Зовсім нещодавно весь світ сколихнули докази звірств російських окупантів у передмісті Києва, які, всупереч всім законам та звичаям ведення війни, не мають нічого спільного з поняттями людяності та гідності. Україна та низка інших країн визнали геноцидом такі дії російських військ під час вторгнення в Україну.

Проте, жертвами військової агресії росії стали не тільки люди, а й українське довкілля, яке безжально нищить полум’я війни. Лісові пожежі, що виникли внаслідок обстрілів окупантів, військова техніка, ракети, боєприпаси, нафтопродукти, що отруюють ґрунт та водні ресурси,  викиди хімічних речовин через обстріли промислових підприємств, ризики радіаційних аварій – ось лише невеликий перелік загроз, які несе російська військова агресія для екології не лише України, а й всього світу.

Зараз все більше звинувачень звучить на адресу росії щодо екоциду на території України, ось чому вкрай важливо фіксувати та документувати всі його прояви у відповідності до основних положень українського законодавства та міжнародного права.

Росія має нести відповідальність й за злочини проти довкілля. З цією метою у перші дні війни було створено Оперативний штаб при Державній екологічній інспекції України для формування переліку всіх порушень у сфері охорони навколишнього природного середовища та притягнення Росії до відповідальності.  Для збору даних про екологічні злочини було створено застосунок (ознайомитись можна за інтернет-посиланням: https://shtab.gov.ua), за допомогою якого кожен охочий може зафіксувати відому йому інформацію щодо шкоди, заподіяної довкіллю окупантом. Так, до переліку екозлочинів включаються: надзвичайні ситуації, пов’язані із підривами, бомбардуванням складів паливно-мастильних матеріалів, сховищ нафтопродуктів, підприємств, які можуть використовувати небезпечні та/або хімічні речовини у виробництві;  пошкодження, руйнування чи зупинка діяльності очисних споруд, що очищують стоки перед скиданням у водні об’єкти – водоканали, промислові об’єкти; руйнування дамб полів фільтрації та витік відходів на рельєф місцевості; руйнування очисних або гідротехнічних споруд; займання (горіння, тління) місць видалення відходів – сміттєвих полігонів; пошкодження ґрунтового покриву, горіння, рубка лісів – особливо на територіях природо-заповідного фонду.

Крім того, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України (далі - Міндовкілля) за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та інших партнерів на національній онлайн-платформі «ЕкоСистема» створено окремий офіційний ресурс «ЕкоЗагроза» для збору та фіксації інформації про екологічні загрози в режимі реального часу (ознайомитись можна за інтернет-посиланням:  https://ecozagroza.gov.ua/).

З початку широкомасштабного російського вторгнення станом на 27 травня 2022 р. Оперативний штаб при Державній екологічній інспекції України вже зафіксував 257 злочинів проти довкілля.

І навіть попередні підрахунки втрат від варварських дій рашистів жахають. За інформацією, розміщеною на офіційній сторінці Міндовкілля у Facebook, збитки лісовим екосистемам вже склали 440 млн доларів, а саме: 135,5 млн доларів - прямі збитки лісовій екосистемі; 53,6 млн доларів - непрямі збитки, тобто відкладені у часі; 185 млн доларів - збитки екосистемним послугам, які надаються лісами.

Нікого не залишили байдужими і події на Чорнобильські АЕС, де й досі триває інвентаризація та оцінка розміру завданих російською окупацією збитків. Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець зазначив, що за попередніми підрахунками шкода від дій російських військ у Зоні відчуження становить майже 2,5 млрд гривень. Окупанти знищили майже 100 одиниць коштовного аналітичного обладнання, аналогів якого немає у Європі, а викрали обладнання більш ніж на 135 млн доларів, не кажучи вже про програмне забезпечення.

Для забезпечення нормативно-правового врегулювання питань, пов’язаних з визначенням збитків, та їх  пред'явлення агресору і у подальшому стягнення компенсації, зокрема, затверджено:

Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації (постанова Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 326 зі змінами, внесеними постановою від 29.04.2022 № 551), в якому серед загалом визначених 18 напрямів шкоди та збитків передбачено: втрати лісового фонду, надр, акваторії; збитки, завдані природно-заповідному фонду, водним ресурсам та об’єктам водогосподарської інфраструктури; шкода, завдана земельним ресурсам, атмосферному повітрю.

Методику визначення розміру шкоди, завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану (наказ Міндовкілля від 04.04.2022 №167), якою встановлено порядок розрахунку розміру шкоди, завданої землі, ґрунтам державами, органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, суб'єктами господарювання та фізичними особами через забруднення ґрунтів, засмічення земель, допущених унаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану внаслідок їх дій або бездіяльності на усіх землях України незалежно від їх категорій та форм власності.

Уряд України документує всі випадки екологічних злочинів окупантів і добиватиметься відшкодування завданих збитків у міжнародних судах. Заразом, вже ведеться робота над розробленням плану заходів з післявоєнного відновлення та розвитку України.

21 квітня цього року Президент України Володимир Зеленський своїм Указом створив Національну раду з відновлення України від наслідків війни (Указ Президента України від 21.04.2022 № 266/2022). При ній створена робоча група «Екологічна безпека», яка опікуватиметься напрацюванням пропозицій у сфері захисту довкілля. До цієї групи увійшли понад 200 учасників: експертів,  провідних науковців, представників державних органів, проєктів міжнародної технічної допомоги, громадських організацій та бізнесу.

Водночас, вкрай важливо заручитись підтримкою світової спільноти для того, щоб росія не змогла уникнути міжнародно-правової відповідальності і сповна заплатила за всі свої злочини

 «Війна в Україні - це не лише втрати для нашого довкілля, адже всі екосистеми пов’язані. І якщо російські ракети літають над нашими АЕС, то це проблема всього світу. Нафта, яка потрапляє у наші річки внаслідок бомбардування росіянами наших АЗС, – це також проблема всього світу.  Хімікати у наших ґрунтах, це проблема всього світу. Спалення лісу росіянами в Україні – це проблема всього світу. Тому правовий фронт під час війни важливий не лише для нас, українців, але й для майбутнього всієї цивілізації», – про це заявив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець під час виступу на конференції «Все змінюється? Що відбувається з екологічною політикою ЄС під час кризи?» у рамках Зеленого тижня ЄС-2022 у Брюсселі. За словами очільника Міндовкілля, сьогодні важливо, аби світові держави об’єдналися та допомогли Україні  у боротьбі за компенсацію з боку агресора за руйнування довкілля.

Бойові дії на території України забруднюють повітря, отруюють водойми та ґрунти, знищують флору та фауну і в довготривалій перспективі нанесуть колосальної шкоди не тільки українській, а й світовій екосистемі, зважаючи на це дії країни-агресора мають кваліфікуватися відповідно до норм міжнародного права, в тому числі, як злочини проти довкілля та екоцид.

Члени Комітету з питань бюджету беззаперечно підтримують всі ініціативи Президента України та Уряду, спрямовані на документування та розслідування злочинних дій росії, що порушують не тільки національне, але й міжнародне право, і закликають світову спільноту не бути байдужими, робити все можливе для притягнення росії до відповідальності за екоцид на теренах України, адже шкода, нанесена українському довкіллю, порушує загалом світову екологічну безпеку.  

Неймовірна природа України – це безцінний скарб і сила нашого  народу! Зупинити екологічний геноцид зможемо лише спільними зусиллями! Життя переможе, а росія заплатить!!!!

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28
15 березня 2024 10:37
13 березня 2024 17:35
07 березня 2024 18:34
28 лютого 2024 19:54
14 лютого 2024 17:12
05 лютого 2024 17:42