Зустріч Комітету Верховної Ради України з питань бюджету та Бюджетного комітету Європейського Парламенту відбулася в онлайн-форматі.

На початку заходу народні депутати-члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету подякували європейським колегам за всебічну підтримку та готовність допомагати в усіх нагальних питаннях.


«Мета нашої зустрічі — це сприяння більш потужному партнерству, що ґрунтуватиметься на прозорості й підзвітності фінансового управління. З огляду на кандидатський статус України, співпраця наших парламентів дуже важлива», — зауважила Голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Роксолана Підласа.

ЇЇ колега, Голова Комітету з питань бюджету Європейського Парламенту Йохан ван Овертвелдт, акцентував на тому, що війна в Україні показала, що теперішня концепція планування бюджету ЄС не відповідає своїй меті.

«Її необхідно переглянути. Тому ми хочемо, щоб бюджет на 2024 рік уже базувався на новому багаторічному бюджеті, який охоплюватиме програму “Ukraine Facility”», — зауважив Йохан ван Овертвелдт.

Під час зустрічі сторони також обговорили питання покриття дефіциту бюджету, контроль над використанням фінансової допомоги від Європейського Союзу та фінансування оборони.

«Бюджетна ситуація в Україні важка. Ми маємо безпрецедентний дефіцит у розмірі 42 млрд доларів США, і в наступному році, на жаль, він залишиться на такому ж рівні. Тому ми вітаємо пропозицію Єврокомісії створити спеціальний фінансовий інструмент “Ukraine Facility”, який передбачатиме 39 млрд євро прямої бюджетної підтримки для України. Водночас наступного року Україна потребуватиме не менш ніж 18 млрд євро, які допоможуть покрити соціальні видатки», — заявила Роксолана Підласа.

Секретар Бюджетного Комітету українського Парламенту Володимир Цабаль, зі свого боку, підкреслив, що ця зустріч означає «початок інтеграції України до ЄС не тільки на бюрократичному, але й на політичному рівні».

«Ваші вимоги допомагають нам бути сильнішими. Ми вже виконали більшість із них і решту сподіваємося виконати до кінця року», — зауважив Володимир Цабаль.

Також під час дебатів члени Бюджетного Комітету Європарламенту отримали роз’яснення від української сторони щодо статей витрат наданої допомоги, гарантій для донорів і звітів про види й співвідношення вже отриманих та використаних грантів, субсидій і позик.

Окрім того, парламентарії обговорили шляхи збільшення ефективності Рахункової палати України, запровадження посиленого аудиту всіх процесів, реалізацію судової реформи та експорт сільгосппродукції з України.

«Підтримка України не зменшується. Ніхто не поставив це під сумнів. Ми продовжуватимемо допомагати. Хочемо приєднати всі інституції, які борються з корупцією та конфліктами інтересів, аби забезпечити прозорість. Потрібен лише доступ до інформації, щоб ми могли допомогти», — зазначила членкиня Комітету з питань бюджету Європейського Парламенту Ейдер Гардіасабаль Рубіаль.

У підсумковому слові заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Володимир Гевко закцентував, що ЄС займає ключове місце за обсягами військової, фінансової та гуманітарної допомоги Україні й ці кошти сприяють макроекономічній стабільності держави. Він подякував за допомогу у відбудові критичної інфраструктури у звільнених населених пунктах та запросив колег-європарламентаріїв з візитом до Києва.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 09:24
23 квітня 2024 19:23
22 квітня 2024 14:00
03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28