За сучасне озброєння України заплатить росія, - в цьому переконані у Комітеті з питань бюджету

04 травня 2022, 09:15

Сполучені Штати Америки в черговий раз продемонстрували свою чітку та непохитну позицію щодо підтримки України у відсічі російської збройної агресії та  боротьбі з тоталітарною росією, збереження принципів демократії в усьому цивілізованому світі.

Палата представників Конгресу США 28 квітня 2022 року остаточно за підтримки 417 конгресменів схвалила документ, який має назву Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022, так званий «ленд-ліз», який попередньо  ухвалив Сенат США 7 квітня 2022 року. Прийняття  цього документа надає президенту США Джо Байдену широкі повноваження з надання допомоги Україні, що дозволить прискорити надання військового озброєння та техніки, інших поставок до нашої країни, тобто тепер це відбуватиметься швидше і без зайвої бюрократії. Закон про «ленд-ліз», який вже успішно пройшов обидві палати американського парламенту, зараз знаходиться на підписі президента США і безумовно буде підписаний в найкоротші терміни.

Народні депутати України - члени Комітету з питань бюджету вдячні парламентарям США за прийняття таких рішень, що є черговим підтвердженням того, що США і Захід вірять у перемогу України у війні з росією.

Голова Комітету з питань бюджету Юрій Арістов зазначив: “Вашингтон рішуче налаштований на максимальне збільшення допомоги Україні. Ми вдячні народу США, парламенту а також - Президенту США Джо Байдену, який днями запросив у парламенту своєї країни додаткові 33 млрд доларів на підтримку України. Ці кошти мають бути спрямовані на озброєння та спорядження для військових, закупку іншого військового обладнання, пряму економічну підтримку та гуманітарну допомогу та забезпечення продовольчої безпеки. Така безпрецедентна мобілізація ресурсів говорить про те, що США сприймає дії росії як системну загрозу усьому демократичному світу, усталеному міжнародному порядку і принципам цивілізованого суспільства. Проти системної загрози працюють найкраще системні рішення”.

Закон про “ленд-ліз” починає  працювати вперше з часів Другої Світової війни і має вирішальне значення для України, насамперед для посилення обороноздатності країни.

США за законом про «ленд-ліз» можуть передати будь-яку зброю, озброєння, боєприпаси, літаки, кораблі, катери, іншу військову техніку, а також будь-яке майно, устаткування, товари, матеріали, обладнання, компоненти тощо, які постачаються у вигляді готової військової продукції, або необхідні для її виготовлення країною-отримувачем допомоги. Зміст цієї допомоги та її обсяги визначатиме Україна, спираючись на реальну потребу та прагматизм.

Згідно із зазначеною програмою Україна не повинна заздалегідь платити за постачання озброєння, військової техніки та інших поставок. Водночас, будь-яка позика чи оренда оборонних виробів Урядом України підпадає під умови повернення, відшкодування та погашення позики чи оренди іноземними урядами. І для України передбачено спеціальні умови, пряму норму в законодавстві США щодо оплати кредитного озброєння у термін до п’яти років для України виключили.

Поряд з цим, варто поставити питання: хто ж за все заплатить? На думку експертів, розраховуватися за військову допомогу після війни для зруйнованої Україні буде вкрай складно. Тому, найдоречніше було б сподіватися, щоб витрати на «ленд-ліз» змушена була б заплатити росія  як репарації або за рахунок заморожених російських активів. Щоб Україна спромоглася розплатитися за «ленд-ліз», США планують віддати їй російські активи.

Так, 27  квітня цього року понад 400 американських конгресменів схвалили символічний законопроєкт, що дозволяє конфіскувати на користь України активи (включно з віллами, яхтами та літаками) у багатих росіян та компаній, які раніше потрапили під санкції США за причетність до російського вторгнення в Україну. За даними Білого дому, влада США вже заарештувала і заблокувала російські літаки та яхти сукупною вартістю понад $1 млрд, крім того, країни Європейського Союзу заморозили понад $30 млрд російських активів, включаючи близько $7 млрд у вигляді нерухомості, вертольотів, суден та предметів мистецтва.

Члени Комітету з питань бюджету підтримують рішення Парламенту США щодо «ленд-лізу» та наголошують, що реалізація таких рішень дозволить суттєво підвищити оснащеність Збройних Сил України та інших військових формувань сучасними видами озброєння, військової і спеціальної техніки, дозволивши в умовах війни заощадити кошти Державного бюджету України на такі цілі. Водночас, «ленд-ліз» надасть можливість нашій державі сконцентрувати власні та інші запозичені ресурси  на підтримці соціально вразливих категорій громадян, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, та здійсненні заходів з відновлення зруйнованих та деокупованих населених пунктів, адже існує напруженість в наповненні дохідної частини державного та місцевих бюджетів через ослаблення економіки під час війни.

“Ми не виключаємо і сподіваємось, що прикладу США послідують і інші партнери, - підсумував Голова Комітету з питань бюджету Юрій Арістов. -  Адже бачимо реакцію світу на жахи Бучі, Маріуполя і інших безглуздо і жорстоко знищених міст і містечок України. Цим злочинам немає виправдання і пояснення у XXI столітті. Для переконливої перемоги нам сьогодні потрібно єдине - зброя. З кожною поставкою найсучаснішого озброєння, з кожним кроком партнерів на підтримку України, ця перемога стає ближчою”.

В України та наших міжнародних партнерів одна мета – забезпечення міцного та боєздатного українського війська, що є запорукою свободи і незалежності України, відновлення миру та збереження демократії у світі!

Віримо в перемогу!!!