Стенограма до ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ №172 від 24.04.2019

02 травня 2019, 17:13

 

СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

 

24 квітня 2019 року

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, зареєструвалося 17 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є. Засідання оголошую відкритим.

Прошу секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснити підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

Шановні колеги, тепер щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Проект порядку денного у вас є. Чи є пропозиції?

Ігор Федорович Молоток.

 

МОЛОТОК І.Ф. Шановні колеги, шановний головуючий! Додатково пропонується включити до порядку денного питання про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості у 2019 році, відповідно до розпорядження Уряду від 27 березня 2019 року за номером 222.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ігорю Федоровичу.

Горбунов Олександр Володимирович.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні друзі, шановні колеги! Є пропозиція додатково включити до порядку денного питання про погодження видатків державного бюджету, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України у 2019 році, відповідно до розпорядження Уряду від 24 квітня 2019 року за номером 262-р.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Дубневич Богдан Васильович.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Додатково пропонується включити до порядку денного питання про погодження переліку об'єктів щодо автомобільних доріг у Тернопільській області, що здійснюється за рахунок відповідної субвенції. Доповідачем у нас буде Цепелєв Сергій Юрійович, який дав згоду.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Рудик Сергій Ярославович.

 

РУДИК С.Я. Колеги, прохання включити до порядку денного питання щодо погодження перерозподілу видатків на надання кредитів, передбачених Мінфіну на 2019 рік, згідно з розпорядженням Кабміну від 27 березня 2019 року  № 185-р.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Молоток Ігор Федорович.

 

МОЛОТОК І.Ф. Прохання розглянути це питання про перерозподіл по Міністерству енергетики та вугільної промисловості першим, бо до нас завітав Міністр енергетики та вугільної промисловості. І засідання Уряду. Так що, з повагою поставитися.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Я думаю, підтримаємо дану пропозицію.

Будь ласка, Костянтин Іщейкін.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги! Додатково пропонується включити до порядку денного проект Закону про внесення змін до статті 87 Бюджетного кодексу щодо фінансового забезпечення окремих програм та закладів охорони здоров'я за номером 10231 від 12 квітня 2019 року, поданий народними депутатами України Іщейкіним, Молотком, Горбуновим, Шкварилюком, Крульком.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Пинзеник Віктор Михайлович.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги! Я якраз хочу висловитися з приводу того, щоб не включати останній проект закону в порядок денний комітету. Чому? Мова йде про функціонування цілого сектору економіки – медичного сектору, по якому була проведена зміна правил функціонування. Я не хочу вникати в деталі, в суть тих змін, якими пропонується два режими по суті, замість режиму оплати послуг, утримання установ. Але найголовніше, я був присутній на підкомітеті, я наприкінці був, Міністерство охорони здоров'я, яке відповідальне за сектор, не було присутнє, Мінфін не дав експертного висновку. Моя пропозиція: не включати це питання в порядок денний, розглянути його на наступному засіданні із запрошенням Міністерства фінансів, висновку, присутності і Мінфіну, і Міністерства охорони здоров'я. Прошу не включати це питання в порядок денний засідання комітету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Секретаріат, немає висновків Мінфіну?

Колеги, які ще будуть пропозиції?

Пані міністр.

 

СУПРУН У. Нас не запросили. Я сама прийшла, бо я почула, що це відбувається…

 

ПАВЕЛКО А.В. Пані міністр, дякую.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Була офіційна телефонограма…

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги! Я дуже всіх прошу, щоб ми ніколи не порушували своїх же правил, які ми встановили. Дуже важливе питання, є підтримка і в комітеті, і в парламенті. Це окреме питання, при прийнятті якого ми не повинні порушувати свої ж встановлені правила.

Будь ласка, секретаріат, коли Мінфін надасть по цьому питанню свої висновки? По цьому законопроекту.

 

ШКУРАКОВ В.О. На жаль, до нас ще також не поступив з Верховної Ради чи з Секретаріату Кабміну запит. То як тільки прийде, ми зразу готові будемо опрацювати швидко і дати…

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Я ще раз закликаю всіх, знаю, що це дуже важливе питання, і не порушуючи вказаний регламент все ж таки пропоную зняти сьогодні з засідання, запропонувати окреме обговорення в підкомітеті, запросити міністерство, представників. Мабуть, дуже приємно було б, як сама міністр буде присутня чи її заступник. Мінфін, дуже важливо, щоб у найкоротші строки надав нам свою позицію, надав до комітету. І потім ми вже позачергово розглянемо це питання.

Приймається, колеги? Приймається.

Іван Іванович Крулько.

 

КРУЛЬКО І.І. Андрію Васильовичу! Шановні колеги! У мене є таке питання. Законопроект, який оголосив колега Костянтин Іщейкін, цей законопроект дійсно… Пані Уляно! Пані Уляно, якщо дозволите, я якраз про це говорю. Я хотів би, щоб у нас дві гілки влади - законодавча і виконавча - якось ставилися з повагою одна до одної. Тому що п'ять народних депутатів з бюджетного комітету зареєстрували законопроект, який стосувався одного, який стосувався того, щоб цілий ряд інститутів, які займаються не тільки наданням медичних послуг унікальних, а які здійснюють науку, а в нас науку в медичній сфері мало хто здійснює в принципі, подали законопроект, який стосувався їх, щоб з першого січня 2020 року ми не опинилися в ситуації, коли Інститут Амосова, Шалімова, нейрохірургії, Інститут раку, травматології, щоб ці інститути не залишилися без повного державного фінансування і стали абсолютно недоступними для громадян. Тому що якщо подивитися статистику, скільки вони надають реальних послуг і здійснюють операцій практичних в рік безкоштовно для людей, то ми побачимо зовсім іншу історію і картину. А в нас вийшла ситуація, коли замість того, щоб прийти на комітет, обговорити цей законопроект, ми побачили інформаційну атаку абсолютно брудну про те, що, мовляв, ми, депутати, захищаємо "Феофанію", бо хочемо там лікуватися. Я не знаю, хто де лікується, але нам Бог поки дарував здоров'я, і ми не потребуємо цих закладів. Я не знаю, хто куди їздить лікуватися. Але я вважаю, що це було, абсолютно ця інформаційна атака брудна, вона і так добиває остатки авторитету до влади, якої вже і так ніякої немає, і нас просто виставили тими, які сьогодні хочуть захищати "Феофанію" і поліклініку на Верхній. Все. Там жодного слова не було ніде про те, що мова йде про інститути Національної академії медичних наук. Я розумію, що йде протистояння і війна між академією медичних наук і Міністерством охорони здоров'я давня. Це ж не вперше ми розглядаємо, коли їх лишили повного фінансування, ми тут на комітеті це розглядали з року в рік, коли йдуть зміни до бюджету чи коли ми бюджет розглядаємо.

Тому що би я хотів? Перше. Користуючись тим, що тут є виконуючий обов'язки міністра, щоб ми це питання розглянули. Я розумію, що немає висновку Міністерства фінансів, його треба дочекатися, безумовно. Але ця розмова в присутності Міністерства фінансів і Міністерства охорони здоров'я має відбутися. І я ще раз хочу сказати, що абсолютно є неправильним, коли сьогодні інформаційний простір в соцмережах повний флешмобами, які не мають ніякого відношення до законопроекту, який зареєстрований. Мене це обурює, я вважаю це неправильним, це нечесно, тому що ми не захищаємо "Феофанію", я ще раз хочу сказати.

Тому я розумію, що з формальних причин ми можемо це зараз і не розглядати, немає проблем, але я вважаю, що ставлення до членів бюджетного комітету, які подали цей законопроект, воно абсолютно не відповідає ні суті законопроекту, ні тому, чому ми це дали, і навіть не відбулося ніякої дискусії, відбулася просто атака. Це неправильно. Якщо треба нам в такому форматі працювати, добре, давайте попрацюємо в такому форматі. Давайте попрацюємо! Бо я хочу сказати, що всі ті пропозиції, які від вас виходили, нам вони, може, і не подобалися, і пацієнтам не подобаються, людям. Ви спитайте в людей, що люди зараз говорять про якість медичних послуг і про реформу, але ми делікатно ставимося до ваших ідей і ніколи не робили флешмоби для того, щоб показати, що ви захищаєте себе чи ще когось. Не захищаємо ми "Феофанію", ще раз вам кажу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, у нас завжди була в комітеті повага до всіх, хто працює на комітеті. Дуже прошу завжди пам'ятати, що ми в першу чергу колеги і поважаємо інших.

Пані Уляно, мабуть, в кінці я вам надам слово, щоб ви підсумували позицію міністерства.

Будь ласка, Шевченко Олександр.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Шановна пані Уляно, з повагою до вас як до людини, але я об'їхав всю Україну, так сталося, що я був кандидатом у Президенти, і, знаєте, збираючи великі зали, спілкуючись з величезною кількістю людей, я не побачив підтримки людей вашої реформи. Можливо, ви той менеджер, який просто не може пояснити, що ви хочете, але ви зобов'язані це робити, як і будь-який з чиновників, тому ви за гроші платників… (Шум у залі).

Секундочку, перепрошую, Анатолію Сергійовичу, я вас не перебивав.

Так от, пані Супрун не розуміють просто люди, і враховуючи, що за гроші платників податків все-таки та реформа робиться… То відповідно, за наші гроші, платників податків, це все робиться, то, будь ласка, якщо от я би хотів, наприклад, людям презентувати реформу. То назначте, будь ласка, нам всім, бюджетному комітету, просто персональний час там, де ви презентуєте свою реформу: коли початок, коли кінець, за скільки грошей це буде зроблено і що в підсумку ми будемо мати (чи буде вона мати на увазі страхову медицину, чи що?)

Я хочу особисто тим виборцям, які за мене голосували, і не тільки, а взагалі всьому українському народу презентувати вашу реформу. Я реформи вашої особисто не розумію. Тому на сьогоднішній день і вчора, і позавчора, і поки що не знаю, як буде завтра, але не підтримую реформи Супрун. Це, ще раз кажу, з повагою до вас як до особистості. Це перше.

Назначте, будь ласка, нам час чи особисто мені повідомте, чи голові комітету, але я вас дуже прошу не затягувати. Тому що, я так розумію з ваших слів, що ви будете працювати протягом, я так розумію, травня тільки. Тому що ви анонсували, що якщо виграє Зеленський, то ви покинете країну. Якщо це так буде, то скажіть – так чи ні. Я просто, можливо, щось не чув. Я ще раз кажу, я просто кажу, що ви начебто анонсували. Тому скажіть, коли ми зможемо отримати від вас презентацію і чи покинете ви країну у випадку, якщо президент Зеленський набере своїх повноважень? Чи, можливо, ви уже купили квиток. Дайте, будь ласка, конкретну відповідь. Дякую. Мовчати не варто.

 

ПАВЕЛКО А.В. Олександр Леонідович! Олександр Леонідович!

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Я ж з повагою.

 

ПАВЕЛКО А.В. Я ще раз до всіх колег з повагою! Але в бюджетному комітеті політичні питання ми не розглядаємо, політичні заяви.

По презентації медреформи, я сподіваюсь, що якраз коли будемо в підкомітеті розглядати це питання, там і запропонуємо в цілому презентацію.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Так. Але на коли це буде, щоб ми просто знали.

 

ПАВЕЛКО А.В. Я думаю, що це можливо.

Пинзеник Віктор Михайлович хотів…

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Друзі! Але це питання державного бюджету. Тому це наше питання.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Колеги, я ж не піднімав питання по суті і я не вів дискусії з приводу рішення, яке пропонувалося. Я сказав просто про одне. Ну, колеги, давайте поважати людину, яка присутня тут.

 

ПАВЕЛКО А.В. Так.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Ми не розглядаємо персональну справу міністра, ми розглядаємо формальні речі. І я прошу підтримати, я наполягаю на тому, щоб був підкомітет за участю Міністерства фінансів і все, і з висновком, і з Міністерством охорони здоров'я, всього-на-всього я прошу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Це вже підтримано.

Шановні колеги, підводимо…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Одну хвилину, я ще маю доповнення одне. Стосовно цього. Пані Уляна, я теж хотів би, користуючись нагодою, щоб ви відповіли за те, скажемо так, брудне творіння в Фейсбуку, стосується і мене теж особисто як депутата, який приймав участь в розробці цього законопроекту. Яка мета була цього вашого і як ви це поясните?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. До порядку денного маю доповнення.

 

ПАВЕЛКО А.В. А, до порядку денного. Будь ласка.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ну це вже після цього давайте.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, до порядку денного…

Ми зараз надамо слово пані Уляні. Я від всіх колег вас вітаю в комітеті. І, будь ласка, слово.

 

СУПРУН У. Дякую.

Шановні народні депутати, з великою повагою до вас, ми не отримали повідомлення, що це буде розглянуто на комітеті, і не мали змогу тоді дати наш висновок, так само, як і Міністерство фінансів. Я думаю, що це повинно бути зроблено по Регламенту. І дякую, що побачили, що спокійно можна поговорити в підкомітеті. Ми з радістю прийдемо або на цілий бюджетний комітет, щоб всі члени були, або на підкомітет, як це зацікавлення, щоб представити хід реформ, показати вже успіхи: 27,5 мільйонів українців, які вже мають своїх сімейних лікарів і вже мають кращі послуги на первинній ланці, як влітку буде програма безкоштовної діагностики для пацієнтів, а тоді вже від 1 січня як змінюється система фінансових гарантій в охороні здоров'я, де будемо оплачувати по послугах.

Дуже коротко репліка, щодо Національної академії медичних наук, їх наукова робота далі буде фінансуватися. Лише ця частина, що вони надають послуги пацієнтам, як ви кажете, що вони безкоштовно надають, це не зовсім правильно, бо це є кошти платників податків України. Це не є безкоштовно, це є за наші з вами податки. А друге, щодо ДУСу, вони не займаються наукою, вони займаються лише наданням медичних послуг.

І ми у Стратегії і у Законі, який прийняли у Верховній Раді, щодо державних фінансових гарантій і медичного обслуговування, ми побачили, що найбільш правильні кроки – створити єдиний медичний простір, щоб всі громадяни України мали доступ до будь-якої лікарні, яка надає послуги. Ми лише  відокремили військові, і це правильно, і це є практика в дуже багатьох країнах світу, що військові мають окрему свою систему, а можуть зайти у цивільну систему, як там є спеціальності, що у них нема.

То я з радістю або сама, або мій заступник, як мене не буде на місці, прийдемо на підкомітет. Може бути презентація перша: хід реформ, які вже успіхи є, що 70% українців задоволені своїм сімейним лікарем і тими послугами, які надаються на первинній ланці, а ті, які не задоволені, можуть змінити свого сімейного лікаря. І будемо далі співпрацювати із вами.

І так само, можливо, як ви кажете, ми повинні з вами співпрацювати, як є пропозиції такого законопроекту, з нами також про це поговорити. Ми вже мали зустріч з ДУС, який починає автономізацію, і ми тепер із 16 травня вже з усіма інститутами Національної академії медичних наук, які вже з нами співпрацюють на автономізацію. В чотирьох з цих інститутів навіть вже були пілотні програми щодо оплати за послуги.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, пані Уляно.

Шановні колеги, зараз я хотів би на одному  наполягти, щоб на цьому засіданні були присутні і ректори інститутів і академій, щоб вони також могли підтвердити свою позицію.

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. Керівник може бути академії. Так, так.

Шановні колеги, і є побажання все ж таки підтримати колег. У нас є традиція - спілкування колегіальне. І коли від міністерства іде вже така інформаційна не дуже коректна атака, це не дуже сприяє вирішенню питання. Дуже велике прохання до ваших колег, щоб вони все ж таки для початку спілкувались, а потім уже в Facebook коментували. Це дуже некорисно для вирішення питань.

І друге. Зараз, Олександре Леонідовичу. І друге, у нас… 

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ви ж подивіться, що йде по інтернетах, що йде по місцях! У всіх областях це йде з вашої легкої руки.

 

ПАВЕЛКО А.В. Стоп! Стоп!

 

(Загальна дискусія)

 

(Шум у залі)

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Я перепрошую, пане голово, мене це також стосується. Це бруд! Так не можна працювати, як ви працюєте сьогодні! Просто ляпати, що ви ляпаєте от таке, і ваш заступник це коментує! І коли мені сьогодні дзвонить пів України і каже: "А для чого, а що ви рятуєте себе? Де ви обслуговуєтесь?" У мене діти мої, четверо дітей, і дружина обслуговуються в обласній лікарні - як дитяча, так і обласна, а не в "Феофанії". А ви взяли викинули з контексту і сказали, що депутати захищають свою лікарню, де вони лікуються. Слава Богу, ми ще здорові. Може, декому й треба полікуватись. Але я вважаю, що тут треба вибачення зробити публічне за це.

Все, вибачте.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Ще раз, в чому суть. Пані Уляно, вибачте за такі емоції, але в нас було декілька атак ще до вас від Міністерства фінансів, від попереднього Міністра охорони здоров'я на те, щоб ліквідувати Академію медичних наук. І саме тут, в бюджетному комітеті, саме науку, медичну науку було захищено і підтримано. І дуже важливо, щоб те, що не зруйнували попередники, то зараз дуже важливо це підтримати. А з другого боку, дуже важливий контакт персональний, а не через "Фейсбук". Я вас дуже прошу заступникам (чи хто за це відповідає) надати корисні поради, щоб надалі у нас було все-таки конструктивне спілкування. Добре?

Будь ласка.

 

СУПРУН У. Тоді я би також просила, що як будуть розглядати такі законопроекти, які в нас побачили також через пресу, що воно відбувається, що можливо спілкуватися із міністерством нашим і також Мінфіном, бо це насправді і є частиною нашої відповідальності і їхньої, а не реєструвати законопроекти без того, щоби подумати, які вони будуть мати наслідки.

І знову я повторюю: це не є закриття Національної академії медичних наук. Це є зміна у способі, як вони будуть отримувати державні бюджетні кошти за послугу надання медичних послуг пацієнтам. Вони далі будуть фінансуватися по науці, а коли вони лікують пацієнтів, тоді це буде для них два інших способи, щоб вони могли фінансуватися.

 

ПАВЕЛКО А.В. Пані Уляно, дуже важливо, що ми зараз тут, в комітеті, не порушуємо Регламент. Ми зараз запросили відповідь від Міністерства фінансів. І ви бачите, що ми зняли це питання, коли буде можливість на підкомітеті, я доручаю голові підкомітету відпрацювати це питання, щоб усі були запрошені, ще раз розглянули з відповіддю Міністерства фінансів і прийнято було рішення на наступний комітет. У нас колегіальний орган, коли всі один одного поважають і дуже ретельно, як у нас Віктор Михайлович зараз поставив питання, по Регламенту, так що немає висновку Міністерства фінансів - ми це питання перенесли. Ну а зараз дуже важливий контакт ваших працівників міністерства для співпраці з нашими колегами депутатами від бюджетного комітету, будь ласка.

Дякую. Шановні колеги, є пропозиція, все ж таки, по цьому питанню підвести риску.

І, будь ласка, Дубневич Богдан Васильович. 

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую.

Шановний Андрій Васильович, шановні колеги! Є прохання по Житомирській області в якості експерименту це питання зняти й перенести його на наступне пленарне засідання комітету в зв'язку з тим, що недовивчили ці питання.

 

ПАВЕЛКО А.В. Добре, приймається.

Шановні колеги, є пропозиція з урахуванням усіх додаткових питань в цілому затвердити порядок денний. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Переходимо до першого питання. І я наголошую, що за пропозицією нашого колеги Ігоря Федоровича Молотка розглядається першим питанням Міністерства вугільної промисловості. Будь ласка.

 

НАСАЛИК І.С. Дякую, шановний Андрій Васильович! Дякую, народні депутати! Щоб завершити тему по медицині, я хочу вас підтримати в плані "Феофанії", бо як міністр енергетики оперувався півроку тому не в "Феофанії", а в місті Калуші, в якому створював лікарню і де був міським головою. Зараз коротко по проблемі.

Перш за все хочу подякувати, що надали першому слово, оскільки зараз (хлопці, хвилиночку тільки!) Кабінет Міністрів України працює над вакциною чи антидотом по санкціям, які введені Російською Федерацією, а саме: по квотуванню світлих нафтопродуктів і вугілля. І тут хочу із задоволенням вам сказати, що санкції, які стосуються енергетичного вугілля газової групи, ми не тільки підтримуємо, а будемо Кабінетом Міністрів вносити про заборону взагалі ввезення на територію України вугілля газової групи. Ми повністю себе забезпечуємо.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Давайте по суті законопроекту.

 

(Шум у залі)

 

ПАВЕЛКО А.В. По черзі!

 

НАСАЛИК І.С. Тому коротко. Що стосується реструктуризації вугільної галузі, воно було прийнято ще в 2017 році, але єдина була проблема, що вона модернізацію шахт абсолютно не давала. Я тут погоджуюсь із головою підкомітету, що робити реструктуризацію без коштів практично нереально. Жодної копійки на реструктуризацію не давали. (Шум у залі)

На модернізацію шахт не давали, Богдан Васильович, з усім шануванням. Навіть при формуванні бюджету цього року, якщо в минулому році було потрачено 3,2 мільярда, то цього року видали 1,6 мільярда. Зрозуміло, що розрив надзвичайний. Тому нам вдалось навіть при таких мізерних ресурсах уже закрити 5 шахт, які не закривалися з 1992 року, і не брати вже кошти із Міністерства фінансів по цій програмі. І ще 7 додаткових шахт ми передаємо в реструктуризацію.

Крім того, перший рік, коли ми практично 1 мільярд гривень зараз виділяємо в засоби виробництва. Тому, щоб зараз заповнити питання заробітної плати, ми просимо перенести 360 мільйонів з реструктуризації і дати їх на виплату заробітної плати в сумі 316 мільйонів гривень і 44 мільйона на будівництво, утримання 10-ї шахти "Нововолинська". І прошу вас підтримати по цьому питанню.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, це питання, ще раз повторюю, про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості у 2019 році, відповідно до розпорядження Уряду від 27 березня 2019 року за номером 222-р. Щойно нам доповів Ігор Степанович Насалик, Міністр енергетики та вугільної промисловості.

А зараз слово надається голові підкомітету з питань видатків і бюджетів щодо паливно-енергетичного комплексу та енергоефективності.

Будь ласка, Ігор Федорович Молоток.

 

МОЛОТОК І.Ф. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги, дійсно, це проблемне питання, яке піднімалося з року в рік, і було розуміння того, що немає динаміки закриття шахт, але розібравшись, ми побачили, що, дійсно, в тому році, який був, у 2018, закрито 4 шахти і 7 передається на реструктуризацію. Ретельно було розглянуто 360 мільйонів, які ведуться по перерозподілу, вони йдуть по формулі підтримання, 316 підтримання збиткових шахт, і, дійсно, 44 тисячі – це підтримка Нововолинської шахти.

Зважаючи на незадовільний стан вугільної галузі та необхідність вирішення невідкладних проблем галузі насамперед щодо виплати працівникам заробітної плати за результатами опрацьованого даного питання, пропонується рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 27 березня за номером 222-р перерозподіл видатків державного бюджету. Проект ухвали викладений у вас у матеріалах. Прохання підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

У Міністерства фінансів є?

 

ШКУРАКОВ В.О. Ми розглядали зазначений проект розпорядження. Ми його погодили. Там, дійсно, є ситуація, що по шахті Нововолинська заробітна плата людей, яку утримуються, забезпечено тільки до травня. Там щомісячно по 5 мільйонів, тобто з червня людей немає чим утримувати.

Що стосується того, що ми знову знімаємо з ліквідації на заробітну плату, це також є недосягнення, можливо, результатів бюджетної програми, на яку виділялися кошти, то, враховуючи доводи і позицію Міністерства енергетики, ми підтримали зазначений проект.

І, до речі, хотів би відзначити, що наразі започатковано огляд видатків саме по вугільній галузі. Міністерство енергетики створює відповідну робочу групу, яка з 1 травня, десь з травня проводитися. Тобто огляд видатків дозволить нам продемонструвати ефективність складання коштів у вугільну галузь і ці всі заходи, які ми виконуємо.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Богдан Васильович Дубневич.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги, я, переглянувши матеріали, не бачу Львівської області з якихось дивних причин, тому що є заборгованість і вона є немала. Чому не попала туди Львівщина, важко мені це сказати, і пояснення, що вони є прибутковими, це смішно, як на мене, бо вони ніколи не були прибутковими. Тому я, як патріот Галичини, за це голосувати не буду.

Дякую.

 

НАСАЛИК І.С. Шановний Богдане Васильовичу, розподіл абсолютно не має нічого до процесу виборів. Повинен сказати, що міністерство перше, кому надало…

 

(Загальна дискусія)

 

НАСАЛИК І.С. То по Франківську, а я по Львівщині говорю, у Франківську шахт немає, слава Богу. Не працюють…

Повинен сказати, що Львів перший, хто отримав 200 мільйон гривень на модернізацію шахт, і вони зараз запускають 5 нових лав. Більше того, "Львіввугілля" - єдина структура з ДП, яка підвищила заробітну плату порівняно з іншими ДП в два рази, і фонд заробітної плати у них виріс з 85 мільйонів до 160-и. Середня заробітна плата шахтаря зараз вища, чим міністра, вища, чим міністра, складає 24 тисячі гривень. І наразі по їх документах вони є прибутковими. Якщо вони видадуть про те, що вони мають відповідні збитки, міністерство врахує в першу чергу.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую за відповідь.

Василь Васильович Амельченко, будь ласка.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Пане Ігорю, користуючись нагодою, все ж таки я вас дуже прошу, Міністерство фінансів і Міністерство енергетики і вугільної промисловості, доведіть до кінця той грантовий кошт, який по "Укрторфу" сьогодні передбачений. Бо дуже соромно сьогодні, коли, по-перше, це важливе питання для тих регіонів: Суми, Чернігів, ви знаєте, поліські регіони. І скажіть, будь ласка, чи є у вас стратегія все-таки розвитку торф'яної галузі?

 

НАСАЛИК І.С. Повинен сказати, що по коштах європейських ми розподілили і на торф'яну галузь передбачили відповідні кошти. Але Міністерство фінансів нам частину коштів передбачив на березень по цим, а частину - на квітень-травень. Ну це по спецфонду.

Тому, тільки ми попробуємо наблизити ці кошти, ми постараємося максимально швидко, враховуючи, що заступник Міністра фінансів теж тут знаходиться, максимально ці кошти проплатити по тому, що ми погодили з бюджетним комітетом.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, Ярослав Маркевич.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Поясните, пожалуйста, я не очень понял. Вы говорили, что не выделяются деньги на реструктуризацию. А, "реконструкцию". Тогда прошу прощения.

Тогда второй вопрос. Вы забираете 300 миллионов средств с реструктуризации. Почему они не использованы? Больше нет убыточных шахт?

 

НАСАЛИК І.С. Оці кошти, які передбачені були по реструктуризації, вони передбачені в тому числі і на ті шахти, які ми зараз передаємо в реструктуризацію. Звичайно, їх буде недостатньо. Але враховуючи, що завтра у нас буде нарада у Прем'єр-міністра по вугільний галузі, де будуть переглядатися уже зміни до  бюджету, і там передбачені будуть кошти, щоб завершити реструктуризацію.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Дякую, колеги.

Віктор Кривенко і Сергій Іванович Мельник, так.

 

КРИВЕНКО В.М. Шановні колеги, я нагадаю вам грудень 2014 року, коли ми з вами, якщо не помиляюсь, близько 15 мільярдів складала програма компенсації частини собівартості. Де-факто це те саме. 2 мільярда доларів, які просто вкралися урядом Януковича.

І ситуація дуже проста. Керівник підприємства мав по такій ціні свою продукцію продати і таку собівартість мати, щоб якраз випадково саме на зарплату, а інколи ще і на електроенергію, не вистачало. Із бюджету це під соусом шахтарів давали. І ми з вами чотири з половиною роки, як постійно говорить міністерство, щоб ми оце останній раз вам погодили перекидання з реструктуризації на зарплатну. І зараз робимо це знову!

Тоді або давайте, щоб ми не говорили цього кожного разу, що це останній раз, дайте програму розвитку шахт, покажіть, що ви робите. Тому що всі знать там ці прізвища, хто там займається державними вугільними підприємствами. Як можна знову людьми прикриватися, знову погоджувати це все діло? І тому, мені здається, що або нам треба самим не говорити, що ми це останній раз розглядаємо без програми конкретної, без конкретних термінів. Бо по три рази в рік до нас приходять і просто ставлять перед фактом.

Дякую. Вибачте, я це не зможу підтримати.

 

МОЛОТОК І.Ф. Короткий коментар буквально.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дуже коротко.

 

МОЛОТОК І.Ф. Колеги, ми ж казали, що ми займаємося вже  3-4 роки чи 5 цим питанням. І я вже сказав динаміку: 4 шахти вже закрито в тому році і 7 віддається. Тобто це вже динаміка. Це вже нормально.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Сергій Іванович Мельник.

 

НАСАЛИК І.С. Дякую. Але я ще, якщо дозволите, буквально маленьку ремарку.

 

ПАВЕЛКО А.В. Кратко.

 

НАСАЛИН І.С. От при всьому тому Віктор Миколайович правильно сказав, що колись дотація складала 15 мільярдів - тільки по курсу 8. 2 мільярди доларів на всякий випадок для того, щоб функціонувала вугільна галузь.

 

КРИВЕНКО В.М. І в цьому комітеті ми її зняли.

НАСАЛИК І.С. А зараз на всю вугільну галузь, вибачаюсь, виділений був 1 мільярд 600, що в переводі по сьогоднішньому курсу складає 40 мільйонів. Відчуваєте, яка різниця?

 

ПАВЕЛКО А.В. Ігорю Степановичу, дякуємо вам.

 

НАСАЛИК І.С. І якщо ми перейдемо на "Роттердам", я готовий вам розказати, "Роттердам" був введений в березні місяці 2016 року. Я став міністром в квітні місяці 2016 року.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Так это не обвинение к вам. Это вопрос, почему…

 

(Загальна дискусія)

 

(Шум у залі)

 

ПАВЕЛКО А.В. Так, Шевченко…

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Кардинально відрізняється.

 

НАСАЛИК І.С. А чим відрізняється, скажіть?

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Ну так ви скажіть!

 

НАСАЛИК І.С. Ціну "Роттердам+" засновує і дає НКРЕКП. Не міністерство і не Кабінет Міністрів України, а незалежний регулятор. І я вам скажу навіть більше, для всіх депутатів, коли формувалось НКРЕКП, це по закону, я єдиний, хто в комітеті сказав, щоб він формувався з 8 чоловік. 5 щоб представляла Верховна Рада України, щоб Верховна Рада України мала більшість в НКРЕКП, і тоді "похоронили" мою ідею, незважаючи на те, що комітет…

 

ПАВЕЛКО А.В. Игорь Степанович, Александр Леонидович, я думаю, мы отдельно предложим провести подкомитет по этому вопросу.

Сергію Івановичу, будь ласка.

 

МЕЛЬНИК С.І. Дивіться, я декілька слів. От ми минулий раз багато часу потратили все-таки, щоб міністерство - бачити якусь політику. І ми казали, є якась собівартість, є товарна продукція. Ну надали нам табличку. Таке враження, що взагалі немає будь-якої економічної служби. От просто приклад. "Торецьквугілля", подивіться, кожен місяць 20 тисяч тонн. Ну як? Тютелька в тютельку просто! А чому не 22? Тобто він не може добути 25, щоб знизити собівартість? Я ж не знаю, розумієте? Ну ви подивіться: січень - 20, лютий - 20, березень - 20, квітень - 20. Розумієте? От вам собівартість. От вам збитки.

 

НАСАЛИК І.С. Я малесенький штрих зроблю. Я хочу сказати, чому. Тому що в "Торецьку"…

 

МЕЛЬНИК С.І. Ну може йому вигідно збитки, він собі видав і чекає збитки. Ми покриємо збитки. Ну ми б хотіли все-таки почути якусь політику, так, з точки зору збільшення видобутку, з точки зору амортизації. Ну вибачте, ми що ще, за рахунок бюджету будемо амортизацію їм покривати? Ну розумієте, ну не може ж так бути! Ну опуститись до такого рівня економічної роботи! Ну сором, ганьба просто!  

 

НАСАЛИК І.С. Сергію Івановичу, от ви згадали за "Торецьк", чому вони дають 20 тисяч. Тому що вони працюють на молотках. Знаєте, що таке працювати на молотках? На молотках працюють.

 

МЕЛЬНИК С.І. І рівно в місяць по 20 тисяч.

 

НАСАЛИК І.С. Приблизно одне саме - на молотках працювати. Тому я 3 роки прошу, дайте, будь ласка, щоб ми купили комбайн і працювали комбайном. Якщо ви ставите питання рити траншею і даєте пісочні лопатки, то ми так і траншею будемо рити. Тому 3 роки я просив, дайте мені засоби виробництва. Засоби виробництва, а не молотками довбати вугілля.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний пане Ігорю, формує бюджет і подає на розгляд Верховної Ради Кабінет Міністрів, а не депутати!

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є пропозиція переходити до прийняття рішення. Дуже цікаві були висловлювання. Ігор Степанович, дякуємо вам за відповіді.

Є пропозиція підтримати нашого колегу Молотка Ігоря Федоровича і його проект ухвали: погодити встановлений розпорядженням Уряду від 27 березня за номером 222-р перерозподіл видатків державного бюджету. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Чотири - утримались. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги, дякую, Ігор Степанович. Заходьте ще.

Переходимо до вже другого питання (у нас воно було першим): про погодження переліків об'єктів будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг, що здійснюється у 2019 році за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету. Перше питання – у Миколаївській області згідно з листом Миколаївської обласної державної адміністрації.

Доповідає заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Гайдаржи Валентин Васильович. Будь ласка.

 

ГАЙДАРЖИ В.В. Доброго дня, шановний Андрій Васильович, шановні народні депутати! На ваш розгляд виносяться напрями використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Ці напрями розроблені згідно норм, узгоджені з "Укравтодором" і на підкомітеті. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція надати слово директору департаменту розвитку мережі доріг Держагентства автомобільних доріг Цепелєву Сергію Юрійовичу. Сергій Юрійович, будь ласка.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякую.

"Укравтодор" відпрацював подану субвенцію Миколаївської обласної адміністрації. Всі вимоги витримані щодо спрямування на штучні споруди і на комунальні дороги. "Укравтодор" підтримав зазначений розподіл.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергій Юрійович.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Ми не є суб'єктами, зауважень нема.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується підтримати таке рішення підкомітету: погодити перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Миколаївській області, що здійснюється за рахунок відповідної субвенції, поданий листом облдержадміністрації від 3 квітня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдан Васильович.

Шановні колеги, є пропозиції, зауваження?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо!

 

ПАВЕЛКО А.В. Рахункова?

 

МАЙСНЕР А.В. Є тільки півслова.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Андрій Васильович.

 

МАЙСНЕР А.В. Ми зараз закінчуємо аудит по Україні. Вісім областей, Миколаївська туди входить. Це аудит по місцевих дорогах по субвенції минулого року.

По цьому технічно-організаційному питанню сьогоднішньому у нас зауважень немає, але я думаю, що звіт Рахункової палати, який буде презентований на засіданні 6 червня (я запросив би, користуючись нагодою, членів бюджетного комітету на це засідання), буде змістовним, цікавим, вже зараз видно, які результати вимальовуються і по Миколаївській області теж. Тому прошу керівника, який представляє сьогодні область, врахувати це. Він ознайомлений вже з актом особисто і знає результати. Це знадобиться при реалізації тих коштів бюджетних, які зараз завдяки бюджетному комітету і платникам податків надаються області.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрій Васильович,

Шановні колеги, є пропозиція підтримати голову підкомітету Дубневича Богдана Васильовича і його пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги.

 

ГАЙДАРЖИ В.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Друге було – у Житомирській області. Його ми… А, не це, да?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. То інше.

 

ПАВЕЛКО А.В. Тоді друге питання – у Житомирській області (згідно з листом Житомирської обласної державної адміністрації).

Доповідає заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ясюнецький Олексій Олександрович.

Будь ласка, Олексію Олександровичу.

 

ЯСЮНЕЦЬКИЙ О.О. Доброго дня, шановні народні депутати! Доброго дня, шановний пане голово! Вашій увазі пропонується перелік об'єктів дорожнього будівництва і ремонту, на які плануються використати кошти Державного бюджету. Цей перелік погоджений з Укравтодором. При його складанні були враховані думки органів місцевого самоврядування в тому числі. Просимо вашої підтримки.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олексію Олександровичу.

Слово надається Цепелєву Сергію Юрійовичу від "Укравтодору".

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. "Укравтодор" відпрацював поданий перелік субвенцій по Житомирській області. Всі показники напрямки відповідають вимогам. "Укравтодор" підтримав зазначені напрямки і переліки.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Юрійовичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Немає. Ми не є суб'єктами розподілу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити перелік об'єктів автомобільних доріг у Житомирській області, що здійснюються за рахунок відповідної субвенції, поданої листом Житомирської облдержадміністрації від 17 квітня 2019 року з дотриманням вимого Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Прошу голосувати за це рішення. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. У Волинській області (згідно з листом Волинської обласної державної адміністрації).

Доповідає виконуючий обов'язки директора департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Волинської облдержадміністрації Довгополюк Віктор Васильович.

Будь ласка, Вікторе Васильовичу.

 

ДОВГОПОЛЮК В.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати члени бюджетного комітету! Пропонується розподіл субвенцій державного бюджету на будівництво доріг місцевого значення у Волинській області з повним обсягом 491 мільйон. Даний розподіл і перелік погоджений в "Укравтодорі" і на підкомітеті. Прошу підтримати дану пропозицію.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Васильовичу.

Будь ласка, від Укравтодору Цепелєв Сергій Юрійович.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. "Укравтодор" відпрацював поданий Волинською облдержадміністрацією перелік субвенцій. У ньому передбачено спрямувати 5 відсотки на штучні споруди, 19 відсотків на комунальні дороги і 81 відсоток на дороги місцевого значення. Всі вимоги витримані. "Укравтодор" підтримує зазначені переліки.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Юрійовичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити перелік об'єктів автомобільних доріг у Волинській області, що здійснюється за рахунок відповідної субвенції, поданий листом Волинської обласної державної адміністрації від 1 квітня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Тепер, обговорення.

Будь ласка, Вікторе Миколайовичу.

 

КРИВЕНКО В.М. Дякую, пане голово.

З повагою ставимося до Волинської області, були там на виїзному засіданні. У нас, як ви знаєте, іде утворення об'єднання територіальних громад І от в грудні були проведені вибори (23 грудня вони відбулися) у Ківерцівську об'єднану територіальну громаду. Я був там. І, безумовно, там є проблеми по дорозі Словатичі – Бодячів. І ми звернулися з відповідним рішенням.

Я говорив з представниками обласної адміністрації, вони говорять, що там треба вже в цьому році починати уточнення документації і роботи. І тому на обговорення. Я говорив з головою підкомітету паном Богданом, щоб, можливо, ми відклали це рішення, щоб ви порахували, скільки в цьому році коректно і ефективно можна освоїти, щоб люди бачили, що держава підтримує децентралізацію. І тоді на наступному засіданні це рішення вже ухвалити.

Тому, Богдане Васильовичу, я правильно розумію, що є пропозиція відкласти це рішення до наступного засідання і тоді вже? Щоб на півроку ми не відкладали початок робіт, а щоб уже конкретно в травні-червні, щоб уже можна було проводити підготовчу роботу і по цій невеличкій ділянці.

Дякую.

 

ДОВГОПОЛЮК В.В. Можна?

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка.

 

ДОВГОПОЛЮК В.В. Ми буквально на минулій неділі з мером зустрілися, він передав нам документацію, вона потребує дійсно трохи коригування. І ми практично готові в середині червня розпочати ці роботи. То я якби не бачу в цьому проблеми. Прошу підтримати.

 

КРИВЕНКО В.М. Тобто можна зараз це рішення приймати, а ви в середині червня почнете?

 

ДОВГОПОЛЮК В.В. Да. В середині червня ми розпочнемо.

 

КРИВЕНКО В.М. Тоді приймаємо, Богдане Васильовичу?

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Да.

 

КРИВЕНКО В.М. Тоді приймаємо, на слові вам віримо. Дякуємо вам. Тоді я знімаю застереження. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Колеги, є пропозиція підтримати запропоноване головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем рішення. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?  

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ДОВГОПОЛЮК В.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання - у Львівській області (згідно з листом Львівської обласної державної адміністрації). Доповідає тимчасово виконуючий обов'язки директора Департаменту дорожнього господарства транспорту та зв'язку Львівської облдержадміністрації Кокотайло Роман Олегович. Будь ласка.

 

КОКОТАЙЛО Р.О. Доброго дня, шановний Андрію Васильовичу і шановні народні депутати! Просимо вас сьогодні розглянути і погодити перелік доріг, які будуть ремонтуватися за рахунок субвенції з державного бюджету на території Львівської області. Даний перелік узгоджений з "Укравтодором" і дотримано всі вимоги.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Цепелєв Сергій Юрійович від "Укравтодору".

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякуємо.

"Укравтодор" відпрацював поданий Львівською обласною державною адміністрацією перелік об'єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту та підтримує зазначений перелік. Всі вимоги витримані.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Відсутні.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу. Дуже цікаво.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую.

Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Львівській області, що здійснюються за рахунок відповідної субвенції (поданий листом Львівської облдержадміністрації від 22 квітня 2019 року) з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є пропозиція підтримати дану пропозицію Богдана Васильовича. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?  

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

КОКОТАЙЛО Р.О. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Дякую Львівській області.

Наступне, п'яте питання, у Одеській області (згідно з листом Одеської  обласної державної адміністрації). Доповідає директор Державного підприємства Служби автомобільних доріг в Одеській області Бахмутов Олег Володимирович. Будь ласка.

 

БАХМУТОВ О.В. Доброго дня, шановні члени комітету. На ваш розгляд подано перелік доріг з капітального та середнього ремонту місцевого значення Одеської області. Перелік погоджено "Укравтодором" та підкомітетом, всі умови виконані. Прошу вашого погодження.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, від  "Укравтодору" Цепелєв Сергій Юрійович.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякуємо.

Одеською обласною держадміністрацією подано на повторний розгляд відповідний перелік, яким надано на повну суму зазначеної субвенції в розмірі 617 мільйонів гривень. Всі вимоги та напрямки витримані. "Укравтодор" підтримує зазначений перелік.

Дякуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. 

Будь ласка, чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Відсутні.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити уточнений перелік об'єктів щодо автомобільних доріг в Одеській області, що здійснюється за рахунок відповідної субвенції (поданий листом Одеської облдержадміністрації від 5 квітня 2019 року), з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використанням коштів спеціального фонду бюджету.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне, у Тернопільській області. Прошу до слова директора Департаменту розвитку мережі доріг Держагентства автомобільних доріг Цепелєва Сергія Юрійовича. Будь ласка.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякую.

Тернопільською обласною адміністрацією було подано субвенцію в розмірі 393,1 мільйони гривень. Всі напрямки та переліки відповідають вимогам чинного законодавства. Враховані пропозиції щодо штучних споруд та комунальних доріг. "Укравтодор" погодив і підтримав зазначений перелік. Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги. 

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Відсутні.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Тернопільській області, що здійснюється за рахунок відповідної субвенції (поданий листом Тернопільської облдержадміністрації від 8 квітня 2019 року), з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використанням коштів спеціального фонду бюджету.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Переходимо до наступного питання. І перше питання - у Житомирській області - ми відклали, перенесли.

Взагалі питання стосується переліку об'єктів, пов'язаних з реалізацією заходів з розвитку автомобільних доріг в окремих регіонах та фінансове забезпечення яких здійснюватиметься за рахунок залишку коштів на кінець 2018 року від експерименту.

У Чернівецькій області (згідно з листом Чернівецької облдержадміністрації). Доповідає начальник Служби автомобільних доріг в Чернівецькій області Гах Ігор Вячеславович. Будь ласка.

 

ГАХ І.В. Доброго дня, шановний Андрію Васильовичу, шановні панове народні депутати України! На розгляд комітету представлений перелік будівництва та ремонту доріг державного значення у Чернівецькій області, що фінансується за рахунок залишку коштів митного експерименту. Перелік був розглянутий "Укравтодором" і Мінінфраструктури. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається директору Департаменту розвитку мережі доріг Держагентства автомобільних доріг Цепелєву Сергію Юрійовичу.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякую.

В рамках митного експерименту залишок коштів склав 116,6 мільйонів гривень. "Укравтодор" відпрацював зазначені  переліки і не має зауважень до нього. Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Мінфін не є суб'єктом погодження відповідних переліків.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення згідно з розданим проектом ухвалено, а саме: зважаючи на визначені законодавством предмети відання і повноваження в бюджетному процесі, комітет не має заперечень щодо переліку об'єктів за рахунок залишку коштів від експерименту на кінець 2018 року (поданого листом Чернівецької облдержадміністрації від 22 квітня 2019 року) та звертаю увагу на необхідність забезпечення цільового спрямування залишку таких коштів з дотриманням норм Бюджетного кодексу.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція підтримати. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

У Черкаській області (згідно з листом Черкаської обласної державної адміністрації). Доповідає директор департаменту інфраструктури Чубайн Сергій Васильович. Будь ласка, Сергію Васильовичу.

 

ЧУБАЙН С.В. Шановний пане голово, шановні народні депутати! Пропонується перелік залишку митних коштів минулого року, а саме: в сумі 18 мільйонів, де подано 2 дороги державного і комунального значення. Суми розподілені, і все інше погоджено всіма листами.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція надати слово від "Укравтодору" Цепелєву Сергію Юрійовичу.

Будь ласка, Сергію Юрійовичу.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. "Укравтодор" відпрацював зазначений перелік у частині автомобільних доріг державного значення і не має зауважень до нього.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Юрійовичу.

Будь ласка, Міністерство фінансів. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення згідно з розданим проектом ухвали, а саме: зважаючи на визначеність законодавством предметів відання і повноважень у бюджетному процесі комітет не має заперечень щодо переліку об'єктів за рахунок залишку коштів від експерименту на кінець 2018 року, поданий листом Черкаської обласної адміністрації від 16 квітня 2019 року, та звертає увагу на необхідність забезпечення цільового спрямування залишку таких коштів з дотриманням норм Бюджетного кодексу. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. У місті Києві (згідно з листом Київської міської державної адміністрації). Доповідає генеральний директор "Київавтодору" Густєлєв Олександр Олександрович.

 

ГУСТЄЛЄВ О.О. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати України, шановні присутні! На ваш розгляд представлений перелік об'єктів реконструкції капітального ремонту вулиць міста Києва на загальну суму 19 мільйонів 457 тисяч гривень. Даний перелік погоджений з Міністерством інфраструктури України, погоджений з Укравтодором. Прошу вас підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Олександровичу.

Будь ласка, Цепелєв Сергій Юрійович від "Укравтодору".

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякую.

"Укравтодор" відпрацював зазначений перелік та не має зауважень щодо його розподілу. Але разом з тим, хотіли б зазначити, що перелік стосується доріг комунальної власності, "Укравтодор" не має повноважень до цих доріг.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Не є суб'єктами…

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення згідно з розданим проектом ухвали, а саме: зважаючи на визначеність законодавством предметів відання і повноважень у бюджетному процесі комітет не має заперечень щодо переліку об'єктів за рахунок залишку коштів від експерименту на кінець 2018 року, поданий листом Київського міської державної адміністрації від 17 квітня 2019 року, та звертає увагу на необхідність забезпечення цільового спрямування залишку таких коштів з дотриманням норм Бюджетного кодексу. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ГУСТЄЛЄВ О.О. Щиро вам дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. У Запорізькій області (згідно з листом Запорізької обласної державної адміністрації). Доповідає заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Скоблєков Віктор Вікторович. Будь ласка, Вікторе Вікторовичу.

 

СКОБЛЄКОВ В.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! Станом на 1 січня залишок коштів по митному експерименту по Запорізькій області становить 20,7 мільйона гривень. Перелік об'єктів погоджено без зауважень Державним агентством автомобільних доріг, Міністерством інфраструктури та підтримано на підкомітеті. Також прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Цепелєв Сергій Юрійович від "Укравтодору".

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякую.

"Укравтодор" відпрацював перелік об'єктів за рахунок залишку субвенції по Запорізькій області і підтримує зазначений перелік.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Зауваження Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Відсутні.

 

ПАВЕЛКО А.В. Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення згідно з розданим проектом ухвали, а саме: зважаючи на визначені законодавством предмети відання і повноваження в бюджетному процесі,  комітет не має заперечень щодо переліку за рахунок залишку коштів від експерименту на кінець 2018 року, поданого листом Запорізької облдержадміністрації від 16 квітня 2019 року, та звертає увагу на необхідність забезпечення цільового спрямування залишку таких коштів з дотриманням норм Бюджетного кодексу. Прошу підтримати. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Хто за дане рішення, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги.

Наступне. Переходимо до питання про погодження розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Є кворум?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Є кворум.

 

ПАВЕЛКО А.В. Зараз-зараз. Все є, он вертаються наші колеги.

Розподіл між місцевими бюджетами субвенції на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження (постанова Уряду № 288).

Доповідає заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Парцхаладзе Лев Ревазович.

Лев Ревазович, будь ласка.

 

ПАРЦХАЛАДЗЕ Л.Р. Дякую.

Доброго дня всім. Законом України "Про Державний бюджет на 2019 рік" (нерозб.) передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, в обсязі 137,5 мільйона гривень. Субвенція розподілена між бюджетами адміністративно-територіальних одиниць, на території яких поширюється зона спостереження, на підставі розрахунків, наданих Міненерговугілля, за формулою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів від 15.02.19  № 91.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Лев Ревазович.

Будь ласка, чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Немає заперечень.

 

ПАВЕЛКО А.В. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

МАЙСНЕР А.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається заступнику голови комітету Мельнику Сергію Івановичу.

 

МЕЛЬНИК С.І. Шановні колеги! Розподіл проведений за формулою відповідно до товарної продукції і населення, яке проживає в зоні спостереження. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити розподіл між місцевими бюджетами обсягу субвенції в сумі 137,5 мільйона гривень згідно з додатком до порядку та умов її надання у редакції постанови Уряду від 3 квітня 2019 року № 288.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Івановичу.

Є пропозиція підтримати Сергія Івановича пропозицію. Хто за? А!

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Я ще маю одне уточнення. З поваги до Льва Ревазовича, звичайно, ми це підтримаємо і будемо голосувати. Єдине, чи можете дати відповідь? У нас всі субвенції, які проходять, і Фонд регіонального розвитку, от, є інформація, що ще перехідні об'єкти не опубліковані Кабінетом Міністрів. Чи це правда? Чи маєте інформацію, коли будуть опубліковані перехідні об'єкти по фонду регіонального розвитку?

Дякую.

 

ПАРЦХАЛАДЗЕ Л.Р. Зараз ми чекаємо, коли Мінфін затвердить, і потім ми і на Кабмін виходимо.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Ясно. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги! Є пропозиція підтримати озвучену Сергієм Івановичем Мельником пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Сергію Ярославовичу! Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, Горбунов Олександр Володимирович до Льва Ревазовича.

 

ГОРБУНОВ О.В. Лев Ревазович, я буквально вже котрий рік виступаю з наступним. Кабінет Міністрів ігнорує при розподілі даних коштів території, на яких видобувається уран і переробка урану цього здійснюється. З цього переліку весь час викидається Кіровоградська область. Я вже вкотре акцентую на це увагу, хоча це передбачено Законом про енергетику.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, відповідь.

 

ПАРЦХАЛАДЗЕ Л.Р. У нас це затверджене за формулою і також на підставі розрахунків…

 

ПАВЕЛКО А.В. Лев Ревазович, я думаю, що на наступний перерозподіл ви врахуєте, будь ласка, дану пропозицію.

 

ПАРЦХАЛАДЗЕ Л.Р. Да, добре.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Лев Ревазович, дякую, колеги.

Наступне: розподіл між місцевими бюджетами субвенції на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення якості освіти (постанова Уряду № 319). Доповідає заступник Міністра освіти і науки Даниленко Світлана Василівна.

Будь ласка, Світлана Василівна.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! На виконання постанови 319 МОН просить погодити розподіл субвенції у сумі півтора мільярда на 2019 рік. Ці кошти у нас будуть направлені на придбання шкільних автобусів, персональних комп’ютерів, спеціальних автомобілів, а також їх доставка на засадах співфінансування з місцевих бюджетів. Придбання послуг з доступу до Інтернету закладів загальної середньої освіти буде здійснюватись без фінансування, а сплата абонентної плати за доступ до Інтернету здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. У нас немає зауважень.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

У Рахункової палати?

 

МАЙСНЕР А.В. Рахункова палата буквально коротко по цій субвенції. Справа в тому, що порядок надання відповідно мав бути затверджений своєчасно. Є 97-а стаття Бюджетного кодексу України, її ніхто не відміняв. І оці питання – організації процесу бюджетного – це надзвичайно важливо. І враховуючи фаховість, дуже високий рівень представника Міністерства освіти і науки, яка дійсно є фахівцем в галузі фінансів публічних…

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Дякую.

 

МАЙСНЕР А.В. … в сфері освіти і науки, велике прохання це врахувати в майбутній діяльності Міністерства освіти як головного розпорядника.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Добре.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція надати слово заступнику голови комітету Мельнику Сергію Івановичу.

 

МЕЛЬНИК С.І. Шановні колеги, детально розглянули на підкомітеті, підтримуємо в цілому алгоритм. Там по кожному напрямку передбачено два критерії, тому пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити розподіл між місцевими бюджетами субвенцію на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення якості освіти в 2019 році відповідно до урядової постанови.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергій Іванович.

Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, додаткових два питання в цьому блоці: це питання про погодження видатків державного бюджету, передбачених господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України у 2019 році відповідно до розпорядження Уряду від 24 квітня 2019 року за номером 262-р.

Доповідає Дехтяренко Сергій Стахович – заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України. Будь ласка.

 

ДЕХТЯРЕНКО С.С. Дякую.

Шановний Андрій Васильович, члени комітету! У зв'язку з підвищенням мінімального розміру заробітної плати, здорожчанням вартості газетного паперу, збільшенням вартості розповсюдження та доставки десь на 45 відсотків в порівнянні з минулим роком урядом прийнято рішення щодо проведення перерозподілу видатків з основної програми на програму 411070 "Фінансова підтримка газети "Урядовий кур'єр" в сумі 16,3 мільйона. Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, є пропозиція погодити перерозподіл видатків державного бюджету, встановлений розпорядженням Уряду від 24 квітня за номером 262-р.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Володимирович.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Ми підтримуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Рахункова палата?

 

МАЙСНЕР А.В. Заперечень немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати Горбунова Олександра Володимировича, його пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання: щодо додатково включеного питання про погодження перерозподілу витрат Мінфіну згідно з розпорядженням Уряду від 27 березня 2019 року за номером 185-р.

Доповідає заступник Міністра фінансів Шкураков Василь Олександрович. Будь ласка.

 

ШКУРАКОВ В.О. Дякую, Андрій Васильович.

Шановні члени комітету, просимо погодити розпорядження Кабінету Міністрів від 27.03.2019 № 185-р про перерозподіл деяких видатків та надання кредиту з державного бюджету, передбачених Міністерству фінансів, загальнодержавні видатки та кредитування на 2019 рік. Зазначений перерозподіл пов'язаний з необхідністю виконання гарантійних зобов'язань держави перед канадською експертною агенцією за зобов'язаннями державного підприємства "Укркосмос".

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

ШКУРАКОВ В.О. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

МАЙСНЕР А.В. Ні, немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Рудику Сергію Ярославовичу.

 

РУДИК С.Я. Шановні колеги, ми обговорили це питання на підкомітеті, але через брак часу не приймали рішення, тому на розгляд нашого комітету. Пропозиція така: погодити вищезазначене розпорядження шляхом здійснення перерозподілу витрат державного бюджету за розпорядженням від 27 березня 2019 року № 185-р, а також рекомендувати Кабінету Міністрів України доручити Мінфіну спільно з Державним космічним агентством, по-перше, вжити заходів щодо забезпечення виконання боргових зобов'язань держпідприємства "Укркосмос" в липні 2019 року за рахунок коштів, передбачених Державному космічному агентству до бюджетної програми 6381130, і, по-друге, опрацювати питання щодо зменшення бюджетних призначень за цією бюджетною програмою на 705,6 мільйона гривень з урахуванням норм частини третьої статті 23 Бюджетного кодексу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергій Ярославович.

