Програма релокації бізнесу - дієвий інструмент створення надійного економічного тилу, - в цьому переконаний Голова Комітету з питань бюджету Юрій Арістов

19 травня 2022, 16:55

З перших днів війни російські війська не тільки вбивають наших захисників та цивільних мирних громадян, але й знищують вітчизняну економіку. Війна докорінно змінила економіку країни, так за оцінкою Міністерства економіки України (далі – Мінекономіки) загальнорічне падіння ВВП у 2022 році може сягнути 40 відсотків.

За три місяці війни майже кожен суб’єкт господарювання зазнав втрат, а в цілому по державі вони оцінюються у сотнях мільярдів доларів США.

Український бізнес наразі висловлює стриманий оптимізм щодо прогнозів відновлення своєї економічної діяльності. За даними опитування експертно-аналітичного центру кадрового порталу grc.ua 53,1% тих компаній, що не працюють сьогодні, взагалі не готові робити будь-які прогнози відносно своєї подальшої роботи до завершення війни.

Перезапуск економіки у воєнний час є однією із найпріоритетніших цілей держави, результативне досягнення якої сприятиме відновленню внутрішнього ринку та експортного потенціалу, наповненню державного та місцевих бюджетів, збереженню та створенню нових робочих місць і відповідно  утриманню належного рівня платоспроможності населення та створенню умов для повернення громадян України з-за кордону.

Розуміючи, що економічний фронт не менш важливий, ніж військовий, влада з перших днів війни розпочала робити все можливе для порятунку економічного потенціалу держави. Задля порятунку українського виробництва Кабінет Міністрів України запустив Програму щодо тимчасового переміщення підприємств з постраждалих від війни регіонів (так звана Програма релокації підприємств).

Регламентують релокацію підприємств такі нормативно-правові акти:

- постанова Уряду від 17.03.2022 № 305 «Про особливості роботи акціонерного товариства “Укрпошта” в умовах воєнного стану», якою, зокрема, передбачено безоплатне перевезення АТ «Укрпошта» майна вітчизняних підприємств, установ та організацій згідно з переліком, який формує Мінекономіки і передає до Міністерства інфраструктури України;

- розпорядження Уряду від 25.03.2022 № 246-р «Про затвердження плану невідкладних заходів з переміщення у разі потреби виробничих потужностей суб’єктів господарювання з територій, де ведуться бойові дії та/або є загроза бойових дій, на безпечну територію», яким центральним та місцевим органам влади надано низку доручень, зокрема, стосовно визначення переліку суб’єктів господарювання, які переміщатимуться на безпечну територію, та переліку вільних виробничих площ, які можуть використовуватися такими суб’єктами; надання інформаційної та організаційної допомоги щодо можливостей розміщення та проживання працівників переміщених підприємств;  забезпечення оперативного підключення виробничих потужностей переміщених суб’єктів до газо-, водо-, електропостачання та інших інженерних комунікацій.

Тобто, державна підтримка може передбачати:  підбір місця розташування для потужностей підприємства;  допомогу з перевезенням на нову локацію; сприяння в розселенні працівників та пошуку нових співробітників; підтримку у відновленні логістики, закупівлі сировини та пошуку ринків збуту.

До Програми релокації підприємств може долучитися будь-яке підприємство, подавши заявку на переміщення (за посиланням:  https://auction.e-tender.ua/#/register) та визначивши потреби до виробничого приміщення (обсяги використання електроенергії, газу, води), кількість працівників та обладнання, спосіб транспортування, орієнтовний термін монтажу обладнання на новому місці, бажаний регіон релокації бізнесу тощо. Поряд з цим, для цифровізації процесу релокації ДП «Прозорро.Продажі» за ініціативи Мінекономіки та підтримки Міністерства цифрової трансформації України й національного проекту Дія.Бізнес запустили безоплатну платформу цифрової взаємодії для допомоги в релокації (ознайомитись можна за посиланням: https://relocate.prozorro.sale/).

Уповноваженими органами державної влади здійснюється розгляд кожної заявки, надаючи пріоритетності стратегічно важливим підприємствам та підприємствам, які виробляють товари першої необхідності для забезпечення потреб цивільного населення, військових та бійців територіальної оборони. В свою чергу, обласні військові адміністрації (далі – ОВА) вивчають потреби підприємця та у разі, якщо мають можливість їх задовольнити, - відгукуються. Так, на сьогодні до програми релокації бізнесу в Україні вже долучилися 14 областей, а саме: Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Вінницька, Волинська, Рівненська, Київська, Дніпропетровська, Черкаська, Полтавська та Кіровоградська області.

Наразі Львівщина найактивніша у релокації бізнесу з постраждалих від війни регіонів. За інформацією прес-служби Львівської ОВА станом на 12 травня 2022 року подано 867 заявок від підприємців, які хочуть розмістити свій бізнес у Львівській області, при цьому 141 компанія уже це зробила, з них 85 - запрацювали, а решта - завершують підготовчі роботи для цього. До слова, завдяки релокації цих підприємств вдалось зберегти в регіоні 4 312 робочих місць.

