Триває 286 день несправедливої та невиправданої повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України. Це дні жаху та страждань, болю та крові, трагедій та руйнувань.  Кожного дня росія здійснює злочини на території нашої країни, такі як вбивства мирного населення, тортури над військовослужбовцями, знущання та насильство над цивільними людьми, руйнування цивільної інфраструктури, розграбування окупованих міст, депортація та насильницьке переміщення українських громадян та низка інших дій, спрямованих на знищення українців та Української держави. 

З початку війни за даними опублікованими на офіційній інтернет-сторінці Офісу Генерального прокурора станом на 6 грудня 2022 року зареєстровано 51 418 злочинів агресії та воєнних злочинів, 18 547 - проти національної безпеки; загинули 443 дитини та поранено 853 дитини (без повного врахування з місць активних військових дій). Нажаль з кожним днем війни така статистика має лише тенденцію до збільшення.

Всі злочини скоєні російськими військами мають бути розслідувані, а винні особи мають бути покарані. Національні правоохоронні органи тісно співпрацюють з міжнародними інституціями та ретельно здійснюють заходи з фіксування, збору доказів та свідчень, документування та розслідування злочинів, здійснених росіянами на території України.

Від квітня 2022 року Міжнародний кримінальний суд працює над збором доказів щодо злочинів в Україні, за якими він уповноважений здійснювати розслідування: це воєнні злочини, злочини проти людяності і злочини з ознаками геноциду. Але злочини агресії залишаються поза межами розслідування цього суду. Саме за цей злочин, з якого починаються всі інші, мають понести відповідальність винуватці: це верхівка російської держави – путін та його команда, військові, які віддавали безпосередньо злочинні накази. 

Не лише безпосередні виконавці злочинів, а й найвище політичне та військове керівництво російської федерації має понести кримінальну відповідальність, адже саме вище керівництво країни-агресора надало вказівку  розв’язати загарбницьку геноцидну війну проти українського народу та продовжують надавати накази щодо нових і нових військових злочинів та терористичних актів, воюючи переважно з мирним населенням нашої країни. Заради справедливості усі російські нелюди і терористи за скоєні на території України жорсткі злочини мають понести заслужене і невідворотне покарання.

Для встановлення саме такої відповідальності Україна виступає за створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.

У світі вже є прецеденти створення спеціальних міжнародних трибуналів: в 1945-1948 роках - Нюрнберзький процес над нацистами, в 1946-1948 роках - Токійський трибунал над японськими військовими злочинцями, у 1993 році - проти військових злочинців колишньої Югославії та в 1994 році - проти організаторів геноциду в Руанді.

7 жовтня 2022 року Верховна Рада України схвалила Звернення до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів іноземних держав  стосовно створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України (постанова Верховної Ради України від 07.10.2022 № 2663-IX, розміщена на офіційній інтернет-сторінці Верховної Ради України за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/2663-20/print).

Верховна Рада України у своєму Зверненні закликала міжнародну спільноту використати всі інструменти та можливості для притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні міжнародних злочинів на території України, та активізувати свої зусилля для надання цілковитої підтримки створенню спеціального міжнародного трибуналу шляхом прийняття відповідних міжнародно-правових актів, а також забезпечення участі у його роботі, всебічної співпраці з майбутнім спеціальним міжнародним трибуналом, виділення максимально можливих людських та фінансових ресурсів для його діяльності.

Вчергове, 1 грудня 2022 року Парламент України закликав усі держави-партнери продовжити кроки із створення спеціального міжнародного трибуналу для розслідування воєнних злочинів, скоєних російською федерацією та її військовими формуваннями в Україні (постанова Верховної Ради України від 01.12.2022 № 2788-IX «Про Заяву Верховної Ради України щодо енергетичного тероризму російської федерації»).

Наразі створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ.

Представники різних гілок влади України на всіх можливих політичних платформах звертаються до міжнародної спільноти з проханням додати  максимальних зусиль для створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії росії проти України, діяльність якого має повернути цивілізовані відносини між суверенними країнами у світі і, насамперед, у Європі, беззаперечне дотримання норм міжнародного права  й здійснити  справедливі заходи з притягнення до відповідальності російських злочинців.

Члени Комітету з питань бюджету беззаперечно підтримують ініціативу щодо створення спеціального міжнародного трибуналу та висловлюють упевненість в тому, що шляхом об’єднання досвіду і зусиль міжнародних інституцій та країн-партнерів вдасться швидко притягнути до відповідальності росію – країну спонсора тероризму та посадити на лаву підсудних всіх винних у цій злочинній війні.

Українці не забудуть і не пробачать, росія понесе покарання за скоєні злочини! Україна і українці непереможні! Здобудемо перемогу разом! Справедливість обов’язково настане!

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 19:23
22 квітня 2024 14:00
03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28
15 березня 2024 10:37