Зміни до Закону України

«Про Державний бюджет України на 2013 рік»

 

У Комітеті з питань бюджету на засіданні 5 вересня розглянуто поданий Кабінетом Міністрів України проект закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік», поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 3085 від 15.08.2013р.).

Проект закону підготовлено у зв’язку з прийняттям Указу Президента України від 28 лютого 2013 року № 96 «Про деякі заходи з оптимізації системи центральних органів виконавчої влади», яким, зокрема, передбачено утворити Міністерство освіти і науки України та Міністерство молоді та спорту України, реорганізувавши Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України та Державну службу молоді та спорту України.

У зв’язку з цим, законопроектом пропонується внести зміни до додатка  3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік", що передбачають перерозподіл бюджетних призначень для забезпечення виконання завдань і функцій, покладених на новоутворені центральні органи виконавчої влади, в межах загального обсягу видатків, передбачених у Державному бюджеті України на 2013 рік для органів виконавчої влади, що реорганізуються.

Насамперед, передбачається замість Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України визначити два нових головних розпорядника коштів державного бюджету - Міністерство освіти і науки України та Міністерство молоді та спорту України.

При цьому, 7 бюджетних програм, які виконувалися Державною службою молоді та спорту України, передаються до головного розпорядника коштів державного бюджету - Міністерства молоді та спорту України, а також визначаються три нові бюджетні програми для забезпечення функціонування Республіканського науково-методичного кабінету, Державного науково-дослідницького інституту та Музею слави.

Крім того, уточнюються найменування окремих бюджетних програм Міністерства освіти і науки України та обсяги їх бюджетного забезпечення.

Прийняття законопроекту не призведе до зміни загального обсягу видатків державного бюджету.

Слід зауважити, що Верховною Радою України 2 липня 2013 року прийнято Закон України № 381-VII, яким внесено зміни до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік», однак дані зміни положеннями поданого законопроекту не враховані.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку зазначило про не впливовість законопроекту на дохідну та видаткову частину державного бюджету.

Відповідно до узагальнюючого висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України за результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень.

Водночас, під час опрацювання цього законопроекту до Комітету з питань бюджету надійшли пропозиції від Міністерства освіти і науки України щодо необхідності завершення будівництва студентського гуртожитку Київського національного торговельно-економічного університету та здійснення заходів з проведення XXVI Всесвітньої зимової Універсіади та виплати винагород призерам XXVII Всесвітньої літньої Універсіади, які запропоновано підтримати.

Для збалансування таких додаткових видатків державного бюджету пропонується зменшити загальнодержавні витрати за бюджетною програмою Міністерства фінансів України «Обслуговування та погашення зобов’язань за залученими коштами під державні гарантії для здійснення капітальних видатків розпорядниками бюджетних коштів», за якою за підсумками семи місяців кошти ще не використовувалися.

За наслідками розгляду законопроекту Комітет з питань бюджету ухвалив рішення:

рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік», поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 3085 від 15.08.2013 р.), за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон із урахуванням пропозицій ухвалених Комітетом.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів, щодо яких Комітет є головним 8 скликання”

11 липня 2019 11:50
11 липня 2019 11:47
02 травня 2019 11:48
14 березня 2019 14:46
17 січня 2019 15:48
21 грудня 2018 12:36
06 грудня 2018 18:35
06 грудня 2018 18:33
06 грудня 2018 18:30
22 листопада 2018 15:29