри (щитки), халати захисні від інфекційних агентів, фартухи медичні (халат хірургічний із захисними зонами, одноразовий/, та лабораторної діагностики /набори реагентів для екстракції вірусної РНК за допомогою магнітних частинок/, а саме зменшивши їх попередньо заплановану вартість, при цьому збільшивши кількість запланованої закупівлі наборів для лабораторних досліджень /наборів реагентів для екстракції вірусної РНК за допомогою магнітних частинок з 16 до 25 одиниць та для діагностики коронавіруса з 20 до 32 одиниць/.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Гончаренко О.О., Забуранна Л.В., а також перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., член Рахункової палати Невідомий В.І., заступник Керівника Державного управління справами Прилипко С.І. та керівник Управління охорони здоров’я та санаторно-курортних закладів Державного управління справами Слободянюк Д.П.

Перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. не висловив заперечень щодо виділення Державному управлінню справами коштів із Фонду COVID-19.

Член Рахункової палати Невідомий В.І., не заперечуючи проти виділення коштів із Фонду COVID-19, водночас висловив застереження щодо можливого завищення цін на закупівлі, у зв’язку з чим запропонував переглянути розрахунки цін на закупівлі /в уточнених матеріалах ДУС таке застереження враховано, відповідні розрахунки уточнено/.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В. поінформувала про розгляд даного питання в очолюваному нею підкомітеті і за наслідками опрацювання, зважаючи на те, що додатково були надані відповідні обґрунтування та пояснення, уточнено фінансово-економічні розрахунки, внесла пропозицію погодити виділення коштів із Фонду COVID-19 Державному управлінню справами в сумі 41,162 млн грн на безповоротній основі за напрямами та обсягами відповідно до постанови Уряду від 15.07.2020 № 591.

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Забуранною Л.В. пропозицію щодо виділення коштів із Фонду COVID-19 Державному управлінню справами в сумі 41,162 млн грн на безповоротній основі відповідно до постанови Уряду № 591. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини другої статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», погодити виділення із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками, Державному управлінню справами 41 162,2 тис. грн на безповоротній основі для забезпечення готовності та реагування закладів охорони здоров’я Державного управління справами на спалахи гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та для надання медичної допомоги пацієнтам із цією хворобою, за напрямами та у обсягах відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 № 591.

Голосували: «за» – 13, «проти» – 1, «утрималися» – 5 (на час голосування на засіданні Комітету були присутні 19 народних депутатів – членів Комітету).

3. СЛУХАЛИ:

Інформацію Міністра культури та інформаційної політики України Ткаченка О.В. про погодження виділення коштів державного бюджету із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками Міністерству культури та інформаційної політики України для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19 (згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 № 592) /включено до порядку денного додатково за пропозицією заступника Голови Комітету Трухіна О.М. та голови підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранної Л.В./.

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшли звернення Міністерства культури та інформаційної політики України (далі – МКІП) від 14.07.2020 № 1711/27.3/20 та від 16.07.2020 № 1736/27.1/20 (копії листів роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження виділення коштів державного бюджету відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 № 592 «Про виділення коштів для здійснення деяких заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та щодо скорочення видатків державного бюджету відповідно до пунктів 4, 5 вказаної постанови.

Згідно із статтею 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» /зі змінами згідно із Законами України від 13.04.2020 № 553-IX та від 18.06.2020 № 726-IX / (далі – Закон) у складі державного бюджету створено фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками (далі – Фонд COVID-19) на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України зазначеної хвороби, та протягом 30 днів з дня відміни цього карантину. Відповідно до частини третьої цієї статті Закону кошти Фонду COVID-19 спрямовуються, зокрема, на:

заходи, спрямовані на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та на боротьбу з її наслідками, зокрема на закупівлю товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення зазначених заходів, включаючи закупівлю медичних послуг за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, придбання обладнання для приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я в госпітальних округах, для відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги, що входять до багатопрофільних лікарень, для медичних амбулаторій, фельдшерсько-акушерських і фельдшерських пунктів у сільській місцевості та проведення капітального ремонту, реконструкції цих приміщень, покращення транспортного сполучення, будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання автомобільних доріг загального користування державного, місцевого значення;

відновлення видатків державного бюджету (включаючи трансферти місцевим бюджетам) та надання кредитів з державного бюджету за бюджетними програмами, скорочених у зв’язку із створенням Фонду
COVID-19.

Відповідно до частини другої статті 28 Закону рішення про виділення коштів із Фонду COVID-19 (у разі потреби з відкриттям нових бюджетних програм, включаючи трансферти місцевим бюджетам) приймаються Кабінетом Міністрів України за погодженням з Комітетом. При цьому, відповідно до пункту 6 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України від 13.04.2020 № 553-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» у разі неможливості проведення засідання Комітету протягом двох днів з дня отримання звернення про погодження зазначеного вище рішення Кабінету Міністрів України таке погодження здійснюється Погоджувальною радою депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України на її засіданні.

Поряд з цим, частиною четвертою статті 28 Закону встановлено, що Кабінет Міністрів України може приймати рішення за погодженням з Комітетом щодо скорочення видатків державного бюджету і надання кредитів з державного бюджету та їх спрямування до Фонду COVID-19.

Слід відмітити, що у державному бюджеті на 2020 рік (із змінами згідно із Законом України від 13.04.2020 № 553-IX та законами, прийнятими Верховною Радою України 3 та 13 липня 2020 року) видатки Фонду
COVID-19 передбачені за загальним фондом Міністерству фінансів України /далі – Мінфін/ (загальнодержавні видатки та кредитування) за бюджетною програмою 3511380 «Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками» у обсязі 63 350 317,6 тис. гривень. Інформація про спрямування коштів Фонду COVID-19 за напрямами, відповідно до рішень Уряду, роздана народним депутатам України – членам Комітету.

На виконання пункту 16 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 13.04.2020 № 553-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 302 (зі змінами) затверджено Порядок використання коштів фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками (далі – Порядок № 302) /копію роздано народним депутатам України – членам Комітету/ Порядок № 302 серед іншого також передбачає спрямування коштів Фонду COVID-19 за визначеними Законом і вказаними вище напрямами.

Порядок № 302 встановлює вимоги щодо подання до Комітету головним розпорядником коштів державного бюджету разом із зверненням щодо погодження рішення Уряду про виділення коштів державного бюджету із Фонду COVID-19 фінансово-економічних розрахунків та обґрунтувань, а також щомісяця (до 5 числа) – інформації про використання коштів цього фонду (а у разі виділення коштів з фонду на поворотній основі – також інформації про їх повернення до державного бюджету).

Пунктом 1 постанови Уряду від 08.07.2020 № 592 встановлено виділити МКІП 1 000 000 тис. гривень із Фонду COVID-19 для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а саме:

590 000 тис. гривень (видатки споживання) на безповоротній основі – для надання Українським культурним фондом грантів інституційної підтримки юридичним особам усіх форм власності сфери культури, культурно-пізнавального (внутрішнього) туризму та тим особам, основний вид діяльності яких належить до креативних індустрій, для забезпечення конкурентоспроможності та створення робочих місць в умовах дії запроваджених відповідно до законодавства обмежень господарської діяльності, зумовлених надзвичайною ситуацією чи надзвичайним станом, або вжиття адміністративних та (або) медико-санітарних заходів (карантин);

150 000 тис. гривень (видатки споживання) на безповоротній основі – для надання Українським інститутом книги грантів інституційної підтримки суб’єктам видавничої справи;

50 000 тис. гривень (видатки споживання) на безповоротній основі – для надання Державним агентством з питань кіно державної підтримки кінематографії у формі надання державної субсидії на розвиток кінопроекту;

100 000 тис. гривень (видатки споживання) на безповоротній основі – для виробництва (створення) та розповсюдження телевізійних серіалів патріотичного спрямування з метою підтримки створення суспільнозначущого аудіовізуального контенту суб’єктами кінематографії, створення нових можливостей для працевлаштування фахівців кіногалузі та підтримки галузі у зв’язку з обмежувальними заходами, введеними внаслідок поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2;

15 000 тис. гривень (видатки розвитку) на безповоротній основі – для розроблення електронного інформаційного ресурсу культурної спадщини та культурних цінностей з метою забезпечення дистанційного доступу населення до оцифрованих об’єктів нерухомої культурної спадщини, а також культурних цінностей державної частини Музейного фонду України у зв’язку з обмежувальними заходами, введеними внаслідок поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2;

48 000 тис. гривень (видатки споживання) на безповоротній основі – для закупівлі засобів індивідуального захисту та гігієни підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління МКІП, для запобігання ускладненню епідемічної ситуації внаслідок поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2;

47 000 тис. гривень (видатки споживання) на безповоротній основі – для покриття витрат, пов’язаних з втратою доходів та власних надходжень у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2: на оплату комунальних послуг (28 000 тис. гривень, з яких 750,2 тис. гривень – для бюджетних установ), пожежну безпеку та охорону у закладах культури, які перебувають у сфері управління МКІП.

Разом з цим, пунктом 4 вказаної постанови Уряду скорочується обсяг видатків споживання за бюджетною програмою 1201120 «Фінансова допомога Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, яка виділена із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками для виплати по частковому безробіттю» на суму 1 000 000 тис. грн та збільшуються видатки за бюджетною програмою 3511380 «Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками» на суму 1 000 000 тис. гривень, а пунктом 5 цієї постанови Уряду внесені відповідні зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.2020 № 308 «Про виділення коштів для надання фінансової допомоги Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття».

Пунктом 6 постанови Уряду від 08.07.2020 № 592 доручено погодити з Комітетом Міністерству культури та інформаційної політики виділення із Фонду COVID-19 бюджетних коштів, передбачених пунктом 1 цієї постанови, а Мінфіну – скорочення видатків державного бюджету, передбаченого пунктами 4 та 5 цієї постанови, та після зазначеного погодження відкриття нової бюджетної програми та внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Одночасно, пунктом 2 постанови Уряду від 08.07.2020 № 592 затверджено Порядок використання коштів, виділених для здійснення деяких заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі – Порядок).

Відповідно до Порядку кошти, передбачені пунктом 1 постанови Уряду від 08.07.2020 № 592, використовуються за бюджетною програмою «Державна підтримка сфери культури, туризму та креативних індустрій у зв’язку з дією обмежувальних заходів пов’язаних із поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом
SARS-CoV-2, та її наслідками, за рахунок коштів, які виділені із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками», головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем за якою визначено МКІП. У свою чергу, розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня, відповідно, визначені бюджетна установа «Український культурний фонд», державна установа «Український інститут книги», Державне агентство України з питань кіно, підприємства, установи та організації, які віднесені до сфери управління МКІП.

Разом з тим, Порядком визначено виключні напрямки використання вищезазначених коштів, а саме для:

надання грантів інституційної підтримки юридичним особам усіх форм власності сфери культури, культурно-пізнавального (внутрішнього) туризму та тим особам, основний вид діяльності яких належить до креативних індустрій, для забезпечення конкурентоспроможності та створення робочих місць в умовах дії запроваджених відповідно до законодавства обмежень господарської діяльності, зумовлених надзвичайною ситуацією чи надзвичайним станом, або вжиття адміністративних та (або) медико-санітарних заходів (карантин);

надання грантів інституційної підтримки суб’єктам видавничої справи;

надання державної підтримки кінематографії у формі надання державної субсидії на розвиток кінопроекту;

виробництва (створення) та розповсюдження телевізійних серіалів патріотичного спрямування;

розроблення електронного інформаційного ресурсу культурної спадщини та культурних цінностей;

закупівлі засобів індивідуального захисту та гігієни;

покриття витрат, пов’язаних з втратою доходів та власних надходжень у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Крім того, положеннями Порядку визначається, що попередня оплата товарів, робіт і послуг проводиться з урахуванням положень бюджетного законодавства, а у договорах про закупівлю товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти може передбачатися попередня оплата на строк не більше одного місяця.

Водночас, слід звернути увагу, що Законом № 553-IX бюджетні призначення Міністерству культури та інформаційної політики було визначено як головному розпоряднику коштів державного бюджету (у зв’язку із реорганізацією Міністерства культури, молоді та спорту України) та за загальним фондом (без урахування видатків на керівництво та управління у сфері культури та інформаційної політики) було скорочено на 2 378 929,7 тис. грн, зокрема за бюджетними програмами: 3801140 «Забезпечення функціонування Українського культурного фонду, у тому числі здійснення Фондом заходів з підтримки проектів» – на 296 577,2 тис. грн, 3801560 «Забезпечення діяльності Українського інституту книги, підтримка книговидавничої справи та популяризація української літератури у світі» – на 51 500 тис. грн, 3806030 «Державна підтримка кінематографії» – на 305 300 тис. грн /інформація щодо видатків, передбачених у державному бюджеті на 2020 рік за загальним фондом МКІП, і стану їх виконання роздана народним депутатам України – членам Комітету/.

Зважаючи на зазначене, постановою Уряду від 08.07.2020 № 592 передбачено виділення коштів із Фонду COVID-19 за вищевказаними напрямами (Українському культурному фонду та Українському інституту книги) в обсягах більших, ніж було зменшено відповідні видатки Законом № 553-IX, тобто має місце як відновлення видатків, яких було скорочено, так і збільшення обсягів видатків за цими напрямами.

Необхідно звернути увагу, що Законом України від 16.06.2020 № 692-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19» визначено нові форми державної підтримки у сфері культури в умовах карантину, зокрема шляхом внесення змін до:

Закону України «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні» передбачено в умовах дії запроваджених відповідно до законодавства обмежень господарської діяльності, зумовлених надзвичайною ситуацією, надзвичайним станом або карантином, надання Українським інститутом книги інституційної підтримки суб’єктів видавничої справи (видавців) незалежно від форми власності для забезпечення їх стабільної діяльності та розвитку у формі гранту інституційної підтримки;

Закону України «Про Український культурний фонд», згідно із яким Український культурний фонд може  надавати на безоплатній і безповоротній основі фінансові ресурси юридичним особам усіх форм власності сфери культури, культурно-пізнавального (внутрішнього) туризму та тим особам, основний вид діяльності яких відноситься до видів економічної діяльності, які належать до креативних індустрій, з метою забезпечення їх стабільної діяльності та розвитку в умовах дії обмежувальних заходів, запроваджених упродовж дії режиму надзвичайного стану, надзвичайної ситуації або карантину, внаслідок яких скасовуються або обмежуються масові заходи або іншим чином прямо або опосередковано обмежується діяльність у сфері креативних індустрій;

Закону України «Про державну підтримку кінематографії в України» і тимчасово, до 31 грудня 2020 року, встановлено, що державна підтримка кінематографії може здійснюватися у формі надання державної субсидії на розвиток кінопроекту: для національних ігрових фільмів, анімаційних фільмів, документальних фільмів, фільмів для дитячої аудиторії (з урахуванням художньої та культурної значущості), фільмів художньої та культурної значущості (авторських), телевізійних фільмів, телевізійних серіалів та фільмів-дебютів в обсязі до 100 відсотків включно загальної кошторисної вартості розвитку відповідного кінопроекту. При цьому, визначено, що Порядок та умови надання державної підтримки кінематографії у формі надання державної субсидії на розвиток кінопроекту затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Також необхідно зазначити, що одним з напрямів використання коштів, визначеним у постанові Уряду, що розглядається, є покриття витрат, пов’язаних з втратою доходів та власних надходжень, у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19 (в тому числі на оплату комунальних послуг). Проте, згідно з вимогами частини четвертої статті 13 Бюджетного кодексу України власні надходження бюджетних установ отримуються додатково до коштів загального фонду бюджету і включаються до спеціального фонду бюджету, а вищевказане покриття втрат пропонується здійснити за рахунок коштів загального фонду державного бюджету. Поряд з цим, Кодекс визначає власні надходження бюджетних установ як надходження, отримані в установленому порядку бюджетними установами як плата за надання послуг, виконання робіт та цільових заходів, гранти, дарунки та благодійні внески, а також надходження від реалізації в установленому порядку продукції чи майна та іншої діяльності, однак заклади культури не отримали такі надходження власне через ненадання відповідних послуг (виконання робіт).

Таким чином, постановою Уряду від 08.07.2020 № 592 встановлено виділити Міністерству культури та інформаційної політики України із Фонду COVID-19 кошти за напрямами, які було скорочено при створенні цього Фонду, та для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19 із урахуванням положень Закону України від 16.06.2020 № 692-IX.

Міністерством культури та інформаційної політики у зверненні, що надійшло до Комітету, надано розрахунки щодо обсягів коштів для покриття витрат, пов’язаних з втратою доходів та власних надходжень, за конкретними закладами культури, яким будуть спрямовані такі кошти на оплату комунальних послуг, пожежну безпеку та охорону закладів, а також розрахунки щодо закупівлі засобів індивідуального захисту та гігієни по підприємствах (установах та організаціях), яким будуть надані такі засоби, та із зазначенням засобів, які планується придбати. За іншими напрямами використання коштів із Фонду COVID-19 фінансово-економічних обґрунтувань та розрахунків не надано.

Слід зазначити, що подані фінансово-економічні обґрунтування не є повними, зокрема відсутня інформація щодо:

деталізованого аналізу поточного стану виконання показників бюджету за відповідними бюджетними програмами, передбаченими у державному бюджеті на 2020 рік Міністерству культури та інформаційної політики;

можливості (неможливості) фінансового забезпечення здійснення відповідних заходів за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті Міністерству культури та інформаційної політики, а також пояснень щодо виділення коштів на такі заходи із Фонду COVID-19, зважаючи на мету його створення та законодавчо визначені напрями спрямування коштів Фонду;

обґрунтування обсягів виділення коштів за визначеними напрямами (із відповідними розрахунками), виходячи із орієнтовної кількості суб’єктів, які отримуватимуть гранти інституційної підтримки чи державну субсидію на розвиток кінопроекту, та розміру такої підтримки, а також запланованих заходів та закупівель, що здійснюватимуться у зв’язку з введеними обмежувальними заходами, та для запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Необхідно наголосити, що звернення Мінфіну щодо погодження скорочення видатків державного бюджету, передбаченого пунктами 4 та 5 постанови Уряду від 08.07.2020 № 592, на момент розгляду питання до Комітету не надійшло.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В. поінформувала, що в очолюваному нею підкомітеті дане питання не розглядалося, оскільки звернення Міністерства культури та інформаційної політики з посиланням на прийняте Урядом рішення (надано копію відповідного рішення Уряду) щойно надійшло до Комітету, а тому запропонувала безпосередньо на засіданні Комітету визначитись щодо цього питання і погодити виділення коштів із Фонду COVID-19 Міністерству культури та інформаційної політики України у сумі 1 млрд грн за напрямами та у обсягах, визначених пунктом 1 постанови Уряду від 08.07.2020 № 592, а також скорочення видатків за бюджетною програмою 1201120 і збільшення видатків за бюджетною програмою 3511380 відповідно до пунктів 4, 5 цієї постанови.

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Забуранною Л.В. пропозицію. Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частин другої та четвертої статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», погодити:

1) виділення із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками Міністерству культури та інформаційної політики України 1 000 000 тис. грн на безповоротній основі за напрямами та у обсягах відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 № 592;

2) скорочення за загальним фондом видатків споживання за бюджетною програмою 1201120 «Фінансова допомога Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, яка виділена із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками для виплати по частковому безробіттю» на 1 000 000 тис. грн та збільшення за загальним фондом видатків за бюджетною програмою 3511380 «Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками» на зазначену суму, відповідно до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 № 592, врахувавши положення пункту 5 цієї постанови Уряду.

Голосували: «за» – одноголосно.

4. СЛУХАЛИ:

Інформацію першого заступника Міністра розвитку громад та територій Лозинського В.М. про погодження виділення Міністерству розвитку громад та територій України коштів із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками на реалізацію проектів з реконструкції, капітального ремонту приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я у госпітальних округах та розподілу між місцевими бюджетами субвенції з державного бюджету (згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 № 612) /включено до порядку денного додатково за пропозицією першого заступника Міністра розвитку громад та територій України Лозинського В.М./.

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшло звернення Міністерства розвитку громад та територій України (далі – Мінрегіон) від 17.05.2020 № 8/19.5/5025-20 (копія якого роздана народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження виділення коштів державного бюджету із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками на реалізацію проектів з реконструкції, капітального ремонту приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я у госпітальних округах та розподілу у 2020 році між місцевими бюджетами відповідної субвенції з державного бюджету згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 № 612 «Деякі питання створення приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах» (далі – постанова КМУ № 612).

Згідно із статтею 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» /із змінами згідно із законами від 13.04.2020 № 553-IX та від 18.06.2020 № 726-IX/ (далі – Закон) у складі державного бюджету створено фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками (далі – Фонд COVID-19) на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України зазначеної хвороби, та протягом 30 днів з дня відміни цього карантину, для реалізації завдань якого передбачені видатки за загальним фондом Міністерству фінансів України /далі – Мінфін/ (загальнодержавні видатки та кредитування) за бюджетною програмою /код 3511380/ «Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками» у обсязі, що з урахуванням внесених до державного бюджету на 2020 рік змін становить 63 350 317,6 тис. гривень.

Кошти Фонду COVID-19, як визначено у частині третій статті 28 Закону, використовуються серед іншого на заходи, спрямовані на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, зокрема на придбання обладнання для приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я в госпітальних округах, для відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги, що входять до багатопрофільних лікарень, для медичних амбулаторій, фельдшерсько-акушерських і фельдшерських пунктів у сільській місцевості та проведення капітального ремонту, реконструкції цих приміщень.

Відповідно до частини другої статті 28 Закону рішення про виділення коштів із Фонду COVID-19 (у разі потреби з відкриттям нових бюджетних програм, включаючи трансферти місцевим бюджетам) приймаються Кабінетом Міністрів України за погодженням з Комітетом. Водночас, згідно з пунктом 6 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 13.04.2020 № 553-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» у разі неможливості проведення засідання Комітету протягом двох днів з дня отримання звернення про погодження рішення Кабінету Міністрів України, таке погодження здійснюється Погоджувальною радою депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України на її засіданні.

На виконання пункту 16 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 13.04.2020 № 553-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 302 (із змінами, внесеними згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 № 392 та від 01.07.2020 № 539) затверджено Порядок використання коштів фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками (далі – порядок № 302). У такому порядку дещо деталізовано перелік визначених Законом напрямів спрямування коштів Фонду COVID-19 та встановлено, що при зверненні з приводу виділення коштів серед іншого належить зазначити про заходи, які передбачається здійснити за рахунок коштів фонду, внести пропозиції щодо умов і гарантій повернення виділених коштів на поворотній основі, надати інформацію про можливість (неможливість) фінансового забезпечення відповідних заходів за рахунок інших джерел та можливі наслідки в разі, коли кошти не будуть виділені, додати фінансово-економічні розрахунки та обґрунтування щодо необхідного обсягу коштів фонду.

Довідково: Відповідно до прийнятих Урядом рішень на час прийняття постанови КМУ № 612 із Фонду COVID-19 виділено 54 523 958,23 тис. грн (нерозподіленими залишилось 8 826 359,37 тис. грн).

Постановою КМУ №612 (згідно з пунктами 1 та 3) встановлено:

– виділити Мірегіону 1 680 000 тис. гривень  на безповоротній основі із Фонду COVID-19 на реалізацію проектів з реконструкції, капітального ремонту приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я у госпітальних округах (видатки розвитку);

– затвердити розподіл між місцевими бюджетами субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів з реконструкції, капітального ремонту приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я у госпітальних округах у сумі 1 680 000 тис. грн згідно з додатком до цієї постанови.

Для реалізації зазначеного Мінрегіону доручено забезпечити відповідне погодження такого рішення з Комітетом, Мінфіну після погодження – відкриття нової бюджетної програми «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів з реконструкції, капітального ремонту приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я у госпітальних округах» (далі – субвенція) та внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Довідково: Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15.01.2020 р. № 23-р «Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року» затверджено 212 опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на території кожної області.

Прийняття та виконання постанови КМУ № 612 пов’язане з реалізацією постанови Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 № 613 «Про виділення коштів для закупівлі обладнання для приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах», згідно з якою Міністерству охорони здоров’я виділено із Фонду COVID-19 на безповоротній основі 5 300 000 тис. грн із Фонду COVID-19 для закупівлі обладнання для приймальних відділень опорних закладів охорони здоров'я у госпітальних округах.

З огляду на вимоги пункту 5 порядку № 302 згідно з пунктом 2 постанови КМУ № 612 затверджено Порядок та умови надання субвенції (копію роздано народним депутатам України – членам Комітету), відповідно до якого передбачається, зокрема, таке:

субвенція спрямовується на реалізацію проектів з реконструкції, капітального ремонту приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я у госпітальних округах згідно з переліком таких закладів, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15.01.2020 р. № 23-р;

умовами надання субвенції серед іншого є такі: реалізація проектів та їх завершення у поточному році, врахування потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення під час розроблення проектної документації та реалізації проектів;

перелік проектів, фінансове забезпечення яких здійснюється за рахунок субвенції, формується облдержадміністраціями та затверджується Мінрегіоном;

попередня оплата товарів, робіт та послуг за рахунок субвенції проводиться з урахуванням положень законодавства /слід відмітити, що згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 р. № 1070 розмір та строк попередньої оплати, кількість платежів з попередньої оплати, а також положення щодо здійснення в поточному бюджетному періоді попередньої оплати тих товарів, робіт і послуг, що згідно з договорами про закупівлю передбачається поставити, виконати і надати протягом поточного чи наступного бюджетного періоду, визначаються головним розпорядником бюджетних коштів виходячи із необхідності, що обґрунтовується, зокрема, реальним станом поставки товару, виконання робіт, надання послуг, помісячним розподілом бюджетних асигнувань, сезонністю робіт, циклом виробництва. При цьому в разі закупівлі товарів, робіт і послуг за капітальними видатками та державними контрактами (договорами) попередня оплата може передбачатися – на строк не більше 12 місяців/;

Мінрегіон, як головний розпорядник коштів за субвенцією, забезпечує їх використання, не допускаючи наявності кредиторської заборгованості на 30 день з дня відміни дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

З приводу здійсненого розподілу субвенції між місцевими бюджетами Мінрегіон у зверненні до Комітету зазначив, що такий розподіл здійснено пропорційно до кількості опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах, у яких реалізуються проекти з реконструкції, капітального ремонту приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я (перелік яких затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15.01.2020 № 23);

Інших розрахунків та обґрунтувань щодо виділення відповідного обсягу коштів та їх розподілу між місцевими бюджетами, що передбачено у пункті 9 порядку № 302, Мінрегіоном не надано. Крім того, з огляду на вимоги пункту 3 порядку № 302 не висвітлено питання щодо:

критеріїв та підходів до розподілу субвенції між місцевими бюджетами, зважаючи на необхідність дотримання єдиних стандартів облаштування приймальних відділень в опорних лікарнях;

нинішнього стану приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я (наявності підготовлених приміщень для встановлення закупленого обладнання), термінів завершення робіт з реконструкції приміщень та їх узгодження з можливими термінами постачання відповідного обладнання;

можливості (неможливості) фінансового забезпечення здійснення відповідних заходів за рахунок інших джерел та можливих наслідків у разі, коли кошти не будуть виділені з  Фонду COVID-19.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Саламаха О.І., а також перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., член Рахункової палати Невідомий В.І. та перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Лозинський В.М.

Перший заступник Міністра фінансів Улютін Д.В. та член Рахункової палати Невідомий В.І. не висловили заперечень щодо виділення Мінрегіону коштів із Фонду COVID-19 та проведеного розподілу між місцевими бюджетами субвенції.

Голова підкомітету з питань місцевих бюджетів та бюджетної підтримки регіонального розвитку Саламаха О.І. вніс пропозицію підтримати таке рішення Комітету: погодити виділення із Фонду COVID-19 Мінрегіону коштів у сумі 1 680 000 тис. гривень (видатки розвитку) на безповоротній основі для реалізації проектів з реконструкції, капітального ремонту приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я у госпітальних округах та розподіл субвенції між місцевими бюджетами згідно з постановою КМУ № 612.

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Саламахою О.І. пропозицію, що була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини другої статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» та частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України, погодити визначене згідно з пунктами 1 і 3 постанови  Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 № 612:

1) виділення із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками Міністерству розвитку громад та територій України кошти у сумі 1 680 000 тис. гривень (видатки розвитку) на безповоротній основі для реалізації проектів з реконструкції, капітального ремонту приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я у госпітальних округах;

2) здійснення розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів з реконструкції, капітального ремонту приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я у госпітальних округах згідно з додатком до цієї постанови.

Голосували: «за» 25, «проти» 0, «утримались» 0, «не голосували» 2.

5. СЛУХАЛИ:

Інформацію голови підкомітету з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України Комітету з питань бюджету Кузбита Ю.М про проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (реєстр. № 3591 від 04.06.2016 р.), поданий народними депутатами України Тарасенком Т.П., Бабієм Р.В. та іншими.

Відмітили:

І. До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшов на розгляд законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України за реєстр. № 3591 (далі – законопроект).

Законопроектом пропонуються зміни до статей 29 і 30 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) щодо включення до складу доходів державного бюджету коштів, одержаних від продажу відповідно до Закону України «Про управління об'єктами державної власності» нерухомого майна Державної кримінально-виконавчої служби України, що безпосередньо не забезпечує виконання встановлених законодавством завдань і функцій, у т.ч. 30% коштів – до загального фонду /доповнення частини другої статті 29 пунктом 24-5/, а 70% коштів – до спеціального фонду /доповнення частини третьої статті 29 пунктом 7-5/ із спрямуванням на проведення будівництва, реконструкції (реставрації) та капітального ремонту об’єктів Державної кримінально-виконавчої служби України (далі – ДКВС) /доповнення частини четвертої статті 30 пунктом 6-3/.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що:

законопроект розроблено з метою поліпшення умов тримання засуджених та осіб, узятих під варту, в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах ДКВС;

з метою приведення кількості таких установ до економічно обґрунтованого рівня у зв’язку із зменшенням кількості засуджених, які відбували покарання в установах виконання покарань, внаслідок прийняття Кримінального процесуального кодексу України від 13.04.2012 р. № 4651-VI, Закону України від 26.11.2015 р. № 838-VIII «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання», Міністерством юстиції України (далі – Мін’юст) оптимізовано шляхом консервації 26 установ;

утримання законсервованих установ потребує виділення значних коштів з державного бюджету, зокрема на утримання майна таких установ, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, оплату праці персоналу (витрати на законсервовані установи складають понад 94 млн грн на рік, з них оплата праці персоналу ДКВС, який забезпечує підтримання у належному стані таких об’єктів, – понад 88 млн грн).

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України (далі – ГНЕУ) у своєму висновку до законопроекту /лист від 09.07.2020 р. № 16/3-2020/101681 (137047)/ висловлює ряд зауважень до нього та зазначає, що враховуючи вимоги статті 116 Конституції України, за якими виконання затвердженого державного бюджету забезпечує Кабінет Міністрів України, до законопроекту доцільно отримати експертний висновок Уряду.

Міністерство фінансів України (далі – Мінфін) у своєму висновку до законопроекту /лист від 01.07.2020 р. № 10040-09-3/19633/ зазначає, що реалізація його положень матиме вплив на показники бюджету, законопроект може бути розглянутий з урахуванням пропозиції щодо запровадження його дії терміном до 3 років і узгодження законопроекту з чинним законодавством.

Мін’юст у своєму висновку до законопроекту (лист від 24.06.2020 р. № 27709/1185-1-20/7.3.2) зазначає, що підтримує законопроект.

На час розгляду законопроекту до Комітету не надійшли висновки комітетів Верховної Ради України з питань антикорупційної політики (щодо проведення антикорупційної експертизи законопроекту) і з питань інтеграції України з Європейським Союзом (щодо оцінки відповідності законопроекту міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції).

ІІ. У Комітеті попередньо опрацьовано законопроект, проаналізовано висновки до нього та звернуто увагу на таке.

1. Положення законопроекту щодо включення коштів від продажу нерухомого майна ДКВС до доходів державного бюджету не відповідають бюджетному законодавству та законодавству з питань приватизації (на що також звернуто увагу у висновках Мінфіну і ГНЕУ), насамперед нормам:

1) частини третьої статті 4 Закону України від 18.01.2018 р. № 2269-VIII «Про приватизацію державного і комунального майна», згідно з якою у разі, якщо майно ДКВС не забезпечує виконання зазначеним органом встановлених законодавством завдань, таке майно є об’єктами, що підлягають приватизації.

При цьому частиною другою цієї ж статті встановлено, що приватизації не підлягає майно ДКВС, яке безпосередньо забезпечує виконання встановлених законодавством завдань і функцій. До речі, раніше усе майно ДКВС не підлягало приватизації (відповідно до частини другої статті 5 Закону України від 04.03.1992 р. № 2163-XII «Про приватизацію державного майна», який втратив чинність на підставі вищевказаного Закону). Крім того, згідно з частиною першою статті 25 вказаного закону кошти, одержані від продажу державного майна, інші надходження, безпосередньо пов’язані з процесом приватизації (суми штрафних санкцій за несвоєчасні розрахунки за придбані об’єкти приватизації тощо), зараховуються до державного бюджету у повному обсязі, крім плати за участь;

2) пункту 51 частини першої статті 2 та пункту 2 частини першої статті 15 Кодексу, згідно з якими кошти від приватизації державного майна є джерелом фінансування державного бюджету;

3) абзацу третього статті 10 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (далі – Закон), згідно з яким джерелом формування загального фонду державного бюджету у частині фінансування є надходження, визначені частиною першою статті 15 Кодексу (крім надходжень, визначених статтею 12 цього Закону), в т.ч. надходження від реалізації державних резиденцій, державних дач, будинків відпочинку, оздоровчих закладів, іншого нерухомого майна, що перебувають на балансі органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету.

Таким чином, кошти від продажу нерухомого майна ДКВС не можуть бути у складі доходів державного бюджету і належать до джерел фінансування державного бюджету, відтак передбачені законопроектом зміни до статті 29 Кодексу є некоректними (відповідні зміни слід вносити до статті 15 Кодексу).

2. Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту продаж відповідного майна ДКВС дозволить створити додатковий інструмент для надходження коштів до загального та спеціального фондів державного бюджету.

Разом з тим, Мінфін зауважує, що реалізація положень законопроекту може мати наслідком втрати можливих надходжень до загального фонду у разі продажу нерухомого майна ДКВС, збільшення доходів спеціального фонду для ДКВС (Мін’юсту), а також зменшення видатків ДКВС орієнтовно на 94 млн грн на утримання законсервованих установ виконання покарань внаслідок їх реалізації.

Таким чином, запропоноване законопроектом зарахування частини коштів від продажу майна ДКВС до спеціального фонду державного бюджету призведе до зменшення (недоотримання) надходжень загального фонду державного бюджету, оскільки згідно з бюджетним законодавством зазначені кошти (як надходження від приватизації державного майна) є джерелом фінансування загального фонду державного бюджету. Тому передбачена законопроектом дата набрання чинності відповідного закону (з дня, наступного за днем його опублікування) не узгоджується з вимогами частини третьої статті 27 Кодексу щодо терміну введення в дію законів, які впливають на показники бюджету.

Довідково слід відмітити, що за звітними даними надходження від приватизації державного майна до державного бюджету за січень-травень 2020 року становили 485,4 млн грн (від продажу об’єктів малої приватизації), або 124,5% уточненого плану на звітний період та 97,1% затвердженого із змінами плану, який законом від 13.04.2020 р. № 553-ІХ зменшено з 12 млрд грн до 500 млн грн /у зв’язку із законодавчою вимогою щодо тимчасового припинення приватизації об’єктів великої приватизації на період встановлення карантину та обмежувальних заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)/, а за 2019 рік від приватизації державного майна надійшло 549,5 млн грн при річному плані 17,1 млрд грн.

3. До законопроекту не надано фінансово-економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозицій щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджету, що не відповідає вимогам частини першої статті 27 Кодексу та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України. Аналогічні зауваження наведені у висновках Мінфіну і ГНЕУ.

Зокрема, у супровідних матеріалах до законопроекту немає інформації (пояснень та відповідних розрахунків) щодо:

об’єктів нерухомого майна ДКВС, які планується продавати, їх кількості та оціночної вартості, орієнтовних строків продажу, а також прогнозних обсягів надходжень коштів від продажу такого майна до державного бюджету у поточному і наступних роках;

потреби у коштах для проведення будівництва, реконструкції (реставрації) та капітального ремонту об’єктів ДКВС;

визначення запропонованих законопроектом пропорцій розподілу (саме 30% і 70%) коштів від продажу нерухомого майна ДКВС між загальним та спеціальним фондами державного бюджету.

4. Виникає питання щодо доцільності здійснення видатків на проведення будівництва, реконструкції (реставрації) та капітального ремонту об’єктів ДКВС із спеціального фонду державного бюджету за рахунок коштів від продажу нерухомого майна ДКВС з огляду на таке.

Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про Державну кримінально-виконавчу службу України» фінансове забезпечення діяльності ДКВС здійснюється за рахунок коштів державного бюджету та інших джерел, передбачених законом. На 2020 рік у Законі (із змінами згідно з законом від 13.04.2020 р. № 553-ІХ) бюджетні призначення Мін’юсту за бюджетною програмою «Виконання покарань установами і органами Державної кримінально-виконавчої служби України» (код 3601020) визначені у сумі 6.802,3 млн грн, з них за загальним фондом – у сумі 6.525,4 млн грн (з них видатки розвитку – у сумі 180,5 млн грн). При цьому згідно з паспортом цієї програми на 2020 рік в рамках передбачених видатків розвитку за загальним фондом планується здійснити проведення капітальних робіт щодо об’єктів установ виконання покарань, слідчих ізоляторів, навчальних закладів та інших установ ДКВС, зокрема: капітальний ремонт (61,45 млн грн), реконструкція (14,8 млн грн), будівництво (9,87 млн грн). Крім того, в рамках державних капітальних вкладень на розроблення та реалізацію державних інвестиційних проектів протягом останніх років за загальним фондом державного бюджету передбачаються бюджетні призначення Мін’юсту для реалізації державних інвестиційних проектів у даній сфері, зокрема, на 2020 рік за бюджетними програмами «Реалізація державного інвестиційного проекту «Завершення будівництва лікувального корпусу в Голопристанській виправній колонії № 7 у Херсонській області"» (код 3601830) у сумі 17,47 млн грн, «Реалізація державного інвестиційного проекту "Завершення будівництва режимного корпусу для засуджених до довічного позбавлення волі у державній установі "Вільнянська установа виконання покарань (№ 11)", у Запорізькій області» (код 3601250) у сумі 32,96 млн грн /такі видатки скорочено у повному обсязі згідно з законом від 13.04.2020 р. № 553-ІХ/.

Таким чином, наразі фінансове забезпечення будівництва, реконструкції (реставрації) та капітального ремонту об’єктів ДКВС здійснюється із загального фонду державного бюджету.

Загалом збільшення джерел спеціального фонду державного бюджету (особливо в умовах гострої обмеженості бюджетних ресурсів) не узгоджується із здійсненими заходами щодо оптимізації спеціального фонду бюджетів. Поряд з тим, проведення видатків за рахунок конкретно визначених джерел буде залежати від стану їх надходження, зважаючи на особливості здійснення видатків за спеціальним фондом бюджету, встановлені частиною третьою статті 13, частиною четвертою статті 23, частиною другою статті 48 Кодексу (зокрема щодо взяття бюджетних зобов’язань і проведення видатків за спеціальним фондом бюджету виключно в межах і за рахунок фактичних надходжень спеціального фонду бюджету).

ГНЕУ також зауважує, що виникають сумніви щодо доцільності спрямування частини коштів від продажу майна ДКВС до спеціального фонду бюджету, зважаючи на, по суті, несистематичний (ситуативний) характер пропонованого джерела, зокрема, через обмеженість відповідного майна, що відповідно обумовлюватиме нерівномірність надходжень таких коштів або ж в цілому їх відсутність у певний, можливо тривалий, період, тим паче, що й визначена мета використання відповідних коштів передбачає спрямування їх на видатки, які власне не є постійними.

5. Зважаючи, що кошти від продажу нерухомого майна ДКВС не можуть бути стабільним джерелом надходжень державного бюджету і за своєю сутністю є разовими (тимчасовими) надходженнями та, як зазначає ГНЕУ, мають несистематичний (ситуативний) характер, вбачається недоречним врегулювання відповідного питання на постійній основі у Кодексі.

З цього приводу Мінфін вказує на необхідність обмеження дії законопроекту терміном до 3 років.

Відповідно до частини п’ятої статті 13 Кодексу розподіл бюджету на загальний та спеціальний фонди, їх складові частини визначаються виключно Кодексом та законом про державний бюджет.

Крім того, у разі прийняття законопроекту для практичного застосування його положень у п.р. належить внести зміни до Закону в частині уточнення відповідних показників державного бюджету на 2020 рік.

Враховуючи наведене, у разі підтримки порушеного законопроектом питання його доцільно врегулювати в інший спосіб, а саме у законі про державний бюджет, щодо 2020 року – шляхом внесення змін до Закону.

6. Законопроект потребує внесення техніко-юридичних і редакційних уточнень для приведення до вимог нормопроектувальної техніки, узгодження з вимогами бюджетного та іншого законодавства, зокрема зайвим є посилання у передбачених законопроектом змінах до статті 29 Кодексу /новий
 пункт 24-5 частини другої і новий пункт 7-5 частини третьої/
на Закон України «Про управління об'єктами державної власності», оскільки цим законом безпосередньо не регулюються питання продажу державного майна (таке питання є предметом регулювання Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна»), на що також звертає увагу ГНЕУ.

ІІІ. Статтею 94 Регламенту Верховної Ради України передбачено процедуру повернення внесеного законопроекту суб’єкту права законодавчої ініціативи, зокрема:

передбачено підстави для такого повернення внесеного законопроекту, серед яких відсутність фінансово-економічного обґрунтування законопроекту, якщо головний комітет не вважає за можливе розглядати його без такого обґрунтування /пункт 3 частини другої/;

Голова Верховної Ради України за наявності передбачених цією статтею підстав за пропозицією головного комітету повертає внесений законопроект суб'єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради /частина перша/;

повернення внесеного законопроекту здійснюється в 15-денний строк після отримання висновку головного комітету з повідомленням про причину повернення /частина третя/;

повернені законопроекти можуть бути повторно внесені на розгляд Верховної Ради за умови усунення недоліків, що стали підставою для їх повернення /частина четверта/.

Голова підкомітету з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України Комітету Кузбит Ю.М., доповідаючи дане питання, поінформував про розгляд законопроекту у підкомітеті за участю співавтора законопроекту – народного депутата України Тарасенка Т.П., представників Мінфіну, Мін’юсту і Рахункової палати та запропонував Комітету підтримати рішення згідно з підготовленим у підкомітеті проектом ухвали /проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету/, а саме: рекомендувати Голові Верховної Ради, керуючись статтею 94 Регламенту Верховної Ради, законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради у зв’язку з відсутністю фінансово-економічного обґрунтування законопроекту, а також через наявність суттєвих зауважень до законопроекту, викладених у висновках Комітету, Мінфіну та ГНЕУ.

Перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. поінформував про висновок Мінфіну щодо законопроекту.

Член Рахункової палати Невідомий В.І. зазначив, що Рахункова палата підтримує аргументи доповідача (голови підкомітету Кузбитом Ю.М.) щодо законопроекту, зважаючи на суперечливе правове регулювання відповідного питання у законопроекті з огляду на специфіку надходжень.

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування пропозицію голови підкомітету Кузбита Ю.М. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Голові Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (реєстр. № 3591 від 04.06.2016 р.), поданий народними депутатами України Тарасенком Т.П., Бабієм Р.В. та іншими, керуючись статтею 94 Регламенту Верховної Ради України, повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України у зв’язку з відсутністю фінансово-економічного обґрунтування законопроекту, а також через наявність суттєвих зауважень до законопроекту, викладених у висновках Комітету з питань бюджету, Міністерства фінансів України та Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

Голосували: «за» – 26, «проти» – 0, «утрималися» – 1.

6. СЛУХАЛИ:

Інформацію голови підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранної Л.В. про проект Закону України про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» за реєстр. № 3692 від 18.06.2020 р., поданий народним депутатом України Третьяковою Г.М., та співавтора, народного депутата України Гнатенка В.С. про альтернативний проект Закону України про внесення зміни до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо соціального страхування за реєстр. № 3692-1 від 06.07.2020 р., поданий народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В., Гнатенком В.С.

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшли на розгляд проекти законів України про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» за реєстр. № 3692 (далі – законопроект за реєстр. № 3692) та про внесення зміни до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо соціального страхування за реєстр. № 3692-1 (далі – законопроект за реєстр. № 3692-1).

Насамперед необхідно зазначити, що Законом України від 13.04.2020 № 553-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (далі – Закон № 553-ІХ), до якого законопроектами за реєстр.  3692 та № 3692-1 вносяться зміни, у складі державного бюджету створено Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками (далі – Фонд COVID-19) на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України зазначеної хвороби, та протягом 30 днів з дня відміни цього карантину (стаття 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», до якої було внесено зміни Законом України від 18.06.2020 № 726-ІХ та розширено напрями використання коштів Фонду COVID-19).

Згідно із положеннями статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» кошти Фонду COVID-19 спрямовуються, зокрема, на надання фінансової допомоги на поворотній або безповоротній основі Фонду соціального страхування України і Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Відповідно до частини другої вказаної статті 28 Закону рішення про виділення коштів із Фонду COVID-19 (у разі потреби з відкриттям нових бюджетних програм, включаючи трансферти місцевим бюджетам) приймаються Кабінетом Міністрів України за погодженням з Комітетом. При цьому, відповідно до пункту 6 розділу II «Прикінцеві положення» Закону № 553-IX у разі неможливості проведення засідання Комітету протягом двох днів з дня отримання звернення про погодження зазначеного вище рішення Кабінету Міністрів України таке погодження здійснюється Погоджувальною радою депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України на її засіданні.

Водночас, зважаючи на обмеженість фінансового ресурсу державного бюджету та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування за умов сповільнення економічного розвитку підпунктом 2 пункту 5 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 553-ІХ на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі – карантин), визначено виключний перелік витрат, які можуть здійснювати Фонд соціального страхування України та Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Таку норму запроваджено за ініціативою Кабінету Міністрів України (законопроект за реєстр. № 3279) у доопрацьованій Комітетом і Міністерством фінансів України (далі – Мінфін) редакції (законопроект за реєстр. № 3279-д).

Так, під час карантину вказані Фонди можуть спрямовувати свої кошти на здійснення поточних видатків на утримання виконавчих дирекцій фондів, установ державної служби зайнятості та такі страхові виплати:

допомога по тимчасовій непрацездатності;

допомога по вагітності і пологах;

щомісячні страхові виплати потерпілим від нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань та членам їх сімей;

витрати на лікування потерпілих від нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань;

витрати на протезування та придбання спеціальних засобів пересування;

допомога по безробіттю (включаючи допомогу по частковому безробіттю);

допомога на поховання.

Законопроектом за реєстр. № 3692, метою якого, як зазначено у пояснювальній записці до нього, є забезпечення підтримки безробітних осіб та роботодавців, які стикаються з негативними соціально-економічними наслідками поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, пропонується внести зміни до підпункту 2 пункту 5 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 553-ІХ, якими, на період дії карантину надається додатково можливість:

- Фонду соціального страхування України та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, окрім поточних видатків на утримання виконавчої дирекції фонду, установ державної служби зайнятості, також здійснювати видатки за фактично надані послуги, пов’язані із функціонуванням інформаційно-аналітичних систем Фонду соціального страхування України і державної служби зайнятості;

- Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття проводити страхові виплати – одноразові виплати допомоги по безробіттю для організації безробітним підприємницької діяльності, соціальні послуги та заходи сприяння зайнятості, передбачені законодавством про зайнятість населення та про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

Законодавчі підстави щодо державного соціального страхування на випадок безробіття та сприяння зайнятості населення, що здійснюються Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, визначено чинним законодавством, а саме:

- відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»:

застраховані особи мають право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття та соціальні послуги (стаття 6 цього Закону);

матеріальне забезпечення забезпечується шляхом виплати допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності, та допомоги на поховання у разі смерті безробітного або особи, яка перебувала на його утриманні, а видами соціальних послуг є: професійна підготовка або перепідготовка, підвищення кваліфікації у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, у тому числі в закладах освіти державної служби зайнятості, на підприємствах, в установах, організаціях; профорієнтація; пошук підходящої роботи та сприяння у працевлаштуванні, у тому числі шляхом організації громадських робіт для безробітних у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України; надання роботодавцям, які працевлаштовують громадян, зазначених у частині першій статті 14 Закону України «Про зайнятість населення», компенсації відповідно до статті 26 Закону України «Про зайнятість населення»; надання роботодавцям – суб’єктам малого підприємництва, які працевлаштовують безробітних, компенсації відповідно до статті 27 Закону України «Про зайнятість населення»; надання ваучера для підтримання конкурентоспроможності деяких категорій громадян шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності відповідно до статті 30 Закону України «Про зайнятість населення»; здійснення заходів сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб відповідно до статті 24-1 Закону України «Про зайнятість населення»; інформаційні та консультаційні послуги, пов’язані з працевлаштуванням (стаття 7 цього Закону);

при виникненні страхового ризику можуть здійснювати профілактичні заходи, спрямовані на запобігання настанню страхових випадків, до яких належать: фінансування витрат роботодавця на оплату праці працівників, яких з метою запобігання вивільненню тимчасово переведено за їх згодою на іншу роботу (до 6 місяців протягом року) за умови збереження за ними основного місця роботи; фінансування витрат роботодавця на професійну перепідготовку або підвищення кваліфікації працівників, щодо яких є загроза вивільнення у зв’язку з реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, тимчасовим припиненням виробництва, за умови збереження за працівниками місця роботи; інші профілактичні заходи, визначені правлінням Фонду (стаття 7-1 цього Закону);

джерелами формування коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття є: 1) страхові внески страхувальників; 2) суми фінансових санкцій, застосованих відповідно до вказаного Закону та Закону України «Про зайнятість населення», інших законів до підприємств, установ, організацій та фізичних осіб – підприємців за порушення встановленого порядку сплати страхових внесків та використання коштів Фонду, недотримання законодавства про зайнятість населення, а також суми адміністративних штрафів, накладених відповідно до закону на посадових осіб та громадян за такі порушення; 3) кошти державного бюджету, що спрямовуються до Фонду у випадках, установлених законом; 4) доходи від розміщення тимчасово вільних коштів, у тому числі резерву коштів Фонду; 5) благодійні внески підприємств, установ, організацій; 6) інші надходження відповідно до законодавства України (частина перша статті 16 цього Закону);

кошти бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття використовуються на: 1) виплату забезпечення та надання соціальних послуг, передбачених статтею 7 цього Закону, фінансування заходів, передбачених статтею 7-1 цього Закону; 2) здійснення заходів відповідно до Закону України «Про зайнятість населення»; 3) відшкодування Пенсійному фонду України витрат, пов’язаних із достроковим виходом на пенсію осіб, зазначених у частині другій статті 20 цього Закону; 4) фінансування витрат на утримання та забезпечення діяльності центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, його територіальних органів, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери його управління, матеріальне та соціально-побутове забезпечення його працівників; організацію роботи правління Фонду, розвиток та функціонування Єдиної інформаційно-аналітичної системи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції; 5) формування резерву коштів Фонду;

- згідно із Законом України «Про зайнятість населення»:

до заходів щодо сприяння зайнятості населення належать: 1) професійна орієнтація та професійне навчання; 2) стимулювання діяльності роботодавців, спрямованої на створення нових робочих місць та працевлаштування безробітних; 3) створення умов для самозайнятості населення та підтримка підприємницької ініціативи; 4) сприяння забезпеченню молоді першим робочим місцем та запровадження стимулів для стажування на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, фізичних осіб, які застосовують найману працю, молоді, яка навчається; 5) сприяння зайнятості осіб з інвалідністю; 6) забезпечення участі безробітних у громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру; 7) створення стимулів для інтеграції на ринок праці непрацюючих працездатних осіб з числа членів малозабезпечених сімей (стаття 24 цього Закону);

окремо визначені заходи сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб, які працевлаштовуються за направленням територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, до яких належать: 1) компенсація зареєстрованому безробітному з числа внутрішньо переміщених осіб фактичних транспортних витрат на переїзд до іншої адміністративно-територіальної одиниці місця працевлаштування, а також витрат для проходження за направленням територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, попереднього медичного та наркологічного огляду відповідно до законодавства, якщо це необхідно для працевлаштування; 2) компенсація витрат роботодавця на оплату праці (але не вище середнього рівня заробітної плати, що склався у відповідному регіоні за минулий місяць) за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб на умовах строкових трудових договорів тривалістю не більше шести календарних місяців, за умови збереження гарантій зайнятості такої особи протягом періоду, що перевищує тривалість виплати у два рази; 3) компенсація витрат роботодавця, який працевлаштовує зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб строком не менше ніж на дванадцять календарних місяців, на перепідготовку та підвищення кваліфікації таких осіб.

Окрім того, відповідно до статті 23 Закону України «Про зайнятість населення» функціонування єдиної інформаційно-аналітичної системи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, здійснюється з метою інформаційної підтримки реалізації державної політики у сфері зайнятості населення; створення цілісної системи інформаційної взаємодії державних органів влади, що здійснюють заходи щодо сприяння зайнятості населення; проведення моніторингу ринку праці, аналізу попиту та пропонування робочої сили; забезпечення виконання центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, покладених на нього функцій та завдань. Отже, функціонування інформаційно-аналітичних систем державної служби зайнятості є складовою своєчасного обслуговування безробітних громадян та роботодавців, які звертаються до державної служби зайнятості.

Тобто, запропоновані законодавчою пропозицією за реєстр. № 3692 положення щодо розширення напрямів використання коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття дозволять з дня набрання чинності відповідного закону застосовувати базове законодавство з питань зайнятості населення та про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття у період дії карантину без обмежень. Відтак положення підпункту 2 пункту 5 «Прикінцевих положень» Закону № 553-ІХ втратять правове значення, оскільки по суті застосовуватиметься у повному обсязі базове законодавство.

Поряд з цим слід зазначити, що законопроект за реєстр.  3692 з огляду на правила нормопроектуальної техніки потребує редакційного та техніко-юридичного коригування, зокрема, назву законопроекту належить визначити відповідно до запропонованих у законопроекті змін, а саме: «Про внесення змін до пункту 5 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Стосовно законопроекту за реєстр.  3692-1, який є альтернативним до законопроекту за реєстр.  3692, то ним запропоновано взагалі скасувати всі обмеження, передбачені на час карантину, для здійснення визначених у законах України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та «Про зайнятість населення» видатків Фонду соціального страхування України та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та виключити підпункт 2 пункту 5 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 553-ІХ.

Тобто, у разі підтримки законодавчої ініціативи, викладеної у законопроекті за реєстр.  3692-1, Фонд соціального страхування України та Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття з дня набрання чинності відповідним законом використовуватимуть кошти бюджетів фондів відповідно до вимог базового законодавства з питань загальнообов’язкового державного соціального страхування та з питань зайнятості населення відповідно, як і до набрання чинності Законом 553-ІХ.

Слід взяти до уваги зазначене у пояснювальній записці до законопроекту за реєстр.  3692-1, а саме те, що обмеження видатків фондів соціального страхування за певними видами забезпечення і послуг порушує права застрахованих осіб, за яких сплачується єдиний соціальний внесок, що розподіляється за відповідними видами соціального страхування, згідно з існуючими обмеженнями неможливо здійснювати страхові виплати одноразової допомоги потерпілому (членам його сім’ї та особам, які перебували на утриманні померлого), страхові виплати дитині, яка народилася з інвалідністю внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності, оплату лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм, одноразові виплати допомоги по безробіттю для організації безробітним підприємницької діяльності, тощо.

Водночас, Мінфін у своєму експертному висновку до законопроекту за реєстр. № 3692-1 зазначає, що передбачене у пункті 2 пункту 5 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 553-ІХ обмеження у видатках Фонду соціального страхування України та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття було запроваджено з метою забезпечення насамперед першочергових страхових виплат, потреба у яких зросла у зв’язку із поширенням на території України гострої респіраторною хворобою COVID-19 (допомога по тимчасовій непрацездатності, допомога по безробіттю тощо). Зважаючи на те, що з метою підтримки вказаних фондів у зв’язку з недостатністю власних коштів на здійснення страхових виплат та забезпечення інших виплат, запроваджених під час карантину, з Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19 Фонду соціального страхування України та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття виділялися кошти на їх фінансову підтримку, Міністерство фінансів України вважає, що відволікання коштів цих фондів на інші статті видатків на цей час є недоцільним.

Довідково: видатки Фонду COVID-19 передбачені за загальним фондом Мінфіну (загальнодержавні видатки та кредитування) за бюджетною програмою 3511380 «Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками» у обсязі 63 350,3 млн грн (з урахуванням змін до державного бюджету на 2020 рік, прийнятих Верховною Радою України 3 та 13 липня 2020 року).

На даний час прийнято відповідні постанови Уряду щодо виділення із Фонду COVID-19 коштів Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства для надання фінансової допомоги Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на загальну суму 8 972,5 млн грн, зокрема:

від 27.04.2020 № 308 «Про виділення коштів для надання фінансової допомоги Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття» – у обсязі 6 000 млн грн, з яких: 4 723 млн грн на безповоротній основі (видатки споживання) – для виплати допомоги по частковому безробіттю на період карантину відповідно до статті 47-1 Закону України «Про зайнятість населення» (за даними Мінфіну станом на 09.07.2020 вказані видатки фактично проведено у обсязі 1 155,5 млн грн або 24,5% плану на рік); 1 277 млн грн на поворотній основі (надання кредитів) – для виплати допомоги по безробіттю (за даними Мінфіну станом на 09.07.2020 вказані витрати проведено у повному обсязі);

від 10.06.2020 № 472 «Деякі питання виділення коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття» – у обсязі 2 972,5 млн грн (видатки споживання) на безповоротній основі для надання фінансової допомоги Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (за даними Мінфіну станом на 09.07.2020 вказані витрати проведено у повному обсязі).

Доречно нагадати, що відповідно до статті 8 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття є цільовим централізованим страховим фондом, некомерційною самоврядною організацією, кошти цього фонду не включаються до складу державного бюджету.

Довідково: бюджет Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на 2020 рік, затверджений в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 № 571, визначено з такими показниками:

залишок коштів на початок року – 1 252,62 млн грн;

доходи поточного року – 22 670,1 млн грн, у тому числі:

- кошти з Фонду COVID-19 для виплати по частковому безробіттю на безповоротній основі – 4 723 млн грн;

- кошти з Фонду COVID-19 на поворотній основі – 1 277 млн грн;

- кошти з Фонду COVID-19 для своєчасної виплати допомоги по безробіттю на безповоротній основі – 2 972,46 млн грн;

видатки – 23 759,16 млн грн, у тому числі:

- для виплати допомоги по частковому безробіттю на період карантину за рахунок фінансової допомоги з Фонду COVID-19 – 4 723 млн грн;

- для матеріального забезпечення на випадок безробіття, соціальні послуги та заходи сприяння зайнятості, профілактику настання страхових випадків, допомога по частковому безробіттю – 15 630,5 млн грн;

залишок коштів (у тому числі резерв Фонду) – 163,6 млн грн.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України (листи від 13.07.2020 № 16/3-2020/105016 та № 16/3-2020/105018) загалом не заперечує можливості прийняття внесених законопроектів, водночас, вважає доцільним зауважити, що оскільки виходячи з вимог статті 116 Конституції України Кабінет Міністрів України забезпечує проведення політики у сфері соціального захисту, то для прийняття зваженого рішення щодо внесених законопроектів було б доцільним отримати відповідні експертні висновки Уряду, зокрема, щодо фінансово-економічних можливостей їх запровадження.

Мінфін у своїх експертних висновках до законопроектів зазначає:

законопроект за реєстр. № 3692 (лист від 01.07.2020 № 09030-29-2/19679, копію якого роздано народним депутатам України – членам Комітету) – реалізація законопроекту не матиме впливу на показники державного бюджету, видатки на страхові виплати будуть здійснюватися за рахунок та у межах коштів бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття і в цілому підтримує даний законопроект;

законопроект за реєстр. № 3692-1 (лист від 15.07.2020 № 09030-29-5/21350, копію якого роздано народним депутатам України – членам Комітету) – реалізація законопроекту потребуватиме додаткових видатків з Фонду соціального страхування України і Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та може вплинути на показники державного бюджету в частині надання фінансової допомоги фондам і в цілому законопроект не підтримує.

На час розгляду законопроектів висновки комітетів Верховної Ради України з питань антикорупційної політики (щодо проведення антикорупційної експертизи законопроекту) і з питань інтеграції України з Європейським Союзом (щодо оцінки відповідності законопроекту міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції) до Комітету не надійшли.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Забуранна Л.В., Гнатенко В.С., а також перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. та член Рахункової палати Невідомий В.І.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В., доповідаючи про законопроект за реєстр. № 3692, зазначила, зокрема, що цим законопроектом розширюється перелік витрат, на які під час карантину можуть спрямовуватись кошти бюджетів Фонду соцстраху і Фонду безробіття, зокрема на видатки за фактично надані послуги, пов’язані з функціонуванням інформаційно-аналітичних систем фондів, одноразові виплати допомоги по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності та соціальні послуги і заходи щодо сприяння зайнятості населення, передбачені базовим законодавством.

Народний депутат України Гнатенко В.С., як співавтор альтернативного законопроекту за реєстр. № 3692-1, у своєму виступі наголосив, що цей законопроект має соціальне спрямування, стосується можливості здійснювати страхові виплати, у тому числі людям з обмеженими можливостями, а тому пропонується відновити роботу фондів соціального страхування у повному обсязі.

Перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. підтвердив позицію, зазначену у експертних висновках Мінфіну, щодо підтримки законопроекту за реєстр. № 3692 як такого, що не матиме впливу на показники державного бюджету, і відповідно щодо непідтримки законопроекту за реєстр. № 3692-1 як такого, що матиме суттєвий вплив на показники державного бюджету, зважаючи на те, що із Фонду COVID-19 на підтримку фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування вже виділено понад 9 млрд грн.

Член Рахункової палати Невідомий В.І. висловився в підтримку позиції Мінфіну і водночас зауважив, що до таких законопроектів слід надавати більш детальні фінансово-економічні обґрунтування.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В. доповіла про розгляд законопроектів в очолюваному нею підкомітеті і, зважаючи на думку Мінфіну і ГНЕУ Апарату Верховної Ради України, внесла пропозицію підтримати таке рішення Комітету, а саме: рекомендувати Верховній Раді законопроект за реєстр. № 3692 за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон із внесенням техніко-юридичних уточнень, пов’язаних із належним оформленням законопроекту. У разі прийняття даного законопроекту Комітету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України при оформленні закону належить внести до нього необхідні техніко-юридичні уточнення, пов’язані з ухваленим Комітетом рішенням щодо цього законопроекту (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Підсумовуючи, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Забуранною Л.В. пропозицію рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду законопроектів за реєстр. № 3692 і № 3692-1 у першому читанні прийняти законопроект за реєстр. № 3692 за основу та в цілому як закон із внесенням техніко-юридичних уточнень, пов’язаних із належним оформленням законопроекту. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду проекту Закону України про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», за реєстр. № 3692 від 18.06.2020 р., поданого народним депутатом України Третьяковою Г.М., та альтернативного до нього проекту Закону України про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо соціального страхування, за реєстр. № 3692-1 від 06.07.2020р., поданого народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В., Гнатенком В.С., і керуючись частиною другою статті 110 Регламенту Верховної Ради України:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за реєстр. № 3692 за основу та в цілому як закон із внесенням техніко-юридичних уточнень, пов’язаних із належним оформленням законопроекту.

Відповідно у разі прийняття законопроекту за реєстр. № 3692 Комітету з питань бюджету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України при оформленні відповідного закону належить внести до нього необхідні техніко-юридичні уточнення, пов’язані з ухваленим Комітетом рішенням щодо даного законопроекту.

Голосували: «за» – 24, «проти» – 0, «утримались» – 3.

7. СЛУХАЛИ:

Інформацію співавтора, народного депутата України Кузбита Ю.М. про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо забезпечення оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки (реєстр. № 3819 від 09.07.2020), поданий народними депутатами України Дмитрієвою О.О., Крульком І.І., Трухіним О.М. та іншими.

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі –Комітет) надійшов на розгляд проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо забезпечення оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, за реєстр. № 3819 (далі – законопроект за реєстр. № 3819).

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, метою прийняття даного акту є забезпечення соціальних гарантій та підтримки пільгових категорій дітей, як це передбачено чинним законодавством, шляхом фінансового забезпечення за кошти державного бюджету оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, в дитячих  закладах  оздоровлення та відпочинку вищої категорії, які розташовані в гірських районах (районах, в яких розташовані населені пункти, віднесені до категорії гірських) Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей, на узбережжі Чорного і Азовського морів.

Для забезпечення зазначеного запропоновано зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (далі – Закон), а саме внесення змін до статті 1 Закону та додатків № 1 та № 3 до нього щодо наступного:

- встановлення за загальним фондом державного бюджету Міністерству соціальної політики України бюджетних призначень за новою бюджетною програмою 2501460 «Оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, в дитячих  закладах  оздоровлення та відпочинку вищої категорії, які розташовані в гірських районах (районах, в яких розташовані населені пункти віднесені до категорії гірських) Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей, на узбережжі Чорного і Азовського морів» у обсязі 180 000 тис. грн;

- покриття додаткових видатків державного бюджету за рахунок збільшення доходів загального фонду від податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування (код 14060000) на 180 000 тис. грн (за інформацією Казначейства за підсумками січня-червня 2020 року такий податок зараховано до державного бюджету у сумі 48,7 млрд грн, що на 6,9 млрд грн, або на 16,6% більше плану на звітний період, та становить 64,6% річного затвердженого плану).

Отже, законодавча пропозиція є збалансованою за показниками доходів та витрат державного бюджету. Поряд з цим, слід відмітити, що за інформацією Казначейства за підсумками січня-червня 2020 року загалом доходи загального фонду державного бюджету виконано на рівні 92,2% від плану на звітний період (недоотримано 38,4 млрд грн) та 52,7% від річного затвердженого плану, тобто існує ризик щодо виконання плану за доходами державного бюджету у поточному бюджетному періоді.

Щодо положень законопроекту, опрацьованих в стислі терміни, слід зазначити наступне.

1. Основні засади державної політики у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, повноваження органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, правові, фінансові та організаційні засади утворення і діяльності дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, права, обов’язки та відповідальність усіх учасників процесу визначені Законом України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», згідно з яким:

- державна політика у сфері оздоровлення та відпочинку дітей ґрунтується на таких принципах, зокрема: рівності прав кожної дитини на оздоровлення та відпочинок; створення оптимальних умов для безпечного та ефективного перебування дітей у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку; адресності соціальної допомоги, що надається з державного і місцевих бюджетів для оздоровлення та відпочинку дітей (стаття 3);

- центральним органом виконавчої влади у сфері оздоровлення та відпочинку дітей є центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, до сфери управління якого належать дитячі заклади оздоровлення та відпочинку загальнодержавного значення;

- міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, до сфери управління яких належать дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, у межах своїх повноважень забезпечують, зокрема: збереження та розвиток мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, поліпшення їх матеріально-технічної бази, кадрового забезпечення; підготовку пропозиції щодо обсягів фінансування оздоровлення та відпочинку дітей у закладах оздоровлення та відпочинку і виділення коштів на утримання зазначених закладів відповідно до законодавства (стаття 6);

- місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування у межах своїх повноважень забезпечують, зокрема: збереження і розвиток мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, поліпшення їх матеріально-технічної бази, кадрового забезпечення; виділення коштів з місцевих бюджетів на організацію оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, а також на підтримку дитячих закладів оздоровлення та відпочинку; здійснення часткової оплати вартості путівок до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, в першу чергу для оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, якщо це передбачено місцевою програмою оздоровлення та відпочинку дітей; здійснення контролю за діяльністю дитячих закладів оздоровлення та відпочинку незалежно від форми власності та підпорядкування; безперебійне електро-, водо-, газо- та теплопостачання, виконання інших робіт щодо життєво важливих складових функціонування дитячих закладів оздоровлення та відпочинку під час перебування в них дітей; підтримку дитячих закладів оздоровлення та відпочинку шляхом встановлення пільг із землекористування, оплати комунально-побутових послуг, придбання продуктів харчування, сплати місцевих податків і зборів; оздоровлення та відпочинок дітей, у першу чергу дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, протягом року (стаття 7);

- Кабінет Міністрів України розробляє і затверджує державну програму оздоровлення та відпочинку дітей; органи місцевого самоврядування розробляють і затверджують відповідні програми з оздоровлення та відпочинку дітей, фінансування яких здійснюється за рахунок місцевих бюджетів (стаття 25);

- мережа дитячих закладів оздоровлення та відпочинку є сукупністю дитячих закладів оздоровлення та відпочинку (працюючих та непрацюючих) незалежно від форми власності, типу та підпорядкування (стаття 1); дитячий заклад оздоровлення та відпочинку за своїми організаційно-правовими формами може бути державної (заснований на державній формі власності), комунальної (заснований на комунальній формі власності) або приватної (заснований на приватній формі власності) форми власності, який має бути внесено до Державного реєстру майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей (статті 13 та 15). За результатами атестації закладу присвоюється вища, перша, друга або третя категорія орядок присвоєння категорій закладам визначено постановою Кабінету Міністрів України від 28.04.2009 № 426, Критерії присвоєння дитячому закладу оздоровлення та відпочинку відповідної категорії затверджено наказом Міністерства соціальної політики України від 15.029.2016 № 1029, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.10.2016 за № 1310/29440) (стаття 34);

- оздоровлення та відпочинок дітей, які потребують особливих умов для оздоровлення, та дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, здійснюються за рахунок коштів державного бюджету, місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ та організацій, професійних спілок і фондів, добровільних внесків юридичних та фізичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством (стаття 24);

- до категорії дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, віднесені: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування; діти осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19-21 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного у період участі в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях; діти, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час масових акцій громадянського протесту; діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи; діти, які проживають у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення; рідні діти батьків-вихователів або прийомних батьків, які проживають в одному дитячому будинку сімейного типу або в одній прийомній сім’ї; діти, взяті на облік службами у справах дітей як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах; діти з інвалідністю; діти, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; діти, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф; діти з багатодітних сімей; діти з малозабезпечених сімей; діти, батьки яких загинули від нещасного випадку на виробництві або під час виконання службових обов’язків, у тому числі діти журналістів, які загинули під час виконання службових обов’язків; діти, одному з батьків яких встановлено інвалідність I або II групи; діти, які перебувають на диспансерному обліку; талановиті та обдаровані діти - переможці міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад, відмінники навчання, лідери дитячих громадських організацій; діти – учасники дитячих творчих колективів та спортивних команд; діти працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села (стаття 1).

2. Згідно із нормами Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс):

до видатків, що здійснюються з державного бюджету, належать видатки на державні програми і заходи стосовно дітей, молоді, жінок, сім’ї (підпункт «г» пункту 9 частини першої статті 87 Кодексу) /відповідну державну програму оздоровлення та відпочинку дітей, як це визначено також статтею 25 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», на даний час не затверджено/;

за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів забезпечуються видатки для виконання відповідних місцевих програм і заходів щодо реалізації державної політики стосовно дітей, молоді, жінок, сім’ї (підпункт «г» пункту 4 частини першої статті 89, підпункт «б» пункту 4 частини першої статті 90, підпункт «а» пункту 3 частини першої статті 91 Кодексу).

Водночас, слід відмітити, що з метою ефективного використання державних коштів  постановою Кабінету Міністрів від 11.10.2016 № 710 (зі змінами) затверджені Заходи щодо ефективного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, серед яких, зокрема, передбачено вимогу щодо припинення підготовки проектів нових державних цільових програм або внесення змін до затверджених цільових програм, що потребують додаткового фінансування з державного бюджету (пункт 12).

3. З урахуванням вимог Кодексу у державному бюджеті на 2020 рік Міністерству соціальної політики України передбачені видатки за бюджетною програмою 2501450 «Оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, в дитячих оздоровчих таборах МДЦ «Артек» і ДЦ «Молода Гвардія» в обсязі 221,3 млн грн, а за даними звітності Казначейства про виконання державного бюджету за підсумками січня-червня поточного року за цією програмою фактично проведено видатки у обсязі 20,7 млн грн, або 9,4% до річного плану та 33,7% до плану на звітний період.

За інформацією Міністерства фінансів України (далі – Мінфін), про що зазначено у експертному висновку до цього законопроекту, виходячи із суті нової бюджетної програми діти будуть оздоровлюватись у закладах 8 регіонів (Донецька, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Львівська, Миколаївська, Одеська та Херсонська області), в яких функціонує 41 заклад вищої категорії, з яких 28 закладів приватної форми власності. Водночас, зауважується, що оскільки нова бюджетна програма не містить будь-яких обмежень щодо закупівлі путівок лише у закладів державного сектору, реалізація законопроекту призведе до розвитку та стимулювання діяльності закладів приватного сектору, без відповідної підтримки закладів державної та комунальної форми.

4. Відповідно до вимог частини першої статті 27 Кодексу та статті 91 Регламенту Верховної Ради України суб’єктам законодавчої ініціативи належить надати фінансово-економічне обґрунтування до законопроекту (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції змін до законодавчих актів України щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджету.

Як зазначено у фінансово-економічних обґрунтуваннях, що наведені у пояснювальній записці до проекту закону, оголошення в Україні карантину в зв’язку з поширенням територією України гострої респіраторної хвороби COVID-19 призвело до зупинення економічної активності та спричинило різке падіння надходжень до відповідних місцевих бюджетів, що, в свою чергу, не дало можливості здійснити виконання планів оздоровлення та відпочинку дітей навіть на рівні 2019 року, при тому, що показник захворюваності дітей підвищується та потреба в оздоровленні для забезпечення стійкого імунітету дітей зростає. Прийняття запропонованої законодавчої ініціативи, згідно із поданими обґрунтуваннями та розрахунками, дозволить оздоровити за кошти державного бюджету майже двадцять тисяч дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, що на практиці матиме відчутний позитивний ефект для цих дітей та їх сімей, а також дозволить забезпечити роботою велику кількість працівників 138-ми закладів відпочинку та оздоровлення, розташованих у західному та південному регіонах України.

