Комітет з питань бюджету інформує про видатки державного бюджету на національну безпеку та оборону за десять місяців поточного року

21 листопада 2022, 14:11

 

Повномасштабна війна, яку росія розв’язала в Україні, триває вже майже дев’ять місяців, кожен день війни приносить чисельні невиправдані вбивства, звірства, знущання, мародерства і руйнування. Водночас, це період цілодобового спротиву і непокори, сміливості, мужності та незламності українців.

Українські військові зупинили "другу армію світу", героїчно чинять опір російським окупантам, звільнили частину окупованих росією територій та продовжують виборювати незалежність і суверенітет держави, право на вільний, демократичний  вибір майбутнього для громадян своєї країни.

Всі зусилля та ресурси держави наразі спрямовані на потреби оборони країни для забезпечення Збройних Сил України та інших військових формувань у здійсненні ними заходів з протидії російському війську, звільнення та захисту своїх територій від загарбника.

Так, у державному бюджеті на 2022 рік для сектору національної безпеки і оборони вже передбачено кошти у сумі 1 670,4 млрд грн (включаючи кошти загального та спеціального фондів) - це більше половини загального обсягу видатків державного бюджету (52,6%) і ця сума вже у понад 6,6 рази перевищує аналогічний показник за минулий рік. З початку року видатки на національну безпеку та оборону вже збільшено на 1,4 трлн грн або у 6,3 рази проти обсягу, визначеного Законом України від 02.12.2021 № 1928- IX при затвердженні Державного бюджету України на 2022 рік. Щодо видатків безпосередньо на оборону, то уточнений річний план щодо них становить 1 269 млрд грн  (включаючи кошти загального та спеціального фондів) і у 10,1 рази більше відповідного обсягу за минулий рік та у 9,2 рази -  обсягу, визначеного при затвердженні державного бюджету на 2022 рік.

З перших днів війни Уряд в межах встановлених повноважень оперативно приймає рішення щодо фінансового забезпечення сектору національної безпеки і оборони, зокрема, спрямовуючи кошти резервного фонду державного бюджету на потреби Збройних Сил України, інших військових формувань, правоохоронних та інших державних органів, залучених до виконання відповідних завдань щодо відсічі збройної агресії. Так, з початку війни рішеннями Уряду з резервного фонду державного бюджету на забезпечення ключових потреб суб’єктів сектору національної безпеки і оборони вже (станом на 18.11.2022 року) спрямовано 301,7 млрд грн, зокрема для: Міноборони – 180,7 млрд грн, МВС – 107,5 млрд грн, ГУР Міноборони – майже 3 млрд грн, СБУ – майже 2 млрд грн, Адміністрації Держспецзв’язку – 2,9 млрд гривень.

За даними звітності Державної казначейської служби України про виконання державного бюджету за підсумками десяти місяців поточного року суб’єктами сектору національної безпеки і оборони фактично проведено видатки державного бюджету (за загальним та спеціальними фондами) в обсязі 1 085,6 млрд грн, при цьому, за загальним фондом державного бюджету - 978,2 млрд грн, або в середньому на рівні 84,5 відсотка до плану на звітний період.

Нажаль війна триває і держава змушена була передбачити й у державному бюджеті на 2023 рік кошти на оборону у значному обсязі - 1,1 трлн грн, який у подальшому може коригуватися залежно від тривалості війни та активності бойових дій. 

Попри значний державний ресурс для сектору національної безпеки і оборони, значну військову технічну допомогу Україні надають міжнародні партнери, долучаються до підтримки нашого оборонного сектору також громадяни України та й інших країн світу.

Для об’єднання зусиль міжнародних партнерів, донорів, благодійників щодо підтримки України в захисті її незалежності, територіальної цілісності та суверенітету, а також у повоєнному відновленні за ініціативи Президента України Володимира Зеленського засновано національний бренд «UNITED 24» (Указ Президента України від 17.05.2022 р. № 344/2022 «Про невідкладні заходи щодо об’єднання зусиль для підтримки України») та в рамках національної платформи «UNITED 24» створено «єдине вікно» для пожертв від благодійних організацій, міжнародних партнерів та громадян з метою підтримки України, насамперед, для надання допомоги Збройним Силам України (постанова Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 р. № 472 «Деякі питання використання коштів, що надходять на офіційні рахунки для пожертв на підтримку України»).

За інформацією, розміщеною на сайті https://u24.gov.ua/, за період з 5 травня по 10 листопада цього року на спеціальний рахунок Національного банку України для збору коштів на підтримку Збройних Сил України (Міністерство оборони) 222,6 млн доларів, з яких використано 5 610,5 млн грн на придбання шоломів, бронежилетів, спеціальної техніки, обмундирування та індивідуального речового майна. 

За даними, опублікованими на офіційному сайті Національного банку України, усього з дня відкриття спеціального рахунку для збору коштів на підтримку Збройних Сил України на нього станом на 16.11.2022 р. вже перераховано 22,1 млрд грн, з яких направлено на потреби військових 21,4 млрд гривень.

У Комітеті з питань бюджету переконані, що підтримка Збройних Сил України, інших військових формувань, правоохоронних та інших державних органів, залучених до виконання відповідних завдань щодо відсічі збройної агресії, є ключовим завданням держави і особливо в умовах війни, адже стан обороноздатності нашої країни є визначальним на шляху до нашої перемоги над російськими військами та звільнення окупованих територій країною-агресором.

У нас одна мета - забезпечення міцного та боєздатного українського війська, адже сильна армія, це запорука свободи та незалежності України!

Віримо і підтримуємо українське військо! Україна переможе! Ми - українці вже сильніші, а станемо ще сильнішими! Слава Україні!