Крім того, на період до 31 грудня 2022 року Львівська ОВА розробила власну Програму підтримки бізнесу у Львівській області на період воєнного стану, яку затверджено у новій редакції розпорядженням начальника ОВА від 21.04.2022 №35/0/5-22ВА. Метою цієї програми є забезпечення підтримки бізнесу в умовах воєнного стану, зокрема створення необхідних умов для розміщення та роботи бізнесу, переміщеного у Львівську область з інших регіонів України, підтримка експортно-орієнтованих підприємств та підприємств, що виробляють соціально значущі товари та товари військового призначення. Для виконання цієї Програми передбачено 50 млн грн, у тому числі 25 млн грн - для надання безповоротної фінансової допомоги підприємствам, що здійснили переміщення та реєстрацію на території Львівської області. Так, безповоротна фінансова допомога виробничим підприємствам, які релокувались, становить 100 тис. грн (за умови, що таке підприємство здійснило переміщення виробничих потужностей та реєстрацію на території Львівської області), а також підприємство отримає додаткових 100 тис. грн, якщо створить не менше 20 нових робочих місць під час воєнного стану. За результатами реалізації такої програми планується у Львівській області охопити 250 суб’єктів господарювання та створити понад 2,5 тис. додаткових робочих місць  /ознайомитись з Програмою можна за посиланням: https://loda.gov.ua/documents/17838/.

За інформацією, наведеною на офіційному сайті Мінекономіки, станом на 12 травня 2022 року в рамках Програми релокації підприємств вже 510 українських підприємств перемістили свої потужності із областей, де тривають бойові дії, більше половини з них (303) відновили свою діяльність на безпечних територіях, а ще 50 підприємств здійснюють монтаж обладнання та підключення комунікацій і запрацюють найближчим часом. Також 192 підприємства готуються до переїзду найближчим часом та знаходяться на різних стадіях транспортування. Загалом Мінекономіки отримало понад 1 500 заявок від бізнесу щодо участі у Програмі релокації підприємств.

Народні депутати – члени Комітету з питань бюджету переконані, що в умовах війни кожен має працювати на своєму фронті та робити свій вклад у забезпечення роботи економіки країни і створення надійного тилу для ведення бойових дій задля відсічі російського агресора.

Переорієнтовано на нові виклики, які з’явилися під час війни, й ініційовану Президентом України Програму «Доступні кредити «5-7-9%».

Так, відповідно до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.01.2020 № 28 (із змінами), під час війни розширено можливості отримання суб’єктами підприємництва фінансової державної підтримки, насамперед, для фінансового забезпечення суб’єктів підприємництва - сільськогосподарських товаровиробників для провадження сільськогосподарської діяльності (на період воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення чи скасування) та суб’єктів підприємництва (крім суб’єктів підприємництва, які здійснюють виробництво та/або реалізацію зброї) для запобігання російській агресії та подолання її наслідків, зокрема для задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, утворених відповідно до закону, та/або населення, постраждалого внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану, зокрема для переміщення підприємств з територій, що наближені до зони бойових дій або розташовані в ній, у безпечні регіони України.

 До речі, до суб’єктів підприємництва, які можуть отримувати фінансову допомогу за цією Програмою, з початку війни додатково включено фізичних осіб - підприємців; сільськогосподарських товаровиробників; суб’єктів великого підприємництва, які здійснює роздрібну торгівлю продовольчими товарами (у структурі чистого доходу від реалізації яких (з урахуванням податку на додану вартість) не менше 60 відсотків належить до продуктів харчування разом з алкогольними напоями та тютюновими виробами станом на 1 лютого 2022 р.) та суб’єктів господарювання державного сектора економіки.

Варто зазначити, що  реалізація такої Програми здійснюється за рахунок коштів державного бюджету за бюджетною програмою «Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва», за якою у державному бюджеті на 2022 рік визначено обсяг коштів (уточнений річний план) у сумі 5,3 млрд грн (з них за загальним фондом - 1,8 млрд грн та за спеціальним фондом - 3,5 млрд грн). При цьому,  відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 12.04.2022 №438 для виконання заходів за цією програмою 2,3 млрд грн виділено безпосередньо за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету.

Доречно зазначити, що у Програмі «Доступні кредити «5-7-9%» бере участь 42 банки на умовах компенсації відсотків, при цьому, лідерами із такого кредитування є Приватбанк - 16,1 млрд грн; Райффайзен Банк Аваль - 15,8 млрд грн, Ощадбанк  - 11,6 млрд грн та ПУМБ - 11,2 млрд грн (за даними станом на 09.05.2022).

За інформацією, наданою прес-службою Міністерства фінансів України, з моменту старту Програми підприємці отримали майже 40,5 тис. кредитів на загальну суму 110,1 млрд грн, зокрема: 58,16 млрд грн - антикризові кредити; 25,35 млрд грн - рефінансування попередньо отриманих кредитів; 13,71 млрд грн -  кредити для сільськогосподарських виробників; 10,25 млрд грн - кредити на інвестиційні цілі; 2,61 млрд грн - антивоєнні кредити.

Голова Комітету з питань бюджету Ю.Ю. Арістов переконаний, що рішення Уряду щодо стимулювання економіки в умовах війни є правильними і вже дають позитивні результати та закликає органи місцевої виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, фінансові установи долучатись до збереження економіки та пожвавлення економічної активності бізнесу, а представників бізнесу - до відновлення своєї роботи, за необхідності, скориставшись започаткованими загальнодержавними та місцевими програмами підтримки.

Бути надійним економічним тилом – це прояв відданості нашій державі. Коли ми єдині, ми непереможні! Все буде Україна!