Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №83 від 30 березня 2021 року

 

 

 

11  год. 45 хв.  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн 510

Головує: Голова Комітету Арістов Ю.Ю.

Присутні:

Члени Комітету: Крулько І.І., Гевко В.Л., Копанчук О.Є., Лопушанський А.Я., Трухін О.М., Борт В.П., Драбовський А.Г., Дунаєв С.В., Забуранна Л.В., Задорожній М.М., Заремський М.В., Каптєлов Р.В., Кузбит Ю.М., Кунаєв А.Ю., Лаба М.М., Люшняк М.В., Молоток І.Ф., Пасічний О.С., Пузійчук А.В., Пушкаренко А.М., Саламаха О.І., Северин С.С., Тістик Р.Я., Урбанський А.І.

Всього присутніх – 25 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Цабаль В.В., Батенко Т.І., Герман Д.В., Гнатенко В.С., Гончаренко О.О., Кіссе А.І., Лунченко В.В., Пуртова А.А., Шпак Л.О.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Фещук С.Л., Андросюк Н.В., Больбат О.О., Бурякова Т.С., Криволап М.К., Симончук К.В., Стадник М.В., Шпак В.П., Климчук Д.І., Клочкова Т.В., Рощенко С.В.

Список запрошених, присутніх на засіданні:

від Міністерства фінансів України

Єрмоличев Р.В. – заступник Міністра;

від Міністерства освіти і науки України

Рогова В.Б. – заступник Міністра;

Дементьєв В.В. – державний експерт експертної групи з питань бюджетування директорату європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик;

Софієнко А.П. – керівник експртної групи з питань бюджетування директорату європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик;

від Рахункової палати

Мазярчук В.М. – радник Голови;

Тесленко О.І. – заступник директора Департаменту експертизи та аналізу державного бюджету – начальник відділу з питань макроекономіки.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про погодження перерозподілу між місцевими бюджетами обсягу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2021 році (розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.03.2021 № 199-р).

СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра освіти і науки України Рогової В.Б. про погодження перерозподілу між місцевими бюджетами обсягу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2021 році згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.03.2021 р. № 199-р.

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету /далі – Комітет/ надійшло звернення Міністерства освіти і науки України /далі – МОН/ від 19.03.2021 р. № 1/10-1199 (копія листа роздана народним депутатам України – членам Комітету) про погодження перерозподілу обсягу освітньої субвенції /далі – субвенція/ згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.03.2021 р. № 199-р «Про перерозподіл обсягу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2021 році» /далі – розпорядження КМУ № 199-р/.

Питання погодження Комітетом розподілу та перерозподілу обсягів міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами в межах їх загального обсягу унормовано у частині шостій статті 108 Бюджетного кодексу України /далі – Кодекс/, згідно з якою:

Кабінет Міністрів України за погодженням з Комітетом може здійснювати розподіл та перерозподіл обсягів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам між місцевими бюджетами у межах загального обсягу відповідних субвенцій;

особливості розподілу обсягу субвенції щодо резерву коштів та перерозподілу її обсягу між місцевими бюджетами можуть визначатися законом про державний бюджет.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» /далі – Закон/ у складі загальнодержавних видатків та кредитування МОН затверджено видатки споживання за бюджетною програмою «Освітня субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам» у сумі 99.647.368,2 тис. грн (за загальним фондом) з розподілом у додатку № 5 до Закону між обласними бюджетами і бюджетами місцевого самоврядування. При цьому у Законі не визначено особливостей розподілу субвенції щодо резерву коштів та перерозподілу її обсягу між місцевими бюджетами.

Статтею 103-2 Кодексу щодо субвенції встановлено, зокрема, що:

субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у типах закладів освіти, визначених частиною першою цієї статті, та розподіляється між відповідними бюджетами на основі формули, яка розробляється МОН та затверджується Кабінетом Міністрів України і має враховувати, зокрема, такі параметри: кількість учнів закладів загальної середньої освіти, учнів, які здобувають повну загальну середню освіту в закладах професійної (професійно-технічної) освіти державної та комунальної власності, студентів, які здобувають повну загальну середню освіту в закладах фахової передвищої освіти і коледжах державної та комунальної власності, у міській та сільській місцевості, гірських населених пунктах; розрахункову наповнюваність класів; навчальні плани /формула розподілу субвенції між місцевими бюджетами затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 р. № 1088 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 17.03.2021 р. № 209, згідно з якою, зокрема, уточнено механізм визначення коефіцієнтів приведення, в т.ч. розрахункової наповнюваності класів учнями для територіальних громад /далі – ТГ/, що визначаються на основі критеріїв: щільність і чисельність населення відповідної ТГ, а також відсоток населення, яке проживає у сільській місцевості)/;

у складі субвенції передбачається резерв коштів, обсяг якого не може перевищувати 1% загального її обсягу /на 2021 рік резерв коштів передбачено у сумі 668.374,4 тис. грн/, при цьому Кабінет Міністрів України здійснює розподіл резерву субвенції та може визначати напрями використання таких коштів.