Однак, у поданих матеріалах відсутня інформація щодо:

переліку закладів, в яких планується здійснювати оздоровлення дітей пільгових категорій, їх форма власності, вартість путівки;

порядку надання путівок дітям з різних регіонів України;

обґрунтувань стосовно оздоровлення та відпочинку дітей виключно в закладах оздоровлення і відпочинку, розташованих в гірських районах (районах, в яких розташовані населені пункти віднесені до категорії гірських) Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей, та на узбережжі Чорного і Азовського морів, з приводу чого Головне науково-експертне управлінням Апарату Верховної Ради України /далі – ГНЕУ/ у своєму висновку висловлює певне застереження, що така пропозиція, певною мірою, встановлює нерівні умови для закладів, які розташовані в інших, у тому числі, курортних регіонах України;

додаткових надходжень державного бюджету від податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування, про що також відмічено у висновку ГНЕУ;

стану реалізації бюджетної програми 2501450 «Оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, в дитячих оздоровчих таборах МДЦ «Артек» і ДЦ «Молода Гвардія», використання коштів за нею за підсумками першого півріччя поточного року, можливості спрямування невикористаних коштів (у разі наявності таких) на фінансування пропонованої у проекті програми. При цьому, Мінфін у своєму експертному висновку висловлює застереження стосовно того, що передбачення в державному бюджеті нової бюджетної програми для оздоровлення дітей тієї ж категорії призведе до здійснення видатків у межах одного головного розпорядника бюджетних коштів на одну і ту ж мету за двома бюджетними  програмами і, як наслідок, спричинить порушення бюджетного законодавства щодо запровадження програмно-цільового методу, розпорошення та неефективного використання бюджетних коштів.

5. Як зазначалося раніше, за підсумками першого півріччя поточного року спостерігається перевиконання надходжень від податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування.

Серед переліку умов внесення змін до закону про державний бюджет (визначених частиною першою статті 52 Кодексу) збільшення надходжень державного бюджету можливе у разі перевиконання за підсумками трьох кварталів надходжень державного бюджету, врахованих у розписі державного бюджету на відповідний період, більше ніж на 15%, або у разі відхилення (йдеться про поліпшення) оцінки прогнозних макроекономічних показників від прогнозу, врахованого під час затвердження державного бюджету. На вказані вимоги Кодексу звернуто увагу також Мінфіном.

Однак така норма тимчасово, до 01.01.2021 р., не застосовується /відповідно до пункту 2 розділу ІІ Закону України від 13.04.2020 р. № 553-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік»/.

6. Варто зауважити на тому, що згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами згідно із постановою Уряду від 17.06.2020 № 500) на період дії карантину забороняється діяльність дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

При цьому, Мінфін у своєму експертному висновку зазначає, що зважаючи на вищевказані карантинні заборони існує ризик щодо невикористання до кінця поточного бюджетного періоду у повному обсязі коштів за новою бюджетною програмою.

7. Законопроект потребує внесення техніко-юридичних і редакційних уточнень для приведення до вимог нормопроектувальної техніки (у тому числі щодо оформлення законопроектів про внесення змін до закону про державний бюджет), узгодження з вимогами бюджетного та іншого законодавства, зокрема:

у тексті законопроекту:

- у підпункті 2 пункту 1 розділу І загальні показники видатків державного бюджету (разом та за загальним фондом), які змінюються, визначити відповідно до запропонованих змін (виправивши помилково визначені показники);

- пункт 2 розділу І викласти у такій редакції: «2. Внести зміни до додатків № 1 та № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» відповідно до додатків № 1 та № 2 до цього Закону», виключивши пункт 3 розділу І законопроекту та відкоригувавши нумерацію додатків до законопроекту;

у додатку до законопроекту щодо внесення змін до додатку № 1 до Закону необхідно включити рядок з відповідними показниками «Всього доходів (без урахування міжбюджетних трансфертів)» та рядки за кодами 10000000 «Податкові надходження» та 14000000 «Внутрішні податки на товари та послуги» з уточненням відповідних підсумкових показників з урахуванням запропонованої законодавчої ініціативи;

у додатку до законопроекту щодо внесення змін до додатка № 3 до Закону належить виключити рядки з відповідними обсягами видатків за всіма показниками, а саме: 2501010, 2501030, 2501040, 2501060, 2501070, 2501090, 2501120, 2501130, 2501150, 2501160, 2501180, 2501190, 2501200, 2501230, 2501450, 2501470, 2501480, 2501490, 2501510, 2501570, 2501630 /оскільки законодавча пропозиція не містить змін щодо вказаних бюджетних програм/;

- у підпунктах 1 та 2 пункту 1 розділу І і додатках до законопроекту необхідно уточнити показники доходів і видатків державного бюджету з урахуванням прийнятих Верховною Радою України законів від 3, 13 та 14 липня 2020 року про внесення змін до Закону (законопроекти за реєстр. № 3776, № 3664, № 3712 і № 3697), а також інших законопроектів щодо змін до Закону у разі їх прийняття до розгляду даного законопроекту, що спрямовано на забезпечення збалансованості державного бюджету та узгодженості правових норм.

ГНЕУ у своєму експертному висновку до законопроекту (лист від 13.07.2020 № 16/3-2020/104082) зазначає, що для прийняття виваженого рішення щодо внесеного законопроекту слід отримати відповідний експертний висновок Уряду, зважаючи на положення пункту 6 статті 116 Конституції України і статті 42 Кодексу, згідно з якими розробку та забезпечення виконання затвердженого Верховною Радою України Державного бюджету України віднесено до повноважень Кабінету Міністрів України.

Згідно з частиною третьою статті 52 Кодексу проект закону про внесення змін до закону про державний бюджет може розглядатися у Верховній Раді України лише у разі наявності експертного висновку Мінфіну.

Мінфін у своєму експертному висновку до законопроекту (лист від 14.07.2020 № 09040-02-2/21216, копію якого роздано народним депутатам України – членам Комітету) зазначає про не підтримку законопроекту, звертаючи увагу на ризики щодо виконання річного плану за доходами державного бюджету та використання коштів державного бюджету на оздоровлення дітей у запропонованих обсягах, а також зазначає, що реалізація законопроекту призведе до встановлення преференцій для закладів оздоровлення та відпочинку дітей окремих регіонів, не дозволить забезпечити конкурентне середовище при наданні послуг з оздоровлення та відпочинку дітей закладами інших регіонів і, відтак, сприятиме розвитку та стимулюванню діяльності закладів приватного сектору без відповідної підтримки закладів державної та комунальної форми власності, призведе до порушень одного із основних принципів бюджетної системи – принципу справедливості і неупередженості щодо розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами. З позиції Мінфіну питання оздоровлення та відпочинку дітей, у тому числі шляхом закупівлі путівок у будь-яких закладах оздоровлення та відпочинку, повинно вирішуватись комплексно із застосуванням єдиних підходів для створення рівних умов для всіх суб’єктів, які забезпечують оздоровлення та відпочинок дітей, шляхом затвердження відповідної державної програми та передбачення коштів для виконання її заходів за однією бюджетною програмою.

До Комітету Міністерство соціальної політики України направило свої пропозиції до даного законопроекту (лист від 15.07.2020 № 10187/0/2-20/57, копію якого роздано народним депутатам України – членам Комітету), в яких відмічає, що законопроект підтримується за умови доопрацювання в частині доповнення у пункті 2 «Прикінцевих положень» законопроекту після слова «Закарпатської» словом «Чернівецької» (вказаний пункт встановлює доручення Уряду щодо затвердження порядку використання коштів за новою бюджетною програмою).

Підсумовуючи, слід зазначити, що зважаючи на вимоги бюджетного законодавства та базового закону, визначенню видатків державного бюджету на  оздоровлення та відпочинок дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, має передувати створення відповідних нормативно-правових підстав, насамперед, затвердження відповідної державної програми із визначенням конкретних заходів, обсягів фінансового забезпечення та джерел їх покриття.

Крім того, до Комітету надійшли пропозиції народних депутатів України до законопроекту за реєстр. № 3819 щодо наступного:

Кузбита Ю.М. (лист від 15.07.2020 № 307д9/1-2020/108452, копія якого роздана народним депутатам України – членам Комітету) – про визначення обсягу змін щодо доходів державного бюджету (по податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахування бюджетного відшкодування (код 14060000) та у відповідних підсумкових рядках) та видатків державного бюджету (за бюджетною програмою 2501460 та у відповідних підсумкових рядках) у сумі 80 000 тис. грн (замість 180 000 тис. грн);

Германа Д.В. (лист від 15.07.2020 № 250д9/5-2020/108376, копія якого роздана народним депутатам України – членам Комітету) – про передбачення нових положень стосовно внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо унормування питання можливості надання у 2020 році державних гарантій на портфельний основі, а також врегулювання питання створення акціонерного товариства, 100 відсотків акцій якого належать державі в особі Міністерства фінансів України, з метою впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом. При цьому, такі пропозиції також були запропоновані до законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо належного фінансового забезпечення відновлення інституту фахівців із соціальної роботи для виявлення і супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах (реєстр. № 3807 від 08.07.2020 р.), внесеного народним депутатом України Шпак Л.О., та підтримані на засіданні Комітету 16 липня 2020 року.

На час розгляду законопроекту висновки комітетів Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції (щодо проведення антикорупційної експертизи законопроекту) і з питань європейської інтеграції (щодо оцінки відповідності законопроекту міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції) до Комітету не надійшли.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Забуранна Л.В., Кузбит Ю.М., а також перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., член Рахункової палати Невідомий В.І.

Перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. та член Рахункової палати Невідомий В.І. не висловили заперечень і зауважень щодо доопрацьованого у Комітеті зазначеного законопроекту.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В., поінформувавши про розгляд законопроекту в очолюваному нею підкомітеті, внесла пропозицію підтримати таке рішення Комітету, а саме: рекомендувати Верховній Раді України законопроект за реєстр. № 3819 за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету, врахування пропозиції народного депутата України – члена Комітету Кузбита Ю.М. та внесення техніко-юридичних та редакційних уточнень, пов’язаних із належним оформленням зоконопроекту. У разі прийняття даного законопроекту Комітету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України при оформленні закону належить внести до нього необхідні техніко-юридичні уточнення, пов’язані з ухваленим Комітетом рішенням щодо цього законопроекту (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Забуранною Л.В. пропозицію рекомендувати Верховній Раді законопроект за реєстр. № 3819 за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон з пропозиціями Комітету. Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо забезпечення оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки (реєстр. № 3819 від 09.07.2020), поданий народними депутатами України Дмитрієвою О.О., Крульком І.І., Трухіним О.М. та іншими, за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу та в цілому як закон з урахуванням таких пропозицій:

1) у тексті законопроекту:

пункт 2 розділу І викласти у такій редакції: «2. Внести зміни до додатків № 1 та № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» відповідно до додатків № 1 та № 2 до цього Закону», виключивши пункт 3 розділу І законопроекту та відкоригувавши нумерацію додатків до законопроекту;

2) у додатку до законопроекту /щодо внесення змін до додатку № 1 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік»/ включити рядок з відповідними показниками «Всього доходів (без урахування міжбюджетних трансфертів)», рядки за кодами 10000000 «Податкові надходження» та 14000000 «Внутрішні податки на товари та послуги» з уточненням відповідних підсумкових показників з урахуванням запропонованих змін;

3) у додатку до законопроекту /щодо внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік»/:

виключити рядки з відповідними обсягами видатків за всіма показниками, а саме: 2501010, 2501030, 2501040, 2501060, 2501070, 2501090, 2501120, 2501130, 2501150, 2501160, 2501180, 2501190, 2501200, 2501230, 2501450, 2501470, 2501480, 2501490, 2501510, 2501570, 2501630;

4) у підпунктах 1 та 2 пункту 1 розділу І і додатках до законопроекту:

відобразити зміни щодо доходів державного бюджету (по податку  на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахування бюджетного відшкодування (код 14060000) та відповідних підсумкових рядках) та видатків державного бюджету (за бюджетною програмою 2501460 та відповідних підсумкових рядках) у сумі 80 000 тис. грн (замість 180 000 тис. грн);

уточнити показники доходів і видатків державного бюджету з урахуванням прийнятих Верховною Радою України законів від 3, 13 та 14 липня 2020 року про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (законопроекти за реєстр. № 3776, № 3664, № 3712 і № 3697) відповідно до запропонованих змін, а також інших законопроектів щодо змін до Закону у разі їх прийняття до розгляду даного законопроекту, що спрямовано на забезпечення збалансованості державного бюджету та узгодженості правових норм;

5) внести редакційні та техніко-юридичні уточнення для приведення до вимог нормопроектувальної техніки.

Відповідно у разі прийняття законопроекту за реєстр. № 3819 Комітету з питань бюджету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України при оформленні відповідного закону належить внести до нього необхідні редакційні та техніко-юридичні уточнення, пов’язані з ухваленим Комітетом рішенням щодо даного законопроекту.

Голосували: «за» - одноголосно.

8. СЛУХАЛИ:

Інформацію першого заступника Міністра фінансів України Улютіна Д.В. про погодження порядку та обсягів спрямування надходжень до спеціального фонду державного бюджету від акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» у 2020 році згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 15 липня 2020 року № 593.

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету /далі – Комітет/ надійшло звернення Міністерства фінансів України /далі – Мінфін/ від 15.07.2020 р. № 47010-02/2-2/21358 щодо погодження постанови Кабінету Міністрів України від 15 липня 2020 року № 593 «Про виконання статті 25 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» /далі – Постанова КМУ № 593, копію якої роздано народним депутатам України – членам Комітету/.

Згідно з частиною першою статті 25 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» /далі – Закон/ у 2020 році акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» /далі – НАК «Нафтогаз України»/ за результатами фінансово-господарської діяльності у 2019 році перераховує до загального та спеціального фондів державного бюджету частину чистого прибутку (доходу) або дивіденди (дохід), нараховані на акції (частки) господарських товариств, у статутних капіталах яких є державна власність, що вилучаються до державного бюджету.

Відповідно до частини другої статті 25 Закону такі надходження до спеціального фонду державного бюджету спрямовуються у порядку та обсягах, що визначені рішенням Кабінету Міністрів України /далі – КМУ/, погодженим з Комітетом (яке може передбачати визначення нових бюджетних програм), для поповнення статутного капіталу акціонерного товариства «Магістральні газопроводи України» /далі – АТ «МГУ»/ для придбання у акціонерного товариства «Укртрансгаз» /далі – АТ «Укртрансгаз»/ частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України» /далі – ТОВ «Оператор ГТС України»/ у розмірі 100% статутного капіталу після визначення у встановленому порядку вартості 100% ТОВ «Оператор ГТС України» та виконання умов договору купівлі-продажу (щодо умов передачі) такої частки.

Пунктом 1 Постанови КМУ № 593 встановлено, що надходження до спеціального фонду державного бюджету, визначені частиною першою статті 25 Закону, у сумі 3.850.886,421 тис. грн спрямовуються на нову бюджетну програму Мінфіну для забезпечення придбання АТ «МГУ» в АТ «Укртрансгаз» частки у статутному капіталі ТОВ «Оператор ГТС України» у розмірі 100% статутного капіталу.

