У Комітеті з питань бюджету вітають перші успіхи українського правосуддя з притягнення до відповідальності винних у скоєнні воєнних злочинів

25 травня 2022, 09:10

 

З перших днів війни, розпочатої 24 лютого 2022 року росією проти України, війська країни-агресора руйнують цивільну інфраструктуру, катують, ґвалтують і вбивають мирне населення та військовополонених, депортують мешканців тимчасово захоплених територій, викрадають активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування.

Усі ці дії та низка інших звірських злодіянь російських військових належать до категорії воєнних злочинів, які не мають терміну давності й за які доведеться відповідати тим, хто їх вчинив. 

У міжнародному праві воєнний злочин (англ. war crime), як  збірне поняття,  об’єднує групу серйозних порушень правил ведення бойових дій та норм і принципів міжнародного гуманітарного права, що вчиняються умисно або через грубу необережність. Воєнний злочин є одним з міжнародно-правових злочинів (злочинів за загальним міжнародним правом), до яких також належать злочин геноциду, злочини проти людяності та злочин агресії.

Для прикладу до воєнних злочинів відносяться: поранення чи вбивство цивільних осіб; катування, фізичне насилля, зґвалтування, нелюдське поводження чи позбавлення волі; насилля щодо медичного персоналу; використання цивільних для прикриття військових (живі щити); депортації та незаконне переміщення населення; примушування громадян до участі у військових діях проти власної держави; пошкодження або знищення цивільної інфраструктури, а також пограбування цивільного населення; знищення культурних та освітніх закладів; пошкодження/знищення культових споруд (храмів, мечетей, синагог тощо); відмова чи позбавлення доступу до медичної допомоги; умисне нанесення ударів по персоналу, транспорту, обладнанню, пов'язаному з наданням гуманітарної допомоги.

Слід наголосити, що за скоєння воєнних злочинів передбачено кримінальну відповідальність фізичних осіб на національному та міжнародному рівнях.

За даними Офісу Генерального прокурора станом на 24 травня 2022  року в Україні зареєстровано 19 821 злочин росії проти України, з яких 13 516 - злочини агресії та воєнні злочини, 6 305 - злочини проти національної безпеки. Відомство повідомляє, що станом на ранок 24 травня 2022 року більше ніж 667 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації, найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 146, Київській - 116, Харківській - 103, Чернігівській - 68, Луганській - 50, Херсонській - 49, Миколаївській - 45, Запорізькій - 28, Сумській - 17, у м. Києві - 16, Житомирській – 15 дітей. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 234 дитини загинуло та понад 433 поранено.

 Нажаль ці цифри не остаточні, оскільки триває робота із встановлення воєнних злочинів, відсутня можливість фіксувати злочини в місцях ведення активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях. Поряд з цим, на жаль, з кожним днем війни продовжує стрімко зростати кількість нових порушень, вчинених російськими військовими в Україні.

Під час свого виступу на засіданні Ради Безпеки ООН 5 квітня 2022 року Президент України В. Зеленський зазначив: «На сьогодні саме внаслідок дій Росії на території моєї держави, на території України, скоюються найстрашніші воєнні злочини за весь час після завершення Другої світової війни. Російські війська свідомо знищують у попіл українські міста артилерійськими, авіаційними ударами. Свідомо блокують міста, створюючи в них масовий голод. Свідомо розстрілюють колони цивільних на дорогах, які намагаються просто врятуватися з території військових дій. Свідомо підривають навіть укриття, у яких ховаються мирні люди від авіаційних ударів. Свідомо створюють на тимчасово окупованих територіях такі умови, щоб там було вбито якнайбільше цивільних людей.» та наголосив на тому, що необхідно «негайно притягати російських військових і тих, хто віддав їм накази, до відповідальності за воєнні злочини на території України. Кожен, хто віддавав злочинні накази і хто їх виконував, убиваючи людей, опиняться під трибуналом, який має бути аналогічним Нюрнберзькому процесу.»

