Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №31 від 18 вересня 2015 року

 

 

 

12  година  м. Київ, вул. Грушевського, 5

Головує: Голова Комітету Павелко  А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Ванат П.М., Горбунов О.В., Гордєєв А.А., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М., Крулько І.І., Маркевич Я.В., Матвієнко А.С., Медуниця О.В., Молоток І.Ф., Пинзеник В.М., Рудик С.Я., Унгурян П.Я.

Всього присутніх – 16 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Гєллєр Є.Б., Деркач А.Л., Куліченко І.І., Левченко Ю.В., Мельник С.І., Павлов К.Ю., Пресман О.С., Савченко О.Ю., Скорик М.Л., Шевченко О.Л., Шкварилюк В.В.Шуфрич Н.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириства Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Боброва Т.С., Криволап М.К., Переста Я.І., Расчислова Л.В., Яковенко С.П.

Список запрошених:

Уманський І.І. – перший заступник Міністра фінансів України;

Маркович Г.Б. – заступник директора Департаменту місцевих бюджетів – начальник управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Про погодження Порядку та умов надання стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам та розподілу стабілізаційної дотації на 2015 рік між місцевими бюджетами, прийнятих на засіданні Кабінету Міністрів України 16.09.2015 (лист Міністерства фінансів України від 16.09.2015 № 31-05110-13-2/29192).

2. Про погодження передачі бюджетних призначень, передбачених Міністерству фінансів України за бюджетною програмою «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України», окремим головним розпорядникам коштів державного бюджету та розподілу між місцевими бюджетами субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19.08.2015 № 702).

1. СЛУХАЛИ:

Інформацію першого заступника Міністра фінансів України Уманського І.І. про Порядок та умови надання стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам та її розподіл між місцевими бюджетами, прийняті на засіданні Кабінету Міністрів України 16 вересня 2015 року (лист Міністерства фінансів України від 16.09.2015 № 31-05110-13-2/29192).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надійшло звернення Міністерства фінансів України від 16.09.2015 № 31-05110-13-2/29192 щодо погодження постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам», схваленої на засіданні Уряду 16.09.2015.

Відповідно до абзацу першого пункту 19 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) протягом трьох років після набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформування міжбюджетних відносин» у законі про Державний бюджет України має передбачатися стабілізаційна дотація (як додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам) в обсязі не менше 1 відсотка обсягу надходжень податків та зборів до місцевих бюджетів для покриття можливих фактичних диспропорцій при запровадженні нової моделі взаємовідносин державного бюджету з місцевими бюджетами.

При цьому, в абзаці другому цього пункту визначено, що порядок та умови надання стабілізаційної дотації (далі – дотація) визначаються Кабінетом Міністрів України за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету.

Поряд з тим, згідно з вимогами частини шостої статті 108 Кодексу Кабінет Міністрів України за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету може здійснювати розподіл обсягів додаткових дотацій з державного бюджету місцевим бюджетам між місцевими бюджетами у межах загального обсягу відповідних додаткових дотацій.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» затверджено обсяг стабілізаційної дотації у сумі 2 000 млн. грн. без розподілу між регіонами.

Як зазначається у листі Мінфіну, на засіданні Уряду 16 вересня 2015 року схвалено постанову «Деякі питання стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам», пунктом 1 якої затверджено Порядок та умови надання стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам (далі – Порядок та умови) та розподіл зазначеної дотації на 2015 рік між місцевими бюджетами в обсязі 1 000 млн гривень.

Згідно із запропонованими Порядком та умовами у пункті 4 визначається, що загальний обсяг дотації розподіляється у такій пропорції:

не більше 80 % – бюджетам міст обласного значення, районним бюджетам та бюджетам об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад (далі – об’єднаних територіальних громад);

не менше 20% – обласним бюджетам.

При цьому, не наведено жодних обґрунтувань щодо такої встановленої пропорції.

Відповідно до пунктів 5 та 7 Порядку та умов дотація надається відповідним місцевим бюджетам та розраховується за диференційованими формулами:

– бюджетам міст обласного значення, районним бюджетам та бюджетам об’єднаних територіальних громад, у яких індекс відносної податкоспроможності менший за аналогічний середній показник по таких бюджетах;

– обласним бюджетам – виходячи із чисельності наявного населення області – для розподілу між місцевими бюджетами у порядку, визначеному обласними державними адміністраціями.

Водночас, Порядок та умови не містить критеріїв розподілу обсягу дотації, яку отримують обласні бюджети для подальшого розподілу її між місцевими бюджетами.

Загалом, будь-які пояснення та обґрунтування щодо запропонованих формул та застосування коефіцієнтів пропорційного розподілу (0,8) та рівномірного розподілу (0,1), критеріїв вибору іншого підходу до визначення обсягу дотації для обласних бюджетів у матеріалах Мінфіну відсутні.

Згідно з пунктом 8 Порядку та умов дотація може розподілятися у декілька етапів (тобто нерозподілений залишок дотації становить 1 000 млн. гривень).

У наданій постанові Уряду від 16.09.2015 здійснено розподіл дотації у сумі 1 000 млн гривень, яку за проведеними формульними розрахунками отримають 424 місцеві бюджети, або 63,4 % від кількості місцевих бюджетів, які мають взаємовідносини з державним бюджетом (669), з яких:

обласним бюджетам передбачено 277,7 млн грн, або 27,8 % розподіленого обсягу дотації;

бюджетам 34 міст обласного значення передбачено 64,6 млн грн, або 6,4 % розподіленого обсягу дотації;

бюджетам 366 районів передбачено 657,7 млн грн, або 65,8 % розподіленого обсягу дотації.

Тобто пропорція при розподілі 1 000 млн. гривень дотації становить:

72,2 % – бюджетам міст обласного значення, районним бюджетам та бюджетам об’єднаних територіальних громад;

27,8 % – обласним бюджетам.

При цьому, матеріали Мінфіну не містять відповідних розрахунків такого розподілу.

Поряд з тим, згідно із пунктами 2 та 3 постанови Уряду місцевим органам виконавчої влади доручається, а органам місцевого самоврядування рекомендується забезпечити під час виконання бюджету проведення своєчасної та у повному обсязі оплати праці працівників бюджетних установ і розрахунків за енергоносії та комунальні послуги, які споживаються бюджетними установами, не допускаючи будь-якої простроченої заборгованості з таких виплат, а також вжити заходів щодо збалансування місцевих бюджетів у процесі їх виконання, спрямувавши у разі потреби власні ресурси на зазначені видатки.

Слід зазначити, такі вимоги встановлено Бюджетним кодексом України та законодавством про місцеве самоврядування.

Крім того, з метою узгодження з термінологією Кодексу в тексті Порядку та умов необхідно після слів «що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій» доповнити словом «громад».

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Горбунов О.В., Гордєєв А.А., Кривенко В.М., а також перший заступник Міністра фінансів України Уманський І.І. та заступник директора Департаменту місцевих бюджетів – начальник управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України Маркович Г.Б.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунов О.В. вніс пропозицію погодити Порядок та умови надання стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам та розподіл стабілізаційної дотації між місцевими бюджетами на 2015 рік у сумі 1 млрд гривень згідно з постановою, схваленою Урядом 16.09.2015 (згідно з відповідним листом Мінфіну).

Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування пропозицію, озвучену головою підкомітету Горбуновим О.В.

Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами абзацу другого пункту 19 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» та частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України:

погодити Порядок та умови надання стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам, а також розподіл стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на 2015 рік між місцевими бюджетами у сумі 1 000 000 тис грн, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам», схваленою на засіданні Уряду 16.09.2015 р. (згідно з листом Міністерства фінансів України від 16.09.2015 р. № 31-05110-13-2/29192).

Голосували: «за» - одноголосно.

2. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника директора Департаменту місцевих бюджетів – начальника управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України Маркович Г.Б. про погодження передачі бюджетних призначень, передбачених Міністерству фінансів України за бюджетною програмою «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України», окремим головним розпорядникам коштів державного бюджету та розподілу між місцевими бюджетами субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19.08.2015 № 702).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надійшло звернення Міністерства фінансів України від 17.09.2015 № 31-05220-02-2/29281 щодо погодження передачі бюджетних призначень та розподілу між місцевими бюджетами субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.08.2015 № 702 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2015 р. № 543» та додатку до неї.

Комітетом погодження передачі бюджетних призначень здійснюється відповідно до частини шостої статті 23 Бюджетного кодексу України. Згідно із зазначеною вимогою Бюджетного кодексу України передача бюджетних призначень здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами від 21.03.2012 № 217).

Відповідно до частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України Кабінет Міністрів України за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету може здійснювати розподіл обсягів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам між місцевими бюджетами у межах загального обсягу відповідних субвенцій.

Підпунктом 1 пункту 1 та підпунктами 1 і 2 пункту 2 додатку до постанови Уряду від 19.08.2015 № 702 встановлено здійснити передачу бюджетних призначень, передбачених у 2015 році Міністерству фінансів у загальному фонді державного бюджету (загальнодержавні витрати) за програмою 3511090 «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України», у сумі 75 225 тис. гривень таким головним розпорядникам коштів державного бюджету:

-        Міністерству освіти і науки – 26 100 тис. гривень;

-        Державному космічному агентству України – 3 000 тис. гривень;

-        Міністерству фінансів – 46 125 тис. гривень на субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, з наступним розподілом для обласних бюджетів: Київської області у сумі 2 000 тис. гривень, Львівської області – 30 100 тис. гривень, Полтавської області – 6 000 тис. гривень, Сумської області – 4 025 тис. гривень, Черкаської області – 4 000 тис. гривень.

Передача бюджетних призначень здійснюється в межах видатків розвитку.

При цьому, підпунктом 3 пункту 2 додатку до постанови Уряду від 19.08.2015 № 702 визначено перелік об’єктів, які фінансуватимуться за рахунок коштів вищезазначеної субвенції, відповідно до рішення Комітету з питань бюджету від 5 серпня 2015 року та на підставі пропозицій народних депутатів України, надісланих Комітетом Уряду (лист від 05.08.2015 № 04-13/10-2198 (198002)).

Крім того, внесено уточнення до викладу об’єктів, які фінансуватимуться за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, по Івано-Франківській, Одеській та Черкаській областях.

Слід зазначити, що підпунктом 2 пункту 1 додатку до постанови Уряду від 19.08.2015 № 702 постанову Уряду від 03.08.2015 № 543 доповнено вимогою, згідно з якою поширено дію Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2012 р. № 106, на субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, передбачену цією постановою.

Слід зауважити, що звернення Міністерства фінансів України до Комітету з питань бюджету щодо погодження зазначеної передачі бюджетних призначень не містять відповідних розрахунків та обґрунтувань щодо обсягів такої передачі бюджетних коштів, як це передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами від 21.03.2012 № 217).

Довідково: Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» було встановлено бюджетні призначення у сумі 2 500 млн гривень за бюджетною програмою «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України» (код 3511090). Законами України про внесення змін до Закону про Державний бюджет України на 2015 рік від 02.03.2015 № 217-VIII та від 17.07.2015 № 648-VIII обсяг видатків за зазначеною бюджетною програмою було зменшено до 961,8 млн грн (на 1 387 млн грн та на 151,2 млн грн відповідно). Постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.2015 № 543 «Деякі питання використання у 2015 році державних капітальних видатків» (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 №547) розподілено 886,6 млн гривень (з урахуванням постанови Уряду від 19.08.2015 № 702 залишок нерозподілених коштів – 36,1 тис. гривень).

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Горбунов О.В., Крулько І.І., Рудик С.Я., Унгурян П.Я., Амельченко В.В., Гордєєв А.А., Кривенко В.М., а також перший заступник Міністра фінансів України Уманський І.І. та заступник директора Департаменту місцевих бюджетів – начальник управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України Маркович Г.Б.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунов О.В. вніс пропозицію підтримати визначену підпунктом 1 пункту 1 та підпунктом 1 пункту 2 додатку до постанови Уряду від 19.08.2015 № 702 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2015 р. № 543» передачу бюджетних призначень, та встановлений підпунктом 2 пункту 2 додатку до цієї постанови Уряду розподіл між місцевими бюджетами обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування пропозицію, озвучену головою підкомітету Горбуновим О.В.

Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини шостої статті 23 і частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України:

1.     Погодити передачу бюджетних призначень, передбачених у 2015 році Міністерству фінансів у загальному фонді державного бюджету (загальнодержавні витрати) за програмою 3511090 «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України», в межах видатків розвитку у сумі 75 225 тис. гривень головним розпорядникам коштів державного бюджету, що визначено підпунктом 1 пункту 1 та підпунктом 1 пункту 2 додатку до постанови Уряду від 19.08.2015 № 702 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2015 р. № 543».

2.     Погодити розподіл між місцевими бюджетами обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій згідно з підпунктом 2 пункту 2 додатку до постанови Уряду від 19.08.2015 № 702 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2015 р. № 543».

Голосували: «за» - одноголосно.

 

Голова Комітету                                                       А.В. Павелко

Секретар Комітету                                          В.В. Шкварилюк

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку