Стенограма до ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ №164 від 17.01.2019

21 січня 2019, 14:59

 

СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань бюджету

 

 

17 січня 2019 року

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Доброго дня, шановні народні депутати та запрошені! Прошу займати свої робочі місця. Відбудеться історичне засідання бюджетного комітету. (Шум у залі)

Зареєструвалося 17 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини від складу членів Комітету. Кворум є. Засідання оголошую відкритим.

Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання.

Проект порядку денного у Вас є.

Якщо пропозицій до порядку денного немає, переходимо до розгляду питань.

(Без мікрофону)По першому питанню слово надається голові підкомітету з питань оцінки законопроектів щодо впливу на показники бюджету та відповідності бюджетному законодавству Левченку Юрію Володимировичу. Прошу, Юрію Володимировичу.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дякую.

Товариство, вам роздані відповідні переліки. Якщо ні в кого немає зауважень, прошу підтримати.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Питання, зауваження?

Хто за те, щоб підтримати пропозицію Юрія Володимировича і затвердити список законопроектів, які не мають впливу на показники бюджету, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Утримався? Рішення прийнято одноголосно.

Хто за те, щоб затвердити перелік законопроектів, які мають безпосередній вплив на показники бюджету, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Утримався? Рішення прийнято одноголосно.

Хто за те, щоб затвердити список законопроектів, які мають опосередкований вплив на показники бюджету, прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримався? Рішення прийнято одноголосно.

Переходимо до розгляду другого питання. Проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" (№ 9476 від 16.01.2019), внесений Кабінетом Міністрів.

Доповідає заступник Міністра фінансів України Джигир Юрій Анатолійович. Прошу, Юрію Анатолійовичу.

 

ДЖИГИР Ю.А. Шановні народні депутати, просимо підтримати проект змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2019 рік". Даним законопроектом пропонується впорядкувати колізію у сфері міжбюджетних фінансових стосунків, яка склалась через те, що в ряді ОТГ вибори не відбулись. Діючий бюджет 2019 року було сформовано на припущенні, що вибори в цих ОТГ відбудуться, і відповідно вони стануть повноцінними гравцями і перейдуть на прямі стосунки з державним бюджетом. Вибори не відбулись, і цю колізію даним законопроектом пропонуємо впорядкувати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Є питання до доповідача?

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Є.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Прошу, Олег В'ячеславович Медуниця. Будь ласка.

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Скажіть, будь ласка, а ви там врегулювали в проекті змін до державного бюджету питання, пов'язані з діяльністю Інституту національної пам'яті?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Без мікрофону)

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Ні, але це зміни до бюджету. Ми їм затвердили гроші на розширення межі в областях, але немає бюджетної програми. Тому вони ці гроші не можуть використати, бо в бюджеті це не прописано.

 

ДЖИГИР Ю.А. Даний законопроект дуже технічний і направлений на цю конкретну технічну проблему.

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Там теж технічна проблема. Давайте дамо доручення, хай в залі тоді з голосу, ми це озвучимо і внесемо.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Без мікрофону)

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Та хай ідуть, я ж не проти.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. В межах головного розпорядника.

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Ні, там неможливо нічого поміняти в межах головного розпорядника. Там поміняти можна тільки тоді, коли будуть внесені зміни в бюджет.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Без мікрофону)

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Ні, ні. Не треба там ніяких інших програм. Гроші ми визначили, але бюджетної програми такої ми не придумали. Її немає в бюджеті, вони не можуть ці гроші отримати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Олег В'ячеславович, я розумію ваше занепокоєння, але, на жаль, в цьому законопроекті немає, скажімо, цієї проблеми і вирішення цієї проблеми, тому давайте окремим, може, листом…

 

КРИВЕНКО В.М. Так, давайте внесемо, це важливе питання. Там пару місяців потім не буде змін.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Прошу, Віктор Михайлович Пинзеник. Я прошу уваги!

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги!

(Шум у залі)

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, я прошу уваги! Віктор Михайлович Пинзеник.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Питання, яке зараз поставлено, воно потребує негайного врегулювання, тому що це стосується місцевих бюджетів, коштів відповідних бюджетних секторів. Якщо ми пробуємо зараз вирішити проблеми, які мають право на існування і, очевидно, їх треба врегульовувати, ми спровокуємо подання тут багато поправок, які призведуть до того, що ми не можемо врегулювати питання, яке стосується дуже багатьох регіонів.

Тому моя пропозиція: давайте підтримаємо ці зміни, проголосуємо за основу і в цілому, якщо треба, можемо дати листом звернення до уряду врегулювати наступні питання, але цю проблему давайте знімемо і підтримаємо законопроект у тому вигляді, в якому його подав Кабінет Міністрів.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Вікторе Михайловичу. Слушна пропозиція.  

Слово надається Куліченку Івану Івановичу – голові підкомітету з питань місцевих бюджетів.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги, ми вчора обговорювали це питання, воно дійсно є технічним. І на засіданні підкомітету виникла ще одна технічна правка, що стосується Додатку 6. Ми врегулювали її з Міністерством фінансів. Тому пропонується підтримати таке рішення комітету: рекомендувати Верховній Раді законопроект 9476 за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням техніко-юридичних пропозицій комітету, що надані у ваших матеріалах. Прошу підтримати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Є зауваження у Рахункової палати? Дякую.

Є питання ще до доповідачів? Немає.

Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем пропозицію - рекомендувати Верховній Раді законопроект 9476 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій комітету. Хто за, прошу голосувати. Проти? Утримався? Дякую. Одноголосно.

Костянтине Євгеновичу, я прошу вас допомагати мені здійснювати підрахунок голосів.

Дякую вам.

 

ДЖИГИР Ю.А. Дякуємо.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Переходимо до розгляду третього питання. Про погодження переліку об'єктів щодо автомобільних доріг в Одеській області, фінансове забезпечення яких в 2019 році здійснюється за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету, згідно з відповідним листом Одеської обласної державної адміністрації.

Шановні колеги! Нагадую, що вчора в комітеті нами було заслухано доповідачів із зазначеного питання - виконуючого обов'язки директора Служби автодоріг в Одеській області  Бахмутова Олега Володимировича та виконуючого обов'язки заступника голови Державного агентства автодоріг Харченка Олександра Івановича.

Міністерство фінансів не висловило зауважень до зазначеного переліку, тому пропоную надати слово голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

Прошу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую, шановний головуючий. Дякую, шановні колеги. Ми вчора заслухали першу область по місцевих дорогах, і прошу вас підтримати таке рішення, зважаючи на результати заслуховування в комітеті цього питання пропонується підтримати таке рішення комітету.

Погодити перелік об'єктів щодо автомобільних доріг в Одеській області, що здійснюється за рахунок відповідної субвенції, поданої листом Одеської облдержадміністрації від 14 січня 2019 року, з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо!

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Є питання?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Пропонується комітету підтримати рішення, запропоноване головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем, а саме: погодити перелік об'єктів щодо автомобільних доріг в Одеській області, що здійснюється за рахунок відповідної субвенції, поданої листом Одеської облдержадміністрації від 14 січня 2019 року, з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Голосуємо.

Костянтине Євгеновичу, прошу, допомагайте. Хто за? Проти? Утримався? Два. Двоє утримались.

Дякую. Рішення прийняте.

Переходимо до розгляду четвертого питання. Про погодження спрямування у 2019 році коштів Державного фонду поводження з радіоактивними відходами (за поданням Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи від 15 січня 2019 року).

Доповідає заступник Міністра екології та природних ресурсів Вакараш Віктор Михайлович.

Прошу, Вікторе Михайловичу.

 

ВАКАРАШ В.М. Дякую.

Шановні народні депутати! Мінприроди просить підтримати подання Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи щодо розподілу коштів, які надходять до Державного фонду поводження з радіоактивними відходами.

Пропонується спрямувати на програму 2408090 "Виконання робіт у сфері поводження з радіоактивними відходами неядерного циклу і будівництво комплексу "Вектор" та його експлуатацію" 936 мільйонів 581 тисячу гривень і на програму 2408020 "Підтримка у безпечному стані енергоблоків та об'єкту "Укриття", виконання заходів щодо підготовки до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС" 64 мільйони.

Прошу підтримати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

Слово надається голові підкомітету з питань використання коштів Державного фонду поводження з радіоактивними відходами Маркевичу Ярославу Володимировичу.

Прошу, Ярославе Володимировичу.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Дякую.

Керуючись положеннями статті 4 Закону України "Про поводження з радіоактивними відходами" та відповідно до подання Комітету з питань екологічної політики щодо спрямування у 2019 році коштів Державного фонду поводження з радіоактивними відходами на реалізацію бюджетних програм, у межах яких виконуються роботи та здійснюються заходи, пов'язані з поводженням з радіоактивними відходами, та зважаючи на вимоги бюджетного законодавства, пропонується Комітету з питань бюджету погодитись, що запропонований Комітом з питань екологічної політики розподіл коштів Державного фонду поводження з радіоактивними відходами за бюджетними програмами відповідає визначеним у Додатку № 3 до Закону "Про Державний бюджет на 2019 рік" бюджетним призначенням за спеціальним фондом державного бюджету за вказаними бюджетними програмами.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Чи є зауваження і пропозиції в Рахункової палати?

 

МАЙСНЕР А.В. Немає.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Є запитання до доповідачів? Дякую. Немає.

Пропонується підтримати озвучене головою підкомітету Маркевичем Ярославом Володимировичем таке рішення комітету: керуючись положеннями статті 4 Закону "Про поводження з радіоактивними відходами" та відповідно до подання Комітету з питань екологічної політики, та зважаючи на вимоги бюджетного законодавства, Комітет з питань бюджету погоджується, що запропонований Комітетом з питань екологічної політики розподіл коштів Державного фонду поводження з радіоактивними відходами за бюджетними  програмами відповідає визначеним в Додатку № 3 до Закону "Про Державний бюджет на 2019 рік" бюджетним призначенням за спеціальним фондом державного бюджету за вказаними бюджетними програмами.

Голосуємо. Хто за? Проти? Утримався? Рішення прийнято одноголосно.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А де секретар?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. От сьогодні Костянтин Євгенович виконує його обов’язки.

Переходимо до розгляду п’ятого питання. Про план роботи Комітету з питань бюджету на період десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Слово надається Гєллєру Євгенію.

 

ГЄЛЛЄР Є.Б. Шановні колеги, загалом пропонується затвердити план роботи комітету на десяту сесію, погодити перелік законопроектів, що включаються до порядку денного десятої сесії згідно з даними проектами таких документів. План вам розданий.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Є питання?

Прошу затвердити план роботи комітету на десяту сесію Верховної Ради восьмого скликання та підтримати рішення, що надано у ваших матеріалах. Голосуємо. Хто за? Проти? Утримався? Рішення прийнято одноголосно. Дякую.

Шановні колеги, про основні підсумки роботи Комітету з питань бюджету у період дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого кликання.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 53 Закону "Про комітети Верховної Ради" підготовлено і роздано інформацію про основні підсумки роботи нашого комітету в період дев’ятої сесії Верховної Ради восьмого скликання. Прошу таку інформацію взяти до відома, та звертаю увагу, що за підсумками цього засідання така інформація буде уточнена.

Про орієнтовний розклад засідань Комітету з питань бюджету на лютий, березень і квітень 2019 року.

Шановні народні депутати, відповідно до Закону "Про комітети Верховної Ради" ми маємо затвердити розклад наших засідань з врахуванням календарного плану. Ми його проголосували, а в разі уточнення розкладу засідань депутатів буде проінформовано.

Тому пропонується такий розклад затвердити. Ми його затвердили.

І щодо питань порядку денного рішення комітету, вони всі прийняті.

Оголошую засідання комітету закритим. Дякую всім за участь і бажаю успіхів.