З метою захисту інтересів України від дій країни-агресора Офісом Генерального прокурора (далі – Офіс) вживаються заходи, спрямовані на підвищення ефективності діяльності органів правопорядку щодо виявлення та розслідування злочинних діянь. У разі наявності інформації про факти скоєння злочинів, пов’язаних із збройним конфліктом та агресією Російської Федерації проти України, будь-яка особа може надати її до Офісу. Так, відкрито телефонну лінію для інформування про злочини, вчинені в умовах конфлікту, необхідна інформація розміщена на офіційній інтернет-сторінці Офісу (ознайомитись можна за посиланням https://www.gp.gov.ua/). Крім того, Офіс разом з українськими та міжнародними партнерами створив ресурс для належного документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російською армією в Україні (ознайомитись можна за посиланням https://warcrimes.gov.ua/). Долучитися до документування такої інформації може кожний, хто є свідком воєнних злочинів армії росії, а зібрані матеріали будуть використані для притягнення до відповідальності осіб, винних в найтяжчих міжнародних злочинах, як в українських судах, так і в у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та в спеціальному трибуналі після його створення.

Міжнародний кримінальний суд (далі - МКС) ще на початку березня цього року за зверненням 39 країн оголосив про початок розслідування воєнних злочинів внаслідок вторгнення росії  в Україну. Крім того, 7 березня 2022 року у Міжнародному суді ООН у Гаазі почалися слухання за позовом України до росії у справі щодо обвинувачень в геноциді, 15 березня 2022 року Сенат США одноголосно ухвалив резолюцію, яка вимагає розслідування щодо президента росії Володимира Путіна як воєнного злочинця, а 16 березня 2022 року Міжнародний суд ООН зобов’язав росію негайно припинити вторгнення в Україну. Водночас росія заявила, що не виконуватиме рішення суду.

Для створення правових основ співпраці з МКС Верховна Рада України прийняла Закон України від 3 травня 2022 року № 2236-IX «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо співробітництва з Міжнародним кримінальним судом», яким  Кримінальний процесуальний кодекс України доповнено новим розділом, який встановлює процедуру та принципи взаємодії з МКС.

Відповідно до міжнародного кримінального кодексу прокуратура тієї чи іншої держави може розслідувати воєнні злочини та злочини проти людяності у всьому світі. Як повідомила Генеральний прокурор України І. Венедіктова, - «Вже 6 країн почали розслідування воєнних злочинів російської федерації: Естонія, Литва, Німеччина, Польща, Словаччина, Швеція. Ми тісно співпрацюємо з ними, щоб пришвидшити обмін інформацією та доказами».

Глава Української держави В. Зеленський 23 травня 2022 року під час свого виступу на відкритті Всесвітнього економічного форуму в Давосі наголосив:  «Зараз справді такий момент, коли вирішується, чи пануватиме у світі груба сила… Груба сила не шукає нічого, крім як підкорення тих, кого хоче підкорити. І вона не дискутує, а вбиває одразу, як це робить Росія в Україні просто зараз, просто в цей час, коли ми з вами спілкуємося… Замість успішних мирних міст – чорні руїни. Замість нормальної торгівлі – заміноване море й заблоковані порти в Україні. Замість туризму – закрите небо й тисячі російських бомб і крилатих ракет. Ось як виглядатиме світ, якщо людство проґавить цей поворотний момент. Виглядатиме, як дуже велика колекція воєнних злочинів.».

За інформацією Офісу магістральна справа щодо агресії Російської Федерації включає 623 підозрюваних, серед яких представники військово-політичного керівництва росії. «Правоохоронці встановили 45 росіян, які, за інформацією слідства, вчиняли звірства на території нашої держави», - про це  заявила Генеральний прокурор України І. Венедіктова в ефірі українських телеканалів.

Перший судовий процес в Україні, фігурантом якого є військовослужбовець армії росії, а предметом розгляду - звірства та військові злочини окупантів на українській землі завершився.

Солом’янський районний суд Києва 23 травня 2022 року ухвалив вирок російському військовому за вбивство мирного жителя в Сумській області, його засудили до довічного ув’язнення.

Український суд ухвалив перший вирок російському військовому за вбивство мирного жителя. Правоохоронна і судова система зреагували і спрацювали  швидко, забезпечено справедливе та ефективне розслідування та судове переслідування, а прийняте судове рішення  є попередженням російським військовим, що вони можуть постати перед судом за будь-які скоєні ними злочини.

Члени Комітету з питань бюджету вітають історичне рішення та перше досягнення українського  правосуддя з притягнення до відповідальності осіб, які скоювали воєнні злочини в Україні, та висловлюють впевненість, що це лише перший крок, а об’єднавши весь найкращий міжнародний і вітчизняний досвід та знання,  разом ми зможемо дуже швидко притягнути кожного винного до відповідальності.

Всі воєнні злочини мають бути розслідуванні та розглянуті в суді за законом! Відповідальність за воєнні злочини для російських військових неминуча!