З огляду на зазначене згідно з пунктом 1 та додатком до розпорядження КМУ № 199-р здійснено перерозподіл субвенції у межах загального її обсягу між місцевими бюджетами загалом у сумі 45.171,1 тис. грн (у т.ч. перерозподіл обсягів субвенції між місцевими бюджетами у сумі 25.792,6 тис. грн та розподіл між місцевими бюджетами резерву субвенції у сумі 19.378,5 тис. грн) шляхом:

зменшення обсягів субвенції для бюджетів: Новобогданівської сільської ТГ Запорізької області (12.975,1 тис. грн); Глодоської сільської ТГ (2.506,9 тис. грн), Рівнянської сільської ТГ (4.339,6 тис. грн) та Суботцівської сільської ТГ (4.111,5 тис. грн) Кіровоградської області; Любашівської селищної ТГ Одеської області (1.094,6 тис. грн), Глухівської міської ТГ Сумської області (764,9 тис. грн);

зменшення /розподілу/ резерву субвенції (19.378,5 тис. грн);

збільшення обсягів субвенції для бюджетів: Семенівської сільської ТГ Запорізької області (12.340,5 тис. грн), Білоберізької сільської ТГ (564,9 тис. грн) та Рожнятівської селищної ТГ (113,5 тис. грн) Івано-Франківської області; Новоукраїнської міської ТГ (2.899 тис. грн), Дмитрівської сільської ТГ (3.745,7 тис. грн) та обласного бюджету (16.753,2 тис. грн) Кіровоградської області; Зеленогірської селищної ТГ Одеської області (7.989,4 тис. грн); Шалигинської селищної ТГ Сумської області (764,9 тис. грн).

Таким чином, з урахуванням розпорядження КМУ № 199-р резерв коштів субвенції становить 648.995,9 тис. грн.

У зверненні МОН з даного питання зазначається, що:

перерозподіл обсягу субвенції здійснено за зверненнями відповідних облдержадміністрацій виключно через виявлені неточності у даних, що вплинули на формульний розрахунок обсягів субвенції: некоректно подану статистичну інформацію засновниками закладів загальної середньої освіти чи невірно зазначений код бюджету нового засновника закладів загальної середньої освіти у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи;

для відповідних місцевих бюджетів здійснено формульний перерозподіл субвенції, з урахуванням розрахункової наповнюваності класів для кожної ТГ, визначеної відповідно до формули розподілу субвенції між місцевими бюджетами;

зазначений перерозподіл обсягу субвенції дасть змогу запобігти виникненню кредиторської заборгованості з виплати зарплати педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти у відповідних адміністративно-територіальних одиницях Запорізької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Одеської та Сумської областей.

Однак, у наданих до Комітету матеріалах МОН не надано належних розрахунків та обґрунтувань щодо здійсненого перерозподілу обсягу субвенції, у т.ч. щодо зменшення та/або збільшення обсягу субвенції за кожним з відповідних місцевих бюджетів та щодо визначення обсягу розподілу резерву субвенції (з наведеннях необхідних вихідних даних, критеріїв тощо).

Довідково: за даними місячного звіту Казначейства про виконання державного та місцевих бюджетів за січень-лютий 2021 року з державного бюджету надано субвенцію місцевим бюджетам у сумі 13.391,6 тис. грн, що становить 13,4% бюджетних призначень та 99,5% бюджетних асигнувань на звітний період. Відповідна інформація щодо надання та використання субвенції (у розрізі зведених бюджетів областей і бюджету м. Києва) роздана народним депутатам України – членам Комітету.

Після доповіді заступника Міністра освіти і науки України Рогової В.Б. з даного питання заступник Міністра фінансів України Єрмоличев Р.В. і заступник директора Департаменту експертизи та аналізу державного бюджету – начальник відділу з питань макроекономіки Рахункової палати Тесленко О.І. повідомили, що відповідно у Міністерства фінансів України і Рахункової палати немає зауважень чи заперечень щодо зазначеного перерозподілу обсягу субвенції.

Голова підкомітету з питань місцевих бюджетів та бюджетної підтримки регіонального розвитку Комітету Саламаха О.І. за результатами опрацювання даного питання у підкомітеті запропонував Комітету погодити перерозподіл між місцевими бюджетами обсягу субвенції на 2021 рік (у межах її загального обсягу) згідно з пунктом 1 та додатком до розпорядження КМУ № 199-р /проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету/.

Підсумовуючи розгляд даного питання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування таку пропозицію (озвучену головою підкомітету Саламахою О.І.), яка була одноголосно підтримана присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Керуючись вимогами частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України, погодити здійснення перерозподілу між місцевими бюджетами обсягу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на 2021 рік (у межах її загального обсягу) згідно з пунктом 1 та додатком до розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.03.2021 р. № 199-р «Про перерозподіл обсягу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2021 році».

Голосували: «за» – одноголосно.

Голова Комітету                                                                 Ю.Ю. Арістов

Секретар Комітету                                                              В.В. Цабаль
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку