СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань бюджету Верховної Ради України

 

17 жовтня 2018 року

 

ПАВЕЛКО А.В. Доброго дня, шановні народні депутати та запрошені! Зареєструвалося 16 народних депутатів, на засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є, засідання оголошую відкритим.

Прошу секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснити підрахунок результатів голосування щодо рішення комітету.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Прийнято до виконання.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Проект порядку денного у вас є. Є пропозиції по порядку денному?

Іван Іванович Куліченко, будь ласка.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Підкомітет з місцевих бюджетів пропонує включити додатково до порядку денного питання про погодження розподілу між місцевими бюджетами субвенції на створення і забезпечення функціонування центрів надання адміністративних послуг, у тому числі послуг соціального характеру, у форматі "Прозорий офіс" відповідно до розпорядження уряду № 735-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Андрію Васильовичу, дозвольте?

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Дубневич Богдан Васильович.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую.

Шановні колеги, прошу додатково включити до порядку денного питання про погодження Переліків об'єктів а рамках експерименту у Донецькій та Чернівецькій областях.

 

ПАВЕЛКО А.В. Добре.

Колеги, є ще пропозиції? Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція із запропонованими нашими колегами питаннями в цілому прийняти порядок денний. Хто за, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Хто за? Утримались?

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Володимир Васильович.

Шановні колеги, переходимо до порядку денного. Перше питання, продовжуємо розгляд законопроекту про внесення змін до додатку 3 до Закону "Про Державний бюджет України на 2018 рік" (№ 8414), внесений народними депутатами Довбенком, Матвієнком та іншими.

Будь ласка, Шкварилюк.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Пане голово, дозвольте? Оскільки Мінекономіки не встигає, і немає доповідачів, то просять дане питання перенести на наступний комітет.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, підтримуємо: перенести дане питання на наступний комітет?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Підтримуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Перше питання розглянули.

Наступне, друге питання. Про погодження Переліків об'єктів у Хмельницькій області, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу. Доповідає начальник Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області Гнидюк Петро Іванович. Будь ласка.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Шановні члени комітету, давайте ми почнемо засідання комітету з поваги один до одного.

 

ГНИДЮК П.І. Шановний голово, шановні народні депутати! Прошу погодити Перелік об'єктів по дорогам державного значення загального користування по Хмельницькій області, фінансове забезпечення яких здійснюється в результаті митного експерименту. Якщо є питання, готовий відповісти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Петре Івановичу, дякуємо. Ви до тих матеріалів, які роздані, щось додасте? Чи ми маємо інформацію вашу до доповіді?

 

ГНИДЮК П.І. Всі мають інформацію.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається виконуючому обов'язки заступника голови Держагентства автомобільних доріг Харченку Олександру Івановичу.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени бюджетного комітету! Перелік, поданий Хмельницькою адміністрацією, розглянутий та погоджений. Просимо вас погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Івановичу.

Чи є зауваження у Мінфіну? Немає. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити уточнений та додатковий переліки об’єктів з розвитку автомобільних доріг у Хмельницькій області, що здійснюється в рамках експерименту, надані листами Хмельницької адміністрації від 4 жовтня 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу обов’язково прийняти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ГНИДЮК П.І. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Петре Івановичу, дякуємо вам.

Наступне питання, яке було додатково включено до порядку денного, по автомобільним дорогам Донецької області.

Доповідає виконуючий обов’язки начальника Служби автомобільних доріг у Донецькій області Макогон Ігор Вікторович.

 

МАКОГОН І.В. Дане питання погоджене з Укравтодором, з міністерством та керівництвом обласної адміністрації.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ігорю Вікторовичу.

Для співдоповіді - Харченко Олександр Іванович - від Укравтодору.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановні народні депутати, перелік, поданий Донецькою адміністрацією, погоджений. Просимо вас погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо, Олександре Івановичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету прийняти таке рішення: погодити уточнений перелік об’єктів з розвитку автомобільних доріг у Донецькій області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий  листом Донецької адміністрації від 11 жовтня 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення прийнято одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ігорю Вікторовичу.

Наступне – у Чернівецькій області. Доповідає начальник Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області Гах Ігор В’ячеславович. Будь ласка.

 

ГАХ І.В. Шановний пане голово, шановні народні депутати! Прошу підтримати погодження переліку об’єктів будівництва, реконструкції та ремонтів доріг загального користування державного значення за кошти митного експерименту.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ігорю В’ячеславовичу.

Для співдоповіді слово надається від Укравтодору Харченку Олександру Івановичу.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановні народні депутати, перелік погоджений. Просимо вас погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Івановичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету прийняти таке рішення: погодити уточнений перелік об’єктів з розвитку автомобільних доріг в Чернівецькій області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий листом Чернівецької адміністрації від 11 жовтня 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу обов’язково прийняти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Будь ласка, Василь Васильович Амельченко.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Ігорю В’ячеславовичу, скажіть мені, будь ласка, і, Олександре Івановичу, я швидше до вас звертаюсь, я вас дуже прошу узгодити з Івано-Франківською областю дорогу Вижниця-Путила, там частинка є дороги по Івано-Франківщині. Сядьте, будь ласка, втрьох і домовтесь про те, щоб спроектували і зробили цю дорогу, щоб вона приносила задоволення, тому що там вона реально переривається дуже неприємно. До Франківщини класна дорога по Чернівецькій області і після нормальна, можна їхати. Домовитесь якось утрьох, щоб ця дорога, частинка її, зроблена була наступного року хоча б.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Василю Васильовичу.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати нашого голову підкомітету Дубневича Богдана Васильовича. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення прийнято одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги. Це питання ми вже закінчили.

Наступне, третє питання. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету:

1) перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству оборони (розпорядження уряду № 700-р). Доповідає Голова Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту Мальков Микола Іванович. Будь ласка.

 

МАЛЬКОВ М.І. Шановні панове депутати, мова іде про перерозподіл коштів в рамках Міністерства оборони України 29,6 мільйони гривень, а саме: 12,7 мільйонів гривень - харчування особового складу, 7,4 мільйони гривень - оплата комунальних послуг та енергоносіїв, 5 мільйонів - видатки на відрядження, 2,5 мільйони гривень - невідкладна медична допомога особовому складу і 2 мільйони гривень - експертна оцінка земельних ділянок. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Миколо Івановичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Чи є зауваження і пропозиції у Рахункової палати? Немає.

Шановні колеги, є пропозиція передати слово голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги, на підкомітеті було ретельно розглянуто дане питання. Є пропозиція до комітету погодити розподіл видатків державного бюджету згідно постанови від 3 жовтня за № 700-р. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Є прохання підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Миколо Івановичу.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Національному агентству з питань запобігання корупції (розпорядження уряду № 701-р). Будь ласка, слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Це питання було також розглянуте підкомітетом і було прийняте одноголосне рішення: рекомендувати комітету погодити розподіл видатків державного бюджету згідно розпорядження від 3 жовтня за № 701-р. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Чи є зауваження і пропозиції Рахункової палати? Немає.

Шановні колеги, я для протоколу, щоб не було конфлікту інтересів, я офіційно заявляю, що по даному перерозподілу я голосувати не буду.

Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію: погодити встановлений розпорядженням уряду від 3 жовтня 2018 року № 701-р перерозподіл видатків державного бюджету. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення прийнято одноголосно. Голова не голосував.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги.

Наступне питання. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (розпорядження уряду № 705-р). Доповідає державний секретар Міністерства регіонального розвитку Малашкін Максим Анатолійович. Будь ласка.

 

МАЛАШКІН М.А. Доброго дня, шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується на розгляд погодження розпорядження Кабміну від 3 жовтня 2018 року № 705-р. Це видатки, які розподілені Міністерству регіонального розвитку на утримання, і внаслідок економії ми просили б розподілити відповідно з поточних на капітальні видатки для забезпечення роботи міністерства.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Максиме Анатолійовичу. Дякуємо вам.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги! Шановні присутні! На підкомітеті з питань видатків державного бюджету було розглянуто дане питання і прийнято одноголосне рішення рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням уряду від 3 жовтня за № 705-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Прошу підтримати дане рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає. Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати? Немає.

Шановні колеги! Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим пропозицію погодити встановлений розпорядженням уряду від 3 жовтня 2018 року № 705-р перерозподіл видатків державного бюджету. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 – утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення приймається.

Додаткове було питання нам запропоноване Іваном Івановичем Куліченком, а саме: про погодження розподілу між місцевими бюджетами субвенції на проведення робіт, пов'язаних зі створенням і забезпеченням функціонування центрів надання адміністративних послуг, у тому числі послуг соціального характеру, у форматі "Прозорий офіс" відповідно до розпорядження уряду 735-р.

Доповідає директор фінансово-економічного департаменту Міністерства соціальної політики Задніпрянець Валерій Анатолійович.

Валерію Анатолійовичу, будь ласка.

 

ЗАДНІПРЯНЕЦЬ А.В. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні народні депутати! Кабінетом Міністрів прийнято розпорядження 735-р від 10.10.2018 року, яким пропонується розподілити 42,1 мільйона гривень для створення і функціонування "прозорих офісів" по 9 містах і ОТГ.

Враховуючи зазначене, просимо підтримати комітет.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Валерію Анатолійовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити здійснення розподілу між місцевими бюджетами субвенції на проведення робіт, пов'язаних зі створенням і забезпеченням функціонування центрів надання адміністративних послуг, у тому числі послуг соціального характеру, у форматі "Прозорий офіс" згідно з розпорядженням уряду № 735-р.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Є пропозиція підтримати дане питання. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримались?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання, четверте. Урядовий законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України, № 9084. Доповідає виконуючий обов'язки Міністра фінансів Маркарова Оксана Сергіївна.

Будь ласка, Оксано Сергіївно.

 

МАРКАРОВА О.С. Дуже дякую.

Шановні колеги! Даний законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу системно пов'язаний з головним питанням сьогоднішнім і завтрашнім нашим, з розглядом проекту Закону про Державний бюджет на 2019 рік.

В цьому році зміни до Бюджетного кодексу є не такими масштабними, з якими ми виходили раніше. Однак вони надзвичайно важливі і врегульовують три категорії питань.

Перше – це формування та виконання місцевих бюджетів і міжбюджетних взаємовідносин, зокрема зарахування з 1 січня 2019 року до бюджетів місцевого самоврядування за місцем видобутку корисних копалин 5% рентної плати; унормування сплати ПДФО з доходів за здавання фізичними особами в оренду земельних ділянок, часток і до відповідних місцевих бюджетів саме за знаходженням таких об'єктів; врегулювання механізму здійснення обласними радами та обласними державними адміністраціями зовнішніх запозичень та надання місцевих гарантій на додаток до муніципалітетів, які вже сьогодні за Бюджетним кодексом мають таке право; виключення з переліку видатків, що здійснюються з бюджету Автономної Республіки Крим видатків на співфінансування; доповнення переліку витрат, на які за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам надаються пільги та житлові субсидії населенню. Це в категорії місцевих бюджетів.

Щодо фінансового забезпечення охорони здоров'я в частині віднесення до захищених видатків бюджету – видатків на програму державних гарантій медичного обслуговування населення (те, що ми з вами дебатували, і прийшов момент це включити до Бюджетного кодексу); здійснення з 1 квітня 2019 року і до 1 січня 2020 року пілотних проектів з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій, а також здійснення реімбурсації.

В фінансовому забезпеченні освіти також декілька змін: це збереження державного замовлення закладам фахової передвищої освіти, це запровадження підготовки фахівців на умовах державного замовлення в закладах вищої освіти приватної форми власності, що дуже важливо для того, щоб ми могли підтримати якісні приватні університети, і здійснення за рахунок освітньої субвенції видатків на оплату праці з нарахуванням педагогічних працівників в закладах І-ІІ рівня акредитації, що надають повну загальну середню освіту.

Таким чином, крім внесення цих питань, ми уточнюємо повноваження центральних органів влади щодо затвердження істотних умов договорів енергосервісу і приводимо норми кодексу у відповідність до норм інших законодавчих актів. Це в тому числі і те, що стосується і Служби судової охорони, і ряду технічних питань, які теж ми обговорювали, які необхідно внормувати. Відповідно реалізація норм даного законопроекту дозволить деякі речі врегулювати, які нам треба було технічно врегулювати, і зробити більш ефективними використання коштів, і покращити міжбюджетні трансферти.

Тому велике прохання підтримати за основу і завтра ухвалити даний законопроект в першому читанні з тим, щоб ми разом могли його доопрацювати вже до другого читання і відповідно перед схваленням бюджету в цілому також схвалити в цілому зміни до Бюджетного кодексу. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Сергіївно.

Будь ласка, слово надається голові підкомітету Іщейкіну Костянтину Євгеновичу.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги! Законопроект розроблено з метою врегулювання питань, пов'язаних з підготовкою проекту державного бюджету на 2019, насамперед, шляхом уточнення окремих положень Кодексу у відповідності з чинним законодавством та з огляду на фінансові ресурси державного та місцевого бюджетів.

Серед основних положень належить виокремити такі: зарахування 5% рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення до бюджетів місцевого самоврядування за місцем видобутку відповідних корисних копалин; надання права обласним радам здійснювати зовнішні запозичення та надавати місцеві гарантії з метою відновлення та реконструкції об'єктів спільної власності територіальних громад; впровадження ресурсозберігаючих технологій, а також розвитку автомобільних доріг загального користування; розширення переліку послуг, на які надаються пільги та житлові субсидії населенню за рахунок субвенції з державного бюджету, та категорії населення, яким надаються такі пільги і субсидії; впорядкування положення щодо формування місцевих бюджетів з огляду на запровадження програмно-цільового методу для усіх місцевих бюджетів та зважаючи на особливості формування та виконання місцевих бюджетів на період проведення операції Об'єднаних сил.

Головне науково-експертне управління Апарату вважає, що законопроект може бути прийнятий за основу, зауваживши про відсутність у супровідних документах належних фінансово-економічних обґрунтувань.

Також хотілось би відзначити, що на адресу комітету надійшов лист від голови аграрного комітету щодо можливості урахування у першому читанні (під стенограму комітету) наступної пропозиції: пункт 25 розділу I законопроекту доповнити новим підпунктом такого змісту: абзац другий пункту 42 після слів "15 відсотків" доповнити словами "2019 рік 10 відсотків".

Це узгоджена позиція. Комітетом буде прийматися рішення.

Також належить наголосити, що, зважаючи, що запропоновані у законопроекті 9084 законодавчі ініціативи знайшли своє відображення у показниках проекту державного бюджету на 2019 рік та стосуються формування місцевих бюджетів, розгляд і прийняття таких пов'язаних законопроектів має відбуватися взаємоузгоджено.

Пропонується підтримати наступне рішення комітету: за результатами розгляду у першому читанні рекомендувати Верховній Раді України законопроект 9084 прийняти за основу та доручити комітету доопрацювати його до другого читання з урахуванням пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Костянтине Євгеновичу.

Шановні колеги, я дуже дякую підкомітету, який відпрацьовував всі ці питання. Якщо є пропозиції, зауваження, я все ж таки за основу…

Будь ласка, Іване Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. У мене прохання (це для протоколу) звернути увагу. Звернулася Асоціація міст України, пропонується надати 25 відсотків пільги на податок на землю, сформована пропозиція до уряду, з Прем'єр-міністром зустрічалися, він підтримує. Для протоколу, якщо це питання буде вирішено, то ми підтримаємо, звичайно, і всі зміни і в цілому.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Будь ласка, Крулько Іван Іванович.

 

КРУЛЬКО І.І. Шановні колеги, у мене є пропозиція: до статті 16, де йде мова про те, що місцеві зовнішні запозичення, як вони можуть здійснюватися, є пропозиція додати місцеві зовнішні запозичення від міжнародних фінансових організацій, тому що мова йшла про те, що ми якраз добавляємо обласні ради саме через те, що обласні ради можуть отримувати запозичення від ЄБРР і від Європейського інвестиційного банку, тому є пропозиція додати, що вони можуть робити ці запозичення виключно від міжнародних фінансових організацій.

Я прошу, що Міністерство фінансів теж прокоментувало це. І, якщо буде погодження, щоб ми цю річ саме вклали в Бюджетний кодекс.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Оксано Сергіївно.

 

МАРКАРОВА О.С. Шановні колеги, ми пропонуємо все-таки цю норму врегулювати до другого читання, ми ж завтра приймаємо тільки за основу. Чому? Ми включили досить широке формулювання щодо взагалі зовнішніх запозичень: надати фактично обласним радам такі ж права, як і містам. Однак, дійсно, включення нами цієї норми в першу чергу викликано тим, що цілий ряд областей звернувся до нас по потенційним проектам з Європейським інвестиційним банком, з Європейським банком реконструкції і розвитку, які, безумовно, ми підтримуємо.

Тому у мене прохання: підтримати, схвалити зараз за основу в тій редакції, в якій ми подали, а до другого читання ми запропонуємо і випишемо правильно редакцію. Якщо це буде компромісна редакція, яку підтримує весь комітет, то  просто, щоб ми її правильно виписали.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Сергіївно.

Будь ласка, Павлов Костянтин.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Уважаемый Андрей Васильевич, уважаемые коллеги! Абсолютно поддерживаю позицию своего коллеги Ивана Ивановича. И учитывая то, что все-таки позиция эта и данный вопрос не требует дополнительного обсуждения до второго чтения, предлагаю без дальнейшего обсуждения принять за основу, а дальше разбираться.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Мудро.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Це пропозиція дуже конструктивна.

Кривенко Віктор Миколайович, будь ласка.

 

КРИВЕНКО В.М. Я подав поправку і вона підтримана робочою групою. Це щоб стаття 30 була доповнена, що в 2019 році на державні комунальні підприємства, що перебувають у сфері управління Національної академії наук України, не поширюються вимоги.

 

(Загальна дискусія)

 

КРИВЕНКО В.М. І ми її тоді враховуємо. Я подам. Все.

 

ІЗ ЗАЛУ. Прохання підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція по Бюджетному кодексу, по законопроекту 9084, пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Іщейкіним Костянтином Євгеновичем пропозицію щодо прийняття законопроекту 9084 за результатами розгляду в першому читанні за основу. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги.

І наступне питання, дуже важливе: щодо підготовки до першого читання законопроекту про Державний бюджет на 2019 рік. Доповідає голова робочої групи Мельник Сергій Іванович. Будь ласка.

 

МЕЛЬНИК С.І.  Шановні колеги, робочою групою проведено роботу, за підсумками хотів би звернути увагу, що в доходній частині є можливим збільшення прогнозу деяких надходжень. При цьому існують ризики щодо виконання окремих запланованих джерел, зокрема надходжень щодо приватизації.

Більшість головних розпорядників зазначила про недостатність бюджетних коштів для виконання покладених на них функцій. Місцеві бюджети не в повній мірі забезпечені ресурсами для виконання делегованих державою повноважень. Зокрема, у зв'язку із запропонованою передачею місцевим бюджетам видатків з державного, що зумовлюють відволікання власних ресурсів для перекриття цих витрат, що не в повній мірі здійснюється компенсація втрат доходів місцевих бюджетів, зокрема щодо пільги по землі.

Поряд з тим, в комітеті опрацьовані подані пропозиції народних депутатів, узагальнено їх в таблицю. При цьому відповідно до вимог статті 156-ї Регламенту і протокольного рішення комітету пропозиції, які надійшли після 1 жовтня, не розглядалися і не включені до цієї таблиці. До таблиці включено всього 2 тисячі 171 пропозицію. Як традиційно, більшість пропозицій не відповідає регламентним вимогам щодо дотримання їх збалансованості. При цьому окремі пропозиції, подали збалансовані пропозиції лише формально, тому що запропоновані джерела для додаткових видатків не підтверджуються належними розрахунками і відповідно не можуть вважатись реалістичними, не узгоджуються з бюджетною методологією та можуть зумовити невиконання бюджетних програм, а отже збільшення дефіциту.

За попередньою оцінкою для врахування поданих пропозицій загальна потреба в бюджетних коштах становить близько 2,2 трильйони гривень, тобто ще два бюджети, маємо пропозиції.

За результатами проведеної роботи підготовлено проект постанови Верховної Ради щодо висновків та пропозицій до законопроекту та проект таблиці пропозицій і запропонованими висновками.

Зокрема, пропонується підтримати такі пропозиції: щодо уточнення або виключення окремих положень законопроекту для узгодження з нормами Бюджетного кодексу, тобто ті позиції, які не є предметом регулювання цього закону, а знайдуть відображення в змінах до Бюджетного кодексу; посилення парламентського контролю в процесі виконання державного бюджету, збільшення видатків на централізовані медичні заходи на 626 мільйонів гривень для закупівлі лікарських засобів і медичних виробів для лікування хворих з серцево-судинними і судинно-мозковими захворюваннями, хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання, збільшення медичної субвенції на 190,9 мільйонів гривень на цільові видатки для лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу та на цукровий і не цукровий діабет, збільшення видатків на лікування громадян за кордоном на 200 мільйонів гривень, збільшення видатків на діагностику лікування захворювань в медичних установах Міністерства охорони здоров’я на 60 мільйонів гривень, фінансове забезпечення високоспеціалізованої медичної допомоги, що надається клініками Національної академії медичних наук на 122 мільйони гривень.

Розподілу капітальних вкладень щодо реалізації державних інвестиційних проектів у сумі 2,1 мільярди гривень між головними розпорядниками бюджетними програмами на підставі рішення відповідної міжвідомчої комісії, передбачення субвенції місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій у сумі 4, 5 мільярда гривень з подальшим розподілом за рішенням уряду, збільшення субвенції місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад на 200 мільйонів гривень.

Джерелом покриття додаткових видатків пропонується збільшення коштів від Нацбанку та перерозподіл видатків за окремими програмами. Бачення в прикінцевих положеннях законопроекту доручення Кабінету Міністрів на основі моніторингу виконання бюджету в першому півріччі 2019 року розглянути питання щодо можливості додаткового підвищення розмірів прожиткового мінімуму та збільшення освітньої і медичної субвенції.

Одночасно пропонується доручити уряду до другого читання додатково опрацювати питання щодо можливості підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, виходячи з фінансових можливостей держави та прогнозного зростання економіки.

Збільшення деяких доходів за пропозиціями народних депутатів, збільшення окремих видатків за поданими пропозиціями, виходячи з наявних фінансових ресурсів бюджету та оцінки обґрунтованості додаткової потреби в бюджетних коштах, зокрема це збільшення стабілізаційної дотації місцевим бюджетам, субвенції на надання пільг та субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг, визначення джерел та механізму фінансового забезпечення, передбачених у 10 додатку закладів I-II рівня акредитації без статусу юридичних осіб, які  входять до складу вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації, на період до створення юридичних осіб з внесенням відповідних змін до статті 22-ї і цього додатку та показників проекту державного бюджету. Була пропозиція за рахунок у першу чергу профілізації, а також розглянути механізми фінансування регіонального замовлення.

Передбачення у спеціальному фонді державного бюджету конфіскованих коштів із спрямуванням на державний фонд регіонального розвитку в сумі 1 мільярд та субвенцію на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій в сумі 1 мільярд гривень, перегляду розподілу між місцевими бюджетами медичної субвенції, врахувавши кількість внутрішньо переміщених осіб, врегулювання погашення різниці з тарифів на послуги з опалення, водопостачання, уточнення розподілу міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами за наслідками приєднання у поточному році до визнаних спроможними територіальних громад міст, селищ, сіл, суміжних сільських та селищних територіальних громад.

Як ви знаєте, що оголошено вибори на 23 грудня по об'єднаних територіальних громадах. Тому вони мають знайти своє відображення у прямих міжбюджетних трансфертах.

Вам розданий проект постанови щодо висновків та пропозицій та законопроекту, підготовлений робочою групою. Зважаючи на тривалий час узгодження, наразі недостатньо часу для внесення відповідних висновків у таблицю, пропозиції, робочий варіант таблиці роздавався під час її опрацювання у робочій групі.

Пропонується комітету підтримати таке рішення. Схвалити запропонований робочою групою проект постанови щодо висновків та пропозицій до законопроекту. Доручити голові робочої групи, мені, на підставі такого проекту постанови включити відповідні висновки до пропозицій у таблиці пропозицій, а секретаріату оформити відповідні документи на підпис.

Друге. Рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу та в цілому підготовлений комітетом проект постанови щодо висновків та пропозицій до законопроекту.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Івановичу. Дякую за дуже плідну роботу в робочій групі.

Я ще раз підкреслюю, що з відповідними розпорядниками коштів, а саме з міністерствами, були відпрацьовані дуже ретельно всі питання по їх фінансуванню на наступний рік. І я всім нашим колегам дякую за активну роботу в робочій групі і в підкомітетах.

Шановні колеги! У вас роздано матеріали. Зараз переходимо до обговорення. В першу чергу слово мають депутати бюджетного комітету, потім наші запрошені і представники інших комітетів.

Для співдоповіді слово надається виконуючому обов'язки Міністра фінансів Маркаровій Оксані Сергіївні.

 

МАРКАРОВА О.С. Шановні колеги, дякую дуже за плідну роботу в попередні дні в непростій дискусії, особливо на підкомітеті по доходам і так само в підкомітеті по видаткам. Ми дійсно в цьому році побили рекорд по пропозиціям, які були подані до бюджету, і це не ще один бюджет, як в минулому році, а ще два бюджети було подано. І, тим більше, надзвичайно важливо, що ми, знову ж таки, у важких дискусіях дійшли згоди по тому, що все-таки законопроект повинен бути реалістичний, він повинен залишитись збалансованим і залишитись відповідно, щоб всі наші видатки були забезпечені реалістичними доходами.

Щодо безпосередньо доходів, ми бачимо, що в пропозиціях, які народні депутати пропонують сьогодні до затвердження і відповідно завтра в залі, є пропозиції Міністерства фінансів в тому числі розглянути можливість збільшення певних доходів. Так само, як ми говорили під час підкомітету, комітету, робочої групи, доходи, які закладено в даному бюджеті, пораховано нами на чинному макропрогнозі, і ми вважаємо, що саме ті цифри, які нами було подано, вони є реалістичними. В той же час ми обговорювали з вами ряд ініціатив, які ми також будемо обговорювати з комітетом податковим, і після першого читання будемо їх обговорювати і подавати на розгляд через податковий комітет. Всі ініціативи, які будуть враховані і які дадуть додаткові джерела і додаткові надходження, відповідно зможуть бути ресурсом для врахування тих пропозицій, які сформульовані тут не як частина балансу, а як в тому числі ряд пропозицій для нас розглянути можливість.

Тому прохання в пункт 2.10, якщо можна, під протокол також, там, де написано розглянути можливість збільшення доходів проекту на 2019 рік, в дужках невеличке уточнення зробити, написавши: "опрацювавши насамперед законодавчі ініціативи щодо змін до податкового законодавства з метою наповнення доходів бюджету, зокрема…" – і далі перелік тих безпосередньо питань, які тут враховано, для того щоб ми дійсно між першим і другим читанням могли напрацювати ці додаткові джерела. І сподіваюсь, що у випадку ухвалення цих додаткових змін ми отримаємо додатковий ресурс для безпосередньо обговорення до другого читання.

Ще раз, надзвичайно важливо, враховуючи, де ми знаходимось зараз в нашій ситуації, в тому числі з нашими міжнародними партнерами, надзвичайно важливо підтримати завтра в першому читанні реалістичний і збалансований бюджет з досить консервативними висновками, для того щоб ми могли рухатись далі, і як виконати бюджет 2018 року в тому числі з точки зору наших запозичень і фінансових джерел, які, як ви всі знаєте, незважаючи на виконання, практичне виконання бюджету по доходам, у нас є велике недовиконання по фінансуванню, і для того щоб ми в 2019 рік, який є непростим роком – роком двох виборів, – увійшли з реалістичним бюджетом, який ми всі будемо виконувати і за яким країна буде жити наступний рік.

Дуже дякую. Прохання схвалити, підтримати бюджет до першого читання з тим, що попереду ще буде непростий процес обговорення до другого читання. Ми, звичайно, уважно вивчимо, сподіваюсь, після схвалення завтра, всі пропозиції як з точки зору перерозподілу, так і з точки зору додаткових позицій, які вказано народними депутатами, для того щоб надати обґрунтовану відповідь і підготувати бюджет до другого читання відповідно з урахуванням чи неврахуванням, але обґрунтованим неврахуванням тих позицій, які є.

Дякуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, слово надається голові Рахункової палати Пацкану Валерію Васильовичу.

 

ПАЦКАН В.В. Шановний Андрій Васильович, шановні народні депутати, шановна пані виконуюча обов'язки Міністра фінансів! Які ж висновки Рахункової палати щодо проекту бюджету. Я зупинюсь на 3-4 ризиках, які є основними, на нашу точку зору, і попрошу їх врахувати при доопрацюванні до другого читання.

Перше. За прогнозом в 2019 році реальне ВВП мало зрости на 3%. Ми, за нашою оцінкою, є надто оптимістичними, і сподіваємося, що він все-таки такий і буде. Є ризик щодо 7,4 відсотка інфляції в наступному році, про який каже три фактори: перший – це випереджаюче, майже втричі, зростання цін виробників над споживчими цінами, послаблення офіційного обмінного курсу гривні, рішення про подальше зростання цін на газ для населення.

Що стосується доходів державного бюджету. Номінальне збільшення доходів порівняно з затвердженими на 2019 рік обсягом передбачено, насамперед, за рахунок зростання імпорту цін, а також підвищення ставок окремих платежів. При цьому без урахування цінового показника доходи зменшаться за нашими підрахунками на 0,8 відсотка.

Варто зазначити, як в попередніх роках, проект державного бюджету підготовлено з урахуванням запропонованих урядом змін до Бюджетного та Податкового кодексів, які Верховною Радою України ще не були прийняті. Тобто це майже один із перших бюджетів, котрий є збалансований. Так само підтримуємо.

З урахуванням динаміки надходження доходів в цьому році основних прогнозованих макропоказників на 2019 рік є ризики недосягнення окремих доходів, зокрема податку на додану вартість ввезених товарів, податку та збору на доходи фізичних осіб, акцизний податок вітчизняних товарів.

Щодо видатків державного бюджету. В законопроекті передбачено, що в 2019 році номінальні видатки споживання зростуть на 12,8 відсотка, тоді як видатки розвитку зменшаться на 4,5 відсотка. Водночас видатки державного бюджету загалом без урахування цінового чинника зменшаться на 0,4.

Хочу в черговий раз звернути увагу, що у нас таки є неврегульоване питання щодо Пенсійного фонду – 48 мільярдів гривень позик. І це постійно залишається з року в рік. Рахункова пропонувала б, щоб при врахуванні на наступний рік ми вже закрили нарешті питання Пенсійного фонду, тому що це і вам потім рве всі показники.

І останнє. Кілька слів про місцеві бюджети. З початком проведення реформи децентралізації значних змін у структурі доходів місцевих бюджетів не відбулося. Ми чітко фіксуємо, що більше половини, майже половина обсягів доходів місцевих бюджетів формується за рахунок трансфертів з державного бюджету. При цьому вперше показується зменшення абсолютної суми трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам. Передбачено зменшення реальних, тобто без урахування цінового чинника, видатків місцевих бюджетів на 8,4.

Якщо наші зауваження будуть прийняті, ми, Андрій Васильович, підтримаємо цілком в першому читанні проект бюджету Державного бюджету України.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Валерію Васильовичу.

Шановні колеги, переходимо до обговорення. Кривенко Віктор.

 

КРИВЕНКО В.М. Дякую, пане голово.

Я подав багато поправок, частина врахована, і дякую робочій групі, колегам, де працювали. Це "Пласт"- 7 мільйонів, "Українська пісня" та підтримка Петриківського розпису – 15 мільйонів, 33 мільйони на ангіограф в Інституті Ромоданова і багато чого ми записали в доручення. І дуже важливо від того, як уряд розгляне ці речі, в першу чергу це доручення.

Сьогодні дякую колегам по комітету. І перший заступник, і секретар, і ви, пане голово, були сьогодні на зустрічі з ініціативною групою по створенню шкіл в лікарнях. І ми це доручення записуємо і беремо таке спільне зобов’язання, що ми це підтримуємо і дуже просимо уряд врахувати, тим паче, що якраз на виході у вас, в Міністерстві фінансів, знаходиться наказ, підтримується Міністерством освіти, Міністерством охорони здоров’я, загальний консенсус в комітеті і навіть ті колеги, хоча більша половина колег уже поспілкувалась з ініціативною групою. Дякуємо Наталці Мосійчук, яка курує цей проект.

Записано в дорученнях дуже багато важливих речей, які неодноразово обіцялись і урядом, і потрібні. Це і поглиблення дна Дніпра, щоб нарешті наші дороги розвантажити, і закупівля польових таборів для нашої армії, щоб це було вітчизняного виробництва, і електротранспорт український, в першу чергу трамвайні вагони. Це збільшення фінансування кредитного агентства, це питання Академії наук, це питання Академії державного управління, це величезний перелік питань Міністерства культури, тому що це вкрай важливо, і дуже просимо уряд, щоб всі пропозиції були розглянуті і в залежності від цього ми тоді вже будемо приймати рішення по голосуванню в цілому законопроекту про державний бюджет.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Андрію Васильовичу, я хотів тільки одне уточнення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Так, Василю Васильовичу.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Вікторе Миколайовичу, мова іде про не організацію шкіл в лікарнях, а навчального процесу. Це уточнення.

В кого є ще пропозиції, шановні колеги? Ярослав Маркевич, прошу.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Шановні колеги, перше питання, був на тому тижні виступ Президента, який був яскравий, дуже якісний виступ, але в тому виступі Президент сказав, що його пропозиція для виділення "Пласту" - це 10 мільйонів. Тому я так вважаю, що нам потрібно дослухатись до пропозицій Президента. І прохання до Мінфіну, до Мінфіну теж прохання прислухатись до пропозицій Президента, який запропонував "Пласту" 10 мільйонів. Це перше. Прошу взяти це до уваги.

І друге. Ми зараз з вами знімаємо гроші з Національного суспільного телебачення, більше 800 мільйонів. Я хочу нагадати….

 

ІЗ ЗАЛУ. Дорученням можна.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Може дорученням. Давайте поміркуємо, як це ми можемо вирішити, бо ми прийняли Закон про Суспільне телебачення, де ми зобов’язались 0,2 відсотки віддавати на Суспільне телебачення. А зараз ми його відбираємо.

По-перше, якщо ми не формуємо Суспільне незалежне телебачення, то ми не формуємо націю, колеги. Якщо ми забираємо гроші з того напрямку, то ми підриваємо основи країни. Давайте міркувати, як ми зможемо хоч щось зберегти, давайте хоча б якусь суму збережемо для Суспільного телебачення, бо незалежне телебачення нам потрібне.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, давайте не виступи, а обговорення, щоб кожен міг виступити.

Будь ласка, Юрій Левченко.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дякую.

По-перше, в контексті дискусії щодо Суспільного телебачення, є звідки гроші брати для фінансування зокрема і Суспільного телебачення. Наприклад, урізати абсолютно непомірне фінансування Національної поліції так званої, інших аспектів поліцейської держави, на які виділяються мільярди. Це щодо того, звідки можна взяти на Суспільне телебачення, тому що абсолютно неприпустимо забирати з Суспільного телебачення – це 100 відсотків. Абсолютно  неприпустимо недофінансовувати Національну академію медичних наук. І багато інших моментів неприпустимих.

Будь ласка, пане голово, я розумію, що тут "галдьож" трошки, але просто я звертаюся, у мене конкретна процедурна пропозиція, у мене дуже багато поправок, але я не буду наполягати на кожній з них, тому що секретаріат зробив правильну річ – вони на початку для розуміння мої всі поправки звели до однієї, там вони потім розписані, але є одна поправка, яка майже всі зводить, поправка, яка стосується зменшення видатків по певним програмам і збільшення по іншим.

Це поправка № 357. Коротко щодо цієї поправки: я пропоную зменшити видатки по всім аспектам поліцейської держави, особливо Міністерство внутрішніх справ України, особливо Генеральна прокуратура України, особливо Державна судова адміністрація України, яка нічим не займається, але чомусь має мільярдні видатки так само. І такий пунктів по зменшенню – 90 пунктів, це стосується поліцейської держави і роздутого виконавчого апарату. По ним я пропоную загальну суму зменшень – 28 мільярдів і 400 мільйонів приблизно, і пропоную це розподілити насамперед між Міністерством оборони – забезпечення діяльності Збройних Сил України; Міністерство освіти і науки – освітня субвенція з Державного бюджету;  медична субвенція, Національна академія медичних наук.

Оце, власне кажучи, основні пропозиції, я пропоную звідти взяти і на ці перерозподілити. І я прошу, будь ласка, поставте цю поправку на голосування. Я вважаю, що це політичне питання, і кожен має показати своє ставлення. Підсумовуючи, вважаю, що пріоритети державного бюджету з тими ресурсами, які є, є абсолютно неправильними пріоритетами. Пріоритети мають бути зовсім інші.

Я повністю збалансував свої поправки, у мене немає, щоб ніхто там не розповідав, що тут була преамбула від Міністерства фінансів, що багато "хотелок" – ніяких "хотелок", все збалансовано, скільки знімається з одних і пропонується на інші збільшити. І я прошу, будь ласка, 357 поправку поставити, власне кажучи, на голосування.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, пане Левченко.

Будь ласка, шановні колеги, зараз пропонується проголосувати за дану поправку. Хто за, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Хто за дану поправку Левченка?

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Хто проти?

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Хто утримались? Два - за. Рішення не прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступні доповідачі. З членів бюджетного комітету є ще бажаючі по поправках?

Іван Крулько, будь ласка.

 

КРУЛЬКО І.І. Шановні колеги! Мною поданий ряд поправок, як і нашою фракцією "Батьківщина", до проекту змін до бюджету. На жаль, переважна більшість цих поправок не знайшла свого відображення в першу чергу очевидно через те, що у нас по дохідній частині бюджету всього-на-всього 2,5 мільярда вдалося збалансувати при прийнятті в першому читанні. В той же час я би хотів звернути увагу на деякі статті витрат, які я прошу, щоб обов'язково комітет підтримав і вони були відображені в бюджеті, які мають надзвичайно важливий характер.

Перше. Я би просив, щоб ми все-таки віднайшли можливості для того, щоб зберегти цілу мережу Товариства Червоного Хреста в Україні. Це та структура, яка займається волонтерською діяльністю, яка постачає ліки для фронту, яка працює під егідою Організації Об'єднаних Націй. І очевидно, що загубити через незрозумілу для мене позицію Міністерства охорони здоров'я всю структуру Товариства Червоного Хреста було би неправильно. Тому є пропозиція, щоб було враховано в бюджетній програмі Міністерства соціальної політики спеціальна програма "Організація діяльності Червоного Хреста" на суму 55 мільйонів гривень.

Крім того, є пропозиція, щоб були враховані ряд поправок, які стосуються діяльності Міністерства закордонних справ України, зокрема функціонування закордонних дипломатичних установ і розширення мережі власності України для потреб цих установ. У нас зараз знаходиться недобудоване посольство України в Польщі. Відповідна поправка подана, і я вважаю, що ми повинні були б підтримати наші закордонні відомства якраз для того, щоб ми мали можливість гідно представляти державу.

Питання діяльності Української Всесвітньої Координаційної Ради я прошу, щоб було враховано також комітетом.

Фізична і спортивна підготовка учнівської і студентської молоді, яка має стати основою для підготовки нашої молоді і загальної мережі масового спорту в Україні, тому я прошу, щоб була підтримана окремо також і Українська федерація учнівського спорту, відповідні поправки подані.

Питання лікування громадян України за кордоном – поправка подана, і знаю, що частково врахована. Це обов'язково має комітет  підтримати.

Здійснення заходів державної політики стосовно молоді, зокрема стосовно діяльності "Пласту" – пропонується, щоб було підтримано комітетом, і це вже було озвучено колегами.

Питання діяльності наших академій, національних академій, зокрема Академії медичних наук. Є прохання, щоб був підтриманий ряд проектів інвестиційних, які стосуються зокрема діяльності Інституту Амосова. Я вважаю, що саме підтримка цих заходів дозволить хоч якось закласти передумови для того, щоб дійсно в цьому бюджеті були підтримані ці статті, які потребують люди.

Ну і крім того, я би хотів, щоб комітет прийняв рішення і це було в постанові враховано стосовно того, щоби Міністерство фінансів розглянуло всі пропозиції народних депутатів, які стосуються підвищення соціальних стандартів для українських громадян. Прошу врахувати це при прийнятті постанови по бюджету в першому читанні.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Дякуємо, Іван Іванович.

Шановні члени комітету, хотів уточнити: попереднє голосування за поправку Левченка – голосувало "за" не двоє, а троє, ще Віктор Миколайович Кривенко (також голос зараховується "за").

Дякую.

Слово надається Олександру Володимировичу Горбунову.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Володимир Васильович. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція включити в доручення уряду таку пропозицію. Правка № 1203 народного депутата Бурбака Максима Юрійовича з пропозицією збільшити фінансування бюджетної програми № 2511190, це "Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні та отримані жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у Антитерористичній операції, забезпеченні її проведення…" - і так далі по тексту.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Це в доручення іде?

 

ГОРБУНОВ О.В. Да, це в доручення, в доручення.

Зачитаю: "І збільшити дану програму на 200 мільйонів гривень". Значить, збільшити, по можливості, дану програму. Дякую.

Ще одне питання. В пункті нашої Бюджетної резолюції (пункт 1.18.50) була допущена помилка при, скажемо так, врахуванні пропозиції. Прохання передбачити за спеціальним фондом видатки розвитку за бюджетними програмами "Покращення стану автомобільної дороги Н-31 "Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка" у сумі 2 мільярди гривень. Прошу підтримати.

Дякую. За рахунок спеціального фонду.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Віктор Кривенко.

 

КРИВЕНКО В.М. Там апарат каже, що під час врахування поправок і в розданій таблиці членам комітету був технічний збій і одне доручення уряду не зійшло. Тобто також уряду доручити за новою бюджетною програмою субвенцію з державного бюджету обласному бюджету Херсонської області на будівництво шляхопроводу по проспекту Адмірала Сенявіна - вулиця Залаегерсег у місті Херсоні для Міністерства інфраструктури України. Це в загальні доручення, це попросив апарат озвучити під стенограму, щоб воно було.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Для стенограми давайте, все ж таки, для доручення, що наші колеги озвучили. (Шум у залі) Зараз по черзі.

За запропоновані Горбуновим Олександром Володимировичем пропозиції, хто за, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Хто за? Проти?

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне, було Кривенком Віктором запропоноване доручення до уряду. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Ідемо далі. Амельченко Василь Васильович, будь ласка.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, я прошу додатково доручення уряду: додати поправку 616 народних депутатів України Олега Ляшка і народного депутата Галасюка Віктора Валерійовича. 616-а, по програмі 1201070.

 

(Загальна дискусія)

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Програма називається "Дослідження прикладних, наукових, науково-технічний розробок, виконання робіт за державними цільовими програмами, державними замовленнями, підготовка наукових кадрів та фінансова підтримка розвитку наукової інфраструктури в сфері економічного розвитку", головним розпорядником якого є Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Це в доручення, так?

 

ПАВЕЛКО А.В. Так. Доручення до уряду.

Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Дякуємо. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступна пропозиція, Молоток Ігор Федорович.

 

МОЛОТОК І.Ф. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги, передбачити виділення з державного бюджету додаткової дотації бюджету місту Славутич на утримання соціальної інфраструктури міста. Надати можливість зберегти інфраструктуру міста та забезпечити життєдіяльність міста на належному рівні. Дати таке доручення уряду.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Хто за дану пропозицію - доручення уряду. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один – утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Рудик Сергій Ярославович.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. І закриваємо засідання комітету.

 

ПРОДАН О.П. А нам слово?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. І ви потім, звичайно.

 

РУДИК С.Я. Шановні колеги, я прошу під стенограму поставити поправку на голосування, прошу в проект бюджетних висновків Верховної Ради, пункт 18.1.18.50 доповнити пунктом "передбачити за спецфондом видатки розвитку за такими новими бюджетними програмами "Дорога Н 01 Київ– Знам'янка на відрізку Корсунь-Шевченківський–Сміла" 600 мільйонів гривень. Прошу поставити на голосування.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, була озвучена пропозиція, ставлю на голосування, хто підтримує? Будь ласка, хто за? Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 5 - утримались. 

 

ПАВЕЛКО А.В. Рішення не прийнято. Дякую.

Наступна пропозиція, переходимо до наших колег. Продан Оксана, будь ласка.

 

ПРОДАН О.П. Дякую.

Шановні колеги, я хочу три речі сказати, користуючись нагодою, тому що мені раніше слово не давали. По-перше, я хочу вам всім подякувати за те, що ви щойно проголосували розподіл коштів на дороги Чернівецької області, і не всі на один округ, а на різні округи. Це перше, я вам дуже дякую.

Друге, я хочу нагадати вам, що робоча група, яка працювала над пропозиціями по змінам до Бюджетного кодексу, обговорювали питання ренти на ліси, і так як зараз не проголосували в першому читанні зміни до Бюджетного кодексу, то прошу просто зазначити, що при підготовці між першим і другим читанням, навіть якщо в порушення Регламенту ми будемо пропонувати збільшення ренти, щоб ви підтримали перерозподіл і створення лісового фонду для того, щоб ми могли підняти ренту, яка узгоджена в оподаткуванні в нашому комітеті. Це друге.

А тепер я прошу вас підтримати пропозиції Асоціації міст України, які формулюють не ті поправки, які ви відхилили при підготовці, але принаймні ті речі, які є базовими в висновках і пропозиціях до проекту Закону про бюджет 2019 року. Я прошу  в тексті, до тексту, до першої частини висновків та пропозицій 4 пункти включити:

Перше. Це виключити абзаци 5, 6, 7 і 8 Прикінцевих положень проекту закону. Що це таке? Я просто сформулюю, щоб ви розуміли, що це необхідно обов'язково для того, щоб забезпечити видатки на заходи соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження. Я окремо звертаюся зараз до Сергія Івановича, який очолював робочу групу, тому що питання насправді іде, в першу чергу, по Хмельницькій області. І ми просимо ці абзаци 5, 6, 7 і 8 Прикінцевих положень виключити. Це перший пункт.

Другий пункт. Ми просимо в тексті збільшити видатки за бюджетною програмою "Освітня субвенція з Державного бюджету місцевим бюджетам", код 2211190, на суму 14 мільйонів 600 тисяч за рахунок зменшення на 7 мільйонів 400 тисяч додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров'я і запропонованого збільшення надходжень державного бюджету. Це другий пункт.

Третій пункт, яким ми просимо доповнити текст бюджетних висновків. Збільшити видатки за бюджетною програмою "Медична субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам", код 2311410, на суму 10 мільйонів 353 тисячі 697,7 гривні за рахунок зменшення на 7 мільйонів 500 тисяч гривень додаткової дотації на здійснення переданих (7 мільярдів, вибачте, я просто в таких цифрах, як ви, не звикла) додаткових дотацій на здійснення переданих з державного бюджету видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров'я і запропонованого збільшення надходжень до Державного бюджету.

Четвертий пункт. В першій частині передбачити нову субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів з лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет та на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу в обсязі 1 мільярд 746 тисяч 302,3 гривні (знову я заблудилася), визначивши головним розпорядником коштів Міністерство охорони здоров'я. Виокремити такий напрям із зазначеним обсягом з медичної субвенції.

Це перша частина, яка стосується частини першої висновків. І є ще пропозиції, 4 пункти, по частині другій в частині доручень уряду.

 

ПАВЕЛКО А.В. Оксано Петрівно, щоб не зачитувати, ви можете сказати поправки, ми їх вивчимо і зразу проголосуємо. Эти поправки были зарегистрированы вовремя до 1 октября. Они были переданы в рабочую группу, в рабочей группе и в подкомитетах рассматривались эти поправки. Давайте их на подтверждение сейчас поставим на голосование и идем дальше, потому что мы зачитывать будем до вечера.

 

ПРОДАН О.П. Я понимаю, но у меня 4 пункта. Намного быстрее будет, чем поправки, вот то, что "додати, доповнити доручення уряду".

 

ПАВЕЛКО А.В. Номера поправок скажите…

 

ПРОДАН О.П. А я не могу сейчас сказать. Я подготовила четыре. У нас практически все, смотрите, я просто хочу что уточнить, практически все поправки, которые подавала Ассоциация городов Украины, відхилені.

 

ПАВЕЛКО А.В. Они все ресурсные и они не сбалансированы.

 

ПРОДАН О.П. Доручення уряду, вони не ресурсні, вони без цифр. Я прошу зараз послухати 4 пункти і доповнити доручення уряду цими пунктами.

 

ПАВЕЛКО А.В. Давайте так. Вы проговорите, мы ставим сейчас на голосование и принимаем решение.

 

ПРОДАН О.П. Дякую дуже.

 

ПАВЕЛКО А.В. Давайте.

 

ПРОДАН О.П. 4 пункти. До частини другої: "Уточнити показники проекту державного бюджету на 2019 рік в частині збільшення освітньої і медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам".

 

(Шум у залі)

 

ПРОДАН О.П. Немає. Ну якщо є, то просто підтримайте тоді це формулювання. (Шум у залі) Його немає такого. Ну правда немає.

Друге: "Передбачити розподіл додаткової…". (Шум у залі) Ми бачили останню редакцію доручення, там немає.

Другий пункт: "Передбачити розподіл додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я між усіма місцевими бюджетами, що мають прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

Третє: "У додатку номер 6 до законопроекту збільшити обсяги міжбюджетних трансфертів в частині освітньої та медичної субвенцій по містах обласного значення, об'єднаних територіальних громадах (Балта, Біляївка Одеської області та Лиман Донецької області), врахувавши чисельність сільського населення".

Я окремо хочу звернути на цю поправку депутатів Унгуряна та Скорика.

І четвертий пункт: "Удосконалити порядок розподілу коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах в частині спрямування коштів безпосередньо на бюджети міст обласного значення та об'єднаних територіальних громад відповідно до протяжності вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах станом на 1 січня року, що передує плановому".

Я вас дуже прошу підтримати ці доповнення, тому що насправді грошей там немає, але шанс на продовження розмови між урядом і містами на реально децентралізацію у нас буде.

Дякую дуже.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Петрівно.

Шановні колеги!

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. На голосування.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. У мене запитання.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Богдане Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. … (Без мікрофону, не чути)

 

(Загальна дискусія)

 

ПРОДАН О.П. Дивіться, ще раз. Ми просимо доручити уряду вдосконалити порядок. З великою повагою, але якщо ви вважаєте, що порядок стовідсотково правильний і жодних уточнень немає і не треба, то точно ж не так.

 

(Шум у залі)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги! Увага! Зараз наша колега Оксана Петрівна Продан запропонувала своє бачення по запропонованих поправках до законопроекту 9000.

Є пропозиція голосувати та приймати рішення. Хто за, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один, два, три, чотири, п'ять, шість.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення не прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Рішення не прийнято. Дякую.

Наступне питання. Горбунов Олександр Володимирович.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги! Є пропозиція врахувати правку № 668 народного депутата Логвинського в такій редакції. У видатках Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України назву бюджетної програми № 1601020 викласти в такій редакції: "Заходи щодо захисту і забезпечення прав та інтересів соціальної реабілітації осіб, позбавлених особистої свободи незаконними збройними формуваннями, окупаційною адміністрацією та/або органами влади Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України та території Російської Федерації, у зв’язку з громадською та політичною діяльністю вказаних осіб, а також підтримки зазначених осіб та членів їх сімей, у тому числі відшкодування витрат, пов’язаних з їх відвідуванням, надання особам, позбавлених особистої свободи та членам їх сімей, правової допомоги, медичних та соціальних послуг, а також інші деокупаційні заходи, виплату державних стипендій імені Левка Лук’яненка".

Дякую.

 

ІЗ ЗАЛУ. В дорученнях?

 

ГОРБУНОВ О.В. В дорученнях, так.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ставлю пропозицію - в дорученнях уряду. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Павло Якимович Унгурян.

 

УНГУРЯН П.Я. Шановні колеги, в мене дві технічні правки. Одна – це доручення теж уряду стосовно впорядкування ситуації по смт Балта, оскільки зазначено як місто обласного значення, вони вже 2,5 роки як ОТГ. Цю правку врахувати.

І друге. Збалансована правка 1419. Замість 250 мільйонів лише 40 там потрібно. Тому теж прохання врахувати.

Дякую.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Ще раз, 250 забрати, а 40 залишити? Що це таке?

 

ПАВЕЛКО А.В. Це збалансовано?

 

ІЗ ЗАЛУ. У нас є до Мінфіну загальне доручення щодо перегляду розрахунків у зв’язку з приєднанням… (Без мікрофону)

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. Ми в доручення можемо це?

 

ПРОДАН О.П. Це в частині…, про що говорив…

 

ПАВЕЛКО А.В. Це різні питання, Оксано Петрівно.

 

ПРОДАН О.П. … (Без мікрофону)

 

ПАВЕЛКО А.В. Ще повернемось до цього питання.

Мустафа Найєм, будь ласка.

 

НАЙЄМ М. Шановні колеги, я б хотів до вас звернутися, я у вас перший раз, якщо можна. Я розумію, що у вас тут зараз така дисципліна, нічого страшного, так буває, коли розподіляють гроші. Я до вас звертаюсь не для того, щоб собі якісь гроші виділяти, не лобіюю чиїсь інтереси. Але я б хотів, щоб ви звернули увагу на одну дуже важливу річ. Уже другий рік в ЗМІ, і не тільки в ЗМІ, в правоохоронних органах – всі кажуть, що цей комітет разом з урядом розподіляє гроші цільово для аграріїв. Ви знаєте про ситуацію, про яку я кажу, про те, що мільярди грошей нібито виділяються на аграрні програми, а потім через уряд розподіляються на конкретні компанії. В минулому році компанії пана Косюка, я не буду приховувати, я не є лобістом когось, можу назвати прізвище, це компанії пана Бахматюка, пана Хомутинніка. І в цьому році, я вже бачу, що у вас в бюджетних пропозиціях є вже перейменувати програму, на яку виділено 4 мільярди, додати туди ще і виробників переробки сільськогосподарської продукції і аквакультури. Я так розумію, що пан Веревський теж всунувся в цю програму.

Я просто кажу те, що я знаю. Можливо, що ви можете робити вигляд, що ви цього не чули, не знаєте або не маєте гадки, про що іде мова. Так от, в 2017-2018 році всі ці гроші, які були виділені, половина з них пішло на 2 компанії – це мільярди грошей! В цьому році вже більше ніж потрібно було, більше ніж ви самі накладали минулого року обмеження, отримала конкретна компанія пана Косюка.

При цьому цей самий комітет цей самий державний бюджет розподіляє тільки в цьому році всього лише 30 мільйонів, наприклад, на переселенців. Я вже не кажу про освіту, я вже не кажу про те, що відбувається в медицині! Скажіть мені, будь ласка, чи можемо ми з цим щось зробити?

Я ніколи не займався бюджетом, але ми знайшли юристів, які розглянули всі ці програми, ми проговорили з аграріями, в тому числі з тими фермерами, які не можуть отримати гроші з цих мільярдів. Ми вам запропонували обмежити конкретні бюджетні програми, щоб в одні руки або в одні компанії, або в групу компаній надавалось не більше 200 мільйонів гривень. Це бюджетна пропозиція № 1285. Ви зараз можете своїм рішенням вирішити і не перекладати відповідальність на уряд. Тому що в минулому році, коли ви наклали таке обмеження, уряд своєю постановою перенаправив ці гроші і вони все одно пішли на пана Косюка і пана Веревського, і пана Хомутинніка, і пана Бахматюка.

Тому давайте так, щоб було так, щоб це була відповідальність уряду, а не комітету. Проголосуйте і підтримайте, це буде справедливо і правильно розподілити ці гроші конкретно по 200 мільйонів в одні руки.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Мустафа.

Це питання, яке обговорювалось в робочій групі разом з аграрним комітетом, разом з урядом. І висновки, які ми чули в робочій групі, я думаю, це вже фахівці відпрацювали. А зараз те, що ви кажете, дуже важливо для програми уряду і для Мінфіну, і для Рахункової палати. Для майбутнього, я вважаю, що це дуже важлива інформація.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Пане голово, можна, будь ласка, в цьому контексті? Перепрошую. Я просто як член бюджетного комітету, я просто наполягаю, щоб у нас було голосування по поправці 1285.

 

ПАВЕЛКО А.В. 1285, прошу, хто за?

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. 1285.

 

ПАВЕЛКО А.В. Прошу, 1285. Прошу голосувати. Хто за?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Хто за? За - 5.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення не прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання. Будь ласка, Унгурян Павло.

 

УНГУРЯН П.Я. Ми провели тут виробничу нараду, збалансували, знайшли балансування до пропозицій щодо включення поправки 1419 сумою 40 мільйонів, і за рахунок зменшення внесених пропозицій по Н-07 з 635 до 620, і Т-1415 зменшення на 20 мільйонів гривень. Таким чином поправки… І Кропивницький мінус 5. Таким чином, мінус 40, плюс 40 – є баланс.

 

ПАВЕЛКО А.В. За запропоноване Унгуряном, прошу проголосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Утримались – 3.

Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення прийнято.

Будь ласка, народний депутат Хлань.

 

ХЛАНЬ С.В. Шановні колеги, прошу підтримати мою правку 1107, аналогічна правка є 1108 від членів аграрного комітету. Ми пропонуємо збільшити фінансування розвитку зрошувальних систем. Ми займалися цим з першого дня роботи в парламенті і поступово збільшували фінансування: перший рік було 30 мільйонів, наступний рік 50, минулого року було 100 мільйонів, на сьогоднішній день передбачено 50 мільйонів. Ми пропонуємо збільшити фінансування до 150 мільйонів, щоб зберігалася динаміка.

Я хочу сказати, що долучилися обласні бюджети до цієї програми, вдалося зрушити питання з "мертвої точки", і на сьогоднішній день ми бачимо збільшення зрошувальних земель в геометричній прогресії, тому що відбувається така звана формула успіху, коли залучення Державного бюджету, обласного, бюджету фермерів, і це збільшує макрофінансові показники всієї держави, збільшення валового збору врожаїв, збільшення фінансування галузі, тобто це свого року така підтримка агровиробників.

Я хочу сказати, це питання для Херсонської області і для Південних областей взагалі відвоювання родючих земель у пустелі, тому я прошу бюджетний комітет звернути увагу на цю правку, ставити її на голосування і підтримати.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякуємо.

Шановні колеги, слово надається ще Тетяні Остріковій.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Доброго дня, шановні колеги! Я звертаю вашу увагу на поправку, подану фракцією "Самопоміч", № 1246, якою пропонується збільшити видатки за бюджетною програмою "Реалізація державної цільової економічної програми енергоефективності" на 1,6 мільярда. Про що йдеться? Ідеться про програму, так звані "теплі кредити". В умовах, коли ми, як Україна, зобов'язані перед МВФ навести лад на ринку газу, підвищивши ціну, і в умовах, коли уряд пропонує скоротити більше, ніж на 15 мільярдів фінансування субсидій, ми вважаємо, що ми повинні дати людям інструменти зменшити споживання енергоносіїв. І за таких умов прогнозується залучення близько 230 тисяч "теплих кредитів", що дасть ефект для понад 700 тисяч домогосподарств. Економічний ефект, пов’язаний з економією енергоресурсів, з зменшенням видатків з бюджету для відповідних домогосподарств та отриманням бюджетом додаткових податків для реалізації програми складе близько 2 мільярдів гривень.

Таким чином, враховуючи економічну логіку, бюджетні видатки на реалізацію програми "теплих кредитів" мають бути забезпечені в розмірі, що максимально відповідатиме наявному попиту з боку населення.

І я би дуже вас просила звернути увагу саме на цю програму, на цю поправку 1246. І якщо ми зараз не можемо знайти баланс бюджету, то хоча би дати доручення уряду вивчити це питання, колеги. Гряде підвищення ціни на газ, скорочується фінансування субсидій. Давайте дамо людям інструмент скоротити споживання енергоносіїв. Це економічно вигідний, тому що кошти, які підуть в економіку. Це перше наше питання.

Друге питання - це поправка 904. Ми з вами захоплено слухали виступ заслуженого вчителя України кілька тижнів тому, Пауля Пшенічки, який говорив про необхідність відновлення вивчення природничих наук: фізики, хімії, біології. Саме тому своєю поправкою № 904 ми запропонували збільшити, точніше передбачити додаткові видатки в загальному фонді державного бюджету, субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти "Нова українська школа" для облаштування кабінетів природничих наук на 280 мільйонів гривень.

На сьогодні існує гостра потреба в облаштуванні сучасним обладнанням кабінетів фізики, хімії, біології, географії у школах. І додатково передбачені 280 мільйонів гривень нададуть можливість облаштувати сучасними кабінетами природничих наук близько 2 тисяч шкіл. Звісно, це не 17 тисяч шкіл, які потребують по Україні облаштування природничих кабінетів, але хоча би щось, якийсь початок відновлення сучасної української освіти і саме кабінетів природничих наук.

І третя пропозиція з усіх тих, які ми подавали, вашим комітетом відхилені. Це пропозиція щодо фінансування будівництва житла для військовослужбовців. Ми пропонуємо збільшити видатки загального фонду державного бюджету на 2019 рік за бюджетною програмою "Будівництво, придбання житла для військовослужбовців Збройних Сил" на мільярд 638 мільйонів 800 тисяч гривень.

За розрахунками Міноборони збільшення фінансування за програмою на 3,5 мільярди дозволить замість будівництва 610 квартир здійснити будівництво 3 тисяч 174 квартир. І це хоча би також якийсь перший крок назустріч нашим військовослужбовцям Збройних Сил.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Пані Тетяно, я прошу вас для протоколу. Повторіть, будь ласка, другу і третю ваші пропозиції,  номера поправок.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Шановний пане Василю, перша поправка - 1246, друга "Природничі кабінети" – 904 і третя - 774 "Фінансування будівництва житла для військовослужбовців".

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Ще хтось бажає сказати?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Немає. Ставимо на голосування.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, є пропозиція підтримати поправку 1246. Хто за?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один, два, три, чотири, п’ять, шість, сім.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення не прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Наступна пропозиція. Хто за те, щоб підтримати поправку номер 904?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Хто за?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Хто за?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один, два, три, чотири, п'ять, шість. Рішення не… Хто проти? Хто утримався?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Наступна пропозиція. Підтримати поправку номер 774. Хто за?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один, два, три, чотири, п'ять, шість, сім.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення не прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Рішення не прийнято. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Я пропоную все ж таки нам приймати рішення. І взагалі сьогоднішнє засідання – прийняти по цьому рішення, а завтра зранку, може, будуть пропозиції до порядку денного парламенту, ми можемо продовжити сьогоднішнє засідання комітету, не закривати, але по цьому питанню зараз нам важливо прийняти рішення.

Пропонується комітету підтримати таке рішення.

Схвалити запропонований робочою групою проект постанови щодо висновків та пропозицій до законопроекту та доручити голові робочої групи Мельнику Сергію Івановичу на підставі такого проекту постанови включити відповідні висновки до пропозицій у таблиці пропозицій. З врахуванням правок. А секретаріату оформити відповідні документи на підпис.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Голосуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто за, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Хто за? 13.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один, два.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення приймається.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Бюджетне доручення, Сергія Хланя була пропозиція. Треба було, давайте проголосуємо.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Давайте повернемося, так.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Доручення. Це на загальний бюджет не буде впливати.

 

(Загальна дискусія)

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Я прошу тільки уточнити. Давайте зробимо пропозицію без цифр, доручення уряду, так.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Доручення без цифр. Так, це "текстовка". 

 

(Шум у залі)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Назвіть програму!

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 2407120.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто за?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Хто за пропозицію Хланя? Доручення уряду без цифр.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто за, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Хто за?

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один утримався, два утрималось. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Секретаріату ще раз підготувати нам відповідний документ з усіма рішеннями. І як за основу це питання прийнято.

Щодо всіх питань порядку денного рішення комітету прийняті.

Оголошую засідання комітету закритим. Дякую всім за участь і бажаю успіхів.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку