На пошану мільйонів людей, які винесли тягар Другої світової війни,  в Україні як і в усьому світі у травні відзначаються День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Ці дні присвячені пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірване насильством світового масштабу. Людям усіх рас і націй. Тим, хто загинув на фронтах, в окопах, і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

Тоді, у травні далекого від сьогодні 1945 року, був ратифікований акт про беззастережну капітуляцію збройних сил нацистської Німеччини і вперше за довгі воєнні роки над Європою запанувала тиша. Це була Перемога. Але прийшла вона до нас не в лавровому вінку, ласкава і спокійна, вона прийшла в образі солдатської матері і опустила натруджені руки. Вона стала для нашого народу однією з найзнаменніших і водночас трагічних подій в національній історії.

Війна проти німецького нацизму всіма своїми вогняними колесами двічі прокотилася українською землею, залишивши глибокі вибоїни і шрами в долі народу України. Надивившись на свою повоєнну країну Олександр Довженко писав: «Україна поруйнована, як ні одна країна в світі. Поруйновані й пограбовані всі міста. У нас нема ні шкіл, ні інститутів, ні музеїв, ні бібліотек. Загинули наші історичні архіви, загинуло малярство, скульптура, архітектура. Поруйновані всі мости, шляхи, розорила війна народне господарство, понищила, людей побила, повішала, розігнала в неволю». За твердженнями науковців, у період Другої світової війни Україна втратила щонайменше 14 мільйонів людей – чоловіків, жінок, дітей – кожного п’ятого українця, було зруйновано майже 700 українських міст і 28 тисяч сіл, спалено близько 320 тисяч господарств. За оцінками істориків, наша країна серед тих держав, що найбільше постраждали від фашизму, а український народ за правом належить до кола народів – переможців нацизму.

Ми шануємо подвиг тих, хто ціною власного життя виборював нашу свободу у Другій світовій війні, пам’ятаємо про звитяжний подвиг наших співвітчизників та схиляємо голову перед їх мужністю, наш уклін усім, хто виніс на своїх плечах лихоліття років окупації та пекло концтаборів, хто піднімав з руїн і відроджував рідні міста та села.

Ми пам’ятаємо також, що агресора зупинили спільними зусиллями Антигітлерівської коаліції та визвольних рухів. Тому у європейській історичній пам’яті перемогу над нацизмом вшановують як закінчення трагедії. Головним її уроком було прагнення не допустити повторення цього жаху і головним гаслом стали слова – «Ніколи знову!», які Україна промовляла разом із всім цивілізованим світом, щоб подібні лиха ніколи не повторювалися.

Реалії сьогодення виявилися іншими. Цього року Україна відзначає 8-9 травня в умовах повномасштабної військової агресії Росії. Росія, озброївшись гаслом «можем повторіть», що виражає неприховану агресію, зневагу до пам’яті жертв війни і людського життя, 24 лютого 2022 року розпочала агресивну війну проти України, зазіхнула на її незалежність і суверенітет та загрожує миру у всій Європі. І хоч Росія веде в Україні жорстоку війну, нехтуючи вимогами всіх міжнародних конвенцій та системою міжнародного права, шантажує світ ядерною зброєю, енергетичною та продовольчою кризою, бо вірить у свою безкарність, російська агресія знову зустріла героїчний опір українців і об’єднала Захід.

Недаремно Державний секретар США Ентоні Блінкен у своїй заяві з приводу 77-ї річниці перемоги над нацизмом сказав: «Сьогодні в Європі знову вирує війна, тому ми маємо посилити нашу рішучість протистояти тим, хто прагне маніпулювати історичною пам’яттю заради власних амбіцій. Перемогу союзників над нацистами слід шанувати як досягнення колективного героїзму та жертовності. Президент Путін намагається перекрутити історію, щоб спробувати виправдати свою неспровоковану і жорстоку війну проти України. Ті, хто вивчає минуле, знають, що президент Зеленський і хоробрий народ України втілюють дух переможців Другої світової війни. Вони мужньо захищають свою країну, свою демократію і майбутнє України в єдиній, вільній і мирній Європі».

Зважаючи, що Росія системно перекручує та маніпулює моральним спадком учасників Другої світової війни та перемоги над нацизмом Верховна Рада України ухвалила постанову від 03.05.2022 року № 2235-IX «Про Заяву Верховної Ради України з нагоди 77-ї річниці перемоги над нацизмом та про неприпустимість присвоєння Російською Федерацією перемоги над нацизмом», наголошуючи, що злочини Російської Федерації в Україні мають бути зупинені, а російський путінський режим - засуджений і переможений спільними зусиллями всього цивілізованого світу.

Ми боремось за мир на рідній землі. Ми боремось за мирне та безпечне життя всього вільного світу. Пам’ятаймо і перемагаймо!

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 09:24
23 квітня 2024 19:23
22 квітня 2024 14:00
03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28