Держава продовжує надавати безоплатну правову допомогу в умовах війни – зазначають у Комітеті з питань бюджету

29 липня 2022, 14:08

 

Росія 24 лютого цього року розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Вже більше п’яти місяців російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, житлові будівлі українських міст та селищ, тероризують населення на тимчасово захоплених територіях.

Громадяни, які потерпіли від війни, потребують підтримки та допомоги, одним із напрямком якої є правова допомога, оскільки виникають питання щодо зниклих чи вбитих рідних, втрачених документів, зруйновної чи пошкодженої власності та безліч інших.

Національним законодавством гарантується можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у визначених випадках. Відповідно до Конституції України Закон України «Про безоплатну правову допомогу» (далі – Закон) визначає зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави та порядок надання безоплатної правової допомоги, державні гарантії щодо надання безоплатної правової допомоги (ознайомитися з положеннями Закону можна за інтернет-посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3460-17#Text). Така допомога повністю або частково надається за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів та інших джерел.

Розуміючи необхідність надання правової допомоги особам, які постраждали від війни, до Закону були внесені зміни (законами від 24.03.2022 № 2153-IX та від 03.05.2022 № 2238-IX) щодо розширення переліку осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, та до вже  досить широкого кола осіб додатково віднесено членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, осіб, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, потерпілих від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту.

Відповідно до Закону, поряд з іншими визначеними суб’єктами надання безоплатної правової допомоги, така допомога надається  Координаційним центром з надання правової допомоги (далі – Координаційний центр) та його територіальними відділеннями - центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За даними звітності Державної казначейської служби України про виконання державного бюджету за підсумками шести місяців поточного року Координаційним центром з надання правової допомоги, як відповідальним виконавцем бюджетних програм в системі Міністерства юстиції України - головного розпорядника коштів державного бюджету, проведено видатки державного бюджету (за загальним та спеціальними фондами) в обсязі 367,1 млн грн (або 40,9% від уточненого річного плану -  897,7 млн грн), у тому числі на забезпечення формування та функціонування системи безоплатної правової допомоги – 239,4 млн грн (або 43,4% від уточненого річного плану – 551 млн грн) та на оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги – 127,7 млн грн (або 36,9% від уточненого річного плану – 346,7 млн грн). Варто зауважити, що показники рівня використання запланованих річних обсягів у 2022 році є вищими за аналогічні показники у 2021 році, що безумовно пояснюється зростанням кількості звернень для отримання правової допомоги.

Так, за даними Координаційного центру, опублікованими на офіційному сайті Міністерства юстиції України, через військову агресію росії проти України збільшилася кількість звернень щодо надання безоплатної правої допомоги, з 24 лютого по 20 липня цього року оператори опрацювали понад 101,8 тис. звернень. Нажаль, ці цифри не остаточні, з кожним днем війни їх кількість продовжує зростати. За інформацією фахівців, за консультацією звертаються люди з різних регіонів України, і потрібно під час надання рекомендацій враховувати особливості відповідного регіону, особливо в період воєнного стану, коли частина державних установ не функціонує через війну.

За необхідності отримати безоплатну правову допомогу варто скористатися інтернет-ресурсом за посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua.  З інформацією про режим роботи бюро правової допомоги місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна ознайомитися за інтернет-посиланням: https://bit.ly/bpd_buro.

Для посилення правової спроможності та правових можливостей громадян Координаційним центром створено довідково-інформаційну платформу правових консультацій «WikiLegalAid» за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/, яка функціонує за принципом Wikipedia. За даними опублікованими на офіційному сайті Міністерства юстиції України, загалом за перше півріччя 2022 року користувачі переглянули консультації понад 14,8 млн разів, найбільша кількість пошукових запитів надійшла з міста Києва (понад 1,6 млн перглядів), Львівської (1 млн), Дніпропетровської (330,8 тис.), Київської (229,4 тис.) та Полтавської (210,4 тис. переглядів) областей. На сьогодні платформа налічує понад 2 000 правових консультацій, з початку цього року розміщено 88 нових правових консультації, переважно пов’язаних з воєнним станом.

Міністр юстиції України Денис Малюська під час зустрічі з представниками Місії USAID щодо питання створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії, розповів про те, що система безоплатної правової допомоги відіграє важливу роль у процесі збору та фіксації доказів злочинів, скоєних росією на території України, оскільки працівники центрів з надання безоплатної правової допомоги організовують та забезпечують роботу з населенням, роз’яснюють їхні права та, у разі потреби, взаємодіють з органами прокуратури та поліції.

У Комітеті з питань бюджету переконані в тому, що сьогодні, як ніколи, маємо об’єднувати всі зусилля, досвід та знання, залучаючи органи державної та місцевої влади, міжнародних експертів, науковців та фахівців в галузі права,  для надання особам, постраждалим від війни, підтримки та допомоги, у тому числі правого характеру для захисту їх законних прав та інтересів.

Тільки допомагаючи один одному, можна перемогти! Український народ непереможний!