Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні 22 травня 2012 року розглянув проект закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо розрахунку  перед Державним бюджетом України за наданими субкредитами), поданий народним депутатом України В.В. Лук’яновим, реєстр. №10395 від 25.04.2012 року.

Проектом закону передбачено у Законі України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" збільшити субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, яка виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування на 2,4 млрд.грн., встановивши її у обсязі майже 7 млрд. гривень.

Вказані видатки запропоновано здійснити за рахунок збільшення надходжень до спеціального фонду державного бюджету від:

- погашення заборгованості та зобов’язань енергогенеруючих компаній перед Державним агентством резерву за отримане у 1997-2000 роках згідно з рішеннями Кабінету Міністрів України органічне паливо – 1,2 млрд.грн.,

- погашення заборгованості за кредитами та дострокового погашення основної суми кредиту, плати енергогенеруючих компаній за надання державних гарантій та плати за користування субкредитами, наданими енергогенеруючим компаніям на впровадження Проекту розвитку ринку електроенергії і Проекту реабілітації та розширення теплопостачання м.Києва, у тому числі надходжень внаслідок стягнення пені за невиконання умов надання кредитів – 0,7 млрд.грн.,

- податку на прибуток підприємств енергетичної галузі, що виникає в результаті погашення заборгованості за спожиту електричну енергію підприємств водопостачання та водовідведення за рахунок вказаної субвенції – 0,5 млн.грн.

Реалізація зазначених норм забезпечується шляхом внесення доповнень до статей 4, 8, 9 та введення нової статті 25 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік», а також відповідних змін до додатків №№ 1, 3, 4, 7 до Закону.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило деякі зауваження до законопроекту, зокрема щодо реальності додаткового залучення до державного бюджету саме 2398,6 млн. грн. і вважає за доцільне отримати висновок Кабінету Міністрів України щодо внесеної законодавчої ініціативи.

Міністерство фінансів України в цілому підтримує законопроект з урахуванням необхідності уточнення окремих його показників та положень (зокрема, обсягів погашення основної суми кредиту, плати енергогенеруючих компаній за користування кредитами та плати за надання державних гарантій за користування кредитами). У зв’язку з цим, необхідно внести зміни до тексту законопроекту та його додатків (щодо змін до статті 1, нової статті 25 і додатків №1, №3, №4, №7 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік»).

Слід зазначити, що законопроект не відповідає вимогам нормотворчої техніки у частині оформлення законопроектів щодо внесення змін до державного бюджету, на що також звернули увагу Міністерство фінансів України та Головне науково-експертне управління у своїх висновках. Зокрема, мають місце ряд неточностей у тексті законопроекту, а також у додатках до проекту закону за показниками доходів, видатків, кредитування та у назві відповідної субвенції, які необхідно виправити.

Тому, виходячи з необхідності належного унормування порушеного у законопроекті питання, у Комітеті з питань бюджету підготовлено доопрацьований проект закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» щодо розрахунків енергогенеруючих компаній перед державним бюджетом, узгоджений з Міністерством фінансів України (додається на 5 аркушах).

Свою підтримку законопроекту висловило також Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Водночас, у разі прийняття даного законопроекту втрачає свою актуальність проект Закону України про деякі питання компенсації різниці у тарифах на централізоване водопостачання і водовідведення (реєстр. №10332 від 11.04.2012), поданий народним депутатом України В.В. Лук'яновим, у якому порушене у законопроекті №10395 питання пропонується врегулювати в інший спосіб (списання заборгованості енергогенеруючих підприємств перед Державним агентством резерву України з відповідним списанням заборгованості підприємств централізованого водопостачання та водовідведення за спожиту електроенергію).

Враховуючи наведене, Комітет прийняв рішення:

рекомендувати Верховній Раді України проект закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» щодо розрахунку перед Державним бюджетом України за наданими субкредитами (реєстр. №10395 від 25.04.2012 р.), поданий народним депутатом України В.В. Лук’яновим, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти у доопрацьованій Комітетом редакції за основу та в цілому як закон.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів, щодо яких Комітет є головним 8 скликання”

11 липня 2019 11:50
11 липня 2019 11:47
02 травня 2019 11:48
14 березня 2019 14:46
17 січня 2019 15:48
21 грудня 2018 12:36
06 грудня 2018 18:35
06 грудня 2018 18:33
06 грудня 2018 18:30
22 листопада 2018 15:29