Пунктом 2 Постанови КМУ № 593 затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для придбання акціонерним товариством «Магістральні газопроводи України» в акціонерного товариства «Укртрансгаз» частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України» у розмірі 100 відсотків статутного капіталу /далі – Порядок/.

Пунктом 3 Постанови КМУ № 593 доручено Мінфіну забезпечити погодження з Комітетом обсягу видатків, визначених пунктом 1 Постанови КМУ № 593, та Порядок, а також після зазначеного погодження забезпечити відкриття нової бюджетної програми і внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Порядком передбачено, зокрема, що:

головним розпорядником відповідних бюджетних коштів та відповідальним виконавцем зазначеної бюджетної програми є Мінфін;

відповідні бюджетні кошти спрямовуються на поповнення статутного капіталу АТ «МГУ» та використовуються для придбання в АТ «Укртрансгаз» частки у статутному капіталі ТОВ «Оператор ГТС України» у розмірі 100% статутного капіталу після визначення у встановленому порядку вартості 100% ТОВ «Оператор ГТС України» та виконання умов договору купівлі-продажу (щодо умов передачі) такої частки.

З цього приводу у зверненні Мінфіну зазначено, що відповідно до умов договору купівлі-продажу оплата частки має бути здійснена до кінця поточного місяця, при цьому за порушення строків оплати виникають штрафні санкції.

Належить зауважити, що звернення Мінфіну до Комітету щодо даного питання не містить фінансово-економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки), у т.ч. щодо визначеного Пунктом 1 Постанови КМУ № 593 обсягу коштів.

Щодо спрямування бюджетних коштів на поповнення статутного капіталу АТ «МГУ» варто звернути увагу на таке:

згідно з статтею 86 Господарського кодексу України забороняється використовувати для формування статутного (складеного) капіталу товариства бюджетні кошти, майно державних (комунальних) підприємств, яке відповідно до закону (рішення органу місцевого самоврядування) не підлягає приватизації, та майно, що перебуває в оперативному управлінні бюджетних установ, якщо інше не передбачено законом;

згідно з статтею 4 Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» поповнення статутного капіталу суб’єктів господарювання є формою державної допомоги, надання якої за рахунок бюджетних коштів має здійснюватися з дотриманням норм цього Закону щодо допустимості такої допомоги для конкуренції. Враховуючи зазначене та частину четверту статті 35 Бюджетного кодексу України, державна допомога суб’єктам господарювання за рахунок коштів державного бюджету може бути надана лише після отримання відповідного рішення Уповноваженого органу (Антимонопольного комітету України).

Слід відмітити, що Розпорядженням КМУ від 10.06.2020 р № 655-р «Питання річних загальних зборів акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» (із змінами) /копію якого роздано народним депутатам України – членам Комітету/ затверджено розподіл чистого прибутку НАК «Нафтогаз України» за 2019 рік та розмір річних дивідендів, що спрямовуються на виплату дивідендів в розмірі 95% чистого прибутку (48.125.300,45 тис. грн), з яких 3.850.886.421,14 грн – до спеціального фонду державного бюджету, а також доручено НАК «Нафтогаз України» провести виплату дивідендів не пізніше 30 червня 2020 року.

Згідно із звітним даними за січень-червень 2020 р. надходження від сплати дивідендів (доходу), нарахованих на акції (частки) за результатами фінансово-господарської діяльності у 2019 році НАК «Нафтогаз України» (код доходів 21010700) до державного бюджету становили 39.625.300,45 тис. грн, з них до спеціального фонду – 3.850.886,421 тис. грн, тобто в обсязі, визначеному вищезазначеним розпорядженням КМУ і Постановою КМУ № 593. При цьому на виконання Розпорядження КМУ від 26.12.2019 р. № 1339-р «Про рішення загальних зборів акціонерного товариства “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”» НАК «Нафтогаз України» наприкінці 2019 р. спрямувало частину чистого прибутку за 9 місяців 2019 р. в сумі 8,5 млрд грн на виплату дивідендів до державного бюджету в рахунок дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2019 р.

Щодо окремих питань утворення і функціонування АТ «МГУ» потрібно зазначити, що:

Постановою КМУ від 16.11.2016 р. № 837 «Питання публічного акціонерного товариства “Магістральні газопроводи України”» установлено за результатами приватного розміщення акцій заснувати відповідне товариство та уповноважити Міністерство енергетики та вугільної промисловості на здійснення дій, пов’язаних з утворенням та реєстрацією цього товариства;

Розпорядженням КМУ від 18.09.2019 р. № 791-р «Питання управління акціонерним товариством “Магістральні газопроводи України”» повноваження з управління корпоративними правами держави щодо АТ «МГУ» передано Мінфіну;

у державному бюджеті на 2017 і 2018 роки за загальним фондом передбачалися видатки Міністерству енергетики та вугільної промисловості України за бюджетною програмою «Державна підтримка публічного акціонерного товариства «Магістральні газопроводи України» (код 1101550), а саме: на 2017 р. у сумі 15 млн грн (проведено – 134,4 тис. грн), на 2018 р. – у сумі 20 млн грн (проведено 19,86 млн грн);

статутний капітал АТ «МГУ» становить 4.076 тис. грн /згідно з статутом АТ «МГУ», затвердженим наказом Мінфіну від 17.03.2020 р. № 116/;

рішенням АТ «МГУ» від 01.01.2020 р. № 01/2020 затверджено статут ТОВ «Оператор ГТС України», відповідно до якого статутний капітал ТОВ «Оператор ГТС України» сформований у розмірі 3.870.886.421,19 грн шляхом внесення засновником грошового вкладу у розмірі 20 млн грн та додаткового негрошового вкладу у вигляді власних необоротних та оборотних матеріальних активів, що використовуються у процесі провадження діяльності з транспортування природного газу магістральними трубопроводами, розмір якого становить 3.850.886.421,19 грн.

Окремо варто відмітити, що Урядом у 2019 р.:

затверджено план заходів з виконання вимог щодо відокремлення і незалежності оператора газотранспортної системи /згідно з Постановою КМУ від 18.09.2019 р. № 840 «Про відокремлення діяльності з транспортування природного газу та забезпечення діяльності оператора газотранспортної системи», копію якої роздано народним депутатам України – членам Комітету/;

погоджено рішення правління НАК «Нафтогаз України» щодо вчинення АТ «Укртрансгаз» правочину на суму, що перевищує 3 млрд грн, а саме: укладення договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Оператор ГТС України» у розмірі 100% статутного капіталу між АТ «Укртрансгаз» та АТ «МГУ» з відкладальною умовою щодо переходу з 1 січня 2020 р. прав на частку в статутному капіталі і на умовах розстрочення платежу строком на 15 років та встановленням динамічної ціни, розрахованої відповідно до результатів діяльності ТОВ «Оператор ГТС України» за погодженою із сторонами формулою, а також проект договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Оператор ГТС України» у розмірі 100% статутного капіталу між АТ «Укртрансгаз» та АТ «МГУ» /відповідно до Розпорядження КМУ від 15.11.2019 р. № 1086-р «Деякі питання діяльності акціонерного товариства “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”», копію якого роздано народним депутатам України – членам Комітету/.

Крім того, на додаток до звернення Мінфіну до Комітету надійшла додаткова інформація Мінфіну щодо виконання статті 25 Закону /копію листа Мінфіну від 16.07.2020 р. № 47010-02/2-2/21586 роздано народним депутатам України – членам Комітету/.

Загалом в обговоренні даного питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Забуранна Л.В., Цабаль В.В., Лопушанський А.Я., Гевко В.Л., перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., заступник Міністра фінансів України Драганчук Ю.О., заступник Голови Рахункової палати Майснер А.В., член Рахункової палати Невідомий В.І., член наглядової ради АТ «МГУ» Пинзеник В.М., Голова правління НАК «Нафтогаз України» Коболєв А.В.

При цьому голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Комітету Забуранна Л.В. зазначила про розгляд даного питання у підкомітеті та внесла пропозицію підтримати рішення Комітету згідно з підготовленим у підкомітеті проектом ухвали (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету), зокрема:

1) керуючись вимогами частини другої статті 25 Закону, погодити порядок та обсяг спрямування надходжень до спеціального фонду державного бюджету від НАК «Нафтогаз України» у сумі 3.850.886,421 тис. грн відповідно до постанови КМУ № 593;

2) НАК «Нафтогаз України» забезпечити повідомлення АТ «Укртрансгаз» АТ «МГУ» про визначення у встановленому законодавством порядку вартості 100% частки ТОВ «Оператор ГТС України» та виконання умов договору купівлі-продажу (щодо умов передачі) такої частки для виконання частини другої статті 25 Закону;

3) рекомендувати Рахунковій палаті у встановленому порядку здійснити захід державного зовнішнього контролю (аудиту) в НАК «Нафтогаз України» і АТ «Укртрансгаз» щодо надходження і використання коштів державного бюджету та управління державним майном (об’єктами державної власності), у тому числі з урахуванням реалізації положень статті 25 Закону.

Підсумовуючи розгляд даного питання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування таку пропозицію (озвучену головою підкомітету Забуранною Л.В.), що була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини другої статті 25 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік»:

1. Погодити порядок та обсяг спрямування надходжень до спеціального фонду державного бюджету від акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» у 2020 році у сумі 3.850.886,421 тис. гривень відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15 липня 2020 року № 593.

2. Акціонерному товариству «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» забезпечити повідомлення акціонерним товариством «Укртрансгаз» акціонерного товариства «Магістральні газопроводи України» про визначення у встановленому законодавством порядку вартості 100 відсотків частки товариства з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України» та виконання умов договору купівлі-продажу (щодо умов передачі) такої частки для виконання частини другої статті 25 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

3. Рекомендувати Рахунковій палаті у встановленому порядку здійснити захід державного зовнішнього контролю (аудиту) в акціонерному товаристві «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» та акціонерному товаристві «Укртрансгаз» щодо надходження і використання коштів державного бюджету та управління державним майном (об’єктами державної власності), у тому числі з урахуванням реалізації положень статті 25 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Голосували: «за» – 26, «проти» – 0, «утрималися» – 1.

9. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Голови Комітету з питань бюджету Трухіна О.М. про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо належного фінансового забезпечення відновлення інституту фахівців із соціальної роботи для виявлення і супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах» (реєстр. № 3807 від 08.07.2020 р.), поданий народним депутатом України Шпак Л.О. (щодо розгляду додаткових пропозицій) /включено до порядку денного додатково за пропозицією заступника Голови Комітету Трухіна О.М./.

Відмітили:

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету /далі – Комітет/ на своєму засіданні 16 липня 2020 року розглянув проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо належного фінансового забезпечення відновлення інституту фахівців із соціальної роботи для виявлення і супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах» (реєстр. № 3807 від 08.07.2020 р.), поданий народним депутатом України Шпак Л.О. /далі – законопроект № 3807/ та ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України законопроект № 3807 за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій, наведених у листі-висновку Комітету /від 16.07.2020 р. № 04-13/3-2020/109043 (144895)/.

Разом з тим, виникла необхідність /у зв’язку з актуальністю порушених питань/ додаткового розгляду наданих до законопроекту № 3807 пропозицій щодо фінансового забезпечення ремонту, реконструкції та будівництва окремих автомобільних доріг та джерел проведення таких видатків з державного бюджету у 2020 році (зазначені пропозиції роздано народним депутатам – членам Комітету та наведено у проекті листа Комітету, що також наданий членам Комітету).

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Трухін О.М., Копанчук О.Є., Заремський М.В., Лопушанський А.Я., Задорожній М.М., а також перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., заступник Голови Рахункової палати Майснер А.В. та член Рахункової палати Невідомий В.І.

Народні депутати України Копанчук О.Є. та Задорожній М.М. порушили питання про ризики з виконання бюджетної програми «Виплата пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі», обсяг якої пропонується зменшити, у зв’язку із зміною вартості газу та проблемами у забезпеченні населення скрапленим газом в балонах.

Перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., не заперечуючи проти розгляду додаткових пропозицій, зазначив, що у нинішніх економічних умовах не вбачається ризиків з виконання вищезазначеної бюджетної програми та не очікується заборгованості за даною програмою.

Заступник Голови Рахункової палати Майснер А.В. нагадав про результати проведеного Рахунковою палатою аудиту використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах та наголосив на необхідності виконання відповідними установами наданих рекомендацій.

За підсумками розгляду даного питання Голова Комітету Арістов Ю.Ю. запропонував Комітету ухвалити таке рішення: рекомендувати Верховній Раді України законопроект № 3807 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету від 16 липня 2020 року та додаткових пропозицій згідно проектом листа Комітету від 17 липня 2020 року. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо належного фінансового забезпечення відновлення інституту фахівців із соціальної роботи для виявлення і супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах (реєстр. № 3807 від 08.07.2020 р.), поданий народним депутатом України Шпак Л.О., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій, наведених у листі-висновку Комітету /від 16.07.2020 р. № 04-13/3-2020/109043 (144895), а також таких додаткових пропозицій:

внести зміни до додатка до законопроекту /щодо внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік»/ та передбачити відповідні зміни до додатка № 6 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо видатків загального фонду державного бюджету (з уточненням відповідних підсумкових показників), а саме передбачити Державному агентству автомобільних доріг України видатки розвитку за новими бюджетними програмами «Покращення стану автомобільної дороги Т-04-01 Дніпро – Васильківка – Покровське – Гуляйполе – Пологи – Мелітополь» (код 3111….) у сумі 500.000 тис. грн, «Нове будівництво моста через річку Східничанка з підходами по вул. Кропивницькій в смт. Східниця м. Борислава Львівської області (коригування)» (код 3111….) у сумі 30.558 тис. грн, «Субвенція з державного бюджету обласному бюджету Сумської області на будівництво мостового переходу через р. Сула в м. Ромни» (код 3131….) у сумі 10.000 тис. грн, «Субвенція з державного бюджету обласному бюджету Чернівецької області на капітальний ремонт вул. Хотинської в м. Чернівці» (код 3131….) у сумі 200.000 тис. грн, «Субвенція з державного бюджету обласному бюджету Миколаївської області на капітальний ремонт автомобільних доріг О 151124 Миколаїв – Станіслав – Херсон та О 151101 (Миколаїв – Херсон) – Любомирівка – Першотравневе – (Казанка – (Р-47))» (код 3131….) у сумі 300.000 тис. грн, «Субвенція з державного бюджету обласному бюджету Тернопільської області на реконструкцію шляхопроводу через залізничну колію на вул. Об’їзна в районі вул. Гайової в м. Тернополі» (код 3131….) у сумі 190.000 тис. грн, «Субвенція з державного бюджету обласному бюджету Львівської області на проведення капітального ремонту доріг» (код 3131….) у сумі 589.000 тис. грн, а також зменшити видатки споживання за бюджетною програмою «Виплата пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі» (код 2501230) на 1.819.558 тис. грн.

Голосували: «за» – 11, «проти» – 0, «утрималися» – 6, «не голосували» – 2 (на час голосування на засіданні Комітету були присутні 19 народних депутатів – членів Комітету).

10. СЛУХАЛИ:

Інформацію секретаря Комітету з питань бюджету Цабаля В.В. про проект плану роботи Комітету з питань бюджету на четверту сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання (вересень 2020 року – січень 2021року).

Відмітили:

Відповідно до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» план роботи комітету затверджується рішенням комітету до початку чергової сесії Верховної Ради України, на яку формується план.

Проект плану роботи Комітету з питань бюджету /далі – Комітет/ передбачає основні напрями діяльності Комітету, насамперед, законопроектну. Основою законотворчої роботи Комітету в період четвертої сесії (розділ І проекту плану роботи) має стати розгляд проекту закону про Державний бюджет України на 2021 рік і прийняття його Верховною Радою України. Поряд з тим, важливе місце належить опрацюванню проектів законів про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» та до Бюджетного кодексу України.

У розділі ІІ проекту плану роботи передбачено розгляд проектів законів, до яких Комітетом мають бути надані висновки щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності бюджетному законодавству. Відповідно до Регламенту Верховної Ради України такі висновки Комітет надає до всіх зареєстрованих у Верховній Раді проектів законів.

У розділі ІV проекту плану роботи запропоновано перелік заходів з питань участі Комітету в процесі виконання державного бюджету у 2020 році (зокрема, шляхом погодження рішень Уряду щодо передачі бюджетних призначень і перерозподілу видатків державного бюджету, розподілу/перерозподілу міжбюджетних трансфертів) та контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

Зважаючи, що третя сесія Верховної Ради ще триває, проект плану може бути уточнений з урахуванням законопроектів, що можуть бути розглянуті Комітетом та/або Верховною Радою до завершення  її роботи.

Проект плану роботи роздано народним депутатам України – членам Комітету.

Поряд з тим на виконання доручення Голови Верховної Ради від 2 липня 2020 року № 06/04–2020/92839 підготовлені переліки законопроектів, за якими Комітет визначено головним: таких, що пропонується включити до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, та таких, що не рекомендуються для включення до порядку денного четвертої сесії (як такі, що втратили актуальність, потребують доопрацювання або системно пов’язані та похідні від інших законопроектів), згідно з листом, проект якого роздано народним депутатам України – членам Комітету.

При цьому, такі переліки належить уточнити за результатами розгляду законопроектів Комітетом та/або Верховною Радою до завершення роботи поточної сесії.

Після завершення доповіді секретаря Комітету Цабаля В.В. Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування таку пропозицію: затвердити план роботи Комітету на четверту сесію (з відповідними уточненнями розділу І щодо розглянутих законопроектів до завершення роботи поточної сесії), а також перелік законопроектів, які пропонується не включати до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (з урахуванням результатів розгляду законопроектів до завершення роботи поточної сесії).

Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити план роботи Комітету з питань бюджету на четверту сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання (з відповідними уточненнями розділу I щодо розглянутих законопроектів до завершення роботи поточної сесії).

2. Подати Головному організаційному управлінню Апарату Верховної Ради України перелік проектів законів, за якими Комітет з питань бюджету визначено головним, для включення їх до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та перелік законопроектів, які пропонується не включати до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (з урахуванням результатів розгляду законопроектів до завершення роботи поточної сесії).

Голосували: «за» одноголосно.

11. СЛУХАЛИ:

Інформацію Голови Комітету з питань бюджету Арістова Ю.Ю. про основні підсумки роботи Комітету з питань бюджету у період третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий – липень 2020 року).

Відмітили:

Протягом третьої сесії відбулося 27 засідань Комітету з питань бюджету (далі – Комітет), на яких розглянуто 913 питань.

За звітний період (станом на 14.07.2020 р.) на розгляд до Комітету надійшли 79 законопроектів, за якими Комітет визначено головним, і 810 законопроектів для надання висновків щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, а також 127 проектів постанов. У числі законопроектів, за якими Комітет визначено головним, надійшли: 40 законопроектів про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», 35 законопроектів про внесення змін до Бюджетного кодексу України (далі – Бюджетний кодекс), 1 законопроект про внесення змін до Закону України «Про Рахункову палату» та 3 проекти постанови з інших питань.

Упродовж роботи третьої сесії Комітетом підготовлено на розгляд Верховної Ради 29 законопроектів, за якими Комітет визначений головним (при цьому щодо 4 законопроектів зазначено про недоцільність їх окремого розгляду у зв'язку з врахуванням їх положень в інших законопроектах та відповідно втратою актуальності), у т.ч.:

18 законопроектів про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» /за реєстр. №№ 3254, 3279, 3279-1, 3279-Д, 3419, 3507, 3509, 3509-1, 3509-2, 3659, 3664, 3697, 3708, 3712, 3712-1, 3776, 3807, 3819/, з них 1 законопроект підготовлено до І і повторного І читання /за реєстр. № 3279/, 1 законопроект підготовлено до розгляду у І і ІІ читаннях /за реєстр. № 3509/, при цьому щодо 4 законопроектів /за реєстр. №№ 2725, 3138, 3155 і 3258/ зазначено про недоцільність їх окремого розгляду;

8 законопроектів про внесення змін до Бюджетного кодексу /за реєстр. №№ 2487, 2782, 3420, 3288, 3510, 3510-1, 3591, 3598/;

2 законопроекти про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 13.04.2020 р. № 553-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» /за реєстр. №№ 3692 і 3692-1/;

1 проект постанови про звіт про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» /за реєстр. № 3269/.

Верховною Радою під час третьої сесії (станом на 17.07.2020 р.) прийнято 10 законів та 1 постанову, попередній розгляд яких здійснював Комітет, а саме:

7 законів про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» /від 30.03.2020 р. № 548-IХ, від 13.04.2020 р. № 553-IХ, від 18.06.2020 р. № 726-IХ, від 03.07.2020 р. № 746-IХ і № 751-IХ, від 13.07.2020 р. № 757-IХ і від 14.07.2020 р. № 769-IХ/;

3 закони про внесення змін до Бюджетного кодексу /від 02.06.2020 р. № 642-IХ, від 04.06.2020 р. № 677-IХ та від 16.06.2020 р. № 704-IХ/;

1 постанову про звіт про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» /від 18.06.2020 р. № 722-IХ/.

В рамках здійснення законопроектної функції передусім слід відмітити, що у березні-квітні 2020 року Комітет був залучений Урядом до розроблення та у подальшому здійснював супроводження і доопрацювання законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» за реєстр. №3279, спрямованого загалом на забезпечення фінансовими ресурсами невідкладних заходів із запобігання негативних наслідків, спричинених виникненням і поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Верховною Радою прийнято відповідний Закон України від 13 квітня 2020 року № 553-IX (у доопрацьованій Комітетом редакції).

Відповідно до статті 61 Бюджетного кодексу та частини п’ятої статті 161 Регламенту Верховної Ради Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради звіт про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» разом з відповідним проектом постанови Верховної Ради (реєстр. № 3269 від 27.03.2020 р.). Керуючись частиною шостою статті 161 Регламенту Верховної Ради, за результатами опрацювання звіту і поданих до нього документів з урахуванням висновків та інших матеріалів Рахункової палати у Комітеті підготовлено проект постанови Верховної Ради «Про звіт про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», в якому запропоновано звіт взяти до відома та надати відповідні доручення Уряду щодо поліпшення управління бюджетними коштами для врахування у процесі виконання бюджету у 2020 році та при формуванні проекту бюджету на 2021 рік. Цей проект постанови схвалено Комітетом та подано на розгляд Верховної Ради (реєстр. № 3269-Д від 04.06.2020 р.), а також Комітет направив Кабінету Міністрів у вигляді рекомендацій Комітету доручення, передбачені у зазначеному проекті постанови. Верховною Радою 18.06.2020 р. розглянуто дане питання і прийнято відповідну постанову згідно з пропозицією Комітету.

Слід зазначити, що у звітний період Комітет плідно співпрацював з Рахунковою палатою, використовуючи її матеріали при проведенні оцінки показників державного та місцевих бюджетів. Загалом від Комітету направлено відповідні звернення до Кабінету Міністрів, міністерств, інших державних органів, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо вжиття заходів з усунення виявлених Рахунковою палатою недоліків і порушень (станом на 15.07.2020 р. – 47 листів). При цьому у Комітеті в рамках підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати протягом третьої сесії розглядалися матеріали Рахункової палати про результати окремих аудитів ефективності використання бюджетних коштів (10 аудитів).

Керуючись статтями 14 і 24 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» та статтею 109 Бюджетного кодексу, Комітет на своєму засіданні у липні 2020 р. розглянув висновок Рахункової палати про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2020 рік у першому кварталі з відповідною інформацією щодо виконання державного бюджету у 2020 році, підготовленою секретаріатом Комітету, що містила аналітичні матеріали. Під час розгляду такого питання за участю Рахункової палати та Міністерства фінансів було звернуто увагу на окремі недоліки при виконанні державного бюджету у 2020 році, у зв’язку з чим Комітет направив Уряду рекомендації щодо врегулювання наявних проблем і усунення недоліків в процесі виконання бюджету. Варто також зазначити, що ще на початку третьої сесії (у лютому) на засіданні Комітету заслухано інформацію Мінфіну про стан виконання державного бюджету у січні п.р., за наслідками чого Комітет надав Уряду рекомендації щодо вжиття заходів для забезпечення належного виконання державного бюджету у 2020 році.

Поряд з тим, Голова, інші члени Рахункової палати та її уповноважені представники запрошувалися та брали активну участь у майже всіх засіданнях Комітету і більшості засідань його підкомітетів. Зі свого боку Рахунковою палатою регулярно надсилалися запрошення на її засідання та члени Комітету мали можливість брати участь у таких засіданнях.

Протягом звітного періоду у Комітеті проведено ряд заходів конкурсу на зайняття вакантних посад членів Рахункової палати, оголошеного у січні 2020 року. Зокрема, керуючись вимогами частини другої статті 208-2 Регламенту Верховної Ради та враховуючи рішення Комітету від 10.02.2020 р., Комітетом разом з Апаратом Верховної Ради забезпечено з 24 лютого п.р. оприлюднення на офіційних веб-сайтах Верховної Ради та Комітету інформації про кандидатів, які подали документи для участі у конкурсі (попередньо у Комітеті проведено роботу з підготовки таких документів кандидатів в електронному вигляді). Також відповідно до пункту 7 частини другої статті 19 Закону України «Про Рахункову палату» Апаратом Верховної Ради за участю Комітету забезпечено проведення спеціальної перевірки кандидатів. Крім того, у Комітеті підкомітетом з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати протягом трьох днів (18 червня, 2 і 3 липня п.р.) проведено співбесіди з кандидатами, включаючи тестування на знання однієї з офіційних мов Ради Європи.

На виконання статей 27 і 109 Бюджетного кодексу та статті 93 Регламенту Верховної Ради Комітетом здійснено експертизу 802 законопроектів щодо впливу на показники бюджетів та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, за наслідками чого надано відповідні висновки профільним комітетам. При цьому до 40 законопроектів надано пропозиції з приведення їх у відповідність до бюджетного законодавства.

Щодо погодження Комітетом рішень Кабінету Міністрів та інших органів влади відповідно до законодавчих норм

Відповідно до частин шостої і восьмої статті 23 Бюджетного кодексу Комітетом протягом лютого-липня 2020 року опрацьовано звернення головних розпорядників коштів державного бюджету щодо передачі бюджетних призначень та перерозподілу видатків державного бюджету, за наслідками чого Комітетом погоджено 19 відповідних рішень Кабінету Міністрів (з урахуванням 2 рішень, які також включають розподіл чи перерозподіл міжбюджетних трансфертів) та направлено на доопрацювання 1 відповідне рішення Кабінету Міністрів.

Згідно з частиною п’ятою статті 24-1 Бюджетного кодексу Комітетом впродовж третьої сесії погоджено 2 рішення Кабінету Міністрів щодо змін до розподілу державного фонду регіонального розвитку на 2020 рік за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку.

Відповідно до частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу Комітет у лютому-липні 2020 року розглядав питання щодо розподілу/перерозподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам і загалом погодив 17 відповідних рішень Кабінету Міністрів (з урахуванням 4 рішень, які також включають перерозподіл видатків державного бюджету або розподіл коштів з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19).

У звітний період відповідно до статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» Комітетом погоджено 15 рішень Кабінету Міністрів про виділення коштів з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та їх наслідками, а також направлено на доопрацювання 1 відповідне рішення Кабінету Міністрів.

У липні 2020 року, керуючись статтею 25 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», Комітет погодив рішення Кабінету Міністрів щодо порядку та обсягів спрямування відповідних надходжень до спеціального фонду державного бюджету.

Керуючись статтею 4 Закону України «Про поводження радіоактивними відходами», Комітет розглянув питання щодо погодження розподілу коштів Державного фонду поводження з радіоактивними відходами за бюджетними програмами на 2020 рік.

Забезпечуючи погодження вище перелічених рішень, Комітет з метою дотримання збалансованості показників бюджету і контролю за дотриманням бюджетного законодавства у кожному випадку здійснював аналіз відповідності таких рішень Бюджетному кодексу та/або Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», проводив аналітичну оцінку виконання відповідних бюджетних програм чи реалізації відповідних норм та заслуховував головних розпорядників коштів державного бюджету щодо реалізації планів їх діяльності або використання відповідних витрат (з урахуванням позиції Міністерства фінансів і Рахункової палати) спочатку у підкомітетах, здійснюючи попереднє ретельне опрацювання питання, затим на своїх засіданнях. При цьому у багатьох випадках за підсумками розгляду таких питань Комітетом надавалися Уряду відповідні рекомендації для забезпечення дотримання бюджетного законодавства та ефективного використання бюджетних коштів.

Щодо представництва членів Комітету у комісіях слід відмітити, що у звітний період народні депутати – члени Комітету брали участь у роботі Міжвідомчої комісії з питань державних інвестиційних проектів (передбаченої статтею 33-1 Бюджетного кодексу), комісії для оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку (передбаченої частиною третьою статті 24-1 Бюджетного кодексу), а також комісії для розгляду пропозицій та підготовки рекомендацій щодо розподілу субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між місцевими бюджетами та за об’єктами (заходами) (передбаченої постановою КМУ від 06.02.2012 р. №106 (із змінами)), комісії для проведення перевірки поданих документів та формування пропозицій щодо погодження проектів за субвенцією з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів» (передбаченої постановою КМУ від 12.02.2020 р. № 100).

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. зазначив, що така інформація підготовлена відповідно до статті 53 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», та запропонував взяти її до відома.

Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

Голосували: «за» одноголосно.

(До цієї інформації включено питання, заплановані і розглянуті на засіданні Комітету 17.07.2020. По завершенні третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання відомості про деякі питання роботи Комітету за звітний період будуть подані Головному організаційному управлінню Апарату Верховної Ради України.)

Голова Комітету                                                                Ю.Ю. Арістов

Секретар Комітету                                                              В.В. Цабаль
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку