Щодо розгляд проекту закону «Про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (реєстр. № 3175)

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні 9 жовтня п.р. розглянув проект Закону України «Про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік», поданий народним депутатом України Омельченком В.П. (реєстр. № 3175 від 03.09.2013 р.).

Законопроектом пропонується доповнити пункт 1 статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» новим напрямом надання державних гарантій, а саме: для забезпечення виконання боргових зобов’язань суб’єктів господарювання, об’єкти державної власності яких належать до сфери управління Державного космічного агентства і здійснюють реалізацію міжнародних проектів зі створення космічного ракетного комплексу «Циклон-4» та Національної супутникової системи зв’язку. Цей напрям пропонується реалізувати в межах визначеного статтею 6 цього Закону граничного обсягу державних гарантій (до 50 млрд грн) із звільненням таких суб’єктів від зобов’язань подавати забезпечення виконання зобов’язань перед державою з відшкодування витрат державного бюджету та сплати до державного бюджету плати за отримання державних гарантій.

Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту потреба у додаткових кредитних ресурсах під державні гарантії для завершення міжнародного проекту «Циклон-4» становить 320 млн дол. США (еквівалент близько 2560 млн грн) та для завершення створення Національної системи супутникового зв’язку – 15 млн дол. США (еквівалент близько 120 млн грн). Проте не зазначено джерела погашення та обслуговування таких запозичень.

Необхідно звернути увагу, що пунктом 3 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України встановлено, що положення частини четвертої статті 17 цього Кодексу не застосовуються при наданні державних гарантій за кредитами (позиками), що залучаються, зокрема, для реалізації міжнародного проекту «Циклон-4». Тобто фактично дозволяється використання коштів державного бюджету для погашення і обслуговування кредитів, залучених під державні гарантії, з метою реалізації цього проекту. Тому найбільш ймовірним джерелом погашення та обслуговування запропонованих даним законопроектом запозичень можуть бути кошти державного бюджету.

За оцінкою Міністерства фінансів України, наведеною в експертному висновку до законопроекту, у разі реалізації законопроекту у державному бюджеті на 2014 рік необхідно передбачити додатково 30,72 млн дол. США (еквівалент близько 245 млн грн) за бюджетною програмою 6381130 «Виконання боргових зобов’язань за кредитами, залученими під державні гарантії для реалізації проектів «Циклон-4» та «Створення Національної супутникової системи зв’язку». Загальний обсяг державних коштів на обслуговування та погашення кредиту може становити 473 млн дол. США (еквівалент близько 3784 млн грн).

При цьому, Мінфін звертає увагу, що для реалізації міжнародного проекту «Циклон-4» у 2004 та 2011 роках державним підприємством «Конструкторське бюро «Південне ім. М.К. Янгеля» вже залучалися кредитні кошти під державні гарантії відповідно у сумах 150 та 260 млн дол. США. Погашення та обслуговування таких боргових зобов’язань здійснюється за рахунок коштів державного бюджету (починаючи з 2004 року на їх обслуговування вже витрачено понад 700 млн грн та в 2014 році планується погашення кредиту 2004 року за рахунок коштів державного бюджету).

Належить зауважити, що абзацом шостим пункту 1 статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» передбачено надання державних гарантій для забезпечення виконання боргових зобов’язань за запозиченнями суб’єктів господарювання – резидентів України державного сектору економіки для фінансування інвестиційних, інноваційних, інфраструктурних та інших проектів розвитку, які мають стратегічне значення та реалізація яких сприятиме розвитку економіки України. Умови надання державних гарантій за таким напрямом затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 03.07.2013 № 500.

Враховуючи, що міжнародні проекти «Циклон-4» та створення Національної супутникової системи зв’язку мають інвестиційний характер, їх реалізація має здійснюватися відповідно до чинної норми абзацу шостого пункту 1 статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік», тобто без виділення в окремий напрям надання державних гарантій.

Крім того, Мінфін зазначає, що інвестиційний проект створення Національної супутникової системи зв’язку реалізується на умовах самоокупності та передбачає відшкодування всіх витрат державного бюджету, пов’язаних з обслуговуванням та погашенням кредиту, залученого у 2009 році під державні гарантії, відповідно до Кредитного договору між державним підприємством «Укркосмос» та Канадською експортною агенцією у сумі 292,4 млн дол. США.

Таким чином, Міністерство фінансів України підтримує законопроект лише в частині передбачення норми про звільнення суб’єктів господарювання, пов’язаних з реалізацією міжнародного проекту «Циклон-4», від зобов’язання надавати майнове або інше забезпечення виконання зобов’язань за державними гарантіями та вносити плату за надання державних гарантій.

Слід зазначити, що за інформацією Міністерства фінансів України станом на 18 вересня п.р. державні гарантії надано загалом в обсязі 5 млрд грн (для забезпечення виконання зобов’язань Державної служби автомобільних доріг).

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму експертному висновку до законопроекту зазначає, зокрема, що проект містить певні фінансові ризики, та вважає, що законопроект потребує доопрацювання.

За підсумками розгляду законопроекту Комітет ухвалив рішення:

рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (щодо фінансового забезпечення реалізації міжнародних проектів «Циклон-4» та створення Національної системи супутникового зв’язку), внесений народним депутатом України Омельченком В.П. (реєстр. № 3175 від 03.09.2013), за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням таких пропозицій:

у назві слова «міжнародних проектів» замінити словами «міжнародного проекту», а слова «та створення Національної супутникової системи зв’язку» виключити;

пункт 1 викласти в такій редакції:

«1. В абзаці дев’ятому пункту 1 статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (Відомості Верховної Ради України, 2013 р., № 5-6, ст. 60; із змінами, внесеними законами України від 4 квітня 2013 року № 176-VII та від 4 липня 2013 року № 396-VII) слово «звільняється» замінити словами «та суб’єкти господарювання, об’єкти державної власності яких належать до сфери управління Державного космічного агентства України і які здійснюють реалізацію міжнародного проекту «Циклон-4», звільняються».

Відповідно Комітет з питань бюджету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України при оформленні на підпис Голові Верховної Ради України законопроекту за реєстр. № 3175, у разі його прийняття, мають внести необхідні редакційні та техніко-юридичні уточнення, пов’язані з ухваленим рішенням Комітету щодо цього законопроекту.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів, щодо яких Комітет є головним 8 скликання”

11 липня 2019 11:50
11 липня 2019 11:47
02 травня 2019 11:48
14 березня 2019 14:46
17 січня 2019 15:48
21 грудня 2018 12:36
06 грудня 2018 18:35
06 грудня 2018 18:33
06 грудня 2018 18:30
22 листопада 2018 15:29