Україна вже влітку може отримати відсотки від арештованих у ЄС російських суверенних активів і від операцій, які депозитарій здійснює з цими активами. Ідеться про суму від 3 до 4 млрд євро. Водночас зусилля української дипломатії з початку повномасштабного вторгнення, спрямовані на конфіскацію всіх заморожених активів центробанку рф.

Про це розповіла народна депутатка, голова парламентського Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа.

«Єврокомісія зараз працює над пропозицією, яку мають схвалити всі країни-члени ЄС, щодо використання відсотків з арештованих російських коштів для України. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зробила революційну заяву, сказавши, що гроші мають використовуватися для закупівлі озброєння. Це проривна думка, адже з початку повномасштабного вторгнення йшлося лише про те, щоб використовувати заморожені російські активи для швидкої відбудови України, відновлення інфраструктури», - зазначила парламентарій.

За її словами, навіть якщо кошти використають для закупівлі зброї, то це мають погодити лідери усіх країн-членів ЄС.

Народна депутатка наголосила, що зусилля української дипломатії з початку повномасштабного вторгнення спрямовані на те, щоб конфіскувати всі заморожені активи центрального банку рф. І поки всередині ЄС немає єдиного розуміння, чи можна це робити, очільник МЗС Великої Британії Девід Камерон запропонував більш радикальний підхід.

«Суть ідеї полягає в тому, що уряд Великобританії використовує заморожені російські гроші як завдаток і або надає напряму позику Україні від уряду, або розміщує цінні папери на приватному ринку, залучаючи від приватних інвесторів кошти, які далі передаються Україні. Ми ж можемо використовувати ці гроші або для поповнення бюджету, або для закупівлі озброєння тощо. Після завершення війни країни Великої сімки та Україна вимагатимуть від рф репарацій, які погасять цю позику. Якщо росія відмовиться сплачувати, то уряд Великобританії зможе стягнути заморожені активи на свою користь», - пояснила Роксолана Підласа.

Вона додала, що пропозиція Девіда Камерона більше підходить для України. Крім того, на думку, британського міністра, ідея могла б бути підтримана іншими членами Великої сімки, зокрема США і Канадою. Саме ці держави більш рішуче налаштовані щодо конфіскації російських активів.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 09:24
23 квітня 2024 19:23
22 квітня 2024 14:00
03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28