Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №20 від 20 грудня 2019 року

 

 

 

1500 година  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

Головує: Голова Комітету Арістов Ю.Ю.

Присутні:

Члени Комітету: Крулько І.І., Гевко В.Л., Трухін О.М., Цабаль В.В., Батенко Т.І., Герман Д.В., Гнатенко В.С., Драбовський А.Г., Дунаєв С.В., Забуранна Л.В., Задорожній М.М., Заремський М.В., Кузбит Ю.М., Кунаєв А.Ю., Кіссе А.І., Молоток І.Ф., Пуртова А.А., Пушкаренко А.М., Саламаха О.І., Тістик Р.Я., Урбанський А.І.

Всього присутніх – 22 народні депутати.

Відсутні:

Члени Комітету: Копанчук О.Є., Лопушанський А.Я., Борт В.П., Гончаренко О.О., Каптєлов Р.В., Лаба М.М., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Пасічний О.С., Северин С.С., Шпак Л.О.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Джинджириста Л.Я., Фещук С.Л., Боброва Т.С., Больбат О.О., Войтенко Є.А., Качан Т.В., Кочергіна Н.В., Кочубей О.П., Луценко Н.В., Пінчукова АВ Пунда О.Б., Расчислова Л.В., Стадник М.В., Стасовська Г.М., Шпак В.П., Климчук Д.І., Клочкова Т.В.

Список запрошених:

Боднар П.О. – перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючий справами;

Пацкан В.В. – Голова Рахункової палати;

Мазярчук В.М. – радник Голови Рахункової палати.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Апарату Верховної Ради України (розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.12.2019 № 1311-р).

СЛУХАЛИ:

Інформацію першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючого справами Боднара П.О. про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Апарату Верховної Ради України (згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20.12.2019 № 1311-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету
(далі – Комітет) надійшло звернення Апарату Верховної Ради України
(далі – Апарат) від 20.12.2019 №
 15/11-2293(256814) /копію листа роздано народним депутатам України – членам Комітету/ щодо погодження перерозподілу видатків державного бюджету відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.12.2019 № 1311-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Апарату Верховної Ради України на 2019 рік».

Комітетом погодження перерозподілу видатків державного бюджету за бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника коштів державного бюджету здійснюється відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України
(далі – Кодекс). Згідно із зазначеними вимогами Кодексу перерозподіл видатків державного бюджету здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

Пунктом 1 зазначеного вище розпорядження Уряду встановлено здійснити у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Апарату на 2019 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків споживання шляхом:

зменшення обсягу цих видатків за бюджетною програмою 0111010 «Здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради України» на 11 900 тис. грн (з них оплата праці – 11 900 тис. гривень);

збільшення обсягу таких видатків за бюджетною програмою 0111020 «Обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності Верховної Ради України» на 11 900 тис. грн. (з них оплата праці – 11 900 тис. гривень).

Міністерству фінансів доручено після погодження зазначеного перерозподілу видатків з Комітетом забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Довідково: за даними звітності Казначейства про виконання державного бюджету за січень-листопад 2019 року видатки по загальному фонду державного бюджету фактично проведено за бюджетними програмами:

0111010 - у обсязі 794,4 млн грн, що становить 73,9% уточненого річного плану (визначено в обсязі – 1 074,3 млн грн) та 83% плану на звітний період;

0111020 - у обсязі 698,8 млн грн, що становить 84,3% річного плану (визначено в обсязі - 829,4 млн грн) та 92,6% плану на звітний період.

За інформацією, наведеною у листі Апарату, здійснення вищевказаного перерозподілу видатків державного бюджету здійснюється відповідно до рішення Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України від 17 грудня 2019 року щодо спрямування економії коштів, що виникла за видатками на оплату праці народних депутатів України, з урахуванням фактично відпрацьованого ними часу, на стимулювання працівників Апарату за підсумками роботи у 2019 році.

Слід зазначити, що Верховною Радою України прийнято постанову від 18.12.2019 № 389-IX «Про кошторис Верховної Ради України на 2019 рік», положення якої не враховують змін щодо видатків Апарату, що встановлено здійснити розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20.12.2019 № 1311-р.

Необхідно звернути увагу, що відповідно до вимог частини одинадцятої статті 23 Кодексу забороняється без внесення змін до закону про Державний бюджет України збільшення бюджетних призначень за загальним та спеціальним фондами державного бюджету за бюджетними програмами, пов'язаними з функціонуванням органів державної влади, за рахунок зменшення видатків за іншими бюджетними програмами.

Необхідно зазначити, що звернення Апарату до Комітету щодо зазначеного перерозподілу видатків державного бюджету не містить фінансово-економічних обґрунтувань щодо обсягів такого перерозподілу, хоча надання відповідних розрахунків і обґрунтувань передбачено пунктом 7 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Крулько І.І., Трухін О.М., Забуранна Л.В., Дунаєв С.В., Гевко В.Л., а також Голова Рахункової палати Пацкан В.В., перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючий справами Боднар П.О.

Голова Рахункової палати Пацкан В.В. не висловив заперечень щодо перерозподілу видатків державного бюджету, що розглядається.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В. зауважила, що у підкомітеті дане питання не розглядалося, оскільки Урядом рішення прийнято сьогодні 20 грудня, і відповідне звернення Апарату щойно надійшло, та запропонувала Комітету визначитися щодо погодження встановленого розпорядженням Уряду № 1311-р перерозподілу видатків державного бюджету.

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування озвучену головою підкомітету Забуранною Л.В. пропозицію щодо погодження встановленого розпорядженням Уряду № 1311-р перерозподілу видатків державного бюджету. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України, погодити відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.12.2019 № 1311-р здійснення у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Апарату Верховної Ради України на 2019 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподілу видатків споживання шляхом:

зменшення обсягу цих видатків за бюджетною програмою 0111010 «Здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради України» на 11 900 тис. гривень (з них оплата праці – 11 900 тис. гривень);

збільшення обсягу таких видатків за бюджетною програмою 0111020 «Обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності Верховної Ради України» на 11 900 тис. гривень (з них оплата праці – 11 900 тис. гривень).

Голосували: «за» - 15, «проти» - 0, «утрималися» - 3, «не голосували» - 4.

Голова Комітету                                                        Ю.Ю. Арістов

Секретар Комітету                                                     В.В. Цабаль
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку