Щодо підготовки до другого читання законопроекту про внесення зміни до статті 35 Бюджетного кодексу України (реєстр. № 0909)

 

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданніквітня поточного року розглянув питання підготовки до другого читання проекту Закону України про зміни до статті 35 Бюджетного кодексу України (реєстр. № 0909).

Законопроект було подано Кабінетом Міністрів України та прийнятожовтня 2013 року Верховною Радою VII скликання у першому читанні за основу. Відповідно до вимог статті 106 Регламенту Верховної Ради України даний законопроект було передано до Верховної Ради VIII скликання і перереєстровано за № 0909 для подальшого розгляду за процедурою другого читання.

Законопроектом пропонується доповнити відповідну статтю Кодексу положенням, згідно з яким головні розпорядники бюджетних коштів до бюджетних запитів, які передбачають надання державної допомоги суб’єктам господарювання, мають додавати копію рішення Уповноваженого органу з питань державної допомоги /Антимонопольного комітету України/ про допустимість такої допомоги, зважаючи на необхідність дотримання конкурентних умов.

Законопроект є похідним від Закону України відлипня 2014 року № 1555-VII "Про державну допомогу суб’єктам господарювання", проект якого також було ініційовано Урядом та розроблено Антимонопольним комітетом (за участю міжнародних експертів) відповідно до міжнародних зобов’язань України, визначених Угодою СОТ, Угодою про партнерство та співробітництво між Європейськими Співтовариствами і Україною, Договором про заснування Енергетичного Співтовариства, Порядком денним асоціації України – ЄС. Зазначеним Законом передбачено запровадження контролю Антимонопольним комітетом за допустимістю надання державної допомоги суб’єктам господарювання для конкуренції, зокрема, визначено послідовність процедур щодо подання до Антимонопольного комітету надавачами державної допомоги повідомлень про відповідну державну допомогу, їх розгляд таким уповноваженим органом та прийняття ним відповідних рішень. Даний Закон частково набрав чинностісерпня 2014 року частині розроблення і прийняття відповідних порядків/, а в повному обсязі набиратиме чинності через три роки (тобто зсерпня 2017 року).

Антимонопольний комітет зазначає, що реалізація такого Закону разом із законопроектом за реєстр. № 0909 має запобігти виділенню коштів з державного бюджету на державну допомогу суб’єктам господарювання, яка може призвести до спотворення конкуренції на товарному ринку, та з огляду на необхідність виконання міжнародних зобов’язань України просить прискорити підготовку цього законопроекту до другого читання.

При доопрацюванні положень законопроекту у Комітеті з питань бюджету за участю представників Антимонопольного комітету і Міністерства фінансів пропонується:

– у новій частині четвертій статті 35 Бюджетного кодексу виключити слова "чи місцевого", оскільки даною статтею регулюється питання складання бюджетних запитів виключно щодо формування проекту державного бюджету. Питання законодавчого врегулювання аналогічної процедури щодо проектів місцевих бюджетів потребує детального опрацювання в контексті здійснюваних заходів щодо децентралізації державної влади і реформування місцевого самоврядування, а також з урахуванням аналізу впровадження відповідної процедури щодо проекту державного бюджету;

застосовувати положення законопроекту, починаючи з формування проекту державного бюджету на 2019 рік. Беручи до уваги, що основні положення Закону України "Про державну допомогу суб’єктам господарювання" набиратимуть чинності зсерпня 2017 року, на той час головні розпорядники бюджетних коштів вже мають подати бюджетні запити до Міністерства фінансів для формування проекту державного бюджету на 2018 рік. Тому не вбачається можливим застосування такого законопроекту з дотриманням бюджетних процедур у 2017 році щодо додання до бюджетних запитів копій відповідних рішень Уповноваженого органу з питань державної допомоги;

– внести необхідні техніко-юридичні та редакційні правки для забезпечення узгодженості положень законопроекту з урахуванням врахованих пропозицій до нього, зокрема, назву законопроекту викласти в такій редакції: "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо рішень Уповноваженого органу з питань державної допомоги".

За підсумками розгляду Комітет з питань бюджету ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України законопроект за реєстр. № 0909 прийняти у другому читанні та в цілому як закон з урахуванням підтриманих пропозицій у запропонованій остаточній редакції, викладеній у порівняльній таблиці до законопроекту.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів, щодо яких Комітет є головним 8 скликання”

11 липня 2019 11:50
11 липня 2019 11:47
02 травня 2019 11:48
14 березня 2019 14:46
17 січня 2019 15:48
21 грудня 2018 12:36
06 грудня 2018 18:35
06 грудня 2018 18:33
06 грудня 2018 18:30
22 листопада 2018 15:29