Про розгляд проекту закону «Про внесення зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (реєстр. № 3234)

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні 23 жовтня п.р. розглянув проект Закону України «Про внесення зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік», поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 3234 від 12.09.2013 р.).

Законопроектом запропоновано доповнити Закон України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» новою статтею 23, згідно з якою надання коштів Міністерством фінансів України комунальному підприємству «Дніпропетровський метрополітен» Дніпропетровської міської ради (за рахунок кредиту, залученого державою від Європейського інвестиційного банку для реалізації проекту «Завершення будівництва метрополітену в м. Дніпропетровську») здійснюється на безповоротній основі, а Дніпропетровська міська рада має відшкодовувати витрати державного бюджету з обслуговування такого кредиту і вносити до державного бюджету плату за надання кредитних коштів. При цьому, комунальне підприємство «Дніпропетровський метрополітен» звільняється від зобов’язання надавати забезпечення виконання зобов’язань перед державою з відшкодування витрат державного бюджету, здійснених у зв’язку з отриманням такого кредиту.

У фінансово-економічному обґрунтуванні до законопроекту зазначено, що планується залучити кредит ЄІБ в обсязі 152 млн. євро (за плаваючою відсотковою ставкою EURIBOR + спред, пільговий період – 6 років, строк погашення – 20 років).

Відповідні кошти кредиту вже передбачені у Законі України «Про Державний бюджет України на 2013 рік». Отже, прийняття законопроекту не призведе у поточному році до зміни показників державного бюджету і граничного обсягу державного боргу.

У додатках № 2, № 4 і № 9 до цього Закону залучення кредиту у п.р. визначено у сумі 1 млн грн з подальшим рекредитуванням за кодом 3511620 «Фінансування проектів розвитку за рахунок коштів, залучених державою», тобто вказані кошти мають надаватися комунальному підприємству «Дніпропетровський метрополітен» на умовах повернення.

Як вказано у пояснювальній записці до законопроекту, Дніпропетровська держадміністрація звернулася до Уряду з проханням розглянути можливість надання цьому підприємству коштів кредиту ЄІБ на безповоротній основі у зв’язку з його обмеженими фінансовими можливостями.

Згідно з експертним висновком Міністерства фінансів України до законопроекту на виконання розпорядження Президента України від 02.09.2013 № 266 «Про делегацію України для участі у переговорах з Європейським інвестиційним банком щодо укладання Фінансової угоди (Проект «Завершення будівництва метрополітену у м. Дніпропетровську») між Україною та Європейським інвестиційним банком» вже проведено відповідні переговори, під час яких узгоджено фінансові умови надання кредиту і текст Фінансової угоди, а найближчим часом планується її парафування між Україною та ЄІБ з наступним підписанням. У даний час необхідно визначити умови передачі комунальному підприємству «Дніпропетровський метрополітен» коштів кредиту ЄІБ.

Таким чином, даним законопроектом запропоновано унормувати порушене питання.

Однак, необхідно зауважити, що у подальшому (насамперед, у законопроекті про державний бюджет на 2014 рік) належить врегулювати питання щодо правильності відображення у державному бюджеті витрат для реалізації проекту «Завершення будівництва метрополітену в м. Дніпропетровську» за рахунок кредиту ЄІБ, оскільки кошти надаватимуться Дніпропетровській міськраді на безповоротній основі (тобто не як надання кредитів з бюджету, а як видатки бюджету). Доцільно такі витрати включити до складу субвенції з державного бюджету міському бюджету міста Дніпропетровська на завершення будівництва метрополітену у м. Дніпропетровську, як це вже унормовано щодо відповідних коштів ЄБРР. Зважаючи на це, Комітетом з питань бюджету рекомендовано Міністерству фінансів України врегулювати порушене питання.

Слід звернути увагу, що загалом на реалізацію проекту «Завершення будівництва метрополітену в м. Дніпропетровську» планується залучити кредитних коштів у сумі 304 млн євро, включаючи 152 млн євро за рахунок кредиту ЄБРР відповідно до Кредитної угоди (Проект «Завершення будівництва метрополітену у м. Дніпропетровськ»), ратифікованої Законом України від 05.06.2013 р. № 322-VII. При цьому, у минулому році після підписання такої угоди умови передачі комунальному підприємству «Дніпропетровський метрополітен» коштів кредиту ЄБРР були врегульовані Законом України від 02.10.2012 р. № 5307-VI «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» шляхом передбачення аналогічної норми (стаття 26).

За звітною інформацією Казначейства України за січень-вересень п.р. не надавалася субвенція з державного бюджету міському бюджету міста Дніпропетровська на завершення будівництва метрополітену у м. Дніпропетровську (затверджено на 2013 рік в обсязі 99 млн грн), яка здійснюється за рахунок кредиту ЄБРР.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму експертному висновку зазначає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу.

За результатами розгляду Комітет з питань бюджету ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (реєстр. № 3234 від 12.09.2012 р), внесений Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів, щодо яких Комітет є головним 8 скликання”

11 липня 2019 11:50
11 липня 2019 11:47
02 травня 2019 11:48
14 березня 2019 14:46
17 січня 2019 15:48
21 грудня 2018 12:36
06 грудня 2018 18:35
06 грудня 2018 18:33
06 грудня 2018 18:30
22 листопада 2018 15:29