Є пропозиція підтримати озвучену пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

І останнє питання в нашому порядку денному – урядовий законопроект про основні засади діяльності органів державного фінансового контролю № 9086.

Доповідає голова Державної аудиторської служби Гаврилова Лідія Володимирівна. Будь ласка, Лідія Володимирівна.

 

ГАВРИЛОВА Л.В. Доброго дня, шановні народні депутати, Андрій Васильович! По-перше, я дуже дякую за те, що запросили Державну аудиторську службу для презентації, скажемо так, цього законопроекту. Скажу дуже коротко.

Дуже коротко скажу про те, що на сьогодні Державна аудиторська служба як урядовий орган державного фінансового контролю працює в регламенті і на базі закону, який є законом 1993 року. І саме з метою осучаснення відповідно був розроблений законопроект щодо діяльності органів Державної аудиторської служби. На сьогодні я дякую Крульку Івану Івановичу, голові підкомітету, ми сьогодні співпрацювали, плідно працювали з цим документом і знайшли порозуміння. І я думаю, що це буде правильне рішення, що ми на базі, на майданчику комітету, підкомітету опрацюємо в тому числі і враховуючи зауваження Рахункової палати, наших колег.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Я пропоную зараз надати слово Крульку Івану Івановичу як голові підкомітету. І приймаємо рішення.

Будь ласка, Іване Івановичу.

 

КРУЛЬКО І.І. Шановні колеги! Багато хто з присутніх були учасниками нашої дискусії, яка відбувалася на підкомітеті. Я вдячний Державній аудиторській службі за те, що вони з розумінням поставилися до нашої позиції. Я хотів би зазначити, що в ході розгляду законопроекту в комітеті до нас надійшли висновки від ряду партнерських організацій, наукових, експертних установ, зокрема Головного науково-експертного управління, Інституту законодавства Верховної Ради України, GIZ, Міністерства фінансів, Асоціації міст України.

І в принципі, узагальнюючий висновок, якщо проаналізувати всі ті висновки, які в нас були, полягає в тому, що цей законопроект варто відправити на доопрацювання у зв'язку з тим, що цей законопроект потребує суттєвих змін і уточнень з точки зору базових підходів. Його неможливо між першим і другим читанням уточнити. Саме тому ми домовилися на підкомітеті виробити наступне рішення.

Перше. Ми приймаємо рішення про те, що цей законопроект ми відправляємо на доопрацювання.

Друге. Ми створюємо на базі комітету робочу групу з представниками Державної аудиторської служби, представниками Рахункової палати, з експертами, які працюють у сфері державного фінансового контролю, і виробляємо  спільні підходи до того, щоб розмежувати повноваження між Рахунковою палатою і Державною аудиторською службою, уточнити їхні функції і вийти на спільний документ, той, який об'єднає зал, комітет і який буде дійсно працювати для того, щоб Державна аудиторська служба мала належні повноваження реформувати закон 1993 року.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу. Дякую, Лідіє Володимирівно, за те, що ви разом відпрацювали це питання.

І є пропозиція підтримати озвучену Крульком Іваном Івановичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Переходимо до питання РІЗНЕ.

Шановні колеги. До Комітету з питань бюджету звернувся Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг з проханням надати йому можливість презентувати напрацювання експертів Ради Європи щодо моделей фінансового забезпечення Суспільного мовника – Публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

На нашому засіданні присутні також представники Суспільного мовника Галина Смірнова, Вадим Міський, Інна Гребенюк, Родіон Никоненко.

Для презентації слово надається Голові Офісу Ради Європи в Україні Мортену Енбергу.

Будь-ласка! Доповідайте.

 

Мортен ЕНБЕРГ…. (без мікрофону)… політичних впливів, здатних надавати незалежні та неупереджені новини, що особливо важливо у виборчий період. Саме тому Рада Європи надає Суспільному мовленню таку значну увагу.

Сьогодні ми презентуємо звіт експертів Ради Європи щодо системи фінансування українського Суспільного мовника ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України". У світлі стандартів Ради Європи даний документ підготовлений на запит Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики. Звіт підготували експерти Ради Європи.

Як ви знаєте, ситуація з недофінансуванням вже третій рік поспіль Суспільного мовника свідчить, що існуюча модель фінансування не відповідає міжнародним стандартам, адже вона не гарантує належного обсягу фінансування, залежить від політичних впливів, не дозволяє Суспільному мовнику планувати і створювати якісний контент. Український Суспільний мовник має один із найменших бюджетів у Європі.

Результати аналітичної роботи експертів свідчать про те, що в поточній ситуації в Україні життєздатними є два сценарію.

Перший запропонований сценарій базується на моделі, яку підтримує Наглядова рада НСТУ. Ця модель передбачає провадження цільового джерела фінансування зі спеціального фонду Державного бюджету, надходження до якого отримані внаслідок сплати рентної плати, зборів користувачами радіочастотного ресурсу. Тобто, наприклад, телерадіомовні компанії чи надавачі телекомунікаційних послуг. Попри різні очевидні ризики, які першочергово пов'язані з можливими коливаннями оплати, спорів чи станом телекомунікаційної галузі, ця модель варта уваги. Насправді у деяких аспектах така модель, ймовірно, буде ефективнішою для цілей усунення політичного втручання, оскільки вона диверсифікує джерела державного фінансування. Однак, щоб бути життєздатною, вона також вимагає наявності чітких норм, які непохитно закріплені за ПАТ "НСТУ".

Другий сценарій базується на вдосконаленій версії поточної моделі фінансування, згідно з якою ПАТ "НСТУ" фінансується із загального фонду Державного бюджету.

Шановні народні депутати, належний громадський моніторинг висвітлює в медіа президентську виборчу кампанію, що впроваджувався з підтримкою Ради Європи, виявив багато порушень з боку національних і комерційних телеканалів. Всі вони відкрито демонстрували різні преференції. Саме на цих каналах зафіксована значна кількість матеріалів із порушеннями журналістських стандартів. Суспільний мовник був єдиним медіа, який не надавав переваг жодній політичній силі.

Через те ми тут сьогодні для того, щоб сказати, що ми з боку Ради Європи готові підтримувати, наприклад, експертну групу, робочу групу між різними комітетами Верховної Ради. Ми готові давати вам експертні поради нашими експертами згідно із стандартами Ради Європи.

І я ще раз наголошую про те, що створення якісного суспільного мовлення – це є обов'язок України перед Радою Європи і перед Європейським Союзом.

Дуже вам дякую за увагу, шановні народні депутати. (Оплески)

 

ПАВЕЛКО А.В. Пане Мортен Енберг, ми вам дуже дякуємо. І від бюджетного комітету запевняємо вас, що разом ми з вами в цьому питанні підійдемо до бюджетного планування. І кращу модель, яку разом ми виберемо, ми підтримаємо в бюджетному комітеті, щоб в наступні роки Суспільне телебачення було захищено, бюджетне фінансування вашого напрямку праці в Україні. Дуже вам дякуємо за таку професійну презентацію, яка роздана нашим колегам.

 

Мортен ЕНБЕРГ. Дякую, пане голово.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, я пропоную, якщо у когось будуть питання, я запевняю, що пан Мортен Енберг із задоволенням надасть свої координати і своїх колег…

 

Мортен ЕНБЕРГ. Звичайно.

 

ПАВЕЛКО А.В. …для того, щоб обговорити і прийняти рішення, яке ми з вами в майбутньому будемо приймати в бюджетному комітеті.

І дуже вам дякуємо за цю презентацію. Дякую.

Шановні колеги, на цьому ми переходимо до порядку денного: про орієнтовний розклад засідань Комітету з питань бюджету на травень, червень та липень 2019 року. Шановні народні депутати, відповідно до Закону про комітети ми маємо затвердити розклад наших засідань з урахуванням календарного плану. Вам роздано орієнтовний розклад засідань на травень, червень та липень 2019 року. У разі уточнення розкладу засідань депутатів буде поінформовано.

Пропонується затвердити такий розклад. Немає заперечень?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Тоді підтримується. Дякую. Рішення прийнято.

Щодо всіх питань порядку денного рішення комітету прийняті. Оголошую засідання комітету закритим. Дякую всім за участь. І бажаю